fredag 26 juni 2015

Grillad färsk vitkål, sötpotatis, tomatsalsa och vitlökssås - fantastiskt grillmiddag!

Älskar den här tiden när maten är lättlagad och grillen åker fram var och varannan dag. Enkelt men ändå med fantastiska smaker. Köpte god korv med 95% kötthalt och lade på grillen. Grillade även färsk vitkål, hasselbackspotatis på sötpotatis och gjorde en fantastiskt god tomatsalsa och även en vitlökssås. Gott, gott och givetvis delar jag med mig av receptet ;-)

färsk vitkål


Ingredienser grillad vitkål
ett halv färskt vitkålshuvud
olivolja
salt och peppar
en citron

Dela vitkålen i klyftor, inte för små för då håller dom inte ihop. Ringla över olivolja, salta och peppra. Grilla först på indirekt värme tills kålen fått fin färg, lägg sedan över på indirekt värme och grilla tills den blivit mjuk. Halvera citronen och grilla den och pressa sedan över kålen.



Ingredienser sötpotatis
sötpotatisar
olivolja
rökt paprikapulver
vitlökspulver
lökpulver
salt och peppar
smör

Tvätta potatisarna väl, skär sedan tunna skivor men inte helt igenom. Lägg i en aluminiumform som tål grillen. Ringla över olivoljan och strö över alla kryddor. Ställ formen i grillen på indirekt värme och kör med lock ca 30 min. Smält smör under tiden. Pensla potatisarna med smör och kör ytterligare 30 min, pensla igen. Kör totalt ca 1 timme och den sista kvarten låter du potatisarna stå i formen direkt över glöden.

grillad sötpotatis

Ingredienser tomatsalsa
ett låda körsbärstomater
en färsk röd lök
en halv färsk vitlök
en halv chili
olivolja
salt och peppar
färsk basilika
färsk salvia
en halv lime

Hacka lökarna och chilin. Häll olivoljan i en kastrull och bryn på löken. Tillsätt skivade tomater och chilin, krydda med salt och peppar och pressa ner en halv lime. Låt gärna stå och småputtra minst en halvtimme. Tillsätt till sist dom hackade örterna.

tomatsalsa


Ingredienser vitlökssås
1½ dl gräddfil
1½ dl creme fraiche
en halv färsk vitlök
saften från en lime
salt och peppar

Hacka vitlöken och blanda ihop alla ingredienser. Låt stå svalt en stund innan servering.

vitlökssås


Servera allt med grillade korvar och ett glas rött!





torsdag 25 juni 2015

Firande av 10 års dag på Arken spa

Igår firade jag och Jonny 10 år ihop :-) Vi lämnade kidsen hos sin farmor och så åkte vi till Arken spa som ligger här i Göteborg. Vi hade bokat deras Lilla art garden spa vilket betyder att vi hade full tillgång till spa:t hela eftermiddagen och kvällen och sedan en 3-rätters middag.

Arken spa
Två av poolerna som finns i spa:t.

Vi var i spa:t några timmar, mer orkade vi inte, man blir väldigt trött av alla värme och bubblor men det är väldigt skönt och avslappnande. Har du inte varit på Arken så kan jag verkligen rekommendera det. Man kan åka dit bara på spa, men behöver inte sova över.

Maten på kvällen var helt fantastisk, vi var supernöjda och så jäkla mätta efteråt att vi rullade in i hotellrummet ;-)

Förrätten bestod av vit sparris och rimmat lufttorkad fläsk. Här var vi inte helt nöjda faktiskt, jag tyckte sparrisen kunde varit varm, den serverades kall vilket jag tyckte var lite konstigt men smakerna var det inget fel på.

vit sparrisHuvudrätten var helt fantastiskt god! Vi var båda supernöjda. Knipprödbetor, bakad purjolök, kronärtskockor, rödbetswasabi, brynt smörvinegrette och bakad kummel.

kummelEfterrätten var en söt historia. Äter ju inte så mycket söta saker längre så för mig blir sådana här efterrätter väldigt söta men den var också väldigt god ;-), en crème brulee med persikosorbet.

creme brulee

Imorse när jag vaknade var jag fortfarande mätt men man kan ju inte hoppa över en hotellfrukost så det var bara till att börja äta igen ;-) Proppmätt igen hela dagen fram tills middagen som vi åt nu ikväll. En grillmiddag som heter duga, så gott! Berättar mer om den senare!



tisdag 23 juni 2015

Paleosmoothie med jordgubbar - perfekt efter morgonträningen

paleosmoothie

Jag föredrar att träna på morgonen innan frukost vilket ju inte alltid är så lätt att få till så i mitt fall blir det mest på helgerna jag kör med det och på ledigheter osv. Efteråt så är jag oftast inte så vrålhungrig utan jag vill ha något lätt att äta men jag vet ju samtidigt att det är väldigt viktigt att få i sig rätt saker efter ett hårt träningspass såsom proteiner och bra fetter. Därför tycker jag det är så himla bra att kunna slänga ihop en smoothie mixad med alla bra grejer man behöver såsom ägg, bär och fett. Så här gjorde jag min senaste smoothie, fullpackad med färska jordgubbar ;-) Den här är ju mjölkfri så perfekt för dom som äter Paleo.

Ingredienser ett stort glas
ett pkt Garants kokosgrädde (eller någon annan krämig sort)
250 g färska jordgubbar (eller frysta)
några frysta hallon
1 msk kokosolja (jag använde en med citronsmak)
1 tsk chiafrön
ett helt ägg
ev lite honung

Mixa allt i en hög skål med mixerstaven och häll upp. Jättegott och är du orolig för det råa ägget så känns inte ens smaken av det ;-)

jordgubbssmoothie




måndag 22 juni 2015

Kalas och varmrökt lax på grillen

Födelsedagsbarnet!
Igår hade vi släktkalas för vår dotter Isabella som fyllt 9 år. Storasyskon till henne, storasyskon till mig, farmor, mormor och morfar var på plats. Vi hade tur med vädret, solen sken även om det var lite kyligt i skuggan. Grillen åkte givetvis fram och jag grillade kycklinglårfiléer, gjorde en stor härlig sallad, kokte färskpotatis, gjorde en tzatziki och en basilikamajonäs och så rökte jag lax på grillen.



Laxen blev så himla god så det receptet vill jag dela med mig av ;-)

Ingredienser
en hel bit laxsida
olivolja
rubbing av något slag (jag använde en algkrydda ifrån Kåseberga rökeri, mycket god!)
salt och peppar
hackad färsk dill

Droppa lite olivolja över laxen och smeta in. Krydda med valfri rubbing, salt, peppar och dill och låt gärna stå i kylen några timmar.

Förbered grillen för indirekt grillning. Försök hålla runt 125 grader. Lägg laxen på indirekt värme, i med en termometer och häll rökspån på glöden, jag använde pecan, ungefär en näve. På med locket och försök få ner värmen genom att mixtra med ventilerna. Laxen ska upp i 48-50 grader, inte mer. Tog för mig ca 35 min. Laxen fick fin rökfärg och smakade helt perfekt!

varmrökt lax på grillen

grilltallrik


Idag har vi varit en sväng nere i Frihamnen här i Göteborg för att kolla in alla Volvo Ocean race båtarna som gick i mål idag strax efter lunch. Riktigt häftiga båtar! På lördag är det Indoor race vilket vi ska kolla in, blir nog folkfest :-)

volvo ocean race

"Tjejbåten" SCA :-)

Och så våra läckra bilar såklart!




söndag 21 juni 2015

Årets första båttur och grillat på stranden


Igår var första gången vi kom ut hela familjen med båten och det är faktiskt en hel månad senare än förra året. Det har ju inte direkt varit lockande att åka ut eftersom det inte varit någon värme men igår så åkte vi i alla fall ut på eftermiddagen, tog med oss middagen och en engångsgrill så fick det bli mat på stranden. Jättemysigt och hur kommer det sig att maten blir extra god ute? ;-)






Idag har vi haft kalas för Isabella här hemma och vi hade tur med vädret så vi kunde sitta ute. Fick till riktigt god mat blanda annat en rökt lax på grillen men det får jag skriva om imorgon istället. Nu blir det raklång på soffan istället ;-)


Midsommar på Näset

Hoppas ni har haft en härlig midsommar! Berätta gärna vad du gjorde :-) Vi var hos min svåger och hans familj på Näset. Barnens farmor och morfar var också med. Riktig trevlig familjemidsommar ;-)

 
Vi inledde såklart med sillunch och eftersom min svåger Martin är fiskegrossist nere i Fiskhamnen här i Göteborg så är ju givetvis sillarna och laxen supergod ;-) Sedan åkte vi ner till Önnereds brygga som inte ligger långt ifrån och kikade in deras midsommarfirande. Ja, det är ju som vanligt med dessa firanden, man dansar lite runt stången, köper några lotter och äter glass men så ska det ju vara ;-)


Sedan åkte vi hem igen och solen kikade fram lite grann så vi kunde sitta lite ute på altanen. Midsommar kvällens middag bestod av grillat kött, sötpotatis, tzatziki, bearnaisesås och en fräsch sommarsallad. Jättegott och alldeles perfekt! Avslutade kvällen med lite kubbspel.




Igår tog vi första båtturen hela familjen, lite blåsigt och guppigt men det blev jätteskönt till slut och vi grillade på stranden, visar bilder på det lite senare.

Idag blir det kalas för Isabella som ju fyllde år förra helgen men vi fick ju då ställa in släktkalaset eftersom lillebror blir sjuk. Ska röka lax på grillen är tanken, hoppas det blir lyckat och att vi får lite sol idag så vi kan sitta ute.



onsdag 17 juni 2015

Tips på god mat till midsommarafton!

Oj, redan midsommar om två dagar! Tiden springer verkligen iväg och vilket skitväder vi har. Dock så verkar det som att vi kommer slippa regnet på fredag i alla fall men det är väl ingen värme att tala om. Vi ska hem till min svåger och hans familj vilket ska bli jättekul :-) Barnens farmor kommer också. Exakt vad det blir för mat vet jag inte men lite ska vi ordna med och ta med.

Midsommarmat.....har ni redan bestämt vad ni ska äta?? Om inte tänkte jag tipsa om några godsaker som jag tycker passar väldigt bra på midsommar förutom dom klassiska sakerna såsom sill och lax.

En provensalsk grönsakslåda passar ju alldeles utmärkt både till lax men även till grillat. Recept på min variant hittar du HÄR.

Provensalsk grönsakslåda en sk tian.
Jordgubbar hör ju midsommar till men varför bara äta dom till efterrätt? Varför inte göra något lite ovanligt till förrätt, tex den HÄR jordgubbsbruschettan. Så himla god!

Jordgubbsbruschetta med balsamvinäger och mascarponeost.
Och varför inte göra något med lamm till midsommar. Jag har massor med recept under etiketten lamm här i högermenyn men den här BBQ-grillade lammsteken jag gjorde för ett tag sedan är fantastiskt god!

Lammstek på grillen!

Och så måste vi väl avsluta med något gott :-) En jordgubbstårta så klart! Inte nyttigaste tårtan i stan men helt klart den godaste ;-) Receptet hittar du HÄR.

jordgubbstårta

Så, med detta hoppas jag ni får en jättehärlig midsommarafton!!


söndag 14 juni 2015

Vi firade Isabella med en heldag på Liseberg

Pust! Nu är vi hemma efter 5 timmar på Liseberg :-) Idag har vi firat vår dotter Isabella som fyller 9 år och hennes önskan i år var att spendera sin födelsedag på Liseberg.

Födelsedagsbarnet lite yrvaken :-)

Väckte henne givetvis i morse med "skönsång" och presenter och sedan drog vi iväg mot Liseberg. Det är himla kul att vara på Liseberg (tycker även jag) men jäklar vad dyrt det blir med alla åkpass, entreér, mat osv. Blir ju smått ruinerad ;-) Ja, ja, det får det vara värt ;-)

Vi åt lunch på Hamnkrogen inne i parken och maten var ok men inte mer än så. Tog en fisk- och skaldjurssoppa som serverades på ett lite ovanligt vis, se nedan. Nu ligger vi utsjasade i soffan allihopa, blir nog tidigt i säng.


Nu har vi en midsommarvecka framför oss och tänkte förstås tipsa er om lite god midsommarmat lite längre fram i veckan, så.....vi hörs!

lördag 13 juni 2015

BBQ-grillad hel fläskkarré med grillsås och grillade grönsaker

Dags för lång grillat på Webern igen, sk "low and slow". Jag körde en hel fläskkarré med rubb på grillen i ca 4 timmar idag. Går givetvis att göra snabbare om man håller högre värme i grillen men köttet blir så mycket godare och saftigare om man kör lite längre tid på lägre värme. Rubbingen kan man göra på många olika sätt, använd helt enkelt dom kryddor du tycker. Så här gjorde jag:

Färdigrubbad fläskkarré

Ingredienser
en bit fläskkarré på 1,6 kg
ca 1½ dl rubbing bestående av rökt paprikapulver, vitlökspulver, lökpulver, spiskummin, svartpeppar, salt, chilipulver, mörkt socker typ rårörsocker
olivolja

Blanda ihop rubbingen (för exakta mått se DETTA inlägg). Smeta in köttet i olivolja och klappa sedan in rubbingen i köttet, var generös. Låt gärna stå i några timmar, allra helst över natten.

Starta upp grillen för indirekt grillning och försök hålla runt 110-130 grader. Lägg köttet på sidan där inte glöden, sätt i en termometer är och släng på en näve rökflis, på med locket och kör tills köttet får en temperatur runt 70 grader. Tog för mig ca 4 timmar. Jag slängde på lite mer rökflis efter ca 20 min.

När köttet är klart lindar du in det i aluminiumfolie och låter det vila ca 20 min. Under tiden kan du grilla grönsakerna. För att få upp bra glöd igen så öppnar du upp ventilerna för fullt. Koka ev färskpotatis och gör en grillsås.

bbq fläskkarré



Ingredienser grillsås
hälften gräddfil, hälften creme fraiche
1 msk tomatpuré
1 kryddmått spiskummin
1 kryddmått vitlökspulver
1 kryddmått lökpulver
lite kanel
lite nejlika
1 tsk torkad koriander
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser och låt gärna stå kallt en stund innan servering.

Skär upp köttet och servera med grillsåsen, grillade grönsaker och lite kokt färskpotatis och givetvis ett glas rött. Trevlig lördagskväll på er!!

helgrillad fläskkarré

Perfekt grillmiddag!



Dill- och räkmajonäs

Härliga Sillvik!
Gårdagen var både jättehärlig och tragisk. Var ledig igår med barnen eftersom dagis och förskola var stängd. Vi åkte ner till Sillviks havsbad som inte ligger så långt från där vi bor och lekte vid vattnet och lekplatsen som dom har där nere. Mycket folk faktiskt och en del som badade. Vi åt också en härlig lunch på Carl´s cafe som ligger där nere, jättetrevligt ställe som jag kan tipsa er om ni har vägarna förbi ;-)

På eftermiddagen kvällen blev det grillat och under tiden vi tillagade maten så hörde min sambo en jättehög smäll men det var inget han tänkte något mer på. När vi sedan lite senare på kvällen började kolla in nyheterna både på tv:n och mobilen så förstod vi vad smällen var för något, en bil hade exploderat här i Torslanda och fyra personer omkom varav ett litet barn. Usch, man blir så himla illa berörd och framför allt när det händer så nära. Och sedan sent på kvällen så fick vi ju reda på att Lisa Holm hade hittats mördad, fruktansvärt tragiskt och man tänker ju genast på dom anhöriga. Fy, finns inga ord, så himla tragiskt!


Ja, maten som vi fick gjorde igår var god i alla fall och tänkte dela med mig av den goda dill- och räkmajonäsen som jag fick till:

Ingredienser
2 hela ägg
3-4 dl rapsolja
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
hackad dill
hackad gräslök
salt och peppar
ca 2 dl skalade räkor

Knäck ner äggen i en hög bunke och tillsätt dijonsenap och vitvinsvinäger. Låt stå och bli rumstempererat. Häll sedan över oljan och vänta någon minut tills du ser att oljan lagt sig som ett lager över äggen. Ställ ner din stavmixer i botten och kör i några sekunder.

Tillsätt hackad dill och gräslök och kör lite till. Häll över i en skål, salta och peppra och tillsätt räkorna. Blanda runt och klart!

Vi serverade majonäsen till en bit grillad lax och grillad sparris, hur gott som helst!

Ikväll blir det helgrillad fläskkarré och återkommer så klart med det receptet. Imorgon ska vi fira vår dotters födelsedag genom att åka till Liseberg, allt enligt hennes önskemål ;-)

Sponsrad video: Svenskt Smör: Andreas Hedlunds bästa smörtips

"Grillsäsong eller inte, kryddsmör är alltid gott!" Ja, så säger Anders Hedlund, årets kock 2002 och visst håller jag med. Kryddsmör är gott, framför allt till grillat. I videon nedan kan ni se Anders visa lite olika sätt att göra kryddsmör på.

Klickar du dig vidare in till recepten så kan du lära dig allt du behöver för att lyckas med din béarnaisesås, att skira smör och att rädda såsen när den skurit sig. Andreas berättar också om sina smarta knep för att bryna smör!





Sponsrat inlägg

torsdag 11 juni 2015

Mat och Odlas grillskola del 1

Även om jag ju faktiskt grillar året om så blir det ju mycket mer nu när värmen kommer, känslan av att en försommarkväll stå ute vid grillen med ett glas vin i handen slår ju faktiskt all vintergrillning med hästlängder ;-)

Jag vet ju att jag inte är ensam om att tycka om att grilla och kanske är ni många där ute som gärna vill grilla lite mer men som inte riktigt har koll på hur grillen funkar, hur gör man för att få bäst resultat, vad finns det för tillbehör som jag kan behöva och vad är egentligen indirekt grillning? Jag tänkte därför köra en liten grillskola för att lära er lite mer om grillning och BBQ. Jag är absolut inget proffs och det finns många därute som är mycket mycket bättre än mig på grillning och barbeque men kanske kan jag ändå lite mer en medelsvensson och har litegrann att lära ut ;-)

Då kör vi väl igång med del ett av Mat och Odlas Grillskola!

Vilken grill ska man ha?

Jag tycker man ska ha en av varje, alltså en gasol och en kolgrill. Gasolgrillen använder jag mest på vintern. Jag använder den även när det inte är så avancerade grejer jag ska grilla typ korv, majskolvar, saker som går snabbt. Gasolen är även bra när man har lite bråttom eftersom man ju inte behöver invänta att kolen ska bli klar, bara att vrida igång grillen och så tar det max 15 min så är den grillklar. Det är också mycket lättare att reglera värmen i en gasolgrill och den är enkel att stänga av.

Min gasolgrill heter Weber Spirit e-310 Classic.


Men.....en kolgrill måste man ju bara ha och då givetvis en med lock. I en kolgrill blir maten mer "äkta" grillad enligt min mening. Smaken blir också lite bättre. I min Weber klotgrill så grillar jag allt.......kött, fisk, fågel, grönsaker osv, indirekt grillning, direkt grillning, kort grillning och långlagad sk BBQ grillning. Jag föredrar helt enkelt kolgrill för att det är roligare grillning helt enkelt ;-)

Jag kör med en Weber One Touch Premium 57 cm som är lagom stor och som har termometer i locket vilket är viktigt när man vill köra bbq.

Vilka tillbehör behöver man?

Ja, det beror ju på vilka behov man har men jag tycker absolut man ska sluta använda tändvätska om man gör det och köpa en sk "skorstenständare" istället. Tändvätska ger en äcklig bismak till maten och dessutom är det inte miljövänligt. Med en skorstenständare har man mer kontroll och det är enkelt att tända briketterna. Återkommer till den senare.

Olika tänger måste man ju givetvis ha, gärna  långa så man slipper bränna av sig hårstråna på armen ;-)

En termometer att mäta köttet med är ju ett måste. Finns ju massor av olika som säkert funkar hur bra som helst. Jag har en iGrill Mini som jag är jättenöjd med. Är kopplad till telefonen med en app så jag kan sitta inomhus men ändå ha koll på köttet där ute i grillen.


iGrill mini
iGrill mini

Man kan också behöva: grillspett, olika grillformar, kycklinghållare, pizzasten, rotisseri, brikettkorgar, rengöringsborstar osv osv.


beer can chicken
En kycklinghållare som är bra att ha när man grillar en sk "beer can chicken".

Tändning och rengöring

Tändning och rengöring i samma rubrik? Ja, för det är precis så jag gör. Jag rengör grillgallret samtidigt som jag tänder grillen. Om vi börjar med gasolgrillen så tänder jag den på maxvärme och kör i ca 15 min innan jag börjar grilla. När 15 har gått så tar jag fram min rengöringsborste och gör rent grillgallret för då har det som vid förra grillningen fastnade blivit mjukt och börjat lossa och det är enkelt att ta bort. Den höga värmen gör ju också att alla ev bakterier dör.


skorstenständare
Skorstenständare

Vid tändning av kolgrillen så kommer vi tillbaka till skorstenständaren. Fyll den med briketter eller kol, lägg två stycken tändkuber på grillgallret och tänd på och ställ sedan skorstenständaren över. Jag kan ibland tycka att det är lite svårt att få fyr på briketterna så jag har faktiskt börjat sätta tändkuberna i botten på skorstenständaren istället, dvs emellan gallren som finns i botten. Då får dom direktkontakt med briketterna och det blir enklare att få fyr. När sedan briketterna glöder fint hela vägen upp så häller man ut dom i grillen och lägger på grillgallret. Efter några minuter så har gallret blivit varmt och då är det bara till att köra med grillborsten och ta bort alla matrester.

Kol eller briketter?

Både och blir svaret på den frågan. Om jag ska grilla mat som går snabbt att grilla så räcker det att använda kol tycker jag. Kolen blir snabbt klar och varm men den håller inte glöden så länge. Briketter är ju då bäst att köra när man ska grilla längre tid eller köra BBQ. Jag brukar för det mesta köra en blandning ;-)

Rökflis och rökchunks

När du kör BBQ (vilket jag tänkte berätta om i nästa del av grillskolan) så innebär det ju att du även röker maten och då använder man antingen rökflis eller rökchunks. Själv har jag aldrig använt rökschunks utan endast rökflis vilket har funkat bra för min del. Jag tror att dom som använder sig av en riktig smoker (en grill speciellt gjort för sk low and slow grillning), dom kör för det mesta med rökchunks, alltså stora bitar av trä. Det finns många olika smaker på rökflisen och man använder dom beroende på vilket kött man grillar.

Ja, det var del 1 av min grillskola och jag hoppas att du kanske har lärt dig något! Ställ gärna frågor i kommentarsfältet om det är något som är oklart. I nästa del av grillskolan kommer jag skriva om dom olika grillsätten :-)



måndag 8 juni 2015

Grillad kyckling med smörstekt färsk vitkål, sötpotatis och basilikamajonäs

Måndag, ny vecka, nya tag. På torsdag är det skolavslutning och på fredag är jag och barnen lediga. Till helgen är det kalas igen, denna gången för familjen så nu måste jag planera för mat, tårta osv. Bara kul saker!

grillad kyckling weber

Måndag brukar inte innebära grillning men idag blev det faktiskt det ändå. Tog fram kycklingdelar igår och rubbade så idag var det bara att slänga delarna på grillen. Gjorde min fantastiskt goda basilikamajonäs till (recept HÄR) och ugnsrostad sötpotatis. Stekte också på färsk vitkål i massor med smör, blev fantastiskt gott. Vitkålen är ju så himla god nu, mjäll och fin, så passa på och ät!


Kycklingen körde jag först direkt grillning några minuter sedan lade jag över den för indirekt grillning och körde tills den blev ca 72-74 grader, då blir den alldeles perfekt :-)



Måste tipsa om ett gott vin också som vi testade i helgen också. Ett ekologiskt vitt vin ifrån Italien, Pasqua Chardonnay Grillo. Ett fruktigt och lätt vin som givetvis passar perfekt till fisk och skaldjur men även till att bara dricka som det är. Har artikelnr 12438 och kostar ynka 59 kr på Systembolaget.

pasqua chardonnay grillo