torsdag 29 september 2016

Min dag som domare i Chark-SM 2016

Som jag berättade härom dagen så skulle jag vara en av domarna i Chark-SM som avgjordes tisdag-onsdag denna veckan. Jättekul uppdrag!

chark-sm
Tydliga regler att gå efter!

Vi började dagen med lite introduktion och sedan delades vi in i team. Mitt team, team 9 skulle provsmaka starka kryddkorvar :-)

lindelöv
Ulrik Lindelöv, Sveriges grillandslag var med i mitt team :-)


Totalt 71 korvar skulle skivas upp, kännas, klämmas på och sedan smaka, först kalla och sedan stekte vi på dom 30 bästa och smakade även på dom varma. Kan säga att jag blev mätt redan efter 10 korvar, tur det var soppa till lunch ;-)

chark-sm
Vi hade en operasångare med oss och han körde lite pausmusik för oss ;-)

Uppdraget var att ta fram 5 st korvar som vi tyckte var värda guldkvalitet och sedan dag 2 då jag tyvärr inte kunde vara med så skulle dom övriga domarna i dom andra teamen smaka av och utse en guldvinnare. Spännande värre! Vi fick givetvis inte se några företagsnamn utan korvarna låg i neutrala plastpåsar.

chark-sm
Så snygga med hårnäten ;-)

Övriga team testade andra charprodukter såsom milda korvar, julskinkor, rökta produkter, köttbullar, hamburgare, lufttorkade och kallrökta produkter. Totalt 16 tävlingsklasser som du kan läsa mer om HÄR.

Julskinka, nystekta färskkorvar, skinka, mycket godsaker fanns det!

Det var många av domarna som varit med tidigare år och dömt men vi var också ett gäng som var helt nya. I mitt team som bestod av 5 personer var vi 3 som var rookies ;-)

Prisutdelningen kommer ske den 27 oktober med bankett och allt så än så länge är alla vinnarna hemliga :-)

Det här var en kul erfarenhet och jag gör gärna om det!



tisdag 27 september 2016

Ketosmoothie med spirulina och klorella

Receptet på den här sk "ketosmoothien" kommer ifrån Martina Johansson som har tagit fram några kostscheman för dom som vill komma in i ketos. Vad ketos är kan du läsa om HÄR.

ketosmoothie
Grönt är skönt ;-)


Jag har tänkt att följa hennes kostscheman men det får bli om några veckor när vi är hemma ifrån Grekland tänkte jag. Dock så har jag testat ett av hennes recept och det är den gröna ketosmoothin. Mycket nyttigheter i den här kan jag säga!

Ingredienser
1 dl deciliter is
1 tesked klorella
1 tesked spirulina
1 matsked kokosolja eller MCT-olja
1 avocado
Juice från ½ citron
knapp deciliter frusen spenat eller några nävar färsk
2 stora myntablad
1 tesked riven ingefära
Vatten att fylla upp glaset med


Mixa ihop alla ingredienser och drick! Inte godaste smoothien jag ätit men helt ok och med tanke på alla nyttigheter som ingår så dricker jag den mer än gärna. Den här kommer jag fortsätta med! :-)




söndag 25 september 2016

Domare i Chark-SM

På tisdag ska jag göra något som jag aldrig gjort förut nämligen att vara domare i Chark-SM. Ett hedersuppdrag som jag fått eftersom jag är matbloggare :-) Riktigt kul!

chark-sm


Vad är då Chark-SM? Jo, i Chark-SM utses Sveriges bästa charkprodukter, allt från falukorv, köttbullar, skinkor och salami till isterband och grillkorv. Det finns 16 olika tävlingsklasser. Som domare bedömer man smak, utseende, arom, struktur och konsistens.

chark-SM

Charkuterierna av hög kvalitet belönas med en kvalitetsstämpel i guld, silver eller brons. Det innebär att varje produkt som når den allra högsta kvalitetsnivån får guldkvalitet. I varje klass, bland charkuterierna av guldkvalitet, utses en svensk mästare som är snäppet vassare än alla de andra charkuterierna.

chark-sm 2016

Tävlingen arrangeras vartannat år och om du vill se vilka som vann 2014 kan du kika in HÄR.

Jag kommer försöka ta en massa bilder under tisdagen då jag är med men kan givetvis inte avslöja något om vilka som vinner då prisutdelningen inte är förens i slutet av oktober :-)

Chark-SM arrangeras av SP Food and Bioscience.


Chark-SM 2016




torsdag 22 september 2016

Sponsrad video - Fiskelyckas

Äter ni fisk ofta?? Får erkänna att jag är rätt så dålig själv på att få in fisk några gånger i veckan även om jag verkligen älskar fisk och då framför allt lax. Precis som Tina säger i videon nedan så är det ju himla enkelt att tillaga fisk. Man ska inte krångla till det med fisken utan enklast är godast.

Jag brukar antingen steka fisken rakt upp och ned med salt och peppar eller så kör jag den i ugnen med någon god gräddig sås över eller så gör jag en god soppa! Tänk ugnsbakad torsk med äggsås och färskpotatis, så himla gott!

Det man ska tänka på när man tillagar fisk är att inte överkoka den, finns inget värre än torr fisk.... Nej, var inte rädd för att ta den tidigt. Vill du ha fler goda recept så kika in på Findus.se där Tina har en del recept!




Sponsrat inlägg

måndag 19 september 2016

Kyckling med paneng red curry och glasnudlar

Fick hem lite produkter från Santa Maria som jag nu börjat testa. Först ut är en kryddmix som heter Paneng red curry, glasnudlar och kokosmjölk. Jag gjorde en klassiker, dvs kycklingwok med lite grönsaker och tillsatte produkterna till detta. Så här gick det till:

santa maria



Ingredienser
1 kg kycklinglårfilé
kokosolja
2 röda paprikor
2 stora morötter
1 pkt glasnudlar

Skär kycklingen i mindre grytbitar. Bryn på i kokosolja i en wok (eller stor stekpanna om du inte har en wok). Tillsätt kryddmixen.

Skiva paprika och morötterna och tillsätt. Häll över kokosmjölken. Låt puttra några minuter.

Koka glasnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Klipp sedan isär nudlarna lite haftsigt och tillsätt till grytan. Blanda runt och servera.

Blev ju jättegott det här och fort gick det. Lagom hetta. Riktigt gott, tråkigt bara att dom måste ha socker i kryddmixen, det där kan jag aldrig förstå, socker, socker, socker, behövs det verkligen, nej Santa Maria bort med sockret så blir jag nöjdare ;-)

paneng red curry



I samarbete med Smakbox

söndag 18 september 2016

Hösten inleds med högrevsgryta med sötpotatismos

Vi har haft en härlig helg med lite trädgårdspyssel, besök av föräldrar, lite promenad i centrala Göteborg, kalas och träning. Gó blandning :-) Har ju faktiskt glömt att visa att vi har lagt gräsmatta bakom vårt nya hus. Får ta lite kort med kameran då jag bara tagit kort med mobilen än så länge men visar såklart er sedan!

Ja nu är väl hösten här även om vi fortfarande har varmt och skönt här i Göteborgstrakten. Och med hösten kommer väl grytorna? Ja, i alla fall är det så för mig, en gryta är inget gott mitt i sommaren, nä, då ska det grillas ;-)

högrevsgryta


Inledde med en högrevsgryta som förstås innehöll en massa gott rödvin, kantareller och grönsaker. Till detta blev det sötpotatismos, fantastiskt gott!

Ingredienser
en bit högrev ca 1,3 kg
smör
ett gäng smålökar, ta antingen scharlottenlökar, steklökar eller helt enkelt små gula lökar
morötter (jag använder mina egenodlade, godast såklart!)
4 dl rött vin
2 msk köttfond
2 msk vinbärsgelé
2 msk tomatpuré
kantareller (så mycket du vill)
4 färska lagerblad eller 2 torkade
salt 
peppar
färsk timjan
färsk rosmarin
vatten

Skär köttet i lagom grytbitar. Bryn i en stor stekpanna, salta och peppra, lägg sedan över i en stekgryta. Skala och skär löken i klyftor, bryn på i stekpanna och häll sedan över köttet. Skär morötterna i mindre bitar och tillsätt till grytan

Häll på vin, fond, gelé, tomatpuré, lagerblad och färska kryddor, några kvistar av varje räcker. Häll sedan på vatten så det täcker köttet och lite till.

Låt puttra på spisen i ca 2 1/2 h. Stek på kantarellerna i smör så dom gärna får lite färg, salta och peppra och häll över i grytan. Koka ytterligare ca 30 min.

Sötpotatismos är enkelt, skala och koka potatisen tills den är mjuk, tar ca 20 min. Mosa med en visp och tillsätt en klick smör och lite vispgrädde, salt och peppar.

Njut!

sötpotatismos

högrevsgryta





fredag 16 september 2016

Omelett med parmesanost och parmaskinka

Äntligen fredag! Nu kan man sätta sig med ett glas rött och en bit ost, gärna parmesanost :-) Älskar parmesanost, har det i allt möjligt. Tex så är det väldigt gott att ha det på omeletten, behövs inte så mycket för det är ju rejält med smak i parmigiano regggiano.

omelett

Känner du föresten till att för att en ost ska få kallas parmigiano reggiano så måste den vara tillverkad i Parma-området i norra Italien. Samma sak med parmaskinkan, Prosciutto di Parma. Vet du hur du känner igen en äkta parmaskinka?? Jo, det är en krona på paketet och så står det Parma i kronan. Skinkorna måste vara lagrade i minst 12 månader, samma sak med osten. Båda innehåller endast naturliga ingredienser och tillverkningen och lagringen följs av stänga regler och kontroller. Gott att veta tycker jag!

Jag äter ofta omelett till lunch när jag är hemma för det är ju så himla enkelt och gott. Denna gången stekte jag på lite squash från trädgården i kokosolja, vispade ihop 2 ägg som jag sedan hällde över squashen, salta. Låt stelna, skiva över lite tomat och riv över parmesanost. Serverades denna gången med en fetaostsallad och några skivor parmaost, så himla gott och mättande!

omelett



fredag 9 september 2016

Fredagstipset - Caesarsallad

Fredag igen! Härligt! Idag ska vi iväg till Liseberg med våra kompisar och kolla på mitt absoluta favoritband D-A-D. Vet inte hur många gånger jag sett dom spela nu men det är lika bra varje gång ;-) Det är inte bara rockkonsert på Liseberg utan det är faktiskt också min och sambons förlovningsdag :-) så vi lyxar till det lite genom att sova över på hotell Gothia Towers, ska bli så mysigt.

caesarsallad

Ja, som ni förstår så lagar inte jag någon middag idag men vill tipsa er om en rätt som jag tycker så himla mycket om och som jag tycker passar alldeles utmärkt en fredagskväll nämligen Caesarsallad. Min variant är ju förstås lchf-anpassad vilket i det här fallet betyder inga krutonger, dom behövs verkligen inte. Så här gör jag:

Ingredienser
sallad
1 kg kycklinglårfileér
1 pkt bacon
mycket parmesanost
en bukett sparris
Ingredienser dressing
1 ägg
6 sardeller
2 dl rapsolja el en mild olivolja
en riven vitlöksklyfta
saften från 1 citron
2 dl riven parmesanost
salt och peppar

Börja med dressingen. Alla ingredienser ska ha samma temperatur så låt äggen stå framme en stund. Mixa ihop ägget (hela ägget) och oljan med en stavmixer, tillsätt sedan sardeller, vitlök och citron och mixa lite till. Häll upp i en skål och tillsätt den rivna osten, salt och peppar, rör om. Ställ svalt tills salladen är klar.

Grilla kycklinglårfiléerna, salta och peppra. Grilla eller stek även baconet i mindre bitar och sparrisen.

Lägg upp salladen på ett stort serveringsfat. Skiva kycklingen och fördela över salladen. Lägg ut baconbitarna, sparrisen och hyvla över rikligt med parmesanost.

Ringla över dressingen och servera.

Caesarsallad

caesarsallad lchf


onsdag 7 september 2016

Snabbgjord äppelmust (äppledryck)

Många äppleträd dignar av äpplen just nu, även mitt ;-) Jag brukar varje år göra en omgång äppelmust.....äpplemust.....vilket är rätt egentligen?? Ja, ja, jag brukar i alla fall göra det en gång om året men i år gjorde jag en lite latvariant ;-)


Jag körde efter DETTA receptet men hoppade över sista silningen och hoppade även över kokningen. Detta för att vi tänkte dricka den direkt, ingen lagring utan njuta direkt vilket var väldigt gott :-) Vill du däremot låta musten mogna någon månad i kylen så ska du definitivt köra efter det "riktiga" receptet.

äppelmust




tisdag 6 september 2016

Glutenfri formfranska - LCHF

Jag äter inte bröd speciellt ofta längre men när jag äter det så ska det givetvis vara glutenfritt och också gärna ett LCHF-bröd. Dels är dom ju nyttigare men man blir också mättare av dom än av vanligt bröd så man äter inte så mycket :-)

Kletig smet


 Det här brödet har jag bloggat om tidigare, kommer från början från 56kilo.se. Jag har gjort det några gånger tidigare och jag tycker det funkar perfekt som ersättare för "vanlig" formfranska. Brukar rosta brödet eller göra toast av det, gott gott!

Direkt ur ugnen

Ingredienser
4 dl mandelmjöl
4 dl pofiber
4 msk fiberhusk
6 ägg
3 tsk bakpulver
2 tsk salt
125 g smör
5 dl fet yoghurt, tex grekisk, turkisk eller rysk
lite mjölk
vallmofrön (jag hade inga denna gången, gick bra ändå)

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med att blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Vispa sedan äggen i en bunke och smält smöret.

Vispa ner smöret och yoghurten i äggen och till sist de torra ingredienserna. Blanda runt väl.

Lägg bakplåtspapper i en avlång ugnsform och fördela smeten i den, den är klibbig så använd en slickepott med lite vatten på. Pensla med lite mjölk och strö över vallmofrön.

In i nedersta delen av ugnen i ca 50 min. Ta ut och låt svalna.


formfranska 56kilo

formfranska lchf



torsdag 1 september 2016

Vinn en Santa Maria Asia-box

I samarbete med Smakbox kommer här nu en tävling som du inte får missa! Vi tävlar ut en Santa Maria Asia-box fullproppad med hela 11 produkter såsom tex kryddmixer, såser, nudlar och kokosmjölk. Vill du vara med? :-)


För att vara med så behöver du:

1. Följ Santa Maria på Facebook eller på Instagram där dom heter @santamariasverige.
2. Följ Mat och Odla på Facebook.
3. Du ska också välja ut ett recept från den HÄR sidan som du allra helst skulle vilja tillaga.

Du skriver svaret på punkt 3 nere i kommentarsfältet, glöm inte heller att ange din mailadress så jag når dig om just du vinner :-) Senast 11 september vid lunchtid behöver jag ditt svar!