tisdag 20 december 2016

Klassisk gravad lax

Jag gav ju er lite tips på olika smaksättningar för gravad lax i ett tidigare inlägg, idag gjorde jag en klassiskt gravad lax, dvs med smaksättningen vitpeppar och dill. Det är ju fantastiskt gott med denna smaksättning och det blir faktiskt den enda jag gör i jul.

gravad lax
Dessa ingredienser behövs för att göra en gravad lax.


Ingredienser
en bit lax
1/2 dl socker
1/2 dl salt
1 1/2 tsk hela vitpepparkorn
2 vippor färsk dill (jag tycker det ska vara mycket dill)

färsk dill

laxfilé


Mortla vitpepparn och blanda ihop med saltet och sockret. Hacka dillen.

Fördela saltblandningen över laxen och "platta" in den. Strössla dillen över. Plasta in laxen väl och lägg i en form, ställ något tungt över den typ en mortel.




Ställ något tungt över laxen.

Ställ in i kylen i 48 timmar, ta sedan bort all dill och skrapa ev bort saltet. Skiva upp och njut med lite hovmästarsås. 😋

GOD JUL!



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar