tisdag 28 mars 2017

Smakbox jubileumsbox med vårkänslor på väg...

Ja, det har faktiskt gått ett helt år sedan Smakbox hade sin premiär och nu är alltså jubileumsboxen med temat Vårkänsla på gång ut.


Innehåll:

Den här boxen kommer innehålla ett extra festligt innehåll med både snacks och dryck och några tillbakablickar på året som gått. Boxen innehåller 23 produkter och 25 extra recept i kundtidningen.

Rabattkod:

Givetvis får mina läsare en rabattkod på sin första Smakbox vid start av en prenumeration men denna gången är rabatten hela 20%! Skriv bara MATOCHODLA när du beställer.

Smakbox Vårkänsla


måndag 27 mars 2017

Tulpaner i kruka för altanen

I slutet av november förra året så satte jag ett gäng höstlökar i olika krukor. Det var olika färger på tulpanerna men även lila kirgislök.

höstlök i kruka


Jag har förvarat krukorna i min drivbänk under vintern men nu sedan någon vecka tillbaka så står krukorna i mitt växthus och växer till sig. Snart kan de åka ut på altanen men jag väntar lite till, man vet ju aldrig med vädret här på västkusten.

tulpaner

Till hösten tänker jag nog att jag ska mixa olika lökar i krukorna, sätta de i olika lager tex krokus, påskliljor osv.



lördag 25 mars 2017

Street Food med indiska och karibiska smaker

Igår fredag så testade vi Street Food, den nya produktserien från Santa Maria. Det var kyckling med karibiska smaker såsom tortillabröd med smak av kokos, jamaican jerk kryddor och mangosås. Och så var det lax med indiska smaker såsom chapatibröd, ingefärs- och chilikrydda och en citronchutney.

Street food från Santa Maria

I kryddpåsen som var till för laxen låg det en stekpåse med och däri skulle man ju då lägga laxen (hel), jag skivade upp min lax först och la i den, gick lika bra, sedan på med lite smör och vatten och kryddorna, in i ugnen i ca 20 min. Kycklingen skulle också tillagas i ugnen inrubbade med kryddorna.



Laxen.

Kyckling

Vi fyllde våra bröd med en salladsmix, riven ost, tomat, gurka och en dippsås + såserna som ingick i paketet.




Riktigt härliga smaker var det på allting, laxen var favorit hos mig, kycklingen hos barnen. Detta var något helt annat än de traditionella tacosmakerna som man annars brukar ha vilket var väldigt positivt. Kändes som riktigt street food man köper ute i food trucks 😃



Lite kladdig tallrik men det får ni leva med ;-)

Det var även kryddor för hamburgare med i paketet men de har vi inte provat ännu, återkommer förstås till dem!

Nu fortsätter vi med en härlig lördag. Ska hem till vänner och få middag så vet inte vad det blir, efter det ska vi ut på konsert. Sabaton spelar på Frölundaborg, ska bli sååå kul!!




onsdag 22 mars 2017

Kycklingspett och sallad med grillade grönsaker

Jag grillar året om som ni kanske vet men jag kan ju erkänna att det är bra mycket trevligare att grilla ju varmare det blir på året. Nu går det ju faktiskt att stå kvar ute vid grillen när maten ligger på, man måste inte springa in mellan varven.

Kycklingspett

I helgen som gick blev det kyckling på grillen i form av kycklingspett som jag kryddade med en av de goa kryddblandningarna från Spice rub. Jag grillade även lite grönsaker som sedan fick ingå i en sallad.

Redo för grillen.

Salladen bottnade jag med färsk spenat och en salladsmix. Över detta så blev det kokt broccoli och sedan de grillade grönsakerna som bestod av squash och paprika. Fördelade sedan ett pkt fetaost över det hela. Avslutade med att ringla över olivolja och blodapelsinvinäger. Mycket gott!

Sallad med grillade grönsaker

En örtdippsås till detta gjord på creme fraiche, turkisk yoghurt och hackade färska kryddor.





tisdag 21 mars 2017

En klassiker - Korv stroganoff

Vårdagjämning igår och idag haglade det här i Göteborg, suck....kom igen nu då våren! Jag vet, det är inte ens april ännu men jag längtar ju 😄

Igår fick jag hem ett trevligt paket ifrån Santa Maria som bestod av produkter från deras nya serie Street Food. Passar ju ypperligt att spara dessa till fredag tänker jag så får återkomma efter det med betyg 😉

Idag blev det en klassiker till middag, korv stroganoff. Falukorv är egentligen ingen favorit för mig men så här i en gryta är det helt ok och barnen älskar det ju. Jag brukar köra med blomkålsmos som tillbehör vilket blir väldigt gott, testa om du inte gjort det!

korv stroganoff




söndag 19 mars 2017

Pilgrimsmusslor med bacon och ärtor

Söndag och ligger här med ömmande kropp....startade upp vårarbetet i trädgården igår...trädgårdsarbete är tungt! Grävde och gjorde ny rabatt bland annat, kul men jobbigt ;-) Skönt att våren är här i alla fall även om solen och värmen är som bortblåsta idag.

Fredagen inledde vi i alla fall med en lite lyxig förrätt för oss vuxna nämligen pilgrimsmusslor. Det är ju så himla gott med pilgrimsmusslor tycker jag. Gillar du?? Så här gjorde jag:

Pilgrimsmusslor



Ingredienser för 2 pers
6 st pilgrimsmusslor
olivolja
salt och peppar
smör
1 dl ärtor
1/2 pkt bacon
1 dl aioli (gör en egen majonnäs och tillsätt vitlök el använd köpemajonnäs och tillsätt vitlök)
ev färsk persilja

Lägg musslorna i en skål, häll över lite olivolja, salt och peppar. Låt gärna marinera någon timme.

Koka ärtorna ca 2 min, häll av och ställ åt sidan, håll varma.

Hacka baconet i små bitar och stek på hög värme tills de fått fin färg. Häll av på hushållspapper så fettet rinner av.

Smält smöret i en stekpanna, bryn musslorna på hög värme, de ska få fin färg på ytan men inte helt genomstekta på insidan.

Lägg en klick aioli på varje tallrik, på med musslorna, dekorera med ärtor och baconet och gärna en kvist persilja. Klart!

Pilgrimsmusslor med bacon



torsdag 16 mars 2017

Vinnaren av boxen med Street Food från Santa Maria är.....

Grattis Katja Själander, du är min vinnare av den härliga Street Food boxen från Santa Maria.

Jag mailar dig för vidare instruktioner!




Moule mariniére - musslor i vitt vin och grädde

Fredag imorgon och då är det ju dags för det klassiska fredagsmyset! Älskar du som jag skaldjur så tänkte jag tipsa dig om något enkelt och nyttigt nämligen Moule Mariniére, musslor i vitt vin, mums så gott! Tror jag ska köpa mig ett nät imorgon :-)

Moule mariniére


Ingredienser
1 nät musslor
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
½ röd chili
olivolja
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1 msk fiskfond (kan uteslutas)
hackad persilja
hackad basilika
salt och peppar

Börja med att rensa musslorna, slänga trasiga och döda osv. Hacka lökarna och chilin. Fräs lökarna och chilin i olivolja några minuter. Tillsätt musslorna, häll över vin, grädde och fiskfond. På med locket och låt stå i ca 3 min tills musslorna öppnat sig.

Hacka lite persilja och basilika under tiden. Ta upp musslorna och lägg över i en stor serveringsskål. Låt soppan stormkoka några minuter. Tillsätt hälften av kryddorna. Salta och peppra, var försiktig med saltet, musslorna är salta i sig.

Häll allt över musslorna och toppa med resterande av kryddorna. Avnjut med ett gott vitt vin!



onsdag 15 mars 2017

Omelettwrap med valfri fyllning

Tänkte tipsa er om en enkel och snabblagad lunch eller middag inför morgondagen. Torsdag, det är i alla fall inte en dag då jag brukar laga någon avancerad mat med tanke på att man har fredagen i sikte ;-) Den här omelettwrapen är väldigt smidig och superenkel att göra, nyttig, lchf och allt :-)


Man gör helt enkelt en tunn omelett på två ägg, stek i smör, rör inte runt i smeten utan låt den bara stelna av sig själv, inte för tjock dock så använd en rätt så stor stekpanna. När den är klar så tar man ur den ur pannan och låter den svalna.

Lägg sedan på tex sallad, skinka, gurka och ost eller något annat gott som tex avocado, beror ju lite på vad måltiden ska vara för, kanske korv, kycklingkött, tomater, oliver och lite ruccola. Rulla ihop och dela på två. Gott enkelt och snabblagat :-)



måndag 13 mars 2017

Biffwok med krispiga grönsaker

Jag gör ofta kycklingwok med kokosmjölk och massor av härliga grönsaker men ibland så försöker jag mig på att använda annat kött tex lövbiff eller liknande. Allt som oftast blir köttet torrt och trist tyvärr men....denna gången lyckades jag bättre och lösningen var ju inte speciellt svår ;-)

Biffwok


Ta de grönsaker du har hemma tex kål av olika slag, rotfrukter, sockerärtor, minimajs osv. Den godaste kokosmjölken just nu tycker jag är Garants kokosmjölk/grädde. Tycker också det är viktigt att smaksätta, jag brukar använda ingefära, vitlök, någon curry och ibland även citrongräs. Så här gjorde jag denna gången:

Ingredienser
en bit biff på ca 700-1000g
smör
salt och peppar
sesamolja + kokosolja
2 paket kokosmjölk
2 vitlöksklyftor
en tumbit färsk ingefära
ett citrongräs
1 msk röd currypasta
ett broccolihuvud
en stor röd paprika
2 stora morötter
en purjolök
en näve cashewnötter
salt och peppar

Börja med att skära upp köttet i mindre bitar. Bryn hastigt i smör, ska inte bli genomstekt, salta och peppra. Lägg åt sidan. Det är här det är viktigt att inte översteka, bättre då att understeka för köttet ska ju tillbaka i woken sedan och då blir det ju ytterligare kokt/stekt.

Förbered grönsakerna genom att skära upp de på det sättet du tycker är bäst.

Hacka ingefära, vitlök och citrongräset.

Häll sesamolja och kokosolja i en wokpanna och häll i ingefäran, vitlöken, citrongräset och röd currypasta, låt fräsa några minuter.

Tillsätt övriga grönsaker förutom purjolöken. Bryn på tills grönsakerna börjar mjukna. Tillsätt purjolöken och häll över kokosmjölken. Låt koka upp.

Tillsätt nötterna och köttet och låt bli varmt. Servera med tex äggnudlar, blomkålsris eller som den är.

Biffwok med krispiga grönsaker






söndag 12 mars 2017

Ugnsbakad lax med rostad potatis och örtmajonäs

Äter lax (och fisk) allt för sällan vilket är dumt då hela familjen faktiskt älskar fisk. I fredags fick vi i alla fall till en rätt med lax, ugnsbakad lax vilket ju är så himla enkelt och gott. Behöver ni lite tips på olika fiskrätter så kan ni klicka på "fisketiketten" i högermeny (eller följ länken).

Ugnsbakad lax

Till laxen blev det ugnsrostad delikatesspotatis och en örtmajonäs.

Ingredienser lax
en bit hel lax
olivolja
skalet från en citron
någon kryddblandning
dill
salt och peppar

Pensla in laxen med olja, krydda och riv över citronskalet. Hacka lite dill och fördela över. In i ugnen på 200 grader i ca 20-25 min.

Ingredienser örtmajonäs
1 helt ägg
2 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvninäger
dill och persilja
salt och peppar

Örtmajonäs

Knäck ägget i en hög mixerskål, tillsätt senap och vinäger, låt stå och få rumstemperatur. Tillsätt oljan. Sätt ner mixerstaven och kör några sekunder tills det tjocknar.

Häll upp i en skål och tillsätt salt och peppar. Hacka örterna och rör ner.

Ugnsrostad delikatesspotatis
Ugnsrostad delikatesspotatis




P.S Glöm inte att jag har en tävling på gång där du kan vinna en box med Santa Maria produkter!!




fredag 10 mars 2017

Vinn Street Food från Santa Maria!

Tävlingen är avslutad!!

Dags för en tävling igen! Den här gången kan du vinna en box med Street Food ifrån Santa Maria.
Här hittar du heta kryddmixer, färgstarka såser och smaksatta tortillas. Allt för ett snabblagat fredagmys!

Street Food Santa Maria



Boxen innehåller 3 st av rätterna från Santa Maria + en värdecheck på Kronfågels minutstrimlor.

Lite regler då för att delta i tävlingen:

  1. Gilla Mat & Odla på Facebook och följ på Instagram @matochodla
  2. Följ Santa Marias Instagramkonto @santamariasverige
  3. Nämn de kryddor som ger Jamaican Jerk sin speciella karaktär

Skriv ditt svar i kommentarerna nedan, ange även din mailadress och om du har gillat sidorna.


Tävlingen håller på till och med kl.12 den 14 mars!





torsdag 9 mars 2017

Grillade kycklingben och fläskkarré med Spice rub från Grillmästarna

Testade att rubba mitt kött och kyckling med Spice rub från Kryddhuset som jag köpte på matmässan. Den ena med smak av ananas, habanero och rom använde jag till kycklingben och den andra med smak av honung och ingefära använde jag till fläskkarré.

Spice rub
De goda rubbarna till vänster i bild.
Sambon fick äran att tända grillen :-)

Jag grillade kycklingen och köttet först på relativt hög värme, sedan fick de gå klart på indirekt grillning medans jag grillade på grönsakerna som bestod av squash och sparris. Både kycklingen och fläskkarrén blev jättegoda. Rubberna är väldigt smakrika och doftar helt underbart! Ni kan beställa de från JD Grill & Event.

Weber
Webergrillen full med godsaker!

sallad med grillade grönsaker

Jag gjorde en sallad till köttet som i botten bestod av spenat och ruccola, sedan lade jag över de grillade grönsakerna och även fetaost, ringla över olivolja och balsamicokräm. Serverade med min supergoda basilikamajonäs.

basilikamajonäs
Så himla god, har ni inte testat så gör det!!


grilltallrik
Min härliga grilltallrik!




onsdag 8 mars 2017

Dags att förgro potatis

Ja, nu är det dags att förgro din sättpotatis om du vill ha potatis till midsommar ;-) Har du testat att förgro i jord eller kör du utan?

sättpotatis
Smakboxkartongen är bra till mycket ;-)

Jag ska för första gången i år förgro min potatis i jord, eller ja, potatisen kommer ligga på jord. Detta gör att potatisen förutom groddar även kommer att få rötter vilket i sin tur leder till tidigare potatis vilket ju låter fantastiskt bra. Potatisen får en bättre start helt enkelt!

Highland burgundy red
Highland burgundy red

Jag har köpt min sättpotatis ifrån Larsviken vilket jag gör varje år. De har många olika sorter och denna gången har jag valt både sommarpotatis och höstpotatis. Kanske inte så smart med höstpotatis med tanke på att jag alltid får bladmögel på min potatis men jag har försökt välja sorter som är medel eller högresistenta mot bladmögel, hoppas det funkar ;-)

Dessa sorter blev det i år:

  • Orla
  • Maris Peer
  • Valor
  • Highland burgundy red
  • Sarpo mira
  • Lilly
Orla är en tidig potatis. Maris Peer och Lilly är sommarpotatisar och Highland burgundy red, Sarpo mira och Valor är höstpotatisar. 


Highland burgundy red

Hur gör man då? Jo, fyll på ett tunt lager jord i äggkartonger eller vanliga kartonger eller andra byttor, lägg sedan potatisarna på, tryck ner de lite lätt. Vattna litegrann så jorden fuktas. Ställ sedan ljust och svalt. Jag har ställt mina i växthuset men det går även bra i ett ljust fönster där det inte är allt för varmt.

Har du testat någon av ovan sorter??


sättpotatis äggkartong





måndag 6 mars 2017

Hemmagjord surkål gör gott för din mage

Har du testat att syra surkål någon gång? Att göra hemgjord surkål är superenkelt! Om man vill förbättra sin tarmflora så ska man äta fermenterad mat för att tillföra probiotika till kroppen.

Det finns massor att läsa om det här på nätet tex hos Surtanten och jag har även lyssnat på en del podcastar på 4health.se om detta. Superintressant tycker jag!

vitkål


Jag ville ju givetvis testa detta och det som verkar enklast att göra är just surkål. Den surkålen som man köper i affären är oftast pastöriserad vilket betyder upphettad vilket betyder att bakterierna dör och det vill man ju inte. Nej, bättre är då att göra själv och så här gör man:

ca 1 kg

Ingredienser en stor glasburk
1 kg vitkål (helst ekologisk)
15 g salt utan jod (ca 1 msk)




Börja med att skiva vitkålen tunt i förslagsvis en matberedare. Lägg över i en skål. Tillsätt saltet. Låt stå i ca 10 min rumstemeperatur så saltet hinner börja dra ur vätskan. Tvätta händerna noga och sätt sedan ner dem i bunken och börja klämma. Kläm, tryck och pressa tills kålen börjar vätska sig. När det sedan har bildats en liten pöl i botten så kan du börja fylla din glasburk.


Tryck ner kålen mellan varje påfyllning så all luft försvinner och vätskan trycks uppåt. Fyll upp tills det är 2-3 cm kvar av burken.


Ta det yttersta bladet ifrån kålen och skär till lämplig storlek, vik in sidorna och lägg högst upp i burken, tryck ner så att all riven kål täcks av vätska.

Täck med ett invikt kålblad.

Klart! Egenjord surkål :-)

Låt nu stå i mörkt i rumstemperatur i 2 veckor, sedan 2 veckor i kylskåp, sedan är den redo att börja ätas av.

Återkommer såklart när jag börjar äta av min surkål!

hemmagjord surkål