måndag 31 oktober 2016

Halloween på Liseberg och övernattning på Gothia Towers

Glad Halloween på er!

halloween

Nu är vi hemma igen efter ett dygn ute på vift i staden. Vi har bott över en natt på Gothia Towers och varit på Halloween på Liseberg.

I början av september var vi iväg och sov över på just Gothia Towers, bara jag och sambon utan barn. Vi fick ett sånt himla dåligt rum så jag blev väldigt besviken. Det var vandrarhemsstandars och dessutom dåligt städat, mögel i badrummet osv. I min recension skrev jag allt detta, att jag inte var nöjd och fick faktiskt en ursäkt och förklaring från hotellet. Den delen som vi bodde i, Tower 1 (det finns tre st) ska renoveras (det kunde dom ju berättat vid bokningen). Då vi fick en voucher ifrån dom så bestämde vi oss för att ge dom en chans till, denna gång med barnen och ett besök på Liseberg.

Vi fick ett Sky family room på 22 våningen i Tower 3 med utsikt över Liseberg. Fint rum, inget mögel (!) och bättre städat än sist ;-) Otrolig utsikt! Får ändå säga att man betalar väldigt mycket för läget när man bokar detta hotellet. Rummet var fint, helt ok men inte mer än så men läget om man ska till Liseberg är ju outstanding. Personalen i receptionen var jättetrevliga och hjälpsamma och hotellet är väldigt barnvänligt.

halloween på Liseberg
Det var jättefint dekorerat på hela Liseberg! Otroligt många pumpor!

Vi gick in på Liseberg och åkte lite olika attraktioner (allt var inte öppet) och kollade runt på all fin dekoration som dom hade. Undrar hur många pumpor det fanns där inne egentligen???!!! Tiden går väldigt fort när man har kul och tillslut var vi ju tvungna att gå tillbaka till hotellet. Vi åkte direkt upp till Heaven 23 och åt varsin räkmacka. Dom är ju kända för sina stora, goda räkmackor och den är väldigt god..... och mättande ;-)

Halloween på Liseberg

Halloween på Liseberg
Många hemska figurer tyckte vissa av oss ;-)

Fräckt med paraplyer i himlen :-)


I "Hamnen" så gick det omkring hemska människor så man fick vara beredd på att hoppa till ibland. Barnen höll oss hårt i handen ;-)

Alltid lika mysigt och trevligt att ge sig iväg på sådana här korta semestertrippar med familjen. Liseberg är kul tycker jag som har barnasinnet kvar och vi åker nog dit till jul igen :-)

OBS! Halloween på Liseberg håller på ända till 6 nov så har ni inte varit där kan jag rekommendera er att gå dit!

räkmacka heaven 23
Vi åkte såklart Lisebergshjulet och avslutade på Heaven 23 med räckmacka.




söndag 30 oktober 2016

Chark-SM bankett med prisutdelning

Som jag berättade i ett tidigare inlägg var jag en av domarna i årets Chark-SM. Ett jättekul uppdrag och jäklar vad korvar vi åt ;-) I och med att jag var domare så var jag också inbjuden till prisutdelningen och banketten som var i torsdags.


Jag och min sambo gick och visste väl inte riktigt vad vi skulle förvänta oss, hoppades på god mat förstås och bra underhållning. God mat fick vi verkligen, underhållningen var väl så där. Richard Olsson var konferencier vilket han gjorde jättebra men saknade någon musikunderhållning, det hade varit trevligt.



Under bankettens gång var det prisutdelning i alla dom olika klasserna och i den klassen som jag var domare i, "kryddstarka korvar" vann Tulip med sin korv Pusta, ungerska smaker med mycket hetta. 98% kötthalt vilket ju är kanon! Kul, den ska jag hålla utkik efter i affären :-)




Ni hittar alla övriga vinnare på Chark-SM, i högermenyn kan man söka på dom olika kategorierna.

Lite blandade bilder från kvällen kommer här:










Vill ni se bilder från själva domardagarna kan ni kika in HÄR.

Nu ska vi iväg på Halloween på Liseberg och lyxa till det med att sova över på Hotell Gothia Towers ;-)



onsdag 26 oktober 2016

Halloweensoppa med pumpa

Halloween till helgen, eller rättare sagt på måndag men tror nog ändå många firar hela helgen. Halloween är och har aldrig varit något som varken jag eller barnen firat faktiskt. Kan förstå dom som tycker det är kul men jag ser det bara som en amerikansk tradition som affärerna tjänar pengar på. Men....vi ska faktiskt gå på Halloween på Liseberg på söndag så kanske jag kommer ändra mig ;-)

Det enda jag gillar med Halloween är pumpor :-) Älskar pumpa och då främst butternut squash som ju trots sitt namn är en pumpa. Den här soppan var längesedan jag gjorde men måste tipsa om den då den är fantastiskt god! Något att bjuda på till helgen kanske??

Mina fina egenodlade pumpor!


Ingredienser
1 butternut squash
1 gul lök
olivolja
1 tsk kanel
1 krm kryddnejlika
1 krm ingefära
½ tsk spiskummin
några chiliflakes
1 vitlöksklyfta
3 dl hönsbuljong
3 dl vispgrädde
salt och peppar
saften från en apelsin
vedrökt sidfläsk eller bacon

Sätt ugnen på 200 grader. Dela pumpan och ta ur kärnorna. Lägg pumpan på en ugnsplåt, ringla över olivolja och salta. In i ugnen ca 40 min.

Hacka den gula löken, fräs i olivolja i en kastrull. Tillsätt pumpaköttet och alla kryddor, låt fräsa några minuter.

Tillsätt buljongen och grädden och pressa i vitlöksklyftan, salta och peppra. Låt koka ca 10 min.

Ta av kastrullen från spisen och mixa med en handmixer. Pressa i saften från en apelsin.

Dela sidfläsken i mindre bitar, lägg lite fläsk i botten på en soppskål, häll över soppan och toppa sedan med ytterligare sidfläsk. Använder du bacon så steker du på den först så den blir riktigt knaprig och toppar sedan soppan med den. Servera!

pumpasoppa



tisdag 25 oktober 2016

Ugnsrostad sötpotatis med grillad ryggbiff och bea

I lördags när vi skulle grilla så ösregnade det så jag tog faktiskt fram min grillpanna istället. Händer inte allt för ofta men den funkar faktiskt jättebra även om den där grillkänslan försvinner lite. Gott blev det ändå! Till köttet gjorde jag ugnsrostad sötpotatis, med brysselkål och paprika. Serverade det hela med bearnaisesås från Lohmanders, ruccola och avocado.

Mycket kryddor och mycket olivolja.

Ingredienser ugnsrostade grönsaker
sötpotatis
brysselkål
röd paprika
2 vitlöksklyftor
olivolja
salt och peppar
franska örter

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skär sötpotatisen i klyftor och lägg i en ugnsform. Snygga till brysselkålen och tillsätt, skär paprikan i bitar. Pressa över vitlöken, ringla över rikligt med olivolja, krydda.

In i ugnen ca 35 min.

ugnsrostad sötpotatis

Ryggbiffen är enkel, salt och peppar och sedan på grillen (eller i grillpannan).

Lägg upp ruccola på en tallrik, skiva upp en halv avocado. Skär upp köttet (som fått vila ca 10 min) och lägg över avocadon. Lägg dom ugnsrostade grönsakerna bredvid och klicka upp såsen.


Till detta drack vi ett gott nytt vin. Ja, nytt för oss i alla fall. Föll ju för namnet, Grillo :-) Låter ju som ett grillvin men det var det inte. Ja, inte uttalat i alla fall men det passade bra till köttet. Snygg flaska tycker jag!

"Kryddig, fruktig smak med inslag av fat, mörka körsbär kanel, russin, örter och lakrits. Serveras till rätter av fläsk-, lamm- och nötkött"

grillo



måndag 24 oktober 2016

Glutenfria zucchinifrallor

Det är inte helt enkelt att hitta goda glutenfria bröd i affären så därför brukar jag alltid baka mina egna bröd. Det är väldigt svårt att få ett glutenfritt bröd att likna ett "vanligt" bröd med vetemjöl men man kan ju i alla fall försöka komma så nära som möjligt :-)

glutenfria zucchinifrallor
Riv zucchini och salta lätt.

Det här receptet på zucchinifrallor hittade jag i senaste nr av Allt om LCHF och det blev faktiskt riktigt riktigt bra, till och med min sambo som också börjat utesluta gluten blev nöjd. I receptet står det att det är till 12 stycken vilket jag tycker är otroligt konstigt, jag fick ihop 6 st (!) och då är dom ändå rätt så små. Så.....vill du göra 12 st så dubblar du receptet helt enkelt.

Ingredienser 6 st frallor
150 g zucchini
5 ägg (ja, det är mycket ägg i glutenfria bröd)
1 dl riven ost
1 dl mandelmjöl
1/2 dl pofiber
1 dl solroskärnor
3 msk linfrön
2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 msk torkad oregano

Sätt ugnen på 200 grader. Riv zucchinin och lägg i ett durkslag. Salta lätt och låt stå i ca 15 min. Krama sedan ur så mycket vätska du kan.



Vispa äggen lätt i en skål och blanda i zucchinin och ost

Blanda ihop alla torra ingredienser och rör sedan ner i äggröran. Låt svälla i 10 min.


Forma till bullar och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper (eller smöra). Grädda i ca 25 min och låt sedan svalna.

Förvaras i kylen!

glutenfria frallor

zucchinifrallor

lchf frallor




torsdag 20 oktober 2016

Inbäddad för vintern


Ja inte jag utan det är mitt växthus som nu är inbäddat för vintern :-)

Plastar alltid in mitt växthus med bubbelplast från Willab Garden och kör sedan igång en värmefläkt. Försöker hålla så det aldrig går under 5 grader. Det brukar funka bra och dom flesta av mina växter klarar detta. 

Lite sorgligt är det ju allt att odlingssten är slut. Eller nästan i alla fall. Har ju faktiskt en sak kvar......sätta vitlöken! 


tisdag 18 oktober 2016

Snabblagad middag - matig omelett med bratwurst

Ibland när vi inte har så mycket ingredienser hemma och fantasin tryter så brukar jag göra omelett. Barnen vill inte ha men jag och Jonny äter det gärna. Främst brukar jag göra det till lunch på helgen men ibland så blir det till vardagar också.


Jag brukar lägga i det jag har hemma, kan tex bli squash, tomater, lök, paprika, oliver, fetaost, korv, spenat osv. Idag tog jag helt enkelt det jag hade hemma vilket var det här:



Ingredienser för 2 pers
5 ägg
en stor gul lök
ett gäng champinjoner
en liten squash
en näve oliver
några mini bratwurstar
riven ost
kryddor

Skär grönsakerna och korvarna i mindre bitar. Vispa ihop äggen, salta.

Smält smör i en stekpanna och stek på grönsakerna och korven tills dom blivit mjuka. Häll över äggen. Lägg i oliverna och låt allt stelna. Krydda med någon örtkrydda, salta och peppra. Det sista du gör är att hälla över riven ost.

omelett

Servera med spenat och ruccola. Enkelt, gott och nyttigt!

matig omelett



söndag 16 oktober 2016

Grekisk gryta - Stifado

Idag har vi haft regn mer eller mindre hela dagen här i Göteborg, trist värre men vi har det mysigt inomhus i alla fall ;-) Ligger och kollar på avsnitt av min favvoserie just nu, Vampire Diaries på Netflix. Älskar vampyrserier! :-) Imorgon börjar jag jobba igen efter nästan 1 1/2 veckas semester. Back to vardag!

Odlar lagerblad i växthuset, behöver aldrig köpa!


 Igår gjorde jag en grekisk köttgryta som jag bloggat om tidigare nämligen Stifado. Vad är det som gör den grekisk då, jo, kryddningen, det är nämligen kanel, lagerblad och kryddnejlika i och så ska man ha mycket lök. Jag använde mig av min egenodlade rödlök som i år blev rätt så liten, alldeles lagom för grytor med andra ord. Använde mig av högrev men tror att grekerna även använder kaninkött för denna grytan. Så här gör jag min Stifado:

Ingredienser
1 kg högrev (eller mer)
1½ tsk hel kryddpeppar
6 st kryddnejlikor
4 st vitlöksklyftor
3 st färska lagerblad
1 st kanelstång
1 tsk torkad oregano
1½ dl rött vin
4 msk rödvins vinäger
salt och peppar
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin
vatten
saften från ½ citron
ett gäng med rödlökar
färsk persilja
olivolja och kokosolja
ev färsk persilja

Ansa och skär köttet i mindre bitar, lägg i en skål.


Lägg kryddpeppar och nejlikor ihop med skalade vitlöksklyftor i en mortel och stöt ihop till en röra. Häll blandningen över köttet och tillsätt rivna lagerblad, kanelstång, oregano, rött vin, vinäger, salt och peppar. Blanda runt och låt gärna stå i 2 timmar i kylen.

Egenodlad rödlök.

Skär löken i klyftor, häll oljan i en stekgryta och tillsätt löken, fräs några minuter, tillsätt köttet, tomatpurén och de krossade tomaterna, salt och peppar. Häll i ytterligare en skvätt rödvin, ca 1 dl och täck upp med vatten.

Redo för några timmar på spisen!

Koka upp och låt stå och småputtra i 1½ timme, ta av locket och koka utan lock så grytan tjocknar i ca 1 timme. Smaksätt med pressad citron, lite mer salt och peppar. Precis innan servering så tillsätter du hackad färsk persilja. Jag hade ingen persilja hemma så jag hoppade över det denna gången.

Jag åt blomkålsris till min gryta (riv blomkål och koka ca 1-2 min i saltat vatten), dom andra åt ris.

Stifado

Stifado och blomkålsris



lördag 15 oktober 2016

Ramslökskryddade pannbiffar med brunsås

Jag har fått lite önskemål om att lägga ut "steg för steg" bilder på mina recept, inte bara en färdig bild på maten så det tänkte jag testa lite framöver så får vi se om ni gillar det ;-)

Första dagen hemma i Sverige igår efter vår härliga semestervecka i Grekland (läs om den HÄR) och vi var sugna på husmanskost :-) Det fick bli en klassiker, pannbiff med brunsås men med en liten twist i form av kryddningen som blev ramslök. Hittade en kryddburk med ren ramslök från Santa Maria som jag inte sett förut, dessutom ekologisk så den testade jag. Det blev lite lagom smak av ramslöken, man kan säkert ta mer om man vill.

Santa Maria Ramslök

Jag använder aldrig ströbröd i mina biffar, jag undviker ju gluten som ni säkert vet dessutom tycker jag inte det behövs.



Ingredienser
1,6 kg blandfärs (jag gjorde ett stort lass!)
2 ägg
en stor gul lök
2 msk kalvfond
2 msk torkad ramslök
1 msk oregano
rikligt med salt och peppar
smör att steka i (ekologiskt såklart!)

Sås
5 dl vispgrädde (jag använder laktosfri då jag är känslig mot laktos)
1 dl philadelphiaost (gör såsen lite tjockare och ger god smak)
1 msk kalvfond
2 msk rödvinbärsgelé (min hemmagjorda, recept hittar ni HÄR)
ev lite soja för färgens skull, använd gärna tamarisoja som är glutenfri
salt och peppar

Börja med att hacka löken smått och stek i smör. Ska inte ta färg utan bara bli mjuk och söt.

Börja med att steka löken som du hackat smått.

Lägg färsen i en stor skål, knäck i äggen och alla kryddor, lägg över löken som fått svalna lite. Salta och peppra väl. Blanda runt och låt gärna stå någon timme i kylen för att färsen ska få dra åt sig alla smaker.

Klart för att blandas om.

Sätt ugnen på 100 grader. Forma färsen till stora biffar och stek i rikligt med smör. Ta inte för många biffar i stekpannan, då blir det kokt istället för stekt. Lägg över dom färdiga (som inte behöver vara färdiga till 100%) i en ugnsform och lägg sedan in i ugnen för att hålla varmt medan du gör såsen.

Färdiga för stekpannan!

Inte för många biffar i pannan samtidigt och det ska vara rikligt med smör.
In i ugnen för att bli helt klara och hålla värmen.

Se till att det är smör kvar i stekpannan, om inte, tillsätt en klick till. Häll över grädden, koka upp. Tillsätt philadelphiaost, fond, gelé, soja och smaka av med salt och peppar. Låt koka upp men vispa så det inte fastnar i botten.

Strax klar!

Jag serverade mina biffar och såsen med kokt morot från mitt grönsaksland, lite fetaostsallad med tomat och oliver. Och ett glas gott rött vin, ett av våra favoritviner som vi gärna kommer tillbaka till nämligen Valle Reale, ett ekologiskt kryddigt vin från Italien.

Bon appétit!

Lite grekiskt ville vi ha!

Bon appétit!