söndag 29 januari 2017

Krämig potatisgratäng med grillad entrecote

Jag äter ju enligt LCHF som ni säkert vet, normal LCHF för det mesta, ibland strikt, ibland till och med keto och ibland liberal. Vill ni veta vad dom olika nivåerna betyder så hittar du en bra guide hos Kostdoktorn.

Potatis är något jag inte äter allt för ofta, äter jag det så är det min egenodlade färskpotatis. Men.....ibland så gör jag undantag, som den här gången då sambon var sugen på en potatisgratäng.

Och varför potatis och LCHF inte går ihop kan du läsa mer om HÄR.

Men som sagt var, ibland äter jag potatis, i helgen var det ett sådant undantag och vilket underbart undantag :-) Det är ju så himla gott med en krämig, vitlöksspäckad potatisgratäng...det går inte att komma undan. Till detta grillade jag entrecote och stekte på spetskål som ju också är otroligt gott. Har ni inte testat spetskål så gör det, annorlunda smak mot vitkålen.

Färdiggräddad!


Ingredienser potatisgratäng
ett gäng potatisar beroende på hur många ni är
1-2 gula lökar
ett gäng vitlöksklyftor
ca 3 dl vispgrädde
salt och peppar
smör

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen, går snabbast i en matberedare. Skiva den gula löken.

Smöra en ugnsform och lägg ett lager potatisskivor i botten, fördela lite skivad lök över, pressa över en vitlöksklyfta, salta och peppra och lägg på ett nytt lager potatisskivor, fortsätt så tills allt är slut, avsluta med potatis.

Häll över grädden och in i ugnen i ca 50 min. Känn med en sticka så potatisen är mjuk.

Servera med det grillade köttet och spetskålen och njut! 😀






fredag 27 januari 2017

Tävling! Vinn en box med ekologiska teér från Lipton

Vill du vinna en box fylld med ekologiska teér ifrån Lipton??

Jag har nu en tävling på mitt Instagramkonto i samarbete med Smakbox och Lipton så in och tävla! Mitt Instagramkonto heter @matochodla Tävlingen håller på till 6 feb.



Liptons Ekologiska Klassiker är en ny serie med teblandningar framtagna av Liptons Master Blenders specifikt för att överraska alla tedrickarens sinnen. Samtliga teer är plockade enligt ”Single Source Estate”-principen vilket innebär att allt te i en teblandning kommer från en och samma gård. Teerna är certifierade med EU lövet (EU Organic), den norska certifieringen Debio samt Rainforest Alliance.Liptons Ekologiska Klassiker är varsamt förpackade i de välkända Pyramidpåsar. Pyramidpåsen gör att de stora tebladen kommer till sin rätt. Påsens pyramidform efterliknar en tesil vilket underlättar för det heta vattnet att strömma genom påsen och ge en fantastisk kopp te.




tisdag 24 januari 2017

Vintersådd av spenat, sallat och ruccola

I helgen som gick så gjorde jag ytterligare vintersådder. Har ju sedan tidigare sått morötter i en av mina pallkragar som ni kan läsa om HÄR. Nu sådde jag spenat, en sallatsmix och ruccola i min drivbänk som har ett lock.

Här står även mina krukor med vårlökar redo för att komma upp när det blir varmare.

Tanken med vintersådd är ju helt enkelt att fröerna själva känner när det är dags att gro vilket oftast blir tidigare än man tror och det innebär ju tidigare skörd. Sara Bäckmo som har bloggen Skillnadens trädgård skriver mycket om vintersådd om du är intresserad.

Vill du testa vintersådd så är det givetvis inte för sent utan beställ dina fröer från tex Impecta och sätt igång 😀. Det du behöver tänka på är att täcka sådden på något sätt så inte djur mm kommer åt fröerna då dom ju ska ligga rätt så länge, tex med lock eller ett kompostgaller.




lördag 21 januari 2017

Kycklinggratäng med blomkålsris


Lördag idag och jag ska faktiskt ut och så trot eller ej. Har ju bestämt mig för att börja testa lite vintersådder i år för att se om det lyckas. Idag blir det spenat, sallat och ruccola. Återkommer såklart med resultatet :-)

Igår fredag så svängde jag ihop en kycklinggratäng. Det blir alltid lika gott, grönsaker, kyckling och en god krämig sås. Ta dom grönsaker du har hemma, funkar med det mesta. Jag använde denna gången spenat, paprika, squash och små tomater.




Ingredienser
kycklinglårfilé
1 squash
färsk spenat, några nävar
1 röd paprika
ett gäng körsbärstomater
en näve oliver
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
2 msk tomatpure
2 msk kräm av soltorkade tomater
salt och peppar
riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Skär upp kycklingen i bitar och bryn lätt, salta och peppra. Lägg över i en ugnsform.

Skär grönsakerna i mindre bitar och stek på i smör eller olja. Krydda med salt, curry, gurkmeja och paprikapulver, häll över kycklingen. Tillsätt oliver, spenat och tomaterna.

Koka ihop grädde, creme fraiche, soltorkade tomater och tomatpure och häll sedan över formen. Avsluta med riven ost.

In i ugnen i ca 20 min.


Servera med blomkålsris. Riv blomkålen och lägg i en bunke, salta. Micra först 1 min, ta ut och rör runt, micra 2 min till, klart!




onsdag 18 januari 2017

Campusbrödet - glutenfritt

Det här brödet måste ni bara testa att baka! Så himla gott! Inte LCHF men dock glutenfritt. Jag smakade brödet första gången på vår nya fina konferensanläggning Campus Nya varvet, brödet var så himla gott så jag bad om receptet vilket dom gärna delade med sig av 😃

Brödet innehåller rätt så många ingredienser men det är inte svårt att baka, det är ett sk bikarbonatbröd med filmjölk. Receptet jag fick var för 6 limpor men jag gjorde bara 2 limpor, dvs jag delade receptet på 3 därav lite konstiga mått ;-) Jag använde min stora Ankarrumsassistent för den här degen.

Ankarsrum assistent
Ankarsrum i farten ;-)


Ingredienser 2 limpor
1,3 L ekologisk filmjölk
133 g honung
1,3 dl rapsolja
200 g maizenamjöl
53 g majsmjöl
387 g glutenfria ekologiska havregryn
1,3 dl linfrön
2,7 dl pumpafrön
53 g fiberhusk
ca 1 tsk salt
0,4 dl bikarbonat
80 g nyponskalsmjöl
1, 3 dl hackade fikon

Sätt ugnen på 170 grader.

Lägg fil, olja och honung i blandaren, kör igång maskinen. Blanda ihop alla torra ingredienser utom bikarbonatet och salt. Tillsätt lite i taget medans maskinen går, tillsätt dom hackade fikonen. Häll sist i bikarbonatet och saltet.

Degen är rätt så kletig men så ska den vara.

Smöra två brödformar väl och fördela smeten i. Baka i ca 60 min. Ta ut och låt svalna lite, häll brödet ur formen och låt svalna ytterligare. Ät och njut!!


Härlig färg, lite röda av nyponmjölet.
glutenfritt bikarbonatbröd

glutenfritt bröd




lördag 14 januari 2017

Krämig fisksoppa med lax, hälleflundra och pilgrimsmusslor

Igår var jag så himla sugen på fisk så jag bestämde mig att ta fram resterna från nyårsfisken som jag fryst in dvs hälleflundran och några pilgrimsmusslor, köpte även en bit lax och så gjorde jag en härligt krämig fisksoppa smaksatt med saffran. Alltså den här soppan är så himla god, har gjort den många gånger tidigare. Servera med aioli så blir den ännu godare!



Ingredienser
ca 600 g laxfilé
hälleflundra, jag hade bara ca 300 g
10 st pilgrimsmusslor
½ purjolök
1 st gul lök
1 st fänkål
2 st vitlöksklyfta
1 pkt saffran
2 dl vitt vin
3 dl vatten
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
4 msk fiskfond 
lite tomatpuré eller kräm av soltorkade tomater
torkad timjan
salt och peppar

Fräs på lök och fänkål.

Börja med att hacka lökarna, skiva fänkålen och purjolöken. Stek i smör i en stor kastrull. Krydda med timjan, salt och peppar och ringla över lite tomatpuré. Fräs någon minut och blanda sedan ner vin, vatten, fond, låt bubbla upp, tillsätt saffran, grädde och creme fraiche. Låt småputtra ca 15-20 min.

Härligt gul färg av saffran!

Skär fisken och musslorna i kuber. Salta lätt och lägg sedan ner fisken i kastrullen, vänta lite med musslorna. Låt sjuda till laxen är klar, ca 7 min. När det är 2 min klar lägger du även ner musslorna. Servera i skålar med aiolin.

Fisken och musslorna är i. Som ni ser glömde jag timjan, den kom i senare ;-)


Aioli
2 vitlöksklyftor
1 dl creme fraiche
½ dl majonäs
salt

Pressa ner vitlöksklyftorna i en skål och tillsätt resterande ingredienser. Servera en klick på fisksoppan.

Ett glas vitt vin till och fredagskvällen är räddad 😀


Mättande och god!



onsdag 11 januari 2017

Hallontårta med daimbotten

Förra veckan fyllde vår son Rasmus 5 år och i lördags så hade vi släktkalas. Rasmus fick själv välja maten som blev tacos ;-) men tårtan valde jag. Det blev en tårta som jag gjort tidigare och som jag brukar göra till vår dotters födelsedag. Isabella fyller år i juni dvs då det är fullt med jordgubbar så originalreceptet på denna tårta är med jordgubbar men eftersom det inte är tid för jordgubbar och frysta jordgubbar inte är så gott så körde jag med hallon istället.




Ingredienser:
110 g smör (smält eller inte, spelar ingen roll)
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1½ tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim
smör + ströbröd till formen
Fyllning:
½ l frysta hallon
5 gelatinblad
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
färska blåbär och hallon

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap pösigt och rör ner äggen.

Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Blanda runt med en slickepott. Bre ut smeten i en springform, 24 cm i diameter.

Grädda i ca 20 min och låt svalna.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Mixa ½ liter hallon i matberedare till en slät puré.

Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.

Värm ½ dl av hallonpurén i en kastrull. Lägg i gelatinbladen i kastrullen. Låt det smälta sakta. Rör ner blandningen i resten av purén.

Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i frysen. Tänk på att tina den i några timmar innan servering.

Toppa tårtan med färska bär.


Jag fyller 5 år!



tisdag 10 januari 2017

Pastasås med kalkonkött och bönpasta

Då var helgdagarna över och vardagen är här igen och med det vardagsmaten ;-) Igår gjorde jag en pastasås av kalkonen som vi hade kvar ifrån julafton, jag fryste nämligen in resterna. Pastasåsen blev jättegod!

bönpasta

Jag serverade såsen till bönpasta. Bönpasta är ju som ni förstår glutenfritt. Inte fritt från kolhydrater förstås men jag tänker att jag bara äter det ibland, främst då på dagar jag tränar. Jag använde mig av en bönpasta ifrån Risenta. Men se upp, vissa leverantörer gör inte sin bönpasta på endast bönor utan slänger in mjöl också. Lite lurigt då det står bönpasta på paketet och med mycket mindre text så står det att det bara är 30% bönor och resten mjöl. Tex bönpastan från Kungsörnen.

Ingredienser pastasås
färdiglagat kalkonkött ca 1 kg 
5 dl vispgrädde
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
kantareller efter smak
ett gäng oliver
2 msk kräm av soltorkade tomater
ev lite pesto
1 dl philadelphiaost
salt och peppar
någon örtkrydda
olivolja

Hacka lökarna. Fräs i en stekpanna tillsammans med kantarellerna i olivolja, tillsätt grädde, philadelphiaosten, soltorkade tomater, oliver, salt och peppar. Koka upp. Tillsätt kalkonköttet. Har du rått kött får du givetvis tillaga det först.

Koka bönpastan och servera tillsammans med såsen. Jag hade även sallad i botten.



torsdag 5 januari 2017

Vit chokladpavlova med pistage och passionsfrukt

Nyårsaftonens efterrätt var en himla trevlig historia. En pavlova som Leila gjorde i sitt nyårsprogram. Marängen är krispig på utsidan och krämig och god på insidan. Använder pistagenötter men om du inte gillar det så går det bra med andra nötter tex hasselnötter. Välj en god vit choklad av bra kvalitet!

Du kan välja att göra ett lite högre "berg" av marängen om du vill.


Jag handvispade marängen i vattenbadet vilket var jobbigt så ett tips är att använda elvispen istället ;-)

Ingredienser
7 äggvitor 
5,25 dl socker
saften av en halv citron
200 g vit choklad
100 g skalade pistagenötter

Topping
5 dl vispgrädde
3 dl grekisk yoghurt
4 msk florsocker
en knivsudd vaniljpulver
6-8 passionsfrukter

Sätt ugnen på 130 grader varmluft. Blanda äggvita, socker och citron i en rostfri bunke tills sockrets lösts upp.

Vispa marängen över ett vattenbad tills marängen blivit 65 grader och glansig. Antingen för hand eller med elvisp.

Ta av från värmen och vispa i maskin eller med elvispen tills den svalnat, ca 10-15 min.

Hacka chokladen och nötterna grovt och blanda ner i marängen. Skeda ut marängen på en bakplåt med bakplåtspapper. In i ugnen ca 70 min, den ska vara mjuk i mitten.

Vispa grädden löst och blanda med yoghurten, tillsätt florsocker och vaniljpulver. Skeda ut över marängen. Toppa med urgröpt passionsfrukt.

pavlova


onsdag 4 januari 2017

Hälleflundra med blomkål- och ärtmos

Nyårsaftonens huvudrätt bestod av hälleflundra som är en jättefin och god fisk. Behöver bara salt och peppar för att smaka gott! Till hälleflundran blev det ett mos gjort på blomkål och ärtor. Smakrikt och lagom sötma från ärtorna. Grillade på några sparrisar också :-)




Ingredienser blomkål- och ärtmos
ett blomkålshuvud
4 dl frysta ärtor
1/2 dl vispgrädde
1 dl philadelphiaost
1 msk smör
salt och peppar

Koka blomkålen mjuk, tillsätt ärtorna och koka ytterligare 1 min. Häll av vattnet och låt ånga av, det ska inte finnas någon vätska kvar.

Tillsätt övriga ingredienser och ställ i en handmixer och mixa till lös konsistens. Det gör inget om det finns bitar kvar av ärtorna. Salta och peppra efter smak.

Ingredienser hälleflundra
ca 200-250 g hälleflundra per person
rapsolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 125 grader. Häll mycket rapsolja i en ugnsform och lägg sedan fisken över, salta och peppra. Tryck in en termometer i den tjockaste biten. Kör tills fisken blir 46 grader ca.

Sparrisen kryddade jag med olivolja, salt och peppar och grilla tills dom blir lagom mjuka. Lägg upp på tallrikar, bottna med moset, lägg fisken över och sedan sparrisen.

hälleflundra med blomkål- och ärtmos



tisdag 3 januari 2017

Pilgrimsmusslor och kräftstjärtar med melonsalsa

Tänkte dela med mig av nyårsaftonens förrätt vilket var ett recept som jag såg Leila göra i hennes nyårsprogram. Påminner ju extremt mycket om en ceviche men den här är med melon vilket jag inte tror man vanligtvis brukar ha i en ceviche.

Mums så gott detta var!


En riktigt fräsch och god rätt. Vi valde att utöver pilgrimsmusslorna även ha kräftstjärtar i vilket man givetvis kan hoppa över. Vi hade råa kräftstjärtar som jag stekte på snabbt, så himla god smak, helt annorlunda mot om du kokar kräftor.

Ingredienser för 8 personer
16 st pilgrimsmusslor
16 st råa kräftstjärtar
1/2 galiamelon
1/2 cantalopuemelon
1-2 avocado
1/2 gurka
en knippe salladslök
chiliflakes efter smak
lite färsk koriander
olivolja
saft från 1 lime
salt och peppar

Dressing
saften från 1-2 lime
3 msk olivolja
1/2 klyfta vitlök, riven
några droppar tabasco
salt och peppar

Blanda skaldjuren med olivolja, lime, salt och peppar. Låt stå medans du gör salsan.

Skär melonerna i små tärningar och lägg i en skål. Gör likadant med avocadon och gurkan som du först skalar. Lägg i skålen. Skär det gröna från löken i skivor och ringla över tillsammans med lite färsk koriander och chiliflakes. Blanda runt.

Glanda ingredienserna till dressingen och rör runt med salsan.

Grilla/stek skaldjuren snabbt, kräftorna ska bara få lite färg, viktigt att det inte blir torrt.

Lägg upp salsan i en skål eller i pilgrimsskal som jag gjorde. Fördela skaldjuren över.

melonsalsa med pilgrimsmusslor





måndag 2 januari 2017

Melonbellini - nyårsaftonens välkomstdrink

Hoppas ni hade en lika trevlig nyår som vi hade! Vi hade våra vänner över som vi alltid firar nyår med, vi brukar köra vartannat år och i år var det vi som stod för maten.

Vi hade välkomstdrink, förrätt, huvudrätt och efterrätt. Och fyrverkerier vid 12-slaget såklart. Småbarnen blev lite rädda så dom stod i altandörren på insidan och kikade ut, gullisar 😘. Vädret var inget vidare vid tolv-slaget, vi hade regn mest hela tiden.

melonbellini


Tänkte börja med att bjuda på receptet på välkomstdrinken. Den var supergod och enkel! Recept från Leilas nyårsmat. Barnen drack en bubblig rosé cider ifrån Kivik som följde med i senaste Smakboxen. Mycket populär hos barnen!

Ingredienser ca 8 glas
1 flaska prosecco
1 liter melontärningar av Galiamelon
2 msk råsocker
saften av 1 lime
en knivsudd vaniljpulver

Skär melonen i 2 cm stora bitar, lägg i en form eller låda som får plats i frysen och frys i 2 timmar.

Lägg melonen, sockret, limen och vaniljpulvret i en mixer tillsammans med en skvätt prosecco. Mixa och tillsätt sedan lite prosecco i taget tills flaskan är slut. Servera i champagneglas!

Återkommer med övriga recept som vi bjöd på under nyårsaftonen.


melonbellini