Vörtbröd

Vörtbröd är ju såklart ett måste på julbordet. En skiva vörtbröd med den nygriljerade skinkan är ju så underbart ♥

Så här gjorde jag mitt vörtbröd, det blev 2 limpor av denna degen.....

Ingredienser:
50 g jäst
50 g smör
3 dl porter
2 dl julmust
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 msk mald pomerans
1 msk mald ingefära
1 msk mald nejlika
0,5 msk kardemumma
ca 2 dl russin
ca 1,4 liter rågsikt

Smält smöret i en kastrull och tillsätt portern och julmusten, vätskan ska bli 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, blanda tills jästen har löst upp sig. Tillsätt alla kryddor, sirapen och russinen och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig för hand ca 7 min, i maskin eller med elviskpens degkrokar ca 5 min. Jäs under bakdug 45-60 min.

Knåda degen lätt och dela i två delar, forma till limpor, lägg på en plåt med bakplåtspapper och jäs ytterligare 25 min. Sätt ugnen på 250 grader, ställ plåten längst ner i ugnen samtidigt som du sänker ugnen till 200 grader. Grädda ca 40 min och låt sedan bröden svalna på galler under bakduk.

Ikväll blir det griljering av skinkan och såklart ett litet smakprov, lite glögg och nått julgodis, sedan inväntar vi bara dopparedagen då vi får umgås med övriga familjen och släkten ☺.

Vad gör alla ni andra kvällen före dan??


Kommentarer

  1. Jag hade sån tur att jag fick ett vörtbröd från ett bageri i "huvudstaden", det var lycka det och nu ska vi provsmaka det till skinkan!
    God Jul till dig från mig!

    SvaraRadera
  2. En riktigt GOD JUL här från Köpenhamn (det är liiite snö kvar) :-)

    SvaraRadera
  3. God Jul på er, här börjar snön också töa bort men mer är lovat till i morgon :-)

    SvaraRadera
  4. Ser gott ut det där!

    Själva så roade vi oss med att göra lite julgodis och packa in paket.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar