lördag 30 juli 2016

Härliga dagar på Lalandia, Rödby

Hemma igen efter 4 härliga dagar med härligt sällskap. Vi har varit på Lalandia i Rödby med våra vänner, vi var 3 familjer som åkte ihop vilket var jättetrevligt! 5:e gången vi var på Lalandia nu och vi är lika nöjda varje gång. Barnen har hur kul som helst, vi vuxna har trevligt, äter och dricker gott och alldeles för mycket ;-)

Första kvällen blev det hämtmat.

Ugnsrostad potatis, paprika och tomater.

Grillad kycklinglårfilé, sötpotatis, blomkål och Lohmanders såser.

Hamburgare med majskolv och ugnsrostade godsaker.

Hamburgare måste inte ha bröd ;-)

Vi turades om att laga mat vilket är väldigt smidigt, första kvällen köpte vi dock färdig mat från Bones, en restaurang inne på Lalandia, revben, kyckling, pommes, såser osv, smarrigt värre efter ca 5 h i bilen.

Vi har badat i badlandskapet varje dag, varit nere vid havet, umgåtts och haft det skönt, tur med vädret hade vi också!

Tjejerna in action!








Glass och drickpaus.

Nu fortsätter altansnickrandet här hemma. 2 veckors semester kvar efter denna veckas slut, hoppas såklart på fint väder så vi kan åka ut med båten och ha det gött!



måndag 25 juli 2016

Pizzabullar - LCHF

Hej i värmen!
Idag håller vi på och städar och packar för imorgon drar vi iväg till Lalandia i Rödby. Har blivit lite av en tradition att vi åker dit en gång om året, barnen älskar det och vi har trevligt och umgås med våra vänner. Har ni varit där?? Jättekul för barn iallafall upp till tonåren.

pizzabullar

Måste dela med mig av ett otroligt gott recept på pizzabullar som jag hittade hos @56kilo. LCHF givetvis ;-) Väldigt enkla att göra och smakade faktiskt lika gott kalla som varma, perfekta för utflykten med andra ord.

Ingredienser för ca 15 st
4 ägg
100 g philadelphiaost
1,5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
3 msk mandelmjöl
5 dl riven ost, blanda gärna 2 olika sorter
tomatsås
100 g kokt el rökt skinka
150 g riven mozzarella

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa äggen fluffiga, blanda ihop fiberhusk, bakpulver och mandelmjölet. Tillsätt till äggen tillsammans med philadelphiaosten och den rivna osten. Vispa ihop.

Ta fram en ugnsform och lägg på bakplåtspapper. Smeta ut smeten jämnt över det hela, inte för tunt, inte för tjockt ;-) Jag tog hjälp av en slickepott som jag doppade i kallt vatten.

In i ugnen ca 10 min, botten ska få lite färg men inte för mycket.

Höj ugnen till 225 grader. Ta ut botten och lägg över tomatsåsen, skinkan och den rivna osten. Rulla ihop botten precis som en rulltårta från kortsidan, ta hjälp av bakplåtspappret. Skär sedan i skivor, ca 12 mm. Lägg tillbaka dom på plåten och strö över ytterligare lite riven ost. In i ugnen ca 10 min.

pizzabullar lowcarb

pizzabullar lchf




söndag 24 juli 2016

Vinbärsgelé på röda och svarta vinbär

Jag gjorde inte bara svartvinbärssaft av vinbären jag plockade häromdagen utan även gelé. Exakt samma ingredienser egentligen, bara lite andra mått ;-)

Gelé använder jag mycket i såser och grytor på hösten och vintern, ger otroligt god smak även om man bara tar en liten klick.

Så här gör man:

Ingredienser
1 liter röda vinbär
1 dl vatten
ca 8-9 dl socker per avrunnen liter saft

Koka bär och vatten i ca 10 min, pressa bären mot kanten för att få ut så mycket saft som möjligt. Sila av saften och koka upp igen. Tillsätt sockret och blanda tills det har löst upp sig. Låt koka ca 10 min. Ta bort hinnan som bildas och häll upp i rengjorda burkar.

vinbärsgelé

P.S Ni är otroligt tysta i kommentarsfältet! Lämna gärna en liten kommentar så blir jag glad :-)


torsdag 21 juli 2016

Salta bad och grillad lammstek

Äntligen kom värmen! Igår efter lunch sprack det upp här och vi åkte ut med båten och intog middagen ute till havs. Även idag åkte vi ut direkt efter frukost och vi har haft en riktigt skön dag på Rörö. Lagom varmt, lagom vind, glada barn, god mat, dock lite för kallt i vattnet för min smak även om jag faktiskt badade ;-)

sommar 2016

När vi kom hem startade jag grillen direkt och slängde på en lammstek. Älskar lamm och brukar alltid krydda den med dom klassiska kryddorna rosmarin, timjan, vitlök, citron och olivolja. Serverade lammet till nyskördade kokta rödbetor, foliegrillade tomater och tzatziki. Mycket gott!

Ingredienser lammstek
en lammstek
olivolja
rivet skal från en citron
en stor vitlöksklyfta
några kvistar färsk rosmarin
några kvistar färsk timjan
salt och peppar

Morta ihop alla ingredienser till marinaden och smeta in hela steken med blandningen, salta lite extra. Förbered grillen för indirekt grillning och försök hålla runt 130 grader. Kör lammet till 58 grader och låt sedan vila 10 min under folie.

lammstek


Ingredienser foliebakade tomater
olika tomater
färsk rosmarin och timjan
olivolja
salt

Lägg alla tomater på dubbelt folie och forma till en skål, ringla över olivolja och lägg över alla kryddor. Stäng igen paketet och gör några hål så ångan kan gå ut. Lägg bredvid lammsteken och kör i ca 45 min.

foliegrillade tomater

När jag kokar rödbetor så brukar jag alltid lägga i hela rödbetan med blast och allt i kastrullen (se bilden). Kokar ca 45 min och sedan är det bara att dra av skalet under rinnande kallt vatten. Lägg tillbaka rödbetorna i kastrullen och smält i lite smör, håll varma.
kokta rödbetor

Servera lammet till tomaterna och rödbetorna och en klick tzatziki.

grillad lammstek






onsdag 20 juli 2016

Svartvinbärssaft

Häromdagen var jag iväg med barnen till Bärby självplock som inte ligger långt från där vi bor. Bärby odlar och andra skördar, himla bra koncept tycker jag även om jag själv odlar en hel del. Det som man kunde plocka just nu var tex vinbär, både röda och svarta vilket vi gjorde. Blev ca 4 l svarta vinbär och 2 l röda.

svarta vinbär

Jag gjorde saft av hälften av dom svarta och gelé av dom röda. Ska även göra gelé av dom svarta idag. Tänkte börja dela med mig av receptet på saften, superenkelt! Saft är inget jag egentligen vill ge mina barn allt för ofta så oftast har vi inte det hemma men ska dom få så ska det vara hemmagjort tycker jag ;-). Så här gör man svartvinbärs saft:

Ingredienser
2 l svarta vinbär
6 dl vatten
4 dl socker
ev 1/2 kryddmått natriumbensonat (beroende på hur snabbt du dricker upp saften ;-) )

Skölj av bären och ta bort ev blad, dom behöver inte rensas från kvistarna. Häll ner i en stor kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp och låt koka ca 15 min, pressa bären mot kanten av kastrullen för att få ut så mycket vätska som möjligt.

silduk
Sila av med silduk och ställning.

Sila av saften ner i en ren bunke. Mät upp vätskan, mitt blev 8 dl, häll över det i en kastrull och tillsätt sockret, 5-6 dl per avrunnen l vätska, jag tog alltså 4 dl. Koka upp och rör om tills sockret smält, koka några minuter, ställ åt sidan och låt svalna lite, häll sedan upp på väl rengjorda flaskor.

Blanda med vatten till önskad styrka i ett glas, tillsätt is och ett sugrör, njut!

svart vinbärssaft

svartvinbärssaft
Läskande!




måndag 18 juli 2016

Bacon explosion med salami och mozzarella

Grillen är igång här nästan varje dag och härom dagen provade jag på en ny grillrätt som jag hört så mycket om, bacon explosion. Den består av en fylld köttfärslimpa inrullad i bacon, grillad på låg värme med rökflis.

Man kan egentligen fylla själva limpan med vad man vill, jag fyllde med fänkålssalami och mozzarella. Kryddade först färsen med en bbq-sås och lite kryddor. Man rullar in limpan i en sk baconmatta, inte speciellt svårt att göra men se till att du har lite extra tjocka baconskivor.

baconmatta
Baconmatta med rub.
Här har jag lagt på salami och mozzarella, dags att rulla ihop.

Redo för grillen!


Limpan blev jättegod, lite torr kanske, tror orginalreceptet är med späck eller så kan man använda fläskfärs, jag använde vanlig blandfärs, kanske går jag inte ända upp till 65 grader nästa gång men iallafall väldigt god..... Så här gjorde jag:

Ingredienser
3 pkt tjocka bacon
800 g blandfärs
någon rubb du tycker om
mozzarella
salami
bbq-sås
vitlökspulver
salt och peppar

Blanda ihop färsen med bbq-sås, vitlökspulver, salt och peppar. Låt gärna stå några timmar i kylen så smakerna sätter sig.

Gör baconmattan på bakplåtspapper, min blev ca 25 x 25 cm. Krydda med en kryddblandning eller rub som du gillar.

Platta ut färsen på plastfolie (eller direkt på baonmattan) lite mindre än baconet. Täck med salami och mozzarella, rulla ihop med hjälp av plastfolien till en tight rulle, lägg på baconmattan och rulla sedan ihop den med baconet, försök att få så tight du kan. Tryck ihop ändarna så det inte rinner ut någon färs. Rubba utsidan och pensla på bbq-sås.

bacon explosion
Gjorde även några pannbiffar av färs som blev över.

Gör iordning grillen för indirekt grillning, försök hålla ca 120 grader, på med rullen och släng en näve rökflis över glöden. Kör tills köttet är ca 65 grader, tog för mig ca 2 h.

bacon explosion

Jag serverade min bacon explosion med ugnsrostade grönsaker och en god fetadippsås som bestod av 1 pkt mosad fetaost, 1 dl creme fraiche, 2 dl turkisk yoghurt, 1 msk olivolja, 1 msk kräm av soltorkade tomater, salt och peppar.

Så ut i trädgården, ta fram grillen och testa detta nu! :-)


Sötpotatis, egenodlad squash och färsk pottis.

Grillmiddag!



fredag 15 juli 2016

Första skörden av tomater och altanbygge

Äntligen kan jag börja skörda lite tomater! Har tagit en då och då men idag fick jag ihop en liten skörd i alla fall ;-) Får nog bli en härligt god bruschetta med tomat, basilika och mozzarella ikväll tillsammans med ett gott glas rött vin, älskar semestern!

tomatodling



Idag har vi paus från altanbyggandet, Jonny och hans bror har byggt altan i 3 dagar nu och själva "grundarbetet" är så gott som klart, nu ska det spikas trall :-) Men som sagt var, idag blir det paus och vi pysslar med lite annat här hemma. Prognosen säger uppsprickande framåt kvällen så kanske det blir en tur med båten. Ha det gött och njut av semestern (om du har börjat)!



Ca 100 kvm altan blir det totalt.


måndag 11 juli 2016

Ugnsrostad färskpotatis med örter och parmesanost

Jisses vilken god mat jag fick till igår! Medelhavssmaker rakt över, älskart! Jag grillade kycklingben som först rubbats med Adams rib rub och bratwurst. Till detta gjorde jag färskpotatis i ugnen som jag sedan smaksatte med härliga kryddor och parmesanost. Stekte också på färska kantareller och serverade det hela med pesto. Tipp topp hela vägen om jag får säga det själv ;-)

smörstekta kantareller

Har tipsat om Adams rib rub många gånger och har ni inte testat den ännu så gör det! Finns i de flesta mataffärer och framförallt kyckling och fläskkött blir jättegott på grillen med denna rub. Finns också att beställa på tex Extreme food.

ugnsrostad färskpotatis med parmesanost


Ingredienser ugnsbakad färskpotatis
färskpotatis
olivolja
salt och peppar
franska örter
färsk basilika
färsk dragon
en vitlöksklyfta
parmesanost
ruccola

Gör rent potatisen och dela om dom är stora. Lägg i en ugnsform. Ringla över olivolja, salt, peppar och franska örter. In i ugnen på 200 grader ca 30-35 min.

Mixa ca 1 dl olivolja med dom färska örterna och häll upp i en skål. Pressa i en vitlöksklyfta, salta och peppra.

När potatisen är klar ringlar du över örtoljan och blandar runt. Tillsätt ruccola och riven parmesanost, blanda runt lite till. Servera med kycklingen, korven, smörstekta kantareller och pesto.


Jag serverade också med lite färsk spenat i botten!





söndag 10 juli 2016

Kalas och grilltips!

Idag vaknar jag upp till en gråmulen dag, och det har hållt i sig hela dagen. Ja, ja, man kan inte få allt.... Igår var vi hemma hos min svåger med familj för att fira barnens kusin Simon som fyllt 18 år. God mat, trevligt sällskap och kubbspel. Inte varmaste em tyvärr men det är ju sommar och då ska man sitta ute eller hur ;-)


Idag ska vi iväg och handla lite på Hornbach till badrummet på ovanvåningen. Ska också handla svart täckväv, har ett tråkigt jobb framför mig i trädgården, ska täcka in en slänt med täckväven och sedan försöka lägga stenar på så den inte glider ner, tråkigt ja, men nödvändigt ;-)

Idag blir det grillmat, kycklingben och bratwurst. Ni vet väl att ni hittar alla mina grillrecept till höger under etiketten "grillat" och "barbeque"!



fredag 8 juli 2016

Semester och plockmat

Yes, äntligen härliga semester är du här! :-) Vi har varit så upptagna med huset hela våren så jag har inte hunnit tänka så himla mycket på semestern faktiskt tills för några veckor sedan och nu är den här, 5 sköna veckor har vi framför oss. Det blir givetvis en hel del trix med huset, altan ska byggas osv. Vi ska även under nästa vecka få flytta upp till övervåningen då den äntligen blir klar då.



Vi firade in semestern med lite plockmat, alltid lika gott och alltid lika mättande! Ostar, oliver, prosciotto, salami, grönsaker, pesto, pilgrimsmusslor, korvar osv osv. Gott, gott!

Parmesanost, St Agur och en getost

Prosciotto, salami och melon.

plockmat

Har ni andra gått på semester ännu??

Nä, nu ska jag ut i trädgården och njuta av dom sista solstrålarna innan dom försvinner bakom träden, tror minsann det står en GT och väntar på mig också ;-)