onsdag 30 december 2015

Tips på 3 fantastiskt goda huvudrätter till nyårsafton

Då tänkte jag tipsa er om några goda huvudrätter som jag tycker passar jättebra på nyårsafton så har du ännu inte bestämt vad du ska laga så kika igenom dom här ;-)

Först ut blir förra årets huvudrätt nämligen hälleflundra med sötpotatispuré och ärtstomp. En riktigt färgglad rätt som är fantastiskt god, hälleflundra är en jättefin fisk, sötpotatisen blir krämig och fin och ärtstomp, ja, det smakar perfekt alltihopa :-)

hälleflundra

Andra tipset blir Oxfilé provencale med råstekt potatis. Mmm, det här är gott, örtsmöret som rinner över köttet och den goda sparrisen, mums!

oxfile provencale

Tillslut så tycker jag att lamm passar alldeles utmärkt till nyår och den här rätten är ju väldigt enkel och snygg, lammracks med blomkåls- och ärtmos

lammracks


Japp, det var allt från mig idag, hoppas ni får ett härligt Gott Nytt År imorgon så hörs vi på det nya året!

tisdag 29 december 2015

3 supergoda tips på förrätter till nyårsafton!

Ja, då var det snart nyårsafton också! Har ni planer? Vi är bortbjudna till kompisar i år så det blir ingen matlagning för mig men det hindrar mig ju inte från att tipsa er om goda rätter som ni kan göra ;-) Om ni inte redan planerat klart kanske men om ni har det så kanske jag kan få er på andra tankar ;-)

Tänkte börja med att tipsa om några förrätter. Börjar med att tipsa om den förrätten som jag gjorde förra året, halstrade pilgrimsmusslor med basilikamajonäs. Så himla gott! Testa om ni inte gjort det, enkelt är det också!

halstrade pilgrimsmusslor

Nästa tips får bli min hummersoppa. Äter jag inte hummersoppa till nyår så saknar jag det alltid, en liten fågel har dock kvittrat i mitt öra och berättat att det faktiskt blir hummersoppa till förrätt för oss i år, gott!

hummersoppa

Sist men inte minst så vill jag tipsa om en supergod förrätt som jag blev otroligt sugen på nu när jag såg den, får nog göra den någon dag ;-) Ceviche med pilgrimsmusslor och gravad lax, så gott!

ceviche

Ja, hoppas ni fick lite tips! Berätta gärna om ni testar någon av dessa recept :-) Återkommer senare med tips på huvudrätter!




Hel kalkon i ugn till jul eller annan högtid

Efter julens magsjuka så har vi nu kvicknat till och vi har haft en liten minijulafton här hemma med familjen. Jag hade ju köpt en kalkon på 8,5 kg som var tänkt för julafton men eftersom magsjukan rådde här hemma då så fick den stå kvar i kylen och så tog jag fram den i förrgår istället. Från början var det tänkt att vi skulle bli ca 12 pers på julafton med en del storätare och killen i saluhallen där jag köpte kalkonen sa att jag skulle behöva ca 8-9 kg. Ja......det blev lite över kan jag säga, vi var 11 pers i förrgår och åt inte ens hälften, den skulle räckt till minst 20 pers skulle jag vilja säga.


ugnsbakad kalkon
Den ser inte så stor ut men den var gigantisk! ;-)

Till kalkonen blev det en sås som jag gjorde på skyn från formen, sötpotatis och brysselkål.

Ingredienser kalkon
en kalkon, hur stor beror på hur många ni är
200-300 g smör
skalet från en citron
3 pressade vitlöksklyftor
franska örter
salt och peppar
2 clementiner
en gul lök
några lagerblad
1 pkt bacon

Ingredienser sås
2 stora morötter
2 lökar
ett gäng vitlöksklyftor
3 lagerblad
2 kvistar rosmarin
innehållet från kalkonen tex halsen
någon gelé tex rödvinbärsgelé
en skvätt worcestersås
vatten
maizena
ev salt och peppar

Sätt ugnen på 220 grader. Ta ut kalkonen från kylskåpet minst en timme innan den ska in i ugnen.

Blanda ihop rumsvarmt smör med citronskal, vitlöksklyftor, örter, salt och peppar. Lyft på skinnet på kalkonen och för in smöret under skinnet, pressa neråt så det fördelas så gott det går under skinnet. Fördela resten över hela kalkonen. Salta och peppra extra över hela.

Dela clementinerna och löken och för in i kalkonens mage tillsammans med lagerbladen. Du får också gärna salta och peppra där inne.

Ta fram en stor ugnsform. Skär morötterna och löken i mindre bitar, behöver inte skalas. Släng över vitlöksklyftor, örterna och om du har inkromet från kalkonen. Lägg kalkonen över.

In i ugnen ca 15 min. Ta ut kalkonen och fördela baconskivorna över ryggen på den. Sänk ugnen till 180 grader (ej varmluft), in med fågeln igen och kör nu tills den är klar dvs 30 min per kilo. Jag körde alltså totalt min kalkon i ca 4 tim och 15 min. Ös några gånger med spadet som blir i formen.

Ta ut formen och lägg kalkonen på något stort fat tex. Ta bort baconet och skär ner i mindre bitar och lägg i formen. Täck med folie och en kökshandduk, låt stå och vila i 2 timmar, japp, 2 timmar ska det vara, detta för att kalkonen inte ska bli torr.

Under tiden börjar du med såsen. Ställ formen på spisen och kör på värmen. Låt puttra ca 15 min och rör runt samtidigt. Tillsätt vatten så det nästan kommer upp till kanten på formen. Tillsätt gelé och worcestersås. Låt nu puttra tills minst hälften av vätskan försvunnit och såsen blivit tjockare. Kan ta 30-40 min.

Sila av såsen ner i en kastrull, ställ på spisen igen och koka upp. Om du vill ha tjockare sås så tillsätt maizena. Håll varm tills det är dags att äta. Smaksätt ev med salt och peppar men det behövs troligtvis inte.

När kalkonen vilat i 2 h är det dags att skiva upp. Ta loss köttet från benen, skiva bröstfilén och lägg upp på ett fat. Ringla såsen över och häll resten i en såskaraff. Servera till ugnsrostad sötpotatis och kokt brysselkål.

Nam, nam, nam, detta var så otroligt gott, inte sista gången jag gjorde detta kan jag lova!!

kalkonkött
Det här är knappt hälften av kalkonköttet.

Köttet blev otroligt mört och fint.

kalkon med gravy
Såsen blev fantastiskt god!

Sötpotatis, kalkon, sås och brysselkål. 

kalkonmiddag
Mmmmmmm!




fredag 25 december 2015

Julafton - det blir inte alltid som man tänkt sig....

God fortsättning på er och hoppas ni hade en härlig julafton!

Ja, vi hade ju planerat att ha hem halva släkten till oss och det skulle bli kalkon för en gång skull men så slog ju givetvis magsjukan till :-( Två nätter innan julafton började lillkillen spy, ingen av oss andra blev dåliga så vi trodde vi skulle klara oss men natten till julafton så var det dags för mig och sambon vilket ju givetvis ledde till att middag, kalkon, släkten, ja allt fick ställas in. Vi låg deckade mer eller mindre hela dagen. Lillkillen var dock bättre och Isabella hade inte blivit sjuk (ännu) så dom ville ju såklart öppna julklappar vilket dom givetvis fick göra, sedan höll dom sig upptagna ;-) Och nu natten mot juldagen så var det även dags för Isabella så idag ligger hon i sängen.

Ja, det är ju inget att göra något åt, ibland blir det så här, turligt nog så ska vi ju ha över resten av släkten den 27:e så det får bli kalkon då istället :-)

Lite julklappar fick jag iallafall, bland annat 3 kokböcker som jag hade önskat mig, tack, tack tomten!

Matkärlek

julklappar



onsdag 23 december 2015

Julgodis - Polkagrisbräck med vit choklad och kokosflingor

Slänger in lite sista minutentips på julgodis så här på kvällskvisten dan före dopparedan :-) Jag har gjort lite olika julgodisar. Två som jag gjort tidigare nämligen sk LCHF Snickers och Bounty. Så himla goda så har du inte testat dom här så gör det, måste ju inte vara till jul utan funkar annars också ;-)

polkagrisbräck

Ny för i år blev en polkagrisbräck med vit choklad och kokosflingor. Himla enkelt men jättegott, passar perfekt för alla gottegrisar.

Ingredienser
200-300 g vit choklad
en påse polkagrisar
1 dl kokosflingor

Smält den vita chokladen över vattenbad. Tänk på att vit choklad är känslig för hög värme. Blanda i kokosflingorna och häll över i en form som du först bottnat med bakplåtspapper. Hacka polkagrisarna och strössla över chokladen. In i kylen så allt stelnar, sedan skär du upp i mindre bitar.

Hoppas nu ni får en God Jul alla bloggläsare!

lchf snickers




Ugnsbakad ekologisk julskinka med glutenfri griljering

Vad har ni för er så här dan före dopparedan? Städar och lagar mat som alla andra kanske ;-) Jag är faktiskt klar med mina sysslor, har städat, bakat en mandelkaka, gjort julgodis, bakat fröknäcke. Återstår lite julklappsinpackning men resten av maten blir imorgon på självaste julafton.

ekologisk rimmad julskinka
Ekologisk rimmad julskinka

Julskinkan gjorde jag igår kväll. Köpte en ekologisk liten skinka på bara 2 kg, vi ska ju äta kalkon på julafton så jag tyckte det räckte med en liten skinka. Jag tycker definitivt man ska köra skinkan på låg värme för att få den så saftig som det bara går. Så här gjorde jag.

Ingredienser
en bit skinka
1 äggula
1/2 dl dijonsenap
1/2 dl sötstark senap
mandelmjöl

Sätt ugnen på 125 grader.

Börja med att skölja av skinkan i kallt vatten men behåll nätet på. Lägg i en ugnsform, i med en stektermometer, ställ in längst ner i ugnen och kör tills termometern visar 70 grader. Tog för mig ca 2 1/2-3 timmar. Ta ut skinkan och låt svalna.

Skär bort svålen men lämna kvar fettet. Blanda ihop äggula med senapen och smeta det över toppen på skinkan. Häll över mandelmjöl så det täcker senapen.

Höj ugnen till 225 grader och ställ in skinkan i ca 15 min. Låt svalna lite och skär upp och njut av första skivan :-)

griljerad julskinka
Griljerad julskinka






tisdag 22 december 2015

Jul på Liseberg

Ett besök på Liseberg i jul är väl ett måste kan jag tycka ;-), i alla fall när man har småbarn så därför åkte vi dit igår eftermiddag, mitt i rusningstiden, suck, tog oss nog 1 h att ta oss till Liseberg, borde ha tagit 20 min. Rätt mycket folk när vi kom men ändå inte så mycket att det blev jobbigt.

jul på Liseberg



Vi inledde med en promenad till kaninhuset då kvällens stora event var att Rasmus skulle lämna sina nappar till Lisebergskaninen. Han var otroligt blyg men tillslut så lyckades vi i alla fall och han gick därifrån med ett diplom ;-) Efter detta  hämtade vi våra åkpass och åkte en attraktion sedan upptäckte vi att vi var jättehungriga så då gick vi till restaurang Skeppsmagasinet och åt.

Sköna fåtöljer att "sitta" i finns på restaurangen.


Vi har ätit på denna restaurangen en annan gång och tycker att dom har bra mat, bra för barn. Jag tog revbensspjällen som serverades med pommes frites, coleslaw och aioli. Sambon tog fish ´n chips, lille Rasmus tog pannkakor och stora tjejen tog friterad fisk. Alla var glada och nöjda!

Kaffekoppen är kul och snurrig :-)


Sedan blev det åka av!  Vi åkte massor med attraktioner och barnen var glada och nöjda. Himla bra att dom har öppet attraktionerna tycker jag så det inte bara blir en promenad av besöket. Vi avslutade attraktionerna med en tur i Lisebergshjulet. Magisk utsikt över Göteborg! Visst har vi en vacker stad!

Lisebergshjulet

Utsikt från hjulet, taget genom fönstret.


Tog en kik bland försäljningsstånden också. Tyckte det var en bra mix av allt möjligt, köpte dock inget. Timmarna rusade iväg och plötsligt var klockan 21 och Liseberg skulle stänga. Barnen var trötta men nöjda och det var även vi vuxna. 

Nycklarna och handklovarna är faktiskt gjorda av choklad, helt fantastiskt bra gjort!


Liseberg har även öppet i mellandagarna så har ni inte varit där ännu så finns det fortfarande tid!


I samarbete med Liseberg.





söndag 20 december 2015

Grillat nötkött med rödvinssås och fantastiskt gott vin!

Vad säger vi om det här julvädret som vi har?? 10 grader och vi är bara några dagar ifrån julafton.... Jag har inga problem att grilla i kallt väder men dom här gradantalen gör ju det ännu enklare att grilla på vintern ;-) I lördags blev det grillad entrecote och ryggbiff som serverades tillsammans med en rödvinssås vars recept jag hittade i Buffé. Serverade med bara lite kokt blomkål och broccoli och med ett otroligt gott rött vin så var lördagsmiddagen i hamn :-)

Perfekt grillat kött!

Köttet förbereder jag genom att ta ut det i god tid innan grillningen, ca 1h. Smeta in köttet med olivolja, mycket salt och peppar. Grilla över hög värme några minuter per sida beroende på hur du vill ha köttet.

Ingredienser rödvinssås
1 schalottenlök
1 liten morot
smör
1 msk tomatpuré
ev 1 msk socker eller så struntar du i det
3/4 dl balsamvinäger
4 1/2 dl rött vin
3 msk kalvfond
1 1/2 tsk soja
4 dl vatten
maizena
salt och peppar

Hacka löken och skiva moroten. Smält smör i en kastrull och fräs på löken och moroten någon minut. Tillsätt tomatpurén och fräs en minut till. Strö över sockret och låt det karamelliseras. Häll över balsamvinägern och låt koka till en sirapsliknande konsistens.

Häll på vinet och låt det reduceras ner till 1/3 av vätskan återstår, ca 15 min. Tillsätt kalvfond, soja och vatten. Låt reducera ner till hälften. Red såsen med maizena och smaka av med salt och peppar.



Vi fick ett riktigt gott vin till maten, en riktig fullpoängare. Vinet heter Diemersfontein Coffee Pinotage 2013 och kommer från Sydafrika. Fruktig smak med inslag av kaffe, mörka bär, mörk choklad och vanilj. Låg sockerhalt vilket är superbra! Serveras till grillade rätter av lamm eller nötkött. Finns på Systembolaget och har nr 6315, kostar 89 kr. Riktigt gott vin, tips tips!!

Diemersfontein coffe pinotage


lördag 19 december 2015

Ett dygn på Radisson blu Riverside med spa och middag

Nu är vi hemma efter ca 24 h ensamtid utan barn. Jag och sambon har sovit över på Radisson blu riverside som är ett hotell som ligger på Lindholmen här på Hisingen. Ett relativt nybyggt modernt hotell, riktigt snyggt inrett och snygga rum. För att inte tala om restaurangen och baren, väldigt läckert. Nedan ser ni både kamerabilder och mobilbilder, inte helt lätt att fota när det är så mörkt men ni ser säkert hur det ser ut ändå ;-)

radisson blu riverside
Här sov vi gött ;-)


Vi fick ett business class rum med utsikt över älven, riktigt snyggt inrett. Min favorit blev duschen, så himla skönt med ett sådant stort munstycke, ett sådant bara måste jag ha i vårt nya hus sedan :-)

Ska ha i mitt nya hus!


Vi inledde med att beställa upp varsin plocktallrik, "plancha romana" vilken var jättegod, precis vad vi behövde.

plancha romana
Plocktallrik med korv, ost, picklade grönsaker och knäckebröd.

På hotellet finns även ett spa. Inget jättestort spa men helt ok. Två inomhuspooler som var sköna, dock tycker jag dom kunde vara lite varmare och så vill jag ju även ha bubblor, det var det inga. Det fanns även en utomhuspool på terassen men grym utsikt, även den lite för kall faktiskt. En bastu och en bar fanns också.

Sorry för taskiga mobilbilder!

På kvällen hade vi bokat bord på hotellets restauran Cuckoo´s nest. Baren har vunnit pris faktiskt och både baren och restaurangen var modernt och fräckt inrett. Vi började i baren och tog varsin gindrink vilket dom skulle vara extra bra på. Mycket goda båda två!

Vi inledde middagen med att dela på en förrätt som bestod av löjrom, blomkålspannacotta, syrad smålök, groddar, krasse, jordärtskockschips.

Förrätt
Jag beställde sedan in en bakad långa med potatis, glaserade morötter, blåmusslor och hjärtmusslor. Jonny tog hamburgare med pommes frites, rödlöksmarmelad, chipotleaioli och picklad gurka. Min långa var ok men inte mer än så. Tänkte direkt att det här skulle jag kunna göra mycket bättre själv, inte mycket smak, inte ens på musslorna. Jonnys hamburgare däremot var bra, goda tillbehör och goda pommes frites.




Frukostbuffén däremot, den var precis som en hotellfrukost ska vara, där fanns det mesta, bra produkter, inte för mycket sötsliskigt utan nyttiga saker, rekommenderas verkligen! Vill ni se bilder på frukostbuffén så kika in på min facebooksida, där har jag lagt upp en del bilder :-)

Nedan ser ni några bilder från restaurangen, jäkligt läckert faktiskt.






Ja, vi hade ett riktigt skönt dygn på Radisson men nu är det allt skönt att vara hemma hos barnen igen ;-)



tisdag 15 december 2015

Tre sorters gravad lax att göra själv

Oj vad dagarna rullar på, snart har vi julen här och det är fortfarande massor att göra men det mesta är bara kul tycker jag ;-) Hur känner du inför julen, bara stress eller är det mesta roligt trots stress??

Man kan ju givetvis göra det enkelt för sig med att köpa färdiglagad mat såsom tex sill, gravad lax, köttbullar osv  men det är ju inte riktigt min grej som ni säkert förstår. Något som jag tycker ni ska testa om ni inte gjort det är att göra egen gravad lax, jätte enkelt men så himla mycket godare än köpe. Har tre goda recept jag tänkte tipsa er om, testa gärna något av dom!!

saffransgravad lax
Saffransgravad lax


Ingredienser saffransgravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
salt ca ½ dl
socker ca ½ dl
2 tsk grovt stötta vitpepparkorn (lite mindre om du inte vill ha det så starkt)
1 påse saffran (eller 2 om du vill ha mycket saffranssmak)
1 knippa dill

Lägg laxen i en form. Stöt vitpepparkornen tillsammans med saltet, sockret och saffranen i en mortel, fördela över laxen. Hacka dillen och fördela över laxen. Avsluta med att klappa in alltihopa med händerna. Plasta in laxen. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar. Ta sedan bort all inläggning och skär i skivor.

rödbetsgravad lax
Rödbetsgravad lax


Ingredienser rödbetsgravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
½ dl salt
½ dl socker
1-2 stora rivna rödbetor
5 cl vodka
en knippa dill
1 st citron
Lägg laxen i en form eller fat. Blanda salt och socker i en skål och fördela över laxen i ett jämnt lager.

Skala och riv rödbetorna och fördela över laxen. Droppa över vodkan. Hacka dillen och riv citronskalet och fördela över laxen. Avsluta med att klappa in alltihopa med händerna. Plasta in laxen och lägg i en påse. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar.

Ta sedan bort all inläggning och skär det du behöver i skivor. Laxen håller sig ca 2 veckor i kylen.

apelsingravad lax
Apelsingravad lax



Ingredienser apelsingravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
½ dl salt
½ dl socker
skalet från två apelsiner (jag tog blodapelsin)
saften från två apelsiner
en knippe dill

Lägg laxen i en form eller fat. Blanda salt och socker i en skål och fördela över laxen i ett jämnt lager.

Pressa över apelsinsaften och fördela skalet över laxen. Hacka dill och fördela även den över laxen. Här är det bra om laxen redan ligger i påsen som den ska gravas annars försvinner en del av apelsinsaften.

Plasta in laxen och lägg i en påse. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar.

Ta sedan bort all inläggning och skär det du behöver i skivor.

gravad lax
Egengjord gravad lax