torsdag 30 juni 2016

Tomatodling!

Tomaterna växer verkligen på bra i år, måste vara den varma början på sommaren. Och jag som trodde att det inte skulle gå så bra för mina tomater i år då jag ju var tvungen att ställa ut dom tidigt i växthuset pga av rivning av huset :-)

Det är inga som är mogna än även om den lilla lila pärontomaten som ni ser nedan är på G.

indigo pear drops
"Indigo pear drops"

Övriga sorter som ni ser nedan är bland annat Selandine, Brandywine, Buffalosteak och Garderners delight. Buffalosteak är ny för mig, antagligen supergod och stor.

Selandine

Buffalosteak

Garderners delight

Brandywine

Skördade första gurkan idag och första potatisarna. Har sedan några veckor tillbaka skördat squash. Jordgubbar har vi massor! Älskar denna skördetid!


Gurka!

lördag 25 juni 2016

En lugn men god midsommarafton

Hoppas ni hade en trevlig midsommarafton! Vi tog det lugnt och var bara hemma med familjen. Har inte haft vare sig tid och lust att planera för något speciellt midsommarfirande utan vi åt god mat, gjorde midsommarstång och målade faktiskt huset litegrann också, lite testmålning inför idag då vi ska börja med den "riktiga" målningen. Mina föräldrar kommer hit och hjälper oss :-)

midsommarmat

Men god mat blev det ju igår iallfall. Vi körde på sill, lax och färskpotatis till lunch och till middag blev det grillad lammytterfilé, goda korvar, grönsaker och sås.

grillad midsommarmat

Lammytterfilé, otroligt gott kött. Jag marinerade det först i olivolja, hackad färsk rosmarin, hackad vitlök och rivet citronskal. När jag sedan grillade det så saltade och pepprade jag. Tunna skivor så det går fort, lamm får absolut inte bli torrt tycker jag.

Grönsakerna marinerade jag i samma marinad. Såsen bestod av hälften creme fraiche, hälften turkisk yoghurt, ca 1 msk god smaksatt senap, i mitt fall smaksatt med rom och apelsin, lite pressad citron, salt och peppar. Jättegod!

Potatisen kokar jag såklart med massor av salt och färsk dill!

Emellan måltiderna tog vi oss en mojito, har massor med egenodlad mynta och nått måste man ju ha den till ;-)

Nä, nu ska jag ut och måla huset! :-)

Glada barn som är överens för en gång skull ;-)


söndag 19 juni 2016

Midsommartårta!

Herregud, redan midsommarafton på fredag! Tiden springer iväg och vi har faktisk inte planerat någonting för midsommar men det ska bli rätt så skönt att bara ta det lugnt, har varit mycket med huset nu senaste tiden och är fortfarande såklart. Snickarna håller på med vår övervåning just nu och det tar nog en 3 veckor till innan det är klart. Vi tränger ihop oss på nederplan men det går faktiskt jättebra :-)

Idag ska vi ha kalas här hemma för Isabella som ju fyllde 10 år i veckan som gick. Hon hade önskemål om jordgubbstårta så det fick det bli. Den här tårta blir ju också givetvis en jättebra midsommartårta så därför tänkte jag dela med mig av den till er ;-)

midsommartårta


Ingredienser tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Smöra och bröa en 24 cm springform. Vispa ägg och socker tills det blir ljust och pösigt. Rör i övriga ingredienser och häll i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 150 grader ca 40 min. Dela tårtbotten i tre delar.

Ingredienser fyllning och dekoration
jordgubbssylt, helst egengjord, recept finns HÄR
180 g geishachoklad
3 dl vispgrädde
2 pkt färska jordgubbar
riven mörk choklad
ytterligare ca 4 dl vispgrädde att täcka tårtan med

Fyllningen gör man dagen innan för att tårtan ska bli som allra godast. Börja med att hacka geishan, häll i grädden i en kastrull och värm upp men det får absolut inte koka. Lägg i chokladen och rör tills det har smällt. Låt stå kallt minst 5 timmar, vispa sedan med elvisp tills det blir fluffig.

Lägg sedan första tårtbotten på ett tårtfat, bred ut ett lagom tjockt lager med jordgubbssylt, på med nästa tårtbotten, bred ut geishafluffet, på med sista tårtbotten. Klä in i plastfolie och ställ kallt över natten.

Vispa grädden och kleta ut ett tunt lager över hela tårtan. Skiva jordgubbarna och dekorera tårtan med grädde, jordgubbar och riven mörk choklad.

jordgubbstårta




onsdag 15 juni 2016

Helgrillad fläskkarré med jerkkrydda och ugnsbakad fetaost

Det är så härligt att äntligen bo hemma igen, att ha min egen grill och grilla med, den är bäst ;-) Ni grillar väl mycket nu när sommaren äntligen är här?? Har ni tips på goda grillrätter så tipsa gärna! Ni hittar alla mina grill- och bbq recept under etiketterna "grillat" och "barbeque" i högermenyn.

Den här gången blev det ett stycke kött och lite härliga medelhavssmaker. Fläskkarré med ugnsbakad fetaost, tomater och oliver.


Goda alla fyra!

Älskar mitt nya kök!

Köttet rubbade jag med en av mina goda kryddor från Kryddhuset som jag köpte på matmässan i februari. Jättegoda allihopa så hittar ni dom i affären så slå till ;-) Jag tog denna gången Reggae Jerk Grill som har toner av chili, kanel och nejlika. Innehåller också svartpeppar, lök, vitlök, kryddpeppar, paprika, timjan, oregano och muskotnöt. Mycket god!

Ingredienser köttet
1 kg fläskkarré
reggae jerk grillkrydda eller någon annan kryddblandning du tycker om
olivolja

Olja in köttet med händerna, krydda väl och låt gärna stå i kylen några timmar eller allra helst över natten.

Sätt igång grillen för indirekt grillning. Lägg köttet i mitten, släng på lite rökflis och kör tills det blir ca 70 grader. Jag hade ca 190 grader i grillen men det blir allra godast om man kör runt 130 grader, tar givetvis längre tid men blir godare. Ta sedan av från grillen och låt vila minst 10 min innan du skär upp i skivor.

Indirekt grillning blir godast och köp en köttermometer om du inte har en!

Mums!


Ingredienser ugnsbakad fetaost
en bit fetaost (eller flera)
ett gäng körsbärstomater
ett gäng oliver
oregano
salt och peppar
olivolja

Lägg fetaosten i en ugnsform, lägg tomater och oliver runt om, krydda och ringla över olivolja. In i ugnen på 200 grader ca 15 min.

Härliga medelhavssmaker.

Till detta serverade jag smörstekt färsk vitkål, mycket gott och färskpotatis.

Smörstekt färsk vitkål.

Alles zusammen!







tisdag 14 juni 2016

Födelsedagsfirande med tacos, glass och jordgubbar

Idag är det ingen vanlig dag för idag är det Isabellas födelsedag :-) Min dotter fyller 10 år idag, stort såklart!
Grattis min stora tjej!

I söndags hade hon kalas för sina kompisar, det blev biokalas, idag var vi bara hemma vi i familjen och mös. Bella fick välja vilken mat hon ville ha vilket blev tacos och jordgubbar och glass till efterrätt.


Jag gör ju alltid guacamole till min tacos, vanligtvis gör jag den själv, superenkelt, du hittar mitt recept HÄR. Denna gången testade jag en guacamolekrydda ifrån Spicemaster. Det som är bra med dessa kryddor är förutom att dom är ekologiska också är fria från tillsatser, processat salt och socker, bara kryddor. Just den här innehåller lök, koriander, citronskal, havsalt, oregano, vitlök, chili, svartpeppar och spiskummin. Blandade den med creme fraiche, avocado och lime, blev jättegott!

Riktigt goda svenska jordgubbar!




På söndag ska vi ha kalas för släkten, får nog bli grillat då, enklast och godast när man är många ;-)



söndag 12 juni 2016

Chiapudding med hallon och kokos

Jag försökte göra chiapudding för ett bra tag sedan men då blev den verkligen inte bra, vet inte vad jag gjorde för fel men den misslyckades verkligen. När jag var hos min kompis Tanja för några veckor sedan så bjöd hon mig på en väldigt god chiapudding med hallon som jag naturligtvis tog receptet på. Gjorde den själv häromdagen och den blev jättegod, väldigt mäktig och mättande men god.

chiapudding


Ingredienser för 2 portioner
2 msk chiafrön
2 dl kokosmjölk
1 dl hallon
lite vaniljpulver
ev en skvätt honung
ev kokosflingor

Mixa eller rör runt allt utom fröna. Blanda sedan i fröna och häll upp i glas. Ställ i kylen under natten och servera sedan till frukost med lite färska hallon eller blåbär och kokosflingor på toppen.

Chiafrön är rik på omega 3, zink, kalcium, fibrer, protein och c-vitamin. Dom är dessutom glutenfria! Chiafröet stärker naglar, hud och hår. Så....ät chiafrön oftare, jag brukar tex ha dom i smoothie.





fredag 10 juni 2016

Äntligen har vi flyttat in!

Ja, äntligen har vi kommit in i huset! I tisdags hade vi slutbesiktning och då fick vi nycklarna. Sedan ägnade vi eftermiddagen åt att städa då huset bara var sk "byggstädat". På onsdagen hade vi slutsamråd med kommunen och sedan var det ok att börja flytta in. I natt var första natten vi sov i huset, vilken känsla :-)

Visar er lite bilder på hur det såg ut innan vi började möblera. Hur det ser ut efter kommer ni också få se såklart men just nu är det lite stökigt med kartonger och säckar överallt ;-) Det första vi ska köpa nu är en stor garderob som vi kan ha i sovrummet så vi kan packa upp alla kläder.

hjältevadshus
Framsida, här ska vi givetvis fixa till, göra en snygg entré med trappa och göra stenläggning och rabatter.


På kortsidan blir det altan, dörr direkt ut från köket.

Här ska det bli altandäck och gräsmatta, längst bak ser ni mitt växthus som vi hållt intakt.


Baksidan


Soffan som vi beställt från Mio levererades direkt hem.

inr
Badrummet

Badrummet

Mitt fina kök, nu ska det börja lagas mat igen!


Taget från köket ut mot vardagsrummet. 

Nu njuter vi i vårt nya hus genom att bara slappa i soffan och äta chips, ja, barnen äter iallafall ;-)

Nu ska jag komma igång med min matlagning igen och det betyder ju också förstås fler blogginlägg :-)





söndag 5 juni 2016

Juni månads Smakbox har kommit

Ja då var juni månads Smakbox här! Jättekul att få en hemlig låda så här med olika produkter att prova!! Vad som fanns i mars månads box kan du läsa om HÄR.

Smakbox

Lite godsaker :-)


Smakbox


I denna lådan fanns det en del intressanta produkter. En liten kille i familjen testade direkt sötsakerna vilka han tyckte var jättegoda ;-) Imorse testade vi måltidsdrycken från Kiviks musteri och den var väldigt god även om jag inte är så förtjust i att det är socker i drycken.... Hela lådan innehåller 17 produkter och värden ligger på 470 kr.

Återkommer när jag testat fler produkter! Förresten du vet väl att du fortfarande har 15% rabatt på en prenumeration med koden MATOCHODLA!

Smakbox