torsdag 30 juli 2015

Nyfångad grillad makrill




Gillar ni makrill? Jag älskar makrill men ogillar alla ben ;-) Vi var ute och fiskade makrill härom kvällen. Först nappade det ingenting och sedan nappade det ingenting men sedan så nappade det hela tiden ;-) Vi fick ett gäng som jag sedan lade på grillen, mycket gott och väldigt enkelt!

Ingredienser
3 makrillar
en citron
en knippe dill
lite färsk persilja
salt och peppar
olivolja

Rensa makrillarna men låt huvudet vara kvar.

Häll lite olivolja i en skål, kanske runt en halv dl. Tillsätt rivet citronskal från en citron, hackad dill och persilja, salt och peppar, rör runt.

Skär några snitt längs med makrillen och fördela röran runt hela fisken, även insidan. Har du några dillknippen över så lägg även dom inne i fisken.

Förbered grillen för direkt grillning. Lägg på fisken och grilla ca 4 min per sida lite beroende på hur stora dom är.

grillad makrill

Jag serverade min makrill med bondbönspuré och grillad egenodlad squash.

En av varje ;-)




tisdag 28 juli 2015

Hälsning från Hälleviksstrand


Hej på er! Har glömt av bloggen litegrann känner jag, blir lätt så när man har semester ;-) Vi är sedan i lördags i Hälleviksstrand men vädret är inte bättre här kan jag berätta. Man får göra det bästa av det helt enkelt även om inte solen skiner. Igår var vi på Nordens Ark och kikade in djuren. Vädret var ok, det regnade inte iallafall.


Vi har fiskat krabbor och varit ute lite med båten. Givetvis lagar jag mat men inget speciellt som är värt att skriva om ;-)

Måste dock berätta om vad jag gjorde innan vi åkte hit. Vi har ett självplock inte långt från där vi bor och jag var där härom dagen och plockade litegrann. Det blev ca 8 liter jordgubbar, massor med bondbönor och en hel del röda vinbär. Gjorde jordgubbssylt och röda vinbärsgele. Blir ju så himla gott och är trevligt att ha till vintern.

Hoppas ni har en skön semester!


lördag 25 juli 2015

Vart är sommarvärmen??

Alltså jag kan inte hålla mig längre! Måste gnälla av mig lite ;-) VART ÄR SOMMARVÄRMEN???

Det här måste väl ändå vara den kallaste sommaren på många många år. Solen skiner ju till och från men här i Göteborg är det blåsigt och kallt. Man har inte alls lust att åka ut med båten och bada direkt.

Vi försöker hitta på lite roliga saker på dagarna iallafall, bland annat kan man ju turista i sin egen stad ;-) Vi var inne i stan häromdagen. Gick först till saluhallen och köpte lite godsaker, sedan gick vi över till Trädgårdsföreningen och hade picknick på gräsmattan, gick in en sväng i Palmhuset också. Sedan blev det en sväng upp till Götaplatsen för att kika på Poseidon. Ja, man får göra lite sådana småutflykter emellanåt. Tycker i och för sig det är himla skönt att bara vara hemma i trädgården också men barnen blir ju lite rastlösa......och gubben också ;-)



Idag drar vi iväg upp till Bohuslän, närmare bestämt Hälleviksstrand. Tror dock inte det blir bättre väder där men vi får väl se. Vad gör ni andra i sommarvärmen????



fredag 24 juli 2015

Kycklingwok med egenodlade grönsaker

Det är en viss känsla med att laga mat med sina egenodlade grönsaker, känns lyxigt på något sätt. Bara gå ut i trädgården och skörda det som just nu är skördeklart. Gjorde en kycklingwok häromdagen. Ja, grillen fick vila en dag ;-) Använde mig nästan bara av mina egna grönsaker, lade till broccoli och paprika men annars var det mitt eget. Så här gjorde jag:

Massa godsaker från trädgården!



Ingredienser
ett pkt kycklingfiléer
2 hackade vitlöksklyftor
en röd lök
två stora morötter
några blad svartkål
sockerärtor
två padrones eller någon annan typ av chili
ett broccolihuvud
två röda paprikor
ca 5 dl kokosmjölk, väljs så krämig som möjligt
1 msk röd currypasta
1 msk oystersås
några stänk fisksås
salt och peppar
kokosolja

Skär upp kycklingen och alla grönsaker. Smält kokosoljan i en wok och börja med att woka kycklingen tillsammans med currypastan, salta och peppra. Ta upp och lägg åt sidan.

Fortsätt att woka alla andra grönsaker i mer kokosolja. Tillsätt fisksås, oystersås och sedan kokosmjölken. Lägg i kycklingen igen och låt koka upp.

kycklingwok





onsdag 22 juli 2015

Grillad T-bone steak med bearnaisesås

Härom dagen när vi var inne i stan så gick vi in på Saluhallen och fick bland annat med oss två stycken stora skivor t-bone steak. Har faktiskt aldrig grillat sådana själv förut, dom är ju rejält dyra så det beror väl på det antar jag ;-) En t-bone stek består av två olika köttbitar nämligen oxfilé och ryggbiff. Den ultimata grillbiten med andra ord :-)


t-bone steak
På gallret!

Jag serverade min bit med hemmagjord snabblagad bea och nykokta egenodlade gulbetor. Grillade också på en bifftomat och skördade lite grönsallad. Så här gjorde jag köttet:

Ingredienser
t-bone stek
salt och peppar

Ta fram köttet ca en timme innan det ska på grillen. Salta rejält ca 40 min innan det ska på grillen. Torka sedan bort vätskan som blivit på köttbiten och peppra rejält, ta ev lite extra flingsalt.

Under tiden har du förberett grillen för direkt grillning, det ska vara hög värme och gallret ska vara hett.

Lägg på köttet och grilla direkt med lock 2 min per sida. Ta sedan av köttet och lägg det i folie som du inte sluter helt tätt, låt ligga och vila 10 min innan du sedan skär upp köttet.

t-bone stek
Färdiga!

t-bone steak
Så ska det se ut!

Fantastiskt gott kött! Har ni inte testat detta så gör det :-)

T-bone stek med bearnaisesås, kokta gulbetor, grillad bifftomat och grönsallad.



tisdag 21 juli 2015

Massor av tomater i växthuset!

Älskar denna tiden i mitt växthus när jag kan börja skörda mina tomater! Vet inte ens hur många sorter jag har men tror runt 10 iallafall ;-) På grund av vi inte har haft så varmt här sista tiden så tar dom lite längre tid på sig att mogna men dom som väl mognar är fantastiskt goda :-) Bjuder på en liten bildbomb på hur det ser ut just nu i växthuset.

black cherry
"Black cherry"

"Naranja"

goldie
"Goldie"

marmande
Marmande

ananas
"Ananas"

gardeners delight
Gardeners delight



"Gardeners delight"

"Ananas"



söndag 19 juli 2015

Vår semesterresa till Lalandia, Rödby

Stugan, frukost ute, myspys, Irish coffee
Tänkte visa er lite bilder ifrån vår Danmarksresa som vi gjorde mån-tors denna veckan. Inte så mycket matbilder dock men kanske kul för er som funderat på att åka till Lalandia, Rödby att se lite bilder. Kan verkligen rekommendera Lalandia för er med små barn. Skulle tro man tycker det är kul från bebisålder till typ 12 år kanske.

Vi åkte med våra vänner och deras son som är ett år yngre än Rasmus. Funkade jättebra precis som förra året. Första kvällen vi kom åt vi inne på buffé restaurangen på Lalandia. Okej mat men inte mer än så. Sedan grillade vi på tisdagen och sedan stod dom andra för middagen på onsdagen. Jättebra upplägg och skönt att man inte behöver laga mat varje kväll.

Stugorna är jättebra, det finns allt. Vi var och badade i vattenlandet varje dag och lekte i Monkey tonky landet. Havet ligger ju också jättenära så vi var nere på stranden två gånger om. Några av oss badade ;-)

Tänkte bildbomba er lite så får ni se själva vad vi gjorde ;-)

Min vackra dotter i solnedgången!

Mina hjärtan!

Jonny och vårt resesällskap ;-)

Lite aktiviteter!



lördag 18 juli 2015

Mixed grill med tjocka revben, räkspett, foliegrillad färskpotatis och grönsaker

Nu är vi hemma ifrån Danmark igen, vi har haft det riktigt bra och faktiskt fint väder, tror det var bättre än här hemma ;-) Tänkte göra ett separat inlägg om Lalandia men ville bjuda på en liten mixed grill tallrik först.

Eftersom vi inte var hemma i onsdags så kollade vi på finalen av Grillmästarna när vi kom hem i torsdags och jag blev lite inspirerad av deras mixed grill tallrikar (grattis Martin föresten även om jag höll på Jimmy som ju faktiskt bor här i Torslanda). Brukar i och för sig grilla lite olika saker när jag väl grillar men slog på lite extra denna gången. Det blev grillade tjocka revben som blev fantastiskt goda, räkspett, grillade padrones, grillad färskpotatis, grekisk sallad och en limeaioli. Supergott allting men framför allt revbenen, testa dom! En riktig mixed grill består också av fisk men det hoppade jag över denna gången ;-)

grillade tjocka revben
Glazad och klar!


Ingredienser tjocka revben
ett pkt tjocka revben
någon rubb du gillar, gör den själv eller köp färdig
olivolja
extra salt och peppar om det inte finns i rubben
äpplemust

Glaze
2 msk oystersås
1 msk honung
1 msk soja
2 msk olivolja
saften från en lime

Börja med att rensa revbenen, dra bort membranet på baksidan, se hur man gör i mitt inlägg HÄR. Smeta in köttet med lite olivolja och häll över rubbingen och platta in kryddorna med händerna. Låt ligga framme i rumstemperatur tills det är dags att grilla.

Starta grillen för indirekt grillning. Lägg på köttet och släng på en näve rökspån, på med locket och försök få ner tempen till mellan 110-120 grader. Låt gå så i 3 timmar, släng på lite mer rökspån några gånger till. Efter tre timmar tar du upp köttet och lägger det i dubbel lager folie, häll sedan över lite äpplemust (eller öl). Slå igen paketet och lägg tillbaka på grillen. Kör nu i 2 timmar, samma temp.

Gör nu glazen. Efter 2 timmar i folie tar du upp köttet och penslar på glazen. Lägg köttet över glöden och vänd och glaza några gånger, totalt ca 15 min. Ta upp och låt vila en stund och skär sedan upp.

grillade tjocka revben
Mums! Inte alls torrt utan helt underbart gott!


Ingredienser färskpotatis i folie
färskpotatis
salt 
olivolja
skalet och saften från en citron
persilja
2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar

Börja med att koka potatisen i saltat vatten ca 5 min. Blanda under tiden ihop övriga ingredienser till en dressing i en skål. Häll sedan över potatisen i dressingen och blanda runt.

Lägg sedan potatisen i ett foliepaket med dubbel lager folie. På grillen, ca 220 grader i ca 30 min.

foliegrillad färskpotatis


Ingredienser limeaioli
2 hela ägg
ca 3 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
salt och peppar
en pressad vitlöksklyfta
skalet från en lime

Knäck i äggen i en hög bunke, tillsätt senap och vinäger. Låt stå och få rumstemperatur. Tillsätt sedan oljan och ställ ner en stavmixer och mixa några sekunder. Häll över i en skål och tillsätt vitlöken och limeskalet, salta och peppra. In i kylen och låt stå någon timme innan servering.

limeaioli


Ingredienser räkspett
tigerräkor eller liknande som är godkända
olivolja
limeskal
2 vitlökar
lite ingefära
en chili
salt och peppar

Blanda ihop olja med rivet limeskal, pressad vitlök, riven ingefära, en hackad chili, salt och peppar. Lägg i räkorna och låt gärna marineras någon timme. Trä upp på spett och grilla hastigt över hög värme.

grillade räkspett
Jag hittade dessa godkända räkor på Ica Maxi.
En av mina egenodlade bifftomater!


Till den grekiska salladen använde jag mig av mina egenodlade tomater och gurka som nu är klara, så himla goda! Lite skivad rödlök, även den egenodlad och ett pkt fetaost. Dressingen gör jag på olivolja, rödvinsvinäger, oregano, salt och peppar.

Älskar grekisk sallad!
Grillade också egenodlade padrones. Lägg dom först i olja, sedan på grillen hög värme, vänd några gånger. Salta med havssalt och servera.

Har massor med dessa härliga padrones i växthuset just nu. Mild chilismak.



Tror det var allt ;-) Serveras bäst med ett glas rött vin!

mixed grill
Maten är serverad!




söndag 12 juli 2015

Grillad fläskkotlett med svål och foliegrillade grönsaker

Oj vad dagarna går snabbt här hemma, glömmer av bloggen men det är väl så det ska vara på semestern ;-) I fredags var vi på Borås djurpark vilket alltid är trevligt och barnen tycker det är kul med alla djur. Igår lördag tittade äntligen solen fram igen och vi tog ett snabbt beslut att åka ut med båten. Fick några timmar på klipporna med sol, bad och krabbfiske vilket var härligt och behövligt.


På kvällen blev det grillning igen. Köpte fläskkotletter med tjock svål ifrån Citygross som jag grillade och jäklar vilket gott kött! Gjorde även foliegrillade grönsaker och kokade färskpotatis ifrån trädgården.

Ingredienser foliegrillade grönsaker
färska morötter 
färska sockerärtor
blasten från färsk gul lök
paprika
färsk halverad vitlök
örter
salt och peppar
smör

Lägg alla grönsaker i dubbel folie, salta och peppra och lägg över färska örter, jag tog oregano, timjan och salvia. Skiva sedan över massor med smör och lägg på grillen. Kör en stund på direkt grillning och sedan indirekt tills dom är klara, totalt ca 20 min.



Imorgon drar vi iväg till Lalandia i Danmark i några dagar. Ska bli härligt och det kommer troligtvis bli bättre väder där än här hemma ;)


lördag 11 juli 2015

Grillad pizza - både "vanlig" och glutenfri

Hej hopp vänner! Har ni semester?? Ni är så himla tysta, ja till och  med tystare än vanligt ;-) Släng gärna in en kommentar så jag vet att ni lever och ja, även ni som jag känner privat får gärna kommentera, jag vet ju att ni läser ;-)

Härom dagen gjorde jag pizza på grillen för första gången. För er som inte vet så äter jag själv inget gluten, jag kör lågkolhydratkost vilket innebär att jag fick göra en glutenfri pizza och en vanlig till resten av familjen. Jag testade ett helt nytt recept på glutenfri pizza, inte alls lågkolhydrat faktiskt men ibland gör även jag avhopp ;-) Är du ute efter pizzabottnar som är låga på kolhydrater så kika HÄR och HÄR.

Pizza "in the making". 
Den "vanliga" pizzan blir ju mycket snyggare än den glutenfria men i mitt tycke blev det inget större skillnad på smaken. Den glutenfria blev jättegod!

När man gör pizza på grillen så är det viktigt att man får upp en väldigt hög värme, gärna upp mot 300 grader och högre. Jag lyckades faktiskt inte med detta själv denna gången så jag fick helt enkelt köra pizzorna lite längre tid men det optimala (vilket jag givetvis ska lyckas med nästa gång) är hög värme och inte mer än 6-8 min i grillen. En pizzasten är givetvis ett måste och jag använde en avlång variant, finns ju också givetvis en rund. Så här gjorde jag:

Ingredienser vanlig pizzadeg (räcker för 2-3 stora pizzor)
12 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk socker
1 tsk salt
1 msk olivolja
1 dl durumvetemjöl
ca 6 dl vetemjöl special

Blanda jästen och vattnet i din köksmaskin. Tillsätt socker, salt och olivolja och blanda. Tillsätt durumvetemjölet och sätt igång din maskin. Tillsätt sedan vetemjölet lite i taget och kör sammanlagt ca 10 min i maskinen. Pudra över mjöl och ställ för jäsning i ca 1 timme.

Här har den vanliga pizzan gått ca 3 min, halvklar alltså.


Ingredienser glutenfri pizza (räcker för 2-3 stora pizzor)
10 g jäst
400 g ljummet vatten
50 g rismjöl
20 g majsmjöl
90 g bovetemjöl
60 g maizena
1 tsk salt
1 msk olivola
15 g fiberhusk

Vispa ut jästen i vattnet och tillsätt sedan övriga ingredienser. Det blir en klibbig deg, häll över lite majsmjöl och lägg för jäsning minst 1 timme.

Det här receptet kommer ifrån boken "Nytt bröd - baka gott utan gluten" med lite ändring från mig, jag lade till olivolja och valde ljummet vatten eftersom jag inte ville jäsa i 2 timmar som grundreceptet säger ;-)

Ingredienser tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
2 burkar krossade tomater
1 msk kräm av soltorkade tomater (går att utesluta)
2 msk tomatpuré
torkad oregano
salt och peppar
1 msk balsamvinäger

Hacka lökarna och fräs i olivolja, tillsätt resten av ingredienserna och låt småputtra, gärna över en timme för ultimata smaker.

Sedan är det dags för själva grillningen då. Tänd briketterna, fördela dom i en ring i din klotgrill, längs med kanterna, det ska vara tomt i mitten. På med gallret och sedan stenen. På med locket och låt det bli varmt, som sagt var, gärna över 300 grader. Under tiden bakar du ut pizzorna.

Ta fram en skärbräda och lägg på ett bakplåtspapper. Baka ut pizzan och fördela alla ingredienser. Jag hade tomatsås, riven mozzarella, lite kyckling från gårdagens middag, paprika, tomater och lufttorkad skinka + oregano. Lägg pizzan med bakplåtspappret på grillstenen, på med locket ca 3 min. Öppna locket och lyft lite på pizzan samtidigt som du drar bort pappret. Kör i ca 5 min till.

Jag serverade min pizza med egengjord pesto och egenodla ruccola och såklart....ett glas rött :-)

Nu ska jag fortsätta njuta av min semester! Grill on!

grillad pizza
"Vanlig" pizza färdig!


glutenfri pizza
Min glutenfria pizza är klar!



tisdag 7 juli 2015

Blåsigt och grillad kyckling med rostad paprikasås

björlanda kile

Oj, här blåser det verkligen mycket! Andra dagen nu som det blåser rejält. Tog en sväng ner till havet igår för att kika på "gubben" som windsurfade, håll på att blåsa bort men ändå ljumna vindar så det var skönt ändå :-)

Grillade kycklingdelar (majskyckling).

Igår blev det rester ifrån i söndags då vi grillade (som vanligt). Blev en helgrillad kyckling + lite delar. Väldigt enkelt att grilla hel kyckling på grillen. Krydda med dom kryddor du tycker är goda, förbered grillen för indirekt värme och försök sedan hålla den runt 200 grader. Släng på lite rökflis och lägg på kycklingen (indirekt). Kör i 1 timme, brukar bli alldeles lagom.

Gjorde en sås på rostad paprika som blev väldigt god.

Ingredienser
2 stora rostade paprikabitar (från burk Fontana)
2 dl turkisk yoghurt 
1 dl majonäs
en pressad vitlöksklyfta
salt och peppar

Mixa allt och ställ kallt innan servering.

Servera kycklingen med såsen och ugnsgrillad sötpotatis.



Körde iväg familjen förut och har precis gjort klart min storstädning av huset ;-) Välbehövligt kan jag säga men nu ska jag slappa lite, kanske med en sådan här ;-)