tisdag 28 februari 2017

LCHF-semla på Fettisdagen

Ja, idag är det ju Fettisdagen och denna dagen infaller alltid 7:e tisdagen innan påsk. Fettisdagen är den tredje och sista av de tre dagarna i fastlagen som ligger precis före den kristna påskfastan. Alltså den dagen då man kan äta på sig rejält innan den 40 dagar långa fastan börjar. Man åt ju givetvis inte semlor förr i tiden utan man åt så mycket fett som möjligt, därav namnet ;-) Passar ju med LCHF-mat då ju ;-)

Vill tipsa om en supergod lchf-semla som jag bloggat om tidigare. Jag kommer inte baka den idag då jag helt enkelt inte hinner men du kanske vill baka??? Receptet hittar du HÄR.

lchf semla fettisdagen




Glutenfri kladdkaka med hasselnötter

I lördags hade jag kalas då jag fyllde år förra veckan. Jag bjöd på kycklingwok och till efterrätt blev det en glutenfri kladdkaka. Receptet hittade jag i tidningen Lantliv Mat & Vin, för övrigt en mycket bra mattidning tycker jag :-)

Kitchen Aid Artisan Mixer
Kitchen Aid Artisan mixer med minikanna.

Jag fyllde ju år förra veckan som sagt och då fick jag en ny kökspryl som jag önskat mig nämligen en Kitchen Aid Artisan Mixer. Den kom med två kannor, dels den stora på 1 1/2 l men även en liten minikanna som jag använde mig av till just denna kakan nämligen när jag mixade hasselnötterna vilket den gjorde väldigt bra och snabbt. Supernöjd hittills!

Ingredienser
170 g hasselnötter
220 g mörk choklad
100 g smör
1 dl rumstempererad mjölk 3%
2 msk kakao
6 ägg
150 g socker eller Ica steva strö
kakao för att pudra över kakan
ev bär för att toppa med

Sätt ugnen på 190 grader.

rostade hasselnötter


Klä en rund form (jag hade en 24 cm) med bakplåtspapper i botten, smöra sidorna. Rosta hasselnötterna i en stekpanna tills de får lite färg. Lägg de sedan i en kökshandduk och gnugga av skalen. Inte så noga om inte allt försvinner. Kör de sedan i en mixer eller finhacka med kniv.



Smält chokladen tillsammans med smöret över ett vattenbad. Rör då och då tills den blir len och mjuk. Tillsätt mjölk, kakao och äggulor.

kitchen aid artisan

maräng

Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sedan sockret i omgångar tills det bildas glänsande, mjuka, vita toppar.


Tillsätt chokladblandningen och nötterna och rör sakta runt med en slickepott till en jämn smet. Häll ner i formen och baka i 25-30 min. Ta ut och låt svalna. Kyl den före servering och pudra över kakao och ev bär.



Man kan gärna servera kakan med en klick vispad grädde, det missade jag ;-)

mjölfri kladdkaka

Inte direkt "kladdig" kanske ;-)
I väntan på efterrätt! 

Älskar Baileys! :-)


måndag 27 februari 2017

"Plockmat" till fredagsmyset

På kvällen efter vi varit på matmässan i fredags så körde vi plockmat till middag efter önskemål från dottern. Vi hade ju handlat massor av gott + att det fanns en hel del godsaker att ta ifrån Smakboxen som kom någon dag innan, tex så testade vi Santa Marias pizza tortillas med tomatsås och massor av parmesanost. Barnen tyckte de var goda!

Pizzatortilla med tomatsås och parmesaost.

För övrigt så blev det goda ostar, skinka, salami, korvar, kycklingben, grönsaker, oliver mm. Så himla gott med plockmat tycker. Nackdelen är att man blir alldeles för mätt alldeles för fort, skulle vilja sitta hela kvällen och äta allt gott ;-)

Mysigt ska det vara också med tända ljus ;-)

Grekiska oliver från mässan, mums!

"Mölndalsosten", den är såååå god!

Vad tycker du? Äter du plockmat och vad har du isåfall på ditt bord?

Lite jordgubbar blev det också ;-)





söndag 26 februari 2017

Inköpet från matmässan Passion för mat

Jag köpte massor med härliga produkter på matmässan Passion för mat som jag var på i fredags. Tur jag hade min sambo med mig som fick bära det mesta ;-)

Bland annat så hittade jag nedan nya produkter ifrån Kryddhuset som tagits fram b.la av de välkända grillkillarna från JD Grill och event som ju dessutom varit med och vunnit Grillmästarna i TV4.
Ska bli kul att testa alla dessa rub och grilloljor under kommande vår och sommar!

Stället vid Kryddhusets hörna på mässan.

In-flavour
Rubben till vänster och In-flavour till höger. I mitten står 2 flaskor med balsamvinäger.

In-Flavour har jag ju testat sedan tidigare (flaskorna) men de har nu fått nytt utseende i form av en pensel på flaskorna + en spray. Bra initiativ, flaskorna kan dessutom återanvändas och fyllas på med din egengjorde bbqolja/glaze.

Överblick över inköpen
 Det blev ostar i mängder, bland annat Mölndalsosten från Ostbutiken i Mölndal, den köper vi varje år, en så himla god grönmögelost. Köpte två ostar från Linnegatans ostaffär, en Höost och en som heter Carolus Rex, båda väldigt goda. Blev även två ostar från Falbygdens mejeri, Biskop Brännvinsost och Biskop Premium. Behöver nog inte köpa ost på ett tag ;-)



Köper alltid de goda chipsen från Larsviken. Samma ställe som jag köper sättpotatis ifrån fast då ifrån deras webbsida.

Den gröna påsen smakade sparris, väldigt gott faktiskt!

Larsvikens chips.
Köpte inte alls så mycket olivolja som jag brukar, blev bara två flaskor, bland annat en som heter Togora som såldes av en grekisk kvinna som hade en egen olivlund i Grekland. Oliverna var supergoda!

togora olivolja
Olivolja och oliver.
Korvar från bland annat Härryda. Färgglad pasta till barnen.


Köpte 4 olika delikatesspotatisar ifrån Olsegården. Den svarta ska bli kul att tillaga!

Olsegården

Och så blev det lite jordgubbar också, nej, de är inte svenska ;-)



Var du på mässan???



lördag 25 februari 2017

Bilder från matmässan Passion för mat 2017

Matmässan Passion för mat pågår ju för fullt hela helgen i Göteborg närmare bestämt i Eriksbergshallen som ligger här på Hisingen. Jag brukar alltid gå på fredagar då det är lite lugnare vilket jag gjorde i år igen.

Nya spännande bbq-kryddor och rubbings från grillkillarna. Ska bli kul att testa!

Kryddhuset
Kryddhuset var förstås på plats.

Mycket smaker, mycket vin, ostar, korvar, grönsaker, provsmakningar, duktiga kockar, kocktävlingar, föreläsningar osv. Vi började med att gå ett varv runt och kolla in allt och passade på att fota en del medans det än så länge inte var så mycket folk.

Kött från Johan i Hallen, ostar och chips och så smakade vi på Umph.... Rätt gott faktiskt.

Popcorn i mängder och nybakat bröd.

Odla din egen svamp?? Vi köper alltid ost från Ostbutiken i Mölndal :-)

Killarna från JD Grill och event var förstås på plats (översta bilden). Massor med härliga grönsaker fanns att köpa.

Massor med fina delikatesspotatisar från Olsegården och honung Djäknegården.

Det finns alltid massor av in att testa men det hoppade vi över i år.
Rapsolja i mängder!
Härliga stora fina frukter och grönsaker!

Sedan gick vi och kikade in kockduellen som var på köksskolans scen mellan Katja Palmdahl och Christer Svantesson.

Matlagning och mycket snack mellan kockarna ;-)

Det är alltid några från publiken så får agera jury och denna gången blev jag utvald :-) Kul! Inte varje dag man får äta mat som stjärnkockar lagat. Skrei var huvudråvaran för denna kockduell och Katja och Christer hade ca 40 min på sig att laga till något riktigt gott sedan fick jag + 2 andra jurymedlemmar smaka maten och ge betyg baserat på utseende och smak. Det var jättesvårt att utse en vinnare för min del då bådas mat var jättegod men Katjas var lite modernare och lite snyggare upplagt så hon fick mest poäng från mig och vann allting. Kul!

Provsmakning på gång och vinnaren utses. Grattis Katja Palmdahl!

Provsmakningstallriken. Christers rätt längst till vänster och de andra två var Katjas.

Det skålas i öl. 

Efter detta så gick vi shoppingvarvet och köpte allt vi hade valt ut innan. Tur jag hade min "packåsna" med mig ;-) Det blev en hel del köpt vilket jag tänkte visa i nästa inlägg annars drunknar ni i mina bilder..........;-)

Kan tipsa om att det på söndag är familjedag på mässan då mycket är anpassat till barnen. Visste faktiskt inte detta innan och hade jag vetat det så hade jag nog faktiskt valt söndagen istället. Det får bli nästa år!



fredag 24 februari 2017

Kycklinggratäng med broccoli

Finns nu massor av sätt att göra den här kycklinggratängen eller rätten eller vad man nu ska kalla den. Brukar själv göra med de grönsaker jag har hemma för tillfället, denna gången blev det broccoli, lite spenat och röd lök. Grädde behövs, har du creme fraiche eller philadelphiaost är det bra, någon god kryddsättning i såsen och så är man i hamn :-) Så här gjorde jag denna gången:

Här ligger röd lök, spenat och broccoli.


Ingredienser
ca 1 1/2 kg kycklinglårfiléer
smör
2 röda lökar
en påse färsk spenat (jag hade bara en halv)
en stor bukett (eller flera) broccoli
5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 msk sambal oelek
2 pressade vitlöksklyftor
3 sardeller (kan hoppas över)
salt och peppar
riven parmesanost (eller annan ost du gillar)

Mina "smaksättare".

Sätt ugnen på 200 grader. Skär löken i bitar och lägg i botten på en ugnsform, lägg spenaten över. Koka broccolin i mindre bitar i ca 3 min. Lägg sedan över övriga grönsaker.

Bryn kycklingfiléerna i smör så de får färg runt om, salta och peppra och krydda ev med någon god kryddblandning. Lägg över i formen.

Koka ihop grädde, creme fraiche, sambal, vitlök och sardeller. Salta och peppra. Häll över kycklingen. Riv över parmesanosten.

Innan ugnen.

In i ugnen i ca 25-30 min, se till att kycklingen är färdig. Servera om du vill med blomkålsris (eller vanligt ris om du äter det), jag åt den bara som den är.

Efter ugnen




Kanske din fredagsmiddag???