måndag 28 november 2016

Korean BBQ Bulgogi

En av produkterna som låg med i förra gångens Smakbox var en kryddblandning från Santa Maria som heter Korean BBQ Bulgogi. Fick googla lite för att ta reda på vad Bulgogi var och kom fram till att det är en väldigt vanlig rätt i Korea. Man använder fint nötkött typ ryggbiff, entrecote eller liknande och blandar det med en kryddblandning, wokar det och serverar i salladsblad tillsammans med tex ris.

korean bbq bulgogi
Kryddblandningen.

Färdigt för woken.

Jag wokade mitt kött tillsammans med vitkål och serverade i bindsallatblad tillsammans med en chilisås. Supergott, enkelt och lite "tacoaktigt" 😜

Ingredienser
1 kg strimlad ryggbiff eller liknande kött
2 påsar korean bbq bulgogi
4 msk olja
2 msk vatten
en bit vitkål
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
några msk sweet chili sås (efter smak)
salt och peppar
bindsallat

Lägg köttet i en skål och tillsätt kryddblandningen, oljan och vattnet. Rör runt och låt gärna marinera en stund. Strimla vitkålen och stek på i kokosolja tillsammans med köttet.



Blanda ihop majonäs, creme fraiche, sweet chili och krydda med salt och peppar.

Servera köttet i salladsblad typ bindsallat och ringla över såsen.

Ät och njut! Det blir kletigt 😂

Chilisås

Korean bbq bulgogi
Servera i sallatsblad och ringla över såsen



onsdag 23 november 2016

Tävla om en Smakbox som julklapp

Snart är det dags för en ny Smakbox, denna gången med temat GOD helg. Smakboxen bjuder denna gången på 18 produkter som har med jul och nyår att göra. Det följer också med recept för mat och bak nu i dessa adventstider.

Jag har tänkt att tävla ut en Smakbox men denna gången som en julklapp till en vän. Du som vinner får alltså ge Smakboxen till en vän, bra va! 😀

Det du behöver göra är:

  1. Gilla bloggens facebooksida Mat & Odla och även Smakbox fb-sida.
  2. I fb-inlägget som handlar om tävlingen taggar du en vän som du vill ge julklappen till och berättar varför du vill ge bort den som en julklapp.
  3. Har du inte Facebook så kan du även tävla på bloggens Instagramsida @matochodla. Samma sak där, följ bloggen, och följ även Smakbox @smakbox, tagga en vän och berätta varför du vill ge bort en julklapp. 
Tävlingen håller på till 9 december, lycka till!!

P.S Om du använder koden MATOCHODLA när du lägger en beställning på Smakbox så får du 15% i rabatt, gäller även när du köper den som en julklapp.

Foto: Blomster och bakverk. 







Plantering av höstlök i krukor

Än är det inte försent att plantera sättlökar för vårens blomning om du inte hunnit med det ännu. Jag satte massa tulpaner och andra lökar i helgen som gick. Satte en hel del i krukor vilket jag tycker är käckt. Då kan man flytta runt dom på altanen hur man vill.

Tulpanerna åkte ner i krukor. Älskar "svarta" tulpaner!😍

Börja med att fylla botten av krukan med lite jord, blanda i lite benmjöl, i med lökarna, läs på förpackningen hur djupt dom ska stå men bry dig inte om avståndsrekommendationerna, gäller inte i kruka 😉 Nä, här ska dom sitta tätt men inte nudda varandra, se mina bilder. Fyll sedan på med jord upp till krukkanten och vattna.

Tätt ska lökarna stå. 

Färdigvattnade och namnade.

Ställ sedan undan på en torr plats, krukorna får inte bli våta, iallafall inte för mycket. Krukorna behöver få sig en kylperiod så dom ska heller inte stå för varmt. Jag ställde mina i min kallbänk som har lock på sig. Till våren så tar jag in dom i växthuset så dom kan börja växa och sedan vidare till altanen. Längtar redan 😀

P.S Det är rea på lökarna nu på tex Blomsterlandet, jag köpte mina för halva priset!

Här får dom stå under några månader.


fredag 18 november 2016

Kycklinggratäng med broccoli och spenat (LCHF)

Älskar du som jag att göra så kallade "allt i ett lådor"?? Den här kycklinggratängen skulle man verkligen kunna äta precis som den är, tillsätta mera grönsaker eller göra som jag gjorde, bara micra lite riven blomkål till så är allt klart. Gör ett stort lass när du ändå är igång så maten även räcker till matlådor till jobbet, smidigt tycker jag och risken att du äter "skitmat" blir mindre.

Börja med att lägga spenat och oliver i botten.


 Jag hade denna gången i broccoli och spenat men du kan ta vad du tycker är gott, tomater, blomkål, squash, morötter (förkoka dom först), lök, brysselkål, paprika osv osv

Lägg över dom stekta grönsakerna
Ingredienser
1 kg kycklinglårfiléer
en påse spenat
en näve oliver
en gul lök
en bukett broccoli
3-4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk kräm av soltorkade tomater
salt och peppar
riven smakrik ost

Börja med att smöra en ugnsform och lägg i spenaten och oliverna. Skär löken i mindre bitar och gör små buketter av broccolin, stek på i smör i en stekpanna så allt mjuknar, lägg i formen.

Bryn på kycklingdelarna, salta och peppra. Kycklingen ska inte bli klar utan bara få lite färg. Lägg i formen.
Lägg över den brynta kycklingen.
Koka upp grädden, med creme fraichen och krämen av soltorkade tomater, salta och peppra. Häll över kycklingen och sprid över den rivna osten.

In i ugnen på 200 grader ca 35-40 min. 

Servera tex med blomkålsris eller precis som den är.


Över med såsen och den rivna osten.

kycklinggratäng
Fin och bubblig!


Mums, så himla god mat! Inga onödiga kolhydrater :-)



onsdag 16 november 2016

Odling av vitlök i kruka

Berättade ju i några tidigare inlägg att jag precis fått ner vitlöksklyftorna i jorden inför nästa säsong och denna gången valde jag bara dom riktigt stora klyftorna då jag hela tiden får så små vitlökar. Det blev en hel del små klyftor kvar och dom valde jag att sätta i krukor för att kunna skörda god vitlöksblast.

vitlöksodling



Jag fyllde krukorna med vanligt blomsterjord, tryckte ner klyftorna tätt och fyllde på med lite jord. En kruka får stå kvar i växthuset men en av dom har jag satt in i köksfönstret. Nu hoppas jag få lite god vitlöksblast som ju är så himla god att ha i sallader!


Har ni testat att odla vitlöksblast????



söndag 13 november 2016

Täckodling och kallbänk

Det här året så har det varit sisådär med odlingen och det är ju helt enkelt pga att vi har byggt hus. Fick ta bort hälften av mina odlingslådor så jag odlade bara i mina 3 långa lådor som ni ser nedan. Måste bygga upp nya lådor till våren för jag får absolut inte plats med bara dom.

 Idag har jag ägnat några timmar åt att förbereda min kallbänk för vårens första sådder som jag tänkte skulle bli sallat. Tänkte slänga i massa fröer och blanda hej vilt, kanske även lite rädisor och spenat får plats.

Gräv ut jorden.....

Min kallbänk har sett bättre tider, den håller på att falla isär men jag tänkte ge den en säsong till i alla fall. Jag började med att gräva ut en bit i taget och så fyllde jag på med halvbrunnen kompost, både från varmkomposten som består av avfall från köket men också lite gräsklipp osv från den vanliga komposten. Sedan täckte jag över och grävde ny ränna, fyllde på med kompost och sedan över med jord igen tills hela bänken fått nytt godis i botten. Maskarna kommer nu ta hand om det här och så har jag fint med gödsel till våren.


Släng i komposten.....




Klart!

Slängde över lite löv också :-)

På med locket så syns vi till våren igen!
Har upptäckt en blogg som heter Skillnadens trädgård som drivs av Sara Bäckmo. Jättebra blogg med massor av videos där Sara visar hur hon täckodlar i hela sin grönsaksodling. Blev jätteinspirerad och tänker också ge mig på att täckodla. Jag började med att täcka mina odlingslådor med diverse kompostmaterial, gräsklipp och löv. Lämnade en bit där jag tänkte att höstså morötter men får vänta någon vecka för nu ska det bli varmare igen och jag vill ju inte att fröerna ska gro utan dom ska bara ligga där och vara förberedda när vårvärmen kommer. Jag grävde också ner en del täckmaterial genom att gräva en ränna i mitten och sedan fyllde jag på med den gamla jorden. Blir mumma för maskarna!

Täckt med allt möjligt, kompost, löv, gammal blast.

Här har jag bland annat tagit det som blev över när jag klippte ner jordgubbsplantorna.


Nu ska jag bara höstså morötterna i lådan till vänster så är allt klart för vintern sedan.

Tanken med täckodling är att man inte ska behöva extragödsla så mycket, man komposterar ju egentligen direkt i odlingen istället för att det hamnar i en kompostlåda. Ska bli kul att göra detta nästa säsong och ser fram emot starten. Nu är det snart dags att beställa alla fröer! :-)



Krämig kantarellsås

Kantarellsås, finns det något godare! Grillade en bit ryggbiff i fredags och till den gjorde jag en supergod kantarellsås med egenplockade kantareller såklart :-)

Lök och kantareller på G!


Hur jag grillar min hela ryggbiff hittar du HÄR. Jag gillar köttet "rare" som du ser på bilden nedan så vill du ha den lite mindre blodig så kör du bara några grader högre.

Utöver lök och kantareller så ska dessa ingredienser i såsen.

Ingredienser kantarellsås
3 dl förvällda kantareller
en gul lök
4 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
2 msk rödvinbärsgelé
1 msk tomatpue
1 tsk dijonsenap
smör
salt och peppar

Hacka löken och stek i smöret tillsammans med kantarellerna. Salta litegrann.

Koka upp såsen!


Låt kantarellerna få lite färg och häll sedan över resterande ingredienser. Smaka av med mer salt och peppar. Ge ett rejält uppkok så såsen tjocknar till lite. Håll varm tills resten av maten är klar.

Jag serverade såsen med min ryggbiff och ugnsrostade grönsaker och ett glas rött!

Grillad ryggbiff med ugnrostade grönsaker och kantarellsås. 



tisdag 8 november 2016

Rökt vitlök på grillen

Har du testat att röka vitlök?? Vitlöken får en fantastiskt god smak, inte alls stark utan bara mild och rökig.

Skär av toppen.

Jag testade härom sistens när jag ändå skulle grilla lite kött. Skar av toppen på vitlökarna och penslade på lite olja. Sedan lade jag dom indirekt i en varm grill, på med lite rökflis och på med locket. Jag körde ca 20 min, det räckte men man kan nog köra längre också för en kraftigare röksmak.

rökt vitlök
Klar, fin rökfärg!

Bara att pressa ur vitlöken ur skalet eller ta hjälp av en liten gaffel och "dra ut". Jag använde min för smaksättning i en aioli men klyftorna är goda att äta som dom är, pressa i grytor osv.



måndag 7 november 2016

Odling av vitlök i pallkrage

Har ni satt eran vitlök?? Om inte så är det verkligen dags nu! Jag satte min igår och kände att jag var ute i sista sekund. Idag vaknade vi till -6 grader och det ska vara kallt hela veckan. Man vet ju inte med vädret i detta landet, det kanske blir milt nästa vecka och då funkar det givetvis att sätta vitlöken om inte jorden har stelnat på.

odling av vitlök
Klyftor redo för jorden.

Jag ska inte säga att jag är någon superodlare på vitlök för jag lyckas oftast inte med att få stora vitlökar vilket man ju givetvis vill. Jag har hört att det är dom stora klyftorna som ger stora vitlökar så denna gången har jag bara satt dom stora. Dom små ska jag delvis sätta i en kruka och ställa in i fönstret för att kunna njuta av den goda blasten men även sätta dom tätt i rad i odlingslådorna för att kunna njuta av blasten till våren. Visar i ett annat inlägg om hur krukodlingen går till.

Messidrome
Glömde av att beställa lökar på nätet så det blev vitlök från Plantagen i år vilket säkert går lika bra.

thermidrome



Jag förberedde jorden som redan sedan tidigare hade fått löv och gräsklipp på sig genom att tillsätta benmjöl och vedaska, blanda runt och satte sedan klyftorna 10-15 cm djupt, kanske 10-15 cm mellan klyftorna. Det blev 80 klyftor i år av sorterna Thermidrome och Messidrome. Jag täckte med lite ny fräsch jord som jag hade över i en påse och även med gräsklipp och löv för skydd under vintern och så har maskarna lite att arbeta med :-)

Nu hoppas vi på stora fina vitlökar nästa år!

vitlöksodling
Odlingen täckt för vintern.




Kladdkakans dag a´la Paleo

Ja, idag är det kladdkakans dag. Trevlig dag ;-)

Älskar kladdkaka men äter ju numera glutenfritt så för min del får det bli en glutenfri kladdkaka. Har tidigare år tipsat om den HÄR goda paleo kladdkakan. Den är supergod!

paleo kladdkaka



Men....dom paleomuffinsen som jag brukar göra funkar också som kladdkaka då dom oftast blir rätt så kladdiga, smaken påminner väldigt mycket om kladdkaka. Testa dom!

Paleomuffins


fredag 4 november 2016

Höstgryta med högrev i Crock pot

Snö och regn blandat.....suck, ja man kan tycka vad man vill om vädret men lite mysigt är det allt, i alla fall när man är inomhus och äter god mat :-) Nu har vi ju verkligen grytornas tid här och om du har en crock pot så tycker jag du ska använda den för jäklar vad mört köttet blir!

crock pot


Den här grytan nedan gjorde vi härom dagen på morgonen. Tog 15 min att förbereda! Och sedan när vi kom hem på em var det bara att koka potatis och göra blomkålsmos. Smidigt!

Ingredienser
1,5 kg högrev
5-7 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2-3 morötter
3 torkade lagerblad
2 msk köttfond
1 tsk kanel
1 tsk spiskummin
salt och peppar
örtkryddor tex franska örter efter smak
1 burk krossade tomater
3 dl rött vin

Skär köttet i grytbitar. Skär löken i klyftor. Lägg allt i crock potten. Pressa över vitlöken.

Skär morötterna i skivor och lägg över, tillsätt fond, lagerblad och alla kryddor.

Häll över tomaterna och vinet, blanda runt. Sätt på låg värme 7-8 timmar.

Koka potatis, ris eller vad du nu vill ha till, jag körde på blomkålsmos. Klart!

Kanske något för lördagen?? ;-)

P.S Går förstås att göra i vanlig gryta också, kör dock länge, gärna 3 h!

gryta med blomkålsmos