måndag 31 augusti 2015

Chicken nuggets med currymajonäs

Äter du som jag LCHF, Paleo eller lågkolhydratkost eller vill du bara få lite tips på god mat så tycker jag du ska kolla in tidningen Matkärlek. Helt klart den bästa mattidningen just nu tycker jag. Jättebra och goda recept!

lchf chicken nuggets


I nr 2 hittade jag ett recept på chicken nuggets. Inte helt olika dom chicken nuggets jag gjort tidigare men dom här var panerade i pofiber istället för mandelmjöl, jättegoda och så här gjorde jag:

Ingredienser
800 g kycklingfilé
2 ägg
2 dl pofiber
1 dl riven parmesanost
1 tsk paprikapulver
någon örtkrydda, jag tog timjan och oregano
salt och peppar
smör att steka i

Börja med att skära upp kycklingen i lagom bitar. Knäck ner äggen i en skål och vispa. Häll upp pofiber, ost och kryddorna i en annan skål och blanda runt.

Doppa först kycklingen i ägget och sedan i paneringen sedan steker du bitarna i rikligt med smör tills dom blir gyllenbruna. För att dom klara bitarna inte ska kallna så kan du ha en form inne i ugnen på 100 grader och lägga in bitarna där när dom är klara.

Jag gjorde även en currymajonäs till:

Ingredienser
ett helt ägg
2 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
curry efter smak
lite gurkmeja för färgen
salt och peppar

Knäck ner ägget i en hög bunke, tillsätt senap och vitvinsvinäger, låt bli rumsvarmt. Tillsätt oljan och vänta någon minut så oljan åker upp till toppen. Ställ ner en mixerstav längst ner i bunken och starta, för den långsamt uppåt tills allt har blandat, tar typ 10 s ;-) Häll över i en skål och tillsätt kryddorna.

Jag serverade kycklingbitarna med stekta padrones med olivolja och vitlök, salt och peppar och även nyskördade egenodlade tomater. Smaskens! :-)





lördag 29 augusti 2015

Helgrillad entrecote med squashgratäng

Har ni någon favoritaffär där ni alltid handlar kött? Vi har börjat att åka till City gross en gång i månaden för att handla upp oss på kött och fylla frysen med. Mycket bättre kött där än på vår lokala Ica maxi här i Torslanda. Som ni ser nedan på bilden så blev det en hel del men det är så himla skönt att fylla upp frysen med massa godsaker :-)

city gross
Storhandling på City gross

En av köttbitarna vi köpte var en hel entrecote som fick åka på grillen idag. Det är jätte enkelt att få till en god bit entrecote.....börja med att smeta in den med olivolja, sedan kryddar du med salt, peppar och lite vitlökspulver. Starta grillen för indirekt grillning och försök hålla runt 150 grader. Lägg på köttet (måste vara rumstempererat) på indirekt grillning och kör tills den når ca 50 grader. Låt vila under folie ca 10-15 min. Skär upp i tunna skivor.

helgrillad entrecote


Jag serverade köttet till en god squashgratäng. Har ju massor av squash i trädgården just nu så jag hinner inte med att äta så det blir nästan squash varje dag ;-) Gratängen gör man så här:

Ingredienser
en stor squash (se bilden hur stor min var)
2 burkar krossade tomater eller några stora färska bifftomater
en gul lök hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
en kvist rosmarin
en kvist oregano
en handfull basilikablad
2 msk balsamvinäger
salt och peppar
olivolja
en påse riven mozzarella eller annan god ost

Börja med tomatsåsen. Fräs lökarna i olivolja i en kastrull. Tillsätt krossade tomater eller hackade bifftomater som du först har skållat och tagit av skalet på. Tillsätt till kastrullen tillsammans med balsamvinäger, salt, peppar, hackad rosmarin och hackad oregano. Låt koka ihop en stund, gärna upp mot en timme om du har tid.

Skiva upp squashen i tunna skivor. Jag valde att grilla mina skivor men går givetvis lika bra i stekpannan. Hoppar du över att försteka dom så får du räkna med längre tid i ugnen.

Olja en ugnsform och varva sedan squashskivor med tomatsås och riven ost (snåla inte med osten), avsluta med osten. In i ugnen på 200 grader ca 20 min.

dagens skörd
Dagens skörd!

Lättgrillade squashskivor.

Squashgratäng

Mums!


Det här blev riktigt gott! Till maten drack vi det HÄR goda vinet, passade perfa ;-)

Ha nu en härlig lördagskväll!


fredag 28 augusti 2015

Haricot verts i krämig tomatsås med riven ost

Det skördas mycket nu i min trädgård. Jag har massor med haricot verts och sockerärtor tex. Haricot verts tycker jag funkar rätt så bra att förvälla och sedan frysa in men sockerärtor tycker jag är svårare, dom blir lätt vattniga och lösa när man tinar dom. Kanske gör jag misstaget att jag inte styckfryser dom??


I alla fall....har du mycket haricot verts så tycker jag inte du bara ska koka och servera utan gör ett helt tillbehör av dom. Häromdagen så gjorde jag en variant av en sk tian (grönsakslåda), recept hittar du HÄR. Jag gjorde det lite enklare. Slängde i grovhackad lök och halverade haricot verts i en stekpanna och stekte på i smör. Hällde sedan över en eller två burkar krossade tomater och en klick creme fraiche, gärna lite grädde också. Koka några minuter och häll sedan över i en ugnsform, strössla över rikligt med riven ost, ta någon du gillar. In i ugnen 200 g ca 15 min. Gott gott!

Jag serverade bönorna till grillad fläskkarré som fått marinera i rubben Adams rib rub över natten. Så himla gott och mört kött!......och lite grillad squash ;-)





tisdag 25 augusti 2015

Glutenfritt valnötsbröd (LCHF)

Jag gjorde ett så otroligt gott LCHF bröd häromdagen som jag bara måste dela med mig av. Receptet hittade jag inne på Birgitta Höglunds blogg. Brödet är jätte enkelt att göra, så himla skönt att slippa jäsning osv som det ju är med ett traditionellt mjölbröd. Enligt Birgitta så är det endast 2 g kolhydrater per skiva vilket ju är superbra för oss lågkolhydratare ;-) Min sambo tyckte också brödet var jättegott, nu återstår att testa det på barnen också ;-)

valnötsbröd


Ingredienser ca 24 skivor
6 ägg 
250 g kesella
150 g valnötter
100 g smör
2 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
1/2 dl fiberhusk
1/2 dl linfrön
2 msk brödkryddor (originalreceptet säger 3 msk men jag tycker det låter väl mycket)
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret i en kastrull och tillsätt brödkryddorna, ställ att svalna.

Lägg valnötterna i en mortel och mortla så det blir mindre bitar. Blanda sedan alla torra ingredienser i en bunke.

Knäck ner äggen i en annan bunke och vispa hårt, tillsätt kesellan, vinägern och smöret och vispa lite till. Tillsätt alla torra ingredienser och vispa försiktigt tills allt blandat sig.

Smöra en avlång form, 1 1/2 L med smör häll sedan ner blandningen, ta hjälp av en slickepott. Häll kallt vatten på slickepotten för att få ytan slät och jämn.

Lägg folie över och kör in i ugnen 45 minuter. Ta av folien och kör ytterligare 45 min. Ta ut och stjälp upp på galler, låt svalna innan du skär upp brödet.

Som sagt var, fantastiskt gott bröd som jag definitivt kommer göra flera gånger!

valnötsbröd




lördag 22 augusti 2015

Metallica och omelett

Idag ska vi på konsert, nämligen Metallica på Ullevi, ska bli så himla kul! Vi ska först åka hem till våra vänner som bor inne i stan och "förfesta" lite.

omelett

Inledde dock dagen med ett intervallpass ute i spåret, pust.... Har ni testat intervaller? Det är så jävla jobbigt men väldigt effektivt. Efter detta så blev det en brunch beståendes av en omelett som var smockades med diverse godsaker. Så här gör jag min matiga omelett:

Ingredienser för en omelett
3 ägg
lite vatten
salt och peppar
kokosolja
en korv med hög kötthalt som redan är stekt
några körsbärstomater
en halv avocado
några oliver
(spenat)

Börja med att knäcka ner äggen i en skål och tillsätt en skvätt vatten. Vispa ihop med en gaffel, vispa gärna tills äggvitan inte är sådär seg och slemmig längre ;-)

Smält kokosfett i en stekpanna och häll ner smeten, dra lite i kanterna in mot mitten med en stekspade. Slanta korven och fördela över ägget, samma med tomaterna. Lägg även på oliverna. Låt omeletten gå kvar på medelvärme.

Skär upp avocadon och fördela den över. Jag tog även ett gäng med spenatblad och la på (efter bilden togs). Det är gott och nyttigt!

Nej, nu är barnen lämnade hos sin farmor och vi ska snart dra in mot stan. Hoppas ni får en härlig lördag!


Sponsrad video: Svensk fågel

Vilken är din favoritdel på kycklingen?? Min är definitivt kycklinglårfilé, blir inte alls lika torr som den "vanliga" filén. Tips!!

Vill du precis som jag bara äta kyckling och kalkon ifrån Sverige så ska du hålla utkik efter den gula pippin. Den garanterar att kycklingen är från Sverige och att kycklingen inte har fått något fiskmjöl. Bra va?? :-) Totally made in Sweden!





Sponsrat inlägg

måndag 17 augusti 2015

Kycklinglårfilé med tomatsås på egenodlade tomater

Just nu dignar det av tomater i mitt växthus. Det tog ett bra tag innan dom började mogna men nu så är dom verkligen på G. Jag ska göra egen ketchup hade jag tänkt och även ugnstorkade tomater som ju blir så himla gott.

bifftomater

Idag blev det en god tomatsås av några utav mina bifftomater. Det blir ju så mycket godare med egna tomater men givetvis funkar det med köptetomater också, till och med burktomater ;-) Min goda sås gör man så här:

Ingredienser
ett gäng tomater
en gul lök
2 vitlöksklyftor
en kvist färsk rosmarin
en näve färska basilikablad
salt och peppar
olivolja

Hacka lökarna och fräs i olivoljan i en kastrull. Koka under tiden upp vatten i en annan kastrull där du sedan sänker ner tomaterna i några sekunder tills du ser att skalet spricker upp. Ta ut alla tomater och dra av skalet, hacka sedan i mindre bitar och tillsätt till löken. Koka upp.

Hacka örtkryddorna och tillsätt till tomaterna tillsammans med rikligt med salt och peppar. Låt stå och puttra så länge som möjligt, gärna runt en timme.

Jag valde idag att steka på några kycklinglårfiléer, sedan hällde jag över tomatsåsen och lät det puttra på en stund. Blir såsen för tunn så puttra utan lock så avdunstar en del.

Det hela serverades till ugnsrostade grönsaker och en tzatziki. Perfekt vardagsmat!

Kycklinglårfilé med tomatsås, ugnsrostade grönsaker och tzatziki.




fredag 14 augusti 2015

Fredagspizza!

Äntligen fredag igen och vilken härligt varm dag vi har haft idag, troligtvis den varmaste hittils i år....iallafall här i Göteborg. Imorgon ska det bli ännu varmare och vi drar givetvis ut till havs igen ;-)

Ikväll blev det fredagspizza igen. Som vanligt gör jag alltid en "vanlig" pizza, dvs en traditionell med vetemjöl osv men också en lchf-variant till mig själv som jag tycker blir så otroligt god. Recept på båda två hittar du HÄR.

pizza lchf


Jag fyller alltid min pizza med tomatsås, mozzarella, rödlök, oliver, tomater, prosciotto och ruccola. Så himla gott! Trevlig fredag på er!!

lchf-pizza



måndag 10 augusti 2015

Panerad fisk med remouladsås (LCHF)

Ja, då var årets sommarsemester över för den här gången och idag var jag tillbaka på jobbet. Vad ska man säga om den här sommaren då?? Kall och blåsig.....tur att vi fick sista veckan iallafall, den var ju helt ok. Ja, ja, inget att gnälla över nu, vädret kan vi inte påverka ;-)

Lite mat istället! Idag gjorde jag panerad fisk med remouladsås. Barnen fick kokt färskpotatis från trädgården och jag fick stekt squash med tomater och basilika. Så himla gott och barnen åt massor :-)

panerad fisk med remouladsås

Receptet har jag lagt ut sedan tidigare och du hittar det HÄR. Skillnaden denna gången är att jag började med att vända fisken i pofiber, sedan ägg och mandelmjöl. Fisken jag använde idag var långa. Jättefin vit och fast fisk.

Ha en skön måndagskväll!



fredag 7 augusti 2015

Zucchini fritters eller zucchiniplättar

Vi fortsätter väl på temat zucchini/squash idag ;-) Igår bjöd jag ju på en sk "falsk potatissallad" som då istället för potatis består av just zucchini. Idag blir det en helt annan rätt nämligen zucchini fritters eller som det heter på svenska...plättar ;-)

zucchini fritters


Superenkelt och så himla gott! Jag blandade med riven mozzarella men man kan ju givetvis ta den osten man har hemma, tex parmesanost. Viktigt här att inte hålla på och vända plättarna fram och tillbaka. Här är vi ute efter en krispig utsida och det får man bara om man inte håller på och vänder fram och tillbaka utan ha tålamod och låt gå tills den är knaprig och krispig på ena sidan, sedan vänder du. Så här gör man:

Ingredinser 3 plättar
3 st medelstora zucchini, ca 15 cm långa
1 dl riven ost
1 ägg
1 msk pofiber
salt och peppar
en riven vitlöksklyfta
smör och kokosolja

Riv zucchinin grovt och lägg i en sil. Tillsätt rejält med salt och låt stå och rinna av. Krama sedan ur all vätska, var noga här och krama ur så mycket du bara kan.

I en skål lägger du i övriga ingredienser och sedan även zucchinin. Blanda runt.

Smält smör och lite kokosolja i en stekpanna. Forma smeten till plättar, behövs det så pressa ur ytterligare vätska, och stek sedan på rätt så hög värme på båda sidor tills dom blir krispiga.

Jag serverade mina plättar till köttbullar och brunsås och döm om min förvåning när min son ber om att få en plätt när han ser dom (barnen fick potatis till köttbullarna). Han sa att sådana får dom på dagis och smaskade i sig ;-) Härligt!

zucchiniplättar
Zucciniplättar med köttbullar och brunsås.

torsdag 6 augusti 2015

"Falsk potatissallad" med zucchini

Odlar du zucchini/squash?? Då vet du precis som jag att helt plötsligt så har man ett överflöd av zucchini i trädgården och skördar man dom inte tillräckligt snabbt så blir dom för stora och träiga. Jag brukar skörda mina när dom är ca 15-20 cm långa, brukar vara lagom.

zucchini

Vad gör man då med all zucchini? Jag brukar oftast grilla min men häromdagen gjorde jag något som kallas "falsk potatissallad" inom lchf-världen. Det handlar om en potatissallad utan potatis, istället använder man sig av zucchini. Det var inte sista gången jag gjorde den kan jag säga, otroligt gott och alla smaker som en potatissallad har finns där. Testa!!

Ingredienser för 2-3 portioner
3 zucchini
smör
en liten bit purjolök, en smaksak hur mycket man vill ha, skivad
1 tsk hackad kapris
2 msk majonäs
1 tsk dijonsenap
3/4 dl philadelphiaost eller creme fraiche
salt och peppar

Börja med att skära upp zucchinin i mindre bitar. Smält smör i en stekpanna och stek zucchinin på låg värme tills den mjuknar, inte för länge och den ska inte få någon färg. Ta åt sidan och låt svalna.

Blanda ihop övriga ingredienser och blanda sedan ner zucchinin.

falsk potatissallad



Jag serverade min sallad med en bit grillad fläskkarré (är löjligt förtjust i fläskkarré på grillen!) och nyskördad gul bifftomat :-)

Grillad fläskkarré med zucchinisallad.
Imorgon tänkte jag bjuda på ytterligare ett recept med zucchini som till och med min son på 3 år mumsade i sig ;-)



måndag 3 augusti 2015

Skörd av årets vitlök

Ja, har ni odlat vitlök så är det definitivt dags att skörda dom nu. Skördar man vitlök för sent så finns risken att själva vitlöken spricker och klyftorna går isär, det vill man inte. Det går givetvis att äta dom ändå men det blir sämre lagring.

thermidrome
Thermidrome



Jag har odlat många vitlökar i år, räknade inte men dom kommer räcka gott och väl för vår familj ett år. Har faktiskt massor med vitlök över ifrån förra årets skörd......får väl dela med mig av dom på jobbet eller något, kanske någon som blir glad ;-)


Jag odlade Thermidrome, Germidour och Vigor och det var Thermidrome som blev bäst och störst. Lyckades faktiskt väldigt bra med storleken i år, brukar oftast få många halvstora och massor med små men nu var det få små och istället många stora. Härligt! Kanske till och med kan använda dom till utsäde i år så slipper jag köpa :-)

vitlöksskörd



söndag 2 augusti 2015

Glutenfri blomkålslasagne

Nu är vi hemma igen efter en vecka i Hälleviksstrand. Alltid lika skönt att komma hem tycker jag och massor att skörda i trädgården. Idag har vi bara varit hemma, tagit hand om tvätt, trädgård osv. Imorgon åker vi ut med båten då dom har lovat bra väder.....äntligen!! Tur man har en veckas semester kvar ;-)

Idag blev det även lite mat jag kan blogga om. Har ju mest blivit grillat, grönsaker och sås hela semestern men idag blev det lasagne. Inte vilken lasagne som helst utan en glutenfri lasagne med få kolhydrater. Receptet kommer ifrån boken Ät och Njut och den blev fantastiskt god. Ni måste testa!! Finns många av oss som skulle må så mycket bättre av att skippa pasta och dra ner lite på kolhydraterna och gör ni den här lasagnen så kommer ni knappt känna någon skillnad mot "vanlig" lasagne. Jag gjorde några mindre förändringar men i stort sett som originalet.

blomkålslasagne
Blomkålslasagne


Ingredienser
en portion köttfärssås gjord på 800 g färs
(ni har säkert erat eget goda recept på detta, mitt hittar du HÄR)

Lasagneplattor
ett blomkålshuvud, medelstort
2 ägg
salt och peppar

Ostsås
1 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost
3 dl vispgrädde
100 g riven ost
salt och peppar

Börja med köttfärssåsen i god tid så den kan stå och puttra en stund.

Kör blomkålen i en mixer till ett fint "ris". Lägg i en skål och kör i micron i 2 min. Rör runt och kör in ytterligare 2 min. Ta sedan ut och lägg tex i en bakduk och försök pressa ut så mycket vätska du kan.

Lägg tillbaka i skålen och tillsätt äggen, salt och peppar. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform och smeta ut degen. In i ugnen på 200 grader i 15 min. Ta ut och låt svalna. Skär sedan i lagom bitar.

Blanda ihop grädde, creme fraiche, philadelphiaost och riven ost och låt koka upp i en kastrull. Salta och peppra.

Smöra en ugnsform. Börja med ett lager köttfärssås sedan lasagneplattorna och avsluta  med ostsåsen. Kör några lager tills allt tar slut, avsluta med ostsåsen. Riv gärna över parmesanost på slutet.

In i ugnen i 175 grader i ca 30 min.

Lasagne med nyskördad sallad, tomater och sockerärtor.

blomkålslasagne