söndag 28 augusti 2016

Risenta fröbröd - en av produkterna i Smakboxen

I veckan som gick fick jag en ny Smakbox vilket ni som följer sidan på fb kanske har sett, kika in där annars så ser ni videon när jag öppnar Smakboxen.

fröbröd


I boxen som för övrigt innehöll en massa godsaker så fanns det en fröbrödsblandning från Risenta som jag testade. Det blev faktiskt jättegott brödet och väldigt mättande så ser ni den i affären så testa eller.....vill du kanske testa just den här Smakboxen så vet jag att dom har ett gäng lådor kvar och genom att använda koden MATOCHODLA så får du 15% rabatt på din första låda, bra va! ;-)


Tillsätt vatten, salt och lite honung.

Det medföljde en pappersform.

Risenta fröbröd
Klart!


fredag 26 augusti 2016

Rökt lax i klotgrillen

Nu är helgen här och då kanske ni har lite mer tid för att grilla?? Har du testat att röka lax på grillen?? Jättegott! Och faktiskt väldigt enkelt också.

varmrökt lax i grillen


Till laxen blev det tzatziki och ugnsgrillade grönsaker, alla mina älskade medelhavssmaker ;-)

Ingredienser
en hel bit laxsida
olivolja
rubbing av något slag (ta någon du gillar)
salt och peppar


Droppa lite olivolja över laxen och smeta in. Krydda med valfri rubbing, salt och peppar och låt gärna stå i kylen några timmar.

Förbered grillen för indirekt grillning. Försök hålla runt 110-125 grader. Lägg laxen på indirekt värme, i med en termometer och häll rökspån på glöden, ungefär en näve. På med locket och försök få ner värmen genom att mixtra med ventilerna. Laxen ska upp i 48-50 grader, inte mer. Tog för mig ca 35 min. Laxen fick fin rökfärg och smakade helt perfekt!

Så, ut och testa nu med dig och ha en trevlig helg!



torsdag 25 augusti 2016

Färskpotatissallad med grillat

Odlar alltid potatis varje år men i år blev det så himla lite, har bara en planta kvar nu tror jag :-( Ja, ja, får ta nya tag nästa år. Äter ju själv faktiskt inte heller potatis speciellt ofta och du kan läsa varför HÄR. Men, som sagt var, ibland äter jag och då ska det vara färskpotatis och helst också min egenodlade ;-)

färskpotatissallad

Att göra sallad av potatisen är ju himla gott. Tillsätt dom grönsaker du tycker passar, jag tycker själv att rädisor, suger snap, sparris och tomater passar väldigt bra.

Du börjar med att koka din potatis, när den är klar delar du den i mindre bitar (låt den svalna lite först), blanda sedan ihop en dressing bestående av ca 3 msk olivolja, 1 msk rödvinsvinäger, 1-2 tsk dijonsenap, salt och peppar. Häll det över den varma potatisen och rör om. Sedan tillsätter du dom grönsakerna du vill ha med. Avsluta med att hacka i dill.

Till salladen grillade vi revben, flankstek och korvar. (Klicka på länkarna för recept) Gott, gott!


grillad flankstek

Blev också en grekisk sallad och bearnaisesås till.



onsdag 24 augusti 2016

Laxsoppa att återkomma till

Laxsoppa återkommer jag till hela tiden, älskar verkligen lax och att kombinera den med grädde eller kokosmjölk och saffran i en soppa blir verkligen gott! Den här gången gjorde jag på kokosmjölk, hade inget vitt vin hemma så jag tog bara vatten och buljong till men det gick bra det också. Du hittar några andra varianter HÄR och HÄR. Så här blev det denna gången:

krämig laxsoppa



Ingredienser
ca 500 g laxfilé
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1/2 blomkålshuvud
1 pkt saffran
3 dl vatten
3 pkt krämig kokosmjölk, jag kör med Garant
4 msk fiskfond 
torkad timjan
salt och peppar
smör
gräslök

Börja med att hacka lökarna. Stek i smör i en stor kastrull. Krydda med timjan, saffran, salt och peppar. Skär blomkålen i små bitar och tillsätt. Fräs någon minut och blanda sedan ner vatten och fond, låt bubbla upp och tillsätt sedan kokosmjölken. Låt småputtra ca 15-20 min.

Skär fisken i kuber och lägg i en skål, salta och blanda runt. Sjud i ca 7 minuter. Häll upp soppan i en skål och granera med hackad gräslök.

laxsoppa med kokosmjölk


tisdag 23 augusti 2016

Chioggia - polkabetan

Mina rödbetor är nog en av dom grönsaker som gått allra bäst denna sommar. Har inte haft något fantastiskt odlingsår alls faktiskt, har väl att göra med att vi inte bodde hemma i våras förstås och så har ju huset tagit sin tid. Men.....rödbetorna är i alla fall väldigt stora och fina.

Jag brukar varje år odla typ 3 olika sorter men varje år så återkommer jag till den som heter Chioggia, även kallad polkabeta. Förutom att den har himla trevlig smak, den är inte lika stark i smaken som fullt röda betor är så är den ju fantastiskt vacker! Eller vad tycker ni??

chioggia

polkabeta

chioggia polkabeta

Jag brukar för det mesta bara koka rödbetorna och servera med en klicks smör, det är allra godast men det är också himla gott att ugnsrosta dom.

Tyvärr tappar polkabetan en hel del av sin läckra färg när den kokas......

Den här gången serverade jag dom nykokta till en kycklinggryta, typ den HÄR. Hade i en massa kantareller också, vi hittar massor just nu :-)

Så, har du inte testat att odla chioggia eller har du inte testat att odla rödbetor över huvudtaget så gör det nästa år, det är inte speciellt svårt alls!



torsdag 18 augusti 2016

Egengjord gluten- och sockerfri granola

Då var man igång på jobbet igen, snart en vecka har gått. Det jobbiga med att börja jobba igen är att man måste sätta klockan och gå upp tidigt, så otroligt skönt att ligga och sova tills man vaknar av sig själv ;-) Ja, ja, det är bara att köra på!

egengjord granola



Jag gjorde en egen granola häromdagen. Så himla gott och faktiskt väldigt enkelt....har ni testat?? Man slipper ju dessutom allt socker som oftast är tillsatt i köpegranola och du kan välja dina favoritnötter/frön/bär. Så här gjorde jag min denna gången:

Ingredienser
2 dl cashewnötter (naturella)
2 dl hasselnötter
2 dl mandlar
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl kokosflingor
1/2 dl gojibär
1 dl torkade blåbär
1 dl tranbär
3 msk kokosolja
1 1/2 msk honung
kanel

Sätt ugnen på 175 grader. Kör nötterna i matberedaren några sekunder, häll sedan i en skål tillsammans med alla fröerna.

Smält kokosoljan och rör i honungen. Blanda runt med nötterna och fröerna. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och häll över röran. In i ugnen ca 15-20 min, rör runt flera gånger och håll koll så det inte bränns.

Ta ut ur ugnen och blanda i övriga ingredienser, strö över lite kanel. Häll upp allt i en glasburk.

granola

hemmagjord granola


söndag 14 augusti 2016

Grekisk sallad med Epiros - en fantastiskt god fetaost

Söndag och sista dagen på semestern..... Suck, alltid lika trist när semestern är över men men, bara att bita i det sura äpplet och gå upp imorgon bitti. Som tur är har jag en veckas semester att se fram emot längre fram i höst då vi ska till Grekland :-)

Epiros

Och på tal om Grekland så vill jag tipsa er om en väldigt god fetaost som jag köpte på Citygross. Har faktiskt inte sett den någon annanstans men den kanske finns i flera affärer. Den heter iallafall Epiros. En "låda" som fetaosten ligger i tillsammans med vätskan. Den var så himla god! Krämig och rätt så mild, hela familjen mumsade glatt i sig och tyckte den var ovanligt god. Nästa gång får jag se till att köpa på mig fler paket ;-)

Jag gjorde iallafall en grekisk sallad av en del av osten. Mina egenodlade tomater, så himla goda, fetaosten, olivolja, rödvinsvinäger, lite gurka, oregano, salt och peppar. Mums!

grekisk sallad




onsdag 10 augusti 2016

Glutenfria ostbröd - LCHF

Måste bara tipsa om dom här supergoda och mättande bröden. Har lagt ut dom förut men måste tipsa om dom igen. Receptet kommer från 56kilo.se och första gången jag lade ut receptet så använde jag dom som hamburgerbröd, funkade jättebra! Så här gör man:

ostbröd


Ingredienser för 9-10 st
4 ägg
100 g philadelphiaost
1½ msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 msk chiafrön
5 dl riven ost (jag tog hälften Svecia och hälften Gouda)
svarta vallmofrön eller sesamfrön
havssalt

Börja med att vispa äggen fluffigt och tjockt. Blanda ihop fiberhusken, bakpulvret och chiafrön.

Tillsätt dom torra ingredienserna till äggen tillsammans med all ost och vispa runt lite så allt blandar sig. Låt stå och svälla i 10 minuter.

Klicka ut 9-10 st höga klickar på en bakpappersklädd ugnsplåt. Strössla över vallmofrön/sesamfrön och havssalt.

In i ugnen på 200 grader i ca 13 min. Dom ska få lite färg.

Ta ut och låt svalna. Dom sjunker ihop när dom kommer ut från ugnen men det är så det ska vara ;-)

Som sagt var väldigt mättande så det räcker med en och lite gott pålägg, tex mer ost och en stor skiva bifftomat :-)



lördag 6 augusti 2016

Lyxig kvällsmat - grillade pilgrimsmusslor

Älskar skaldjur i alla dess former! Mina favoriter är hummer och pilgrimsmusslor. Dom sistnämnda blev en lite lyxig kvällsmat för oss härom dagen :-)

grillade pilgrimsmusslor


Jag marinerade musslorna i olivolja, pressad citron, både skal och saft, chiliflakes, salt och peppar. Sedan grillade jag dom hastigt på grillen, bara någon minut per sida. Serverade med en tomat- och fetaostsallad som blivit över från middagen innan. Ett glas bubbel fick det bli till!

Lyx en helt vanlig sommarkväll ;-)

grillade pilgrimsmusslor



fredag 5 augusti 2016

Grillad oxfilé med dagens skörd

Det skördas en hel del varje dag nu bland annat bondbönor och haricot verts. Serverade dom häromdagen till en bit grillad oxfilé vilket blev mumsigt värre.

haricot verts
Haricot verts

bondbönor
Bondbönor
 Bondbönor är enkelt, ta dom ur sitt hölje, koka 2-3 min, skölj med kallt vatten och skala. Smält smör i en kastrull, pressa ner en vitlöksklyfta och lägg ner bönorna, rör runt och krydda med havssalt, klart!

Oxfilén grillade jag direkt på grillen, gillar ju blodigt kött ;-) och grillade även på majskolvar. Till detta blev det basilikamajonäs. Har ni inte testat den ännu så gör det, enkelt och väldans gott!




onsdag 3 augusti 2016

Souvlaki på kyckling med grillad bakpotatis/sötpotatis

Hoppas ni har det bra i skitvädret.... Ja, iallafall ni som bor i Göteborgstrakten vet vad jag snackar om ;-) Riktigt usligt väder, vart tog sommaren vägen?? Regn och rusk, kan tro det är höst....

Ja, ja, nog gnällt om vädret ;-) Idag var mina föräldrar här och jag bestämde mig för att köra helgrekiskt mat rakt igenom. Älskar grekmat även om det var några år sedan jag var i Grekland nu. Tur vi ska dit i oktober! :-)

kycklingsouvlaki
Souvlaki på Weber grillspett



Det blev souvlaki på kyckling, basilikamajonäs, tomat- och fetaostsallad och bakad potatis på grillen med örtsmör. Mycket gott allting! Så här gjorde jag:

Ingredienser souvlaki
1,5 kg kycklinglårfilé
1 dl olivolja
0,5 dl rött vin
skalet och saften från en citron
1 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden utan salt och peppar i en skål som rymmer all kyckling. Skär kycklingen i mindre bitar och lägg i marinaden. Låt marinera några timmar, gärna över natten.

Trä upp kycklingen på spett och grilla över direkt grill tills dom är klara. Måste tipsa om dessa otroligt smarta grillspetten från Weber, himla käckt med två "pinnar", gör att kycklingen sitter kvar och inte åker runt.

Recept på basilikamajonäsen hittar du HÄR.

Tomat- och fetaostsallad, inte så svårt, skär upp tomater och fetaost, blanda med en god olivolja, krydda med oregano, salt och peppar.

Jag grillade både bakpotatis och sötpotatis. Sötpotatis blir fantastiskt gott på grillen, så mjuk och söt i smaken.
Starta upp grillen för indirekt grillning. Picka potatisen och lägg dom på gallret, inte direkt över glöden. Kör med lock och runt 200 grader i ca 1,5 h. Servera med kryddsmör. Jag blandade smör med kräm av soltorkade tomater, lite chiliflakes och havssalt.

grekisk afton

Servera allt tillsammans och njut med ett glas rött vin!

souvlaki på kyckling
Souvlaki med sötpotatis, basilikamajonäs och tomatsallad.