fredag 30 december 2016

Tips på nyårsmeny

Jag har min meny färdig för nyårsafton, har ni??? Om inte så vet ni väl att ni kan hitta massa tips under etiketten NYÅR.

Vi ska ha pilgrimsmusslor till förrätt, älskar musslor och tips på en god förrätt med just musslor hittar du HÄR.

Vi ska ha hälleflundra till huvudrätt, det hade vi även förra gången vi bjöd på nyårsmat och det receptet hittar du HÄR. Denna gången blir det en lite annorlunda variant 😀

Efterrätten tycker jag nästan är svårast då jag inte är så bra på att baka 😉 men det blir en pavlova efter recept av Leila. Annat tips på efterrätt är annars den här goda cheesecake med nutellamousse.

nyårsmeny

Hoppas ni får en lyckad nyårsafton med god mat, god dryck och goda vänner!!



tisdag 27 december 2016

Nu har vi byggt en köksö med vinkyl från mQuvée

Måste ju visa er vår köksö som nu äntligen blivit klar! Det gick att beställa en köksö i samband med att vi köpte huset men vi tyckte den var alldeles för dyr så vi bestämde oss för att göra en senare istället

mQuvée

2 temperaturzoner är det i vinkylen, en för vitt vin och en för rött.

 Köket i huset är ju från Ballingslöv men vi valde att köpa skåpen till köksön från Ikea, det blev 2 st 60 cm skåp med 3 lådor i varje. Vi valde också att ha en vinkyl emellan skåpen. Först köpte vi en vinkyl från tretti.se som hette Temptech men som visade sig ha en otroligt hög ljudvolym så vi fick lämna tillbaka den. En vinkyl låter ju lite, det var vi medvetna om men det här var ett ljud som vi aldrig skulle stått ut med. Istället så beställde vi en vinkyl ifrån Vinkylen.se av märket mQuvée närmare bestämt den HÄR. Mycket bättre ljudnivå som vi kan leva med! Och snygg är den också 😄


Vi valde att beställa själva bänkskivan ifrån Ballingslöv så vi fick samma som vi har i övriga köket. Nu matchar allt och vi är supernöjda! Så bra förvaring och plats att laga mat på eller baka. Fattas barstolar som vi också ska köpa, sedan kan man hänga vid "baren" på riktigt 😊




God fortsättning!

God fortsättning och hoppas ni hade en trevlig jul!


Vi hade det jättebra på julafton. Lite stressigt förstås med all mat som skulle göras, mer än vad man tror.

Vi inledde dagen med Kalle Anka även om barnen inte verkade speciellt intresserade. Lite annorlunda mot när jag var liten då Kalle Anka var årets höjdpunkt 😂.

Gravad och rökt lax + en massa sillar.

Sedan åt vi. Inledde med lax och sillar. Sedan blev det kalkon med sötpotatis och en kålsallad. Receptet hittar ni längre ner.


ugnslagad kalkon

kålsallad
Kålsallad med granatäpple.


Sedan var det dags för julklappsutdelning. Barnens stora stund förstås. Rasmus märkte direkt att det var pappa under skägget 😆. Sedan blev det efterrätt och vin, musik och snack. Mysigt!


Första bilden: mina bonusbarn Robin och Emelie och Robins dotter Hailey. Andra bilden: Emelie med Robins fästmö Elina. Tredje bilden: min lilla Bella och Emelie. Sista bilden: Haileys storebror Milton och min Rasmus.

Jonnys mamma och mina föräldrar var också med såklart.💕


Kalkonreceptet har jag ju lagt ut sedan tidigare men kålsalladen var ny så receptet kommer här:

Ingredienser (svårt att säga mängden, beror på hur många ni är)
grönkål
brysselkål
ett halvt granatäpple
en näve valnötter
några nävar färsk spenat
smör

Dressing
2 msk honung
1 msk dijonsenap
1-2 dl olivolja
salt och peppar

Riv grönkålen från stammen. Rensa brysselkålen och koka lätt i saltat vatten.

Smält smöret i en stekpanna och stek på grönkålen snabbt, den ska inte ta färg utan bara bli lite mjuk. 

Lägg upp spenat, grönkål och brysselkål blandat på ett stort fat. Fördela över granatäppelkärnorna och krossade valnötter.

Rör ihop dressingen och ringla över. Färdigt! Supergod och fräsch sallad.

kålsallad


Nu taggar vi för nyårsafton såklart! Har inte ens bestämt maten ännu.....panik! 😆


onsdag 21 december 2016

Pepparkakshusbygget är klart

Att bygga ett pepparkakshus kommer man inte ifrån när man har småbarn 😉. Vi körde på färdig byggsats i år, enkelt och bekvämt.

"Lim" på gång.


Emelie är koncentrerad.

Barnens storasyster (min bonusdotter) Emelie hjälpte till vilket var tur, när jag gjorde det blev det bara kladdigt och fult 😆. Det första Rasmus sa när vi byggt klart var "får jag äta upp det nu?". Ha, ha, dom är för goa.


Mästerverket! 😆

Vi ska fira jul hemma i år, blir ju första julen i vårt nya fina hus vilket ska bli mysigt. Det blir kalkon i år igen, det blev så himla lyckat förra året. Mitt kalkonrecept hittar du HÄR. Ta det lugnt i julförberedelserna!



tisdag 20 december 2016

Klassisk gravad lax

Jag gav ju er lite tips på olika smaksättningar för gravad lax i ett tidigare inlägg, idag gjorde jag en klassiskt gravad lax, dvs med smaksättningen vitpeppar och dill. Det är ju fantastiskt gott med denna smaksättning och det blir faktiskt den enda jag gör i jul.

gravad lax
Dessa ingredienser behövs för att göra en gravad lax.


Ingredienser
en bit lax
1/2 dl socker
1/2 dl salt
1 1/2 tsk hela vitpepparkorn
2 vippor färsk dill (jag tycker det ska vara mycket dill)

färsk dill

laxfilé


Mortla vitpepparn och blanda ihop med saltet och sockret. Hacka dillen.

Fördela saltblandningen över laxen och "platta" in den. Strössla dillen över. Plasta in laxen väl och lägg i en form, ställ något tungt över den typ en mortel.




Ställ något tungt över laxen.

Ställ in i kylen i 48 timmar, ta sedan bort all dill och skrapa ev bort saltet. Skiva upp och njut med lite hovmästarsås. 😋

GOD JUL!



lördag 17 december 2016

Nu är granen klädd!

Vi har haft en lugn och skön lördag och nu sitter vi mätta och belåtna i soffan. Har inte gjort mycket nyttigt alls, tränat lite och klätt granen, det fick räcka 😉

julgran

Granen är som sagt var klädd. Inte den vackraste granen vi har haft, lite sne, lite för uppstående grenar men den duger. Vi har ätit god mat i form av grillad fläskkarré (jodå, det går att grilla även denna årstiden 😜) och purjolök- och cannellini gratäng. Mycket gott!

cannelinigratäng

grillad fläskkarré


Isabella hade lite gymnastikuppvisning. Tänk om man kunde göra så där!!

Vår halvfärdiga köksö i bakgrunden, visar er sedan när den är klar!

Mitt hjärta! 💝

Bjuder på lite "juliga" bilder nedan. Ha en trevlig lördagskväll på er!!

Vår lite sneda julgran ;-)





tisdag 13 december 2016

Gravad lax till jul på 3 sätt

Trot eller ej men det är faktiskt julafton nästa helg! Jisses vad tiden springer iväg.

Ska du göra egen gravad lax så är det dags att börja nu eller i alla fall dags att börja inhandla lax. Laxen ska ju nämligen frysas i 2 dygn innan man kan börja grava den eller i alla fall så var rekommendationerna så förut, tror dom har ändrat på det men för att vara på den säkra sidan så.....

Nedan kommer tips på 3 goda gravningar (heter det så???). Alla tre är supergoda men snyggast är ju den rödbetsgravade 😄 Gravar du egen lax eller köper du färdig?? Det är absolut inte svårt och det blir faktiskt mycket, mycket godare att göra den själv så testa!! Berätta gärna efteråt hur det gick 😉

saffransgravad lax
Saffransgravad lax


Ingredienser saffransgravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
salt ca ½ dl
socker ca ½ dl
2 tsk grovt stötta vitpepparkorn (lite mindre om du inte vill ha det så starkt)
1 påse saffran (eller 2 om du vill ha mycket saffranssmak)
1 knippa dill

Lägg laxen i en form. Stöt vitpepparkornen tillsammans med saltet, sockret och saffranen i en mortel, fördela över laxen. Hacka dillen och fördela över laxen. Avsluta med att klappa in alltihopa med händerna. Plasta in laxen. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar. Ta sedan bort all inläggning och skär i skivor.

rödbetsgravad lax
Rödbetsgravad lax


Ingredienser rödbetsgravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
½ dl salt
½ dl socker
1-2 stora rivna rödbetor
5 cl vodka
en knippa dill
1 st citron
Lägg laxen i en form eller fat. Blanda salt och socker i en skål och fördela över laxen i ett jämnt lager.

Skala och riv rödbetorna och fördela över laxen. Droppa över vodkan. Hacka dillen och riv citronskalet och fördela över laxen. Avsluta med att klappa in alltihopa med händerna. Plasta in laxen och lägg i en påse. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar.

Ta sedan bort all inläggning och skär det du behöver i skivor. Laxen håller sig ca 2 veckor i kylen.

apelsingravad lax
Apelsingravad lax



Ingredienser apelsingravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
½ dl salt
½ dl socker
skalet från två apelsiner (jag tog blodapelsin)
saften från två apelsiner
en knippe dill

Lägg laxen i en form eller fat. Blanda salt och socker i en skål och fördela över laxen i ett jämnt lager.

Pressa över apelsinsaften och fördela skalet över laxen. Hacka dill och fördela även den över laxen. Här är det bra om laxen redan ligger i påsen som den ska gravas annars försvinner en del av apelsinsaften.

Plasta in laxen och lägg i en påse. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar.

Ta sedan bort all inläggning och skär det du behöver i skivor.

gravad lax
Egengjord gravad lax



fredag 9 december 2016

Vinnaren av månadens Smakbox med temat "God Helg" är.......

GRATTIS Camilla Wihlborg som vinner en Smakbox som julklapp. 😀

Camilla vill gärna ge boxen till sin vän Madeleine Nilsson som jag hoppas blir superglad och kanske delar med sig till Camilla 😉

Camilla, maila mig dina adressuppgifter och telefonnummer på markoch73@hotmail.com så återkommer jag till dig!

Smakbox


Och för er som inte vann en Smakbox, det går fortfarande att beställa med koden MATOCHODLA, då får du 15% rabatt på din första box.



Vintersådd av morötter

Nu har jag för första gången testat att vinterså morötter. Ska bli spännande att se om det funkar!

impecta
Dessa sorter sådde jag.

 Varför vintersår man då? Jo, det är dels för att slippa göra det till våren då man ändå har massor av andra saker att göra i trädgården. Men främst är det för att fröerna då kan gro tidigare än vad dom hade gjort annars. Dom ligger och vilar i jorden och när dom känner av att nu är det tillräckligt varmt och fuktigt så börjar dom växa. Kan handla om flera veckors tidigare skörd faktiskt vilket jag såklart hoppas på.
vintersådd
Fyll på fårorna med ny fräsch jord. Behövs ingen vattning.

Hur gör man då? Jo, som vanligt faktiskt. Min jord var lite frusen när jag skulle så så jag luckrade upp lite och gjorde rader som jag sedan sådde i, fyllde sedan på med ny jord i såraderna. För att sedan fröerna ska få ligga i lugn och ro så lade jag på ett galler, ett växtstöd. Vi har ju 2 katter som gärna gräver i öppen jord vilket jag vill förhindra.

vintersådd
Täckt med galler.

Det är inte bara morötter som funkar att vinterså utan även tex spenat, dill, persilja och sallat. Ska också förtydliga att det är sommarmorötter jag sått, höstmorötterna får vänta till våren.



tisdag 6 december 2016

Innehållet i månades Smakbox "God helg"

Har ju helt glömt att visa er innehållet i månades Smakbox 😱 Hämtade ut boxen i fredags och jag kan säga att en del av innehållet rök direkt som ni kan se på en av bilderna nedan 😅 Det sockerfria godiset var väldigt gott och barnen älskade det!

Ni glömmer väl inte av att jag tävlar ut precis en likadan Smakbox som en av er kommer få ge i julklapp till en vän! Tävlingen hittar ni HÄR. Ni har fram till fredag på er att tävla! Lycka till!

Smakbox god helg






Gott godis tyckte vi ;-)


fredag 2 december 2016

Tillbehör till köttfärssås - gräddstuvad kål

Jag som inte äter pasta får ju alltid ordna med något annat tillbehör till köttfärssåsen som vi säkert gör en gång i veckan. Barnen älskar spaghetti och köttfärssås! 😛

Jag tycker inte detta är något problem alls. Finns massor av goda tillbehör. Ibland väljer jag tex bönpasta, det är ett helt ok substitut för vanlig pasta. Tänk bara på att den endast är gjord på bönor. Blev själv lurad häromdagen när jag köpte Kungsörnens bönpasta, det mesta bestod av durumvetemjöl.....

Köttfärssås med gräddstuvad kål


Oftast så steker jag bara på olika grönsaker helt enkelt, tex squash, paprika, lök, svamp, vitkål. Kokar broccoli eller blomkål.  Nu denna årstiden så tycker jag naturligtvis att vi ska använda oss av den goda kålen. Det jag gjorde häromdagen blev jättegott, strimlad vitkål och brysselkål med grädde, smaskens!

Ingredienser gräddstuvad kål
en bit vitkål
ett gäng brysselkål
smör el kokosolja
ca 1 dl grädde
lite riven ost
salt och peppar

Strimla kålen i en matberedare (även brysselkålen). Stek på i smör eller kokosolja på medelvärme, det ska inte få färg.

Häll över grädden och låt bubbla upp, salta och peppra och strö över lite ost innan servering.

Jag använde lila brysselkål, snyggt!


torsdag 1 december 2016

Är korna verkligen farliga för miljön??

Läste den här artikeln på Aftonbladet och började fundera.... Hur mycket kan man lita på allt som sägs på tv och i tidningar egentligen? Läs artikeln så vet du vad jag pratar om....

En tjusig Highland cattle kossa från Björlanda gård 😀

Man har ju hört mycket om det här med att kossorna släpper ut metangas och hur dåligt det är för miljön. Sluta äta kött eller dra i alla fall ner på det säger dom. Kanske vi ska sluta resa så mycket istället?? Jag älskar att resa, missförstå mig inte men jag älskar även kött. Och kan kossor verkligen vara farliga för oss? Nej, troligtvis är dom stora flygen till Thailand mycket värre!

Det hade varit mycket enklare att ta ställning till sådant här om media lade fram rätt fakta, ja kossorna släpper ut metangas men enligt Anette som skrivit artikeln handlar det "bara" om 5% av de totala utsläppen av växthusgaser i världen. Fossila källor står för hela 75%!



Men som sagt var, vilket som stämmer kan man ju inte veta då alla verkar säga olika......Hur tänker du?? Har du börjat äta mindre kött, reser du mindre eller gör du något annat för miljön?