torsdag 5 januari 2017

Vit chokladpavlova med pistage och passionsfrukt

Nyårsaftonens efterrätt var en himla trevlig historia. En pavlova som Leila gjorde i sitt nyårsprogram. Marängen är krispig på utsidan och krämig och god på insidan. Använder pistagenötter men om du inte gillar det så går det bra med andra nötter tex hasselnötter. Välj en god vit choklad av bra kvalitet!

Du kan välja att göra ett lite högre "berg" av marängen om du vill.


Jag handvispade marängen i vattenbadet vilket var jobbigt så ett tips är att använda elvispen istället ;-)

Ingredienser
7 äggvitor 
5,25 dl socker
saften av en halv citron
200 g vit choklad
100 g skalade pistagenötter

Topping
5 dl vispgrädde
3 dl grekisk yoghurt
4 msk florsocker
en knivsudd vaniljpulver
6-8 passionsfrukter

Sätt ugnen på 130 grader varmluft. Blanda äggvita, socker och citron i en rostfri bunke tills sockrets lösts upp.

Vispa marängen över ett vattenbad tills marängen blivit 65 grader och glansig. Antingen för hand eller med elvisp.

Ta av från värmen och vispa i maskin eller med elvispen tills den svalnat, ca 10-15 min.

Hacka chokladen och nötterna grovt och blanda ner i marängen. Skeda ut marängen på en bakplåt med bakplåtspapper. In i ugnen ca 70 min, den ska vara mjuk i mitten.

Vispa grädden löst och blanda med yoghurten, tillsätt florsocker och vaniljpulver. Skeda ut över marängen. Toppa med urgröpt passionsfrukt.

pavlova


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar