Jordgubbstårta


Idag fyller min älskade dotter 4 år! Hipp, hipp hurra!!


Vi har haft kalas hela helgen, i lördags var det barnkalas och igår hade vi vuxenkalas. Till efterrätt igår blev det förstås en tårta. Har gjort denna tårta två gånger tidigare och den blev lika bra och god denna gången. Botten på denna tårta är ljuvlig, den skulle man kunna äta som den är. Tycker absolut att man ska använda färska bär till tårtan och i dessa tider så är det ju inte så svårt att få tag i. Receptet har hittade jag för några år sedan i Ica buffé men där kallas den Midsommartårta.

Ingredienser:110 g smör (smält eller inte, spelar ingen roll)
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1½ tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim
smör + ströbröd till formen
Fyllning:½ + 1 liter jordgubbar
5 gelatinblad
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap pösigt och rör ner äggen.

Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en springform, 24 cm i diameter.

Grädda i ca 20 min och låt svalna.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Mixa ½ liter jordgubbar i matberedare till en slät puré.

Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.

Värm ½ dl av jordgubbspurén i en kastrull. Lägg i gelatinbladen i kastrullen. Låt det smälta sakta. Rör ner blandningen i resten av purén.

Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i frysen. Tänk på att tina den i några timmar innan servering.

Toppa tårtan med ½-1 liter färska jordgubbar.

Det blåste för mycket ute så Isabella fick gå in och blåsa ut ljusen istället ☺

Kommentarer

  1. Tack Martina för receptet, det låter gott. Jag skall prova det till just midsommar.
    Det lilla jag kan se av din dotter, ser hon väldigt belåten ut.

    SvaraRadera
  2. Riktigt smaskigt och jag alskar jordgubbstarta!

    SvaraRadera
  3. Oj vad fin! Ser supersmaskig ut!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar