söndag 24 april 2016

Krämig laxsoppa med räkor och saffran

Lax, älskar verkligen lax i alla dess former! Tur att det är så nyttigt, massor med omega-3, protein och d-vitamin. Sägs ju dessutom att barn blir duktiga på matte om dom äter mycket lax, ja, om det stämmer vet jag inte men man kan ju alltid köra med det vid köksbordet ;-)

laxsoppa med aioli

Gjorde min vanliga laxsoppa häromdagen. Krämig med god smak av saffran, fänkål och lök och så lax och räkor då förstås. Toppade med en enkel aioli.

Ingredienser
ca 700-800 g laxfilé
ca 2 dl skalade räkor
½ purjolök
1 st gul lök
1 st fänkål
1 st vitlöksklyfta
1 pkt saffran
3 dl vitt vin
2 dl vatten
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
4 msk fiskfond (jag använder egengjord, går bra med en tärning också)
lite tomatpuré
torkad timjan
salt och peppar

Börja med att hacka lökarna och skiva fänkålen. Stek i smör i en stor kastrull. Pressa ner vitlöken, krydda med timjan, salt och peppar och ringla över lite tomatpuré. Fräs någon minut och blanda sedan ner vin, vatten, fond, låt bubbla upp, tillsätt saffran, grädde och creme fraiche. Låt småputtra ca 15-20 min.

Skär laxen i kuber. Salta lätt och lägg sedan ner i kastrullen. Låt sjuda till laxen är klar, ca 7 min. Det sista du gör är att tillsätta räkorna, dom får inte bli sega. Servera i skålar.

Aioli
2 vitlöksklyftor
1 dl creme fraiche
½ dl majonäs
salt

Pressa ner vitlöksklyftorna i en skål och tillsätt resterande ingredienser. Servera en klick på fisksoppan.



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar