fredag 30 januari 2015

Grillad entrecôte med stekta grönsaker och snabblagad bearnaisesås

Fredag! Äntligen! Bloggen har verkligen fått lida den senaste veckan, har inte funnits mycket tid till den men nu har vi helgen här så då blir det skärpning ;-) Hoppas ni har en härlig fredagskväll?

grillad entrecôte
Grillad entrecôte med stekta grönsaker och bearnaisesås

Tittar in lite snabbt för att visa er hur min fredag ser ut än så länge. När jag kom hem från jobbet så körde jag ett träningspass, (efter fredagsfys blir det fredagsmys ;-) sedan satte igång grillen och stekte på två stycken stora fina bitar entrecôte. Till detta blev det min snabblagade bea, den är fantastiskt god, testa den om du inte gjort det, finns ingen anledning till att stå och vispa för hand när det går lika bra med stavmixern ;-) Stekte på lite grönsaker också, blev en perfekt och mycket mättande fredagsmiddag. Är fortfarande proppis två timmar senare!


Har gjort en laddning nyttiga kokosbollar som jag tänkte smaska på nu och ett glas rött, härliga fredagar!

Imorgon eller på söndag hade jag faktiskt tänkt att starta upp med sådderna, först ut blir chili, fick lite frön av en jobbarkompis idag, tänkte även så tomaterna faktiskt. Lite tidigt är det men jag tänkte chansa ;-) Ha nu en fortsatt skön helg så hörs vi!



onsdag 28 januari 2015

En avdammad klassiker i paleotappning - Flygande Jacob

Det är verkligen riktiga förkylningstider nu, tycker var och varannan människa är sjuk och hemma hos oss har vi varit lite småförkylda ända sedan i julas tycker jag. Rasmus har varit värst och nu gick det över till en öroninflammation så idag är jag hemma och vabbar. Brukar ju bli rätt så mysigt och vi sitter nu med tänd brasa och kollar på Bolibompa ;-)

flygande jacob
Vill du inte få brända nötter som jag fick så lägg över folie sista 10 minuterna ;-)

Häromdagen gjorde jag en riktig klassiker, nämligen en Flygande Jacob! Den blev väldigt mycket paleo måste jag säga, det enda som kanske inte passar in är att jag har lite socker i min egengjorda ketchup så vill du få den helt paleo så använder du givetvis sockerfri ketchup.

Ingredienser
1 kg kycklingfilé
2 bananer
2 nävar cashewnötter
4 dl kokosmjölk eller kokosgrädde
1 dl sockerfri gärna hemmagjord ketchup
1 rågad tsk sambal oelek eller mer om man vill ha det starkare
1 pkt bacon
salt och peppar
kokosolja

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela kycklingen i lite mindre bitar och bryn i kokosolja, salta och peppra. Lägg över i en ugnsform.

Skiva två bananer och fördela över kycklingen tillsammans med cashewnötterna.

Skiva ner baconet och bryn på tills den fått fin färg och fördela även den över kycklingen.

Blanda ihop kokosmjölken med ketchupen och sambal oelek. Fördela över hela formen och ställ in i ugnen. Kör tills kycklingen är klar vilket tar ca 20-25 min.

Jag åt mitt med sallad och avocado och dom andra fick ris.

En klassiker som håller ännu!





måndag 26 januari 2015

Ekostore - en ekologisk matbutik i Göteborg

Idag var jag och handlade på Ekostore här i Göteborg. Ekostore är precis som det låter en ekologisk matbutik som har det mesta du kan tänkas behöva och allt är ekologiskt. Dom har frukt och grönt, charkdisk med kött och ost, drickor, mjölkprodukter och massor med torrvaror.


ekostore
Stort utbud av ekologiska varor!

Jag skulle ju faktiskt inte köpa något när jag gick in utan bara kolla på deras utbud men det vet ni ju hur det brukar gå ;-) Jag fick med mig lite grejer i alla fall. Köpte lite från grönsaksdisken men även lite ekologisk fullkornspasta till kidsen (jag äter ju inte pasta), honung, pressad citron på flaska (som  bara innehöll pressad citron!), juice och kokosgrädde. Köpte också några bitar av mitt favoritmellanmål nämligen Rawbite. Så himla goda och består bara av nötter och frukt. Har ni testat??

Så är ni i Göteborg och runt Ekelundsgatan så gör ett besök!




torsdag 22 januari 2015

Första omgången fröer har kommit!

runåbergs fröer

Äntligen så är tiden kommen då man kan börja sätta händerna i jorden igen ;-) Fick hem en första omgång fröer idag ifrån Runåbergs fröer (ska beställa ytterligare fröer ifrån Gourmetgarage också). I år blir det bara ekologiska fröer, känns rätt i tiden tycker jag :-) Lite dyrare men det får det vara värt!

nero di toscana

Testar några nya tomatsorter i år men återkommer till det senare när det är dags för sådd. Helt nytt för i år blir svartkål, närmare bestämt "Nero di Toscana". Det är ju så himla gott med svartkål och det här med att man kan skörda mitt i vintern gillar jag. Hoppas jag slipper kålfjärilslarverna bara..... Några tips för att slippa dom???

Jag tror att kål vill ha mycket kväve och kalium (rätta mig om jag har fel) så tången jag var nere och plockade på stranden härom dagen kommer bli perfekt gödning!

tång
Tångplockning på stranden!



måndag 19 januari 2015

Grillade lammspett med basilikamajonäs och fetaost + tips på grillklubb

I fredags så stod det grillning på schemat igen. Väldigt enkelt denna gången men också väldigt gott nämligen lammspett. Älskar lamm och försöker äta det rätt så ofta. Till spetten blev det min supergoda basilikamajonäs som dessutom är väldigt enkelt att göra, glöm allt vad vispa heter, här är det stavmixern som gäller. Lite sallad och fetaost blev det också till.

lammspett

På tal om grillning. Om ni är intresserade av grillning och BBQ så finns det en facebookgrupp som heter Weber-Grillklubben Grillvännerna. Här håller ett gäng killar och tjejer till som älskar grillning/bbq och som dessutom är otroligt duktiga. Jag har visserligen vunnit Matbloggsprisets kategori "bästa grillinnehåll" men här har jag mycket att lära och det har jag verkligen gjort ;-) Här kan man slänga ut vilken grillfråga som helst och få massor med svar. Så gå med om ni är intresserade. Två av killarna som driver gruppen (Andreas och Johan) är dessutom grillmästare. Andreas kom 1:a i Grillmästarna 2013 och Johan kom 2:a 2014. Dom driver dessutom en Youtube-kanal, Grill & Event där man kan hitta en hel del videos på när dom grillar och om jag fattat det rätt så kommer det komma ut massor med nya videos så småningom. Perfekt ju, att lära sig av mästarna ;-) Gå in och kika och prenumerera på kanalen vet jag!

Tillbaka till maten då, lammspett är ju inget svårt att tillaga men här kommer receptet ändå ;-)

Ingredienser
en bit lammstek
1½ dl olivolja
1 msk honung
rivet skal och saft från en citron
2 kvistar färsk rosmarin
2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar

Skär lammsteken i bitar. Hacka rosmarinen och blanda ihop med övriga ingredienser och lägg i en stor skål. Tillsätt lammbitarna och blanda runt. Låt gärna marinera några timmar.

Trä upp på spett och grilla på direkt grillning.

Servera med basilikamajonäsen som du hittar receptet på HÄR.

Vill du se mina övriga grillrecept så väljer du att klicka på etiketten "grillat" eller "barbeque" i högermenyn.




lördag 17 januari 2015

Fläskfilégratäng a´la "man tager vad man haver"

Hej hopp! Hoppas ni har en härlig lördagskväll! Här har vi precis ätit, en fantastiskt god "man tager vad man haver" kycklinggryta. Det är dom som brukar bli bäst, dom som man inte "överplanerar". Skulle egentligen gjort torskrygg idag men glömde ta ut dom i tid ifrån frysen så det får bli imorgon istället. Idag har det stått storstädning på schemat. Tror inte jag städat riktigt sedan jag julpyntade, fy, det låter ju vidrigt men det är nog sant tyvärr ;-)

Har gjort om min header också....äntligen! Jag vet att kortet på mig är kass kvalitet men jag har inget bättre tyvärr. Står alltid bakom kameran och gillar inte alls att stå framför så därför finns det inte mycket att välja på ;-) Men för övrigt så blev jag rätt nöjd!

Innan såsen åkte på.

Tänkte bjuda på en annan "man tager vad man haver" maträtt nämligen en fläskfilégratäng där jag mer eller mindre slängde ner det jag hade hemma. Den blev mycket god! Testa gärna! Vore också jättekul om ni skriver en liten kommentar om ni har testat några av mina recept. Var det gott, kasst eller något annat, alltid kul att få feedback :-)

Ingredienser
2 pkt fläskfilé
kokosolja/smör
en purjolök
en näve urkärnade oliver (kärnar alltid ur själv, dom som redan är urkärnade när man köper är inget goda alls)
ett pkt fetaost
några körsbärstomater
oregano
salt och peppar
3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost
2 msk kräm av soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med såsen. Koka upp grädde, creme fraiche, philadelphiaost och kräm av soltorkade tomater. Pressa i vitlöksklyftorna. Koka någon minut ställ sedan åt sidan.

Skär upp fläskfilén i skivor och bryn snabbt på båda sidor i kokosolja och smör, salta och peppra. Lägg skivorna i en smörad ugnsform.

Skiva purjolöken och fördela över köttet tillsammans med halverade körsbärstomater, oliver och fetaost i kuber.

Häll över gräddsåsen och kör in i ugnen ca 20 min. Det ska bli fin färg och det ska bubbla rejält.

Jag serverade detta med spenat, ruccola och avocado. Dom andra åt pasta till ;-)

Ha nu en mysig lördagskväll så hörs vi kanske imorgon igen!

Direkt ur ugnen.

Mums vad gott det blev!



fredag 16 januari 2015

LCHF-pizza till fredagsmyset??

lchf-pizza

Kanske är ni sugna på pizza idag? För ni vet väl att ni kan äta pizza även om ni går på lågkolhydratkost eller om ni helt enkelt vill äta nyttigt. Finns många olika recept på pizzabottnar som inte innehåller vetemjöl. Jag har tidigare lagt ut ett recept HÄR, en pizza med blomkålsbotten. Den här gången testade jag ett recept ifrån 56kilo.se som jag tycker blev jättegott! Rätt så likt det gamla som jag gjort tidigare men tyckte nog det här blev lite bättre ;-)

Ingredienser botten:
4 ägg
0,75 dl vatten
0,5 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
lite havssalt
100 g riven mozzarella

Sätt ugnen på 175 grader

Vispa äggen pösiga och tillsätt sedan vattnet. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda ner i äggsmeten.

Riv mozzarellan och tillsätt även den.

Låt stå och dra i ca 5 min och smeta sedan ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ta en slickepott till hjälp som du först doppar i kallt vatten.

Förgrädda i ca 15 min. Ta sedan ut och lägg på det du vill ha. Jag tog tomatsås, riven mozzarella, körsbärstomater, oliver, prosciotto (lägger på efteråt), paprika och champinjoner.

Serverade med en vitlökssås och ruccola. Så himla gott!! Testa!



torsdag 15 januari 2015

Grillad rapsgriskarré med auberginegratäng

karré av rapsgris

Grillen åkte fram härom dagen igen ;-) Hade en hel fin bit karré av rapsgris som jag skar upp i portionsbitar och grillade. Jag marinerade först skivorna i en marinad bestående av olivolja, honung, balsamvinäger, soja, grillsås, salt, peppar och pressad vitlök. Svårt att ange exakta mängder då jag höftar på ett ungefär ;-) Låt gärna marinera några timmar innan du sedan grillar några minuter per sida.

Auberginegratängen gjorde jag så här:

Ingredienser
2 auberginer
2 tomater
1 burk krossade tomater
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 pkt fetaost
riven parmesanost
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att skära upp auberginen i ½ cm bitar. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper, salta. Låt stå några minuter och torka sedan bort vätskan.

Ställ in plåten i ugnen tills auberginen börjar få lite färg, ca 10 min. Ta ut och låt svalna litegrann.

Häll i en burk krossade tomater i en kastrull, värm upp och tillsätt grädde och creme fraiche. Salta och peppra. Skiva tomaterna.

Smöra en ugnsform och lägg ett lager med aubergine i botten. Lägg lite tomatsås över varje skiva, fördela lite fetaost över. Börja sedan om med en skiva aubergine igen, tomatsås och fetaost. När du kommer till sista lagret så avslutar du med en tomatskiva. Riv även över parmesanost.

In i ugnen ca 20 min tills auberginen blivit mjuk rakt igenom och servera till det grillade köttet.




tisdag 13 januari 2015

Paleomuffins med dadlar och hasselnötsmjöl

En av mina julklappar var Annika Sjöö´s nya paleokokbok "Annikas paleokök". I den här boken så hittar du en hel del fakta om paleo och om Annikas egen personliga paleoresa. Det finns givetvis också massor med recept, framförallt recept på olika frukostar, mellanmål och en hel del bakning också. Jag föll direkt för ett recept på muffins med dadlar. Älskar dadlar! Brukar själv alltid använda dom i mina chokladbollar, har du inte testat dom så gör det :-)

paleomuffins

Som vanligt när jag bestämmer sig för att baka något hemma så har jag inte alla ingredienser men i det här fallet så tyckte jag det gick utmärkt att byta ut till det jag hade. I orginalreceptet ska det vara hasselnötsmjöl, jag hade inte det utan tog mandelmjöl, det gick bra det också men nästa gång ska jag testa med hasselnötsmjölet ;-) Jag hade heller inte kokoschips men tog vanliga kokosflingor istället.

Ingredienser för 10 små muffins
10 urkärnade dadlar
2 dl hasselnötsmjöl (eller mandelmjöl)
1 dl kokoschips (eller kokosflingor)
½ dl smält smakfri kokosolja
4 msk kakao
½-1 msk honung
2 tsk vaniljpulver
3 ägg
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa dadlarna i en matberedare så fint det går tillsammans med mjölet och kokosen. Häll i oljan tillsammans med kakao, honung och vaniljpulvret och mixa lite till.

Tillsätt till sist äggen och bakpulvret och mixa igen.

Häll upp i små muffinsformar och kör in i ugnen ca 7 minuter. Låt stå i kylen ca 30 min innan du äter.

Mycket goda muffins som man kan äta med sked. Till och med mina barn gillade dom och det måste ju vara ett bra betyg ;-)



måndag 12 januari 2015

Ugnsbakad lax med stekta grönsaker och krämig sås


Är du som jag som kan stå i flera timmar och laga mat?? Visst är det härligt! Men på helgen då förstår. På vardagarna ska det gå snabbt men jag vill inte tömma på kvalitén och smaken även om det ska gå fort. Att bara steka på lite korv och koka makaroner är inget för mig, det funkar inte! Nej, det måste ändå vara lite finess ;-)

Den här rätten som jag gjorde med lax häromdagen är just en sådan rätt. Enkel, snabblagad men otroligt god. Lax! Jag älskar verkligen lax i alla dess former! Vilken himla tur att det är så nyttigt ;-) Den här gången gjorde jag lax i ugnen, enkelt och lättlagat. Bara krydda med de kryddor du gillar och in i ugnen på 200 grader ca 20 min.

Till laxen blev det stekta grönsaker. Också superenkelt! Ta det du har hemma helt enkelt och stek på i kokosfett och smör. Krydda med olika goda och nyttiga kryddor såsom tex ingefära och gurkmeja och olika örtkryddor.

Till detta, en krämig och god sås gjord på lika delar creme fraiche, majonäs och turkisk yoghurt. Tillsätt olika örtkryddor som du har hemma (funkar tex med fryst dill), salt och peppar. Jag hade färsk dragon hemma så då tog jag det.

Ja, så enkelt kan det vara att få till en nyttig, snabblagad men väldigt god middag!





söndag 11 januari 2015

Glutenfri formfranska (LCHF)

Oj, vad den här helgen gått fort! Har knappt hunnit med något känns det som. Jonny har varit sjuk hela helgen och när jag vaknade imorse så kände jag lite i halsen, typiskt! Nu känner jag mig lite halvkrasslig.....förhoppningsvis går det över under natten.

Igår kväll/natt hade vi ju Egon på besök. Ingen snälling det där men vi klarade oss bra. Inget strömavbrott och inga fallna träd men jäklar vad det tog i. Ska erkänna att min puls steg rejält i natt vid 24-tiden, då vibrerade det i hela huset. Men jag var mest orolig för mitt växthus men det klarade sig galant, fick bara fästa ihop dörrarna med ett snöre, det var det enda ;-)

glutenfri formfranska

Bakade bröd igår. Ett väldigt enkelt men gott bröd som passar bra för brödrosten. Givetvis glutenfritt! :-) Jag hittade receptet på brödet inne hos Matgiken. Precis som med många andra sådana här äggbröd så blir dom väldigt tunga och kör man dom inte tillräckligt länge i ugnen, även kletiga och dom är också väldigt mättsamma så ofta funkar det med en skiva och lite gott pålägg. Jag skivade upp hela brödet och frös in så tar man helt enkelt bara fram dom skivorna man vill ha för tillfället. Så här gör man:

Ingredienser
4½ dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
1 dl fiberhusk
1 msk bakpulver
1½ tsk salt
6 ägg
3 dl crème fraiche
1 dl smält kokosfett
smör och sesamfrön till formen

Sätt ugnen på 200 grader. Börja sedan med att blanda alla torra ingredienser.

Blanda ihop crème fraiche, ägg och kokosfettet tills det blir en smet. Blanda sist i dom torra ingredienserna och låt stå och svälla i 5 min.

Smöra under tiden en avlång brödform och "bröa" med sesamfrön. Häll i smeten och grädda i 45 minuter.

Ta ut formen och låt svalna i 5 min, stjälp sedan upp på ett galler och låt svalna helt.

lchf formfranska



lördag 10 januari 2015

Black bean spaghetti med köttfärssås

black bean spaghetti

Jag brukar ju för det mesta bara ha stekta grönsaker till min köttfärssås men ibland vill man ju faktiskt ha något som i alla fall efterliknar riktig pasta. Då passar den här bönpastan som jag fick testa häromdagen väldigt bra. Jag fick hem lite produkter ifrån Nutri-Nick, bland annat den här pastan som består av svarta bönor och vatten, naturligt gluten- och vetefria och inte våldsamt mycket kolhydrater, 16,2 närmare bestämt. Även bra att dom innehåller mycket protein, ca 45 g.

Lite speciell konsistens på denna pasta, lite gummiaktig faktiskt men smaken var det inget fel på. Jag kan tänka mig att jag ibland kan ersätta mina stekta eller strimlade grönsaker med dessa bönspaghettisar :-)

Har du testat?? Om inte så hittar du dom bland annat på Bodystore, HÄR.


I botten har jag färska spenatblad, sedan bönpastan och köttfärssåsen och avslutningsvis riven parmesanost.




onsdag 7 januari 2015

Det perfekt goda fröknäcket!

Fröknäcke är ju något som var och varannan människa gör hemmavid nu för tiden och recepten är ju många. Jag gjorde en variant till julafton som blev så himla lyckad så jag var tvungen att göra den idag igen ;-) Blandade i lite nya smaker i "degen" såsom dillfrön och kummin, blir väldigt gott! Det som är så bra med fröknäcke är ju att man tar lite vad man har hemma. Har du inga pumpafrön så tar du mer av solrosfröna osv. Så här gjorde jag:

fröknäcke
Fröknäcke!

Ingredienser
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
½ dl pumpafrön
1 msk svarta sesamfrön (eller vallmofrön om du har det hemma)
1 msk dillfrön
½ dl mandelmjöl (kan också uteslutas)
2 msk mortlad kummin (1 msk i degen och 1 msk på toppen)
1 msk fiberhusk
1 msk pofiber
flingsalt
1 msk kokosfett
2½ dl vatten

Sätt ugnen på 150 grader.

Koka upp vattnet och lägg ner kokosfettet så det får smälta.

Blanda ihop alla torra ingredienser och häll över vattnet. Blanda runt.

Lägg ett bakplåtspapper på en bänk, ut med smeten och på med ett till bakplåtspapper. Fram med en brödkavel och kavla ut degen så långt ut i kanterna du kan. Dra upp pappret på en plåt och dra bort det översta pappret.

Avsluta med att strössla över lite flingsalt och hälften av kumminfröna. Dra över med en slickepott så fröna fastnar.

In i ugnen i ca 45 minuter. Ta sedan ut det och knäck i lagom portionsbitar. Sänk värmen till 80 grader och ställ in i ugnen igen ca 1 timme eller tills det känns som att det har torkat bra.





tisdag 6 januari 2015

Sista dagarna på julledigheten

Ja, då var vi inne på dom sista timmarna av ledighet innan det är dags att börja jobba igen efter den långa julledigheten. Arbetade sista dagen 19 dec och börjar imorgon så det blev en lång ledighet. Har varit så himla skönt och för det mesta avkopplande. Har lagat massor med mat känns det som, träffat släkten massor med gånger vilket ju är kul.


Igår var vi nere vid havet en sväng, det var ju så himla fint väder. Har ett fantastiskt ställe inte så långt ifrån oss som heter Sillvik. Massor, massor med folk på sommaren när det är fint väder men så här på vintern eller våren och hösten så är det inte så många där. Skönt tycker jag för det är så lugnt och fint och vackert. Det kommer alltid fram ett svanpar när vi är där också som jag brukar fota och det finns en liten lekplats för barnen att leka på. Helt klart en av mina favoritplatser här på Hisingen!





Nu i eftermiddags körde vi barnen till deras farmor eftersom det är studiedag på dagis/skola imorgon och vi ska jobba så får dom sova över där. Det ger ju också mig och Jonny en barnledig kväll vilket vi inte är bortskämda med. Vi ska äta lite god mat och kolla in lite bra filmer och kolla in lite olika seriestarter som är idag! Nej, av med datorn och dags att koppla av lite ;-) Ha en skön kväll!



Broccoligratäg med kassler och kokosmjölk

Imorgon börjar jag jobba igen och nu har jag bestämt mig för att vara mer noga med mina matlådor som jag tar med mig till jobbet. Ska försöka äta så strikt/normal LCHF som möjligt på lunchen och under veckodagarna för att sedan kunna äta mer normal/liberalt under helgerna. I tidningen Allt om LCHF så finns det alltid en massa olika recept där det står exakt om rätten är strikt, normal eller liberal och om den inte är strikt, vad man kan ändra på för att få den strikt.

broccoligratäng

Idag har jag gjort ett recept ifrån den tidningen nämligen en broccoligratäng med kassler och i mitt fall kokosmjölk. Originalreceptet är vispgrädde men jag tog kokosmjölk istället eftersom jag också har tänkt att dra ner lite på mjölkprodukterna på vardagarna. Originalreceptet visar 7g kolhydrater/portion. Troligtvis ungefär detsamma med kokosmjölken. Så här gjorde jag:

Ingredienser
500 g kassler
500 g broccoli
1 gul lök
3 dl riven ost
salt och peppar
3 dl kokosmjölk eller vispgrädde
3 msk kokosfett eller smör

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela broccolin i mindre buketter och koka i saltat vatten någon minut. Häll av i ett durkslag och låt rinna av. Lägg sedan i en ugnsform.

Skiva kasslern och hacka den gula löken. Smält kokosfettet i en kastrull och stek löken mjuk. Tillsätt sedan kokosmjölken, kasslern och den rivna osten. Salta och peppra.

Häll blandningen över broccolin och in i ugnen i 15 min.

Snabbt, enkelt och lättlagat och duger alldeles perfekt som lunchlådemat!



söndag 4 januari 2015

Grattis Rasmus 3 år!

Idag fyller min lille kille Rasmus 3 år! Grattis på din dag!!


Vi har haft nästan hela tjocka släkten här på kalas, knappt så vi fick plats ;-) Jag bjöd på två olika sorters grytor nämligen den HÄR och den HÄR. Perfekt med grytor när man ska bjuda på mat till många tycker jag!


Rasmus fick massor med fina presenter och han fick blåsa ut sina ljus och vi sjöng för honom. Nu leker han för fullt med alla sina saker och vi pustar ut i soffan ;-)




lördag 3 januari 2015

Nyårsaftonens efterrätt - Cheesecake med nutellamousse och lakrtistopping

cheesecake med nutellamousse och lakrtistopping

Då var det dags att dela med mig av nyårsaftonens efterrätt. En väldigt söt och god historia. Inte ofta jag äter sådana här efterrätter men ibland får man ju göra undantag, eller hur? ;-)

Receptet är inte mitt eget utan jag hittade det på recept.nu Mellanlagret består av Nutella, något som jag inte ätit på många många år. Jag åt det när jag var liten, när jag var och hälsade på hos min farmor i Tyskland eftersom det på den tiden inte hade kommit hit till Sverige men fanns där. Lite lyxigt kändes det då och givetvis köpte vi alltid med oss burkar hem som jag sedan kunde bjuda mina kompisar på :-) Himla gott! Botten består av Oreokakor, något som jag aldrig testat förut men som också var himla goda. Så här gör man:

Ingredienser botten
1 pkt oreokakor med chokladsmak
3 msk smör
 
Ingredienser nutellamousse
200 g philadelphiaost
2 dl nutella
1 tsk vaniljpulver
3 dl vispgrädde
 
Ingredienser lakritstopping
200 g philadelphiaost
1 dl florsocker (jag tog Sukrin melis)
1½ msk lakritspulver (orginalrecept 2 msk men jag tyckte det lät lite väl mycket)
 
Hallon till dekoration

Mixa kakorna i en mixer och smält smöret. Blanda ihop och fördela i 6 små glas eller formar (1-portionsformar).

Vispa ihop philadelphiaost  med nutella och vaniljpulver. Vispa grädden för sig hårt och blanda sedan ihop med nutellakrämen. Spritsa ut i formarna över kakbotten. Låt sedan stå några timmar i kylen. (Vet helt ärligt inte om detta är nödvändigt men jag lät dom stå i några timmar.)

Vispa ihop philadelphiaosten med florsockret och blanda sedan ner lakritspulvret. Spritsa över nutellakrämen och toppa sedan med hallonen (eller jordgubbar eller andra bär om du föredrar det men hallon och lakrits är supergott!).

cheesecake




fredag 2 januari 2015

Nyårsaftonens huvudrätt - Hälleflundra med sötpoatispuré och ärtstomp

hälleflundra

Nyårsaftonens huvudrätt var precis som förrätten mycket lyckad och god. Jag tillagade hälleflundra för första gången. Otroligt fin fisk, har nog aldrig sett så vit fisk förut. Till fisken blev det sötpotatispuré. Sötpotatisen med sin söta smak tillsammans med crème fraiche blir väldigt gott, snåla inte med saltet heller. Gjorde även ett ärtstomp. Så himla enkelt men väldigt, väldigt gott....och vilken färg! ;-)

Ingredienser fisken 8 portioner
8 port hälleflundra
rapsolja
salt och peppar
1 pkt bacon
 
Ingredienser sötpotatispuré
5 st stora sötpotatisar
1 dl crème fraiche
1 dl philadelphiaost
salt och peppar
 
Ingredienser ärtstomp
1 påse frysta ekologiska ärtor
salt och peppar
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
2 msk crème fraiche
2 msk philadelphiaost
1 schalottenlök
smör

Sätt ugnen på 125 grader. Häll i rejält med rapsolja i en ugnsform som rymmer fisken i ett lager. Lägg i fisken, salta och peppra. Sätt in en termometer och ställ in i ugnen. Låt gå tills fisken är 46 grader.

Skär baconet i små bitar och fräs på i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka upp i saltat vatten och låt koka tills dom blivit mjuka, ca 20 min.

Häll  av nästan allt vatten, tillsätt övriga ingredienser och mixa med stavmixer till en slät puré. Håll varmt tills resten av maten är klar.

Hacka schalottenlöken och fräs på i lite smör i en kastrull. Tillsätt ärtorna och fyll upp med vatten så det knappt täcker dom. Koka i 4 minuter. Häll av allt vatten.

Tillsätt övriga ingredienser och mixa med stavmixer. Det ska inte vara helt slätt utan en del bitar kvar.

Lägg upp en bit fisk på tallriken och strössla över lite bacon, servera med en klick sötpotatispuré och en klick ärtstomp.

ärtstomp
Härliga färger!

Vi drack ett väldigt gott vitt ekologiskt vin från Sydafrika till maten. Ett smakrikt, fruktigt vin med inslag av fat, persika, örter, äpplen, nötter och vanilj. Kostar 151 kr på Systembolaget och har nr 2049. Passade perfekt!

anima





torsdag 1 januari 2015

Nyårsaftonens förrätt - Halstrade pilgrimsmusslor med basilikamajonäs och soltorkade tomater

 
pilgrimsmusslor
Halstrade pilgrimsmusslor med basilikamajonäs och soltorkade tomater

Nyårsaftonens förrätt bestod av pilgrimsmusslor! Så himla gott! Har en väldigt speciell smak. Söt och god! Jag bestämde mig för att jag ville ha lite goda medelhavssmaker till musslan så det blev min väldigt goda och användbara basilikamajonäs som fick agera sås och så strösslade jag över med lite hackade soltorkade tomater. En otroligt lyckad kombo får jag säga, smakade fantastiskt och det var inte sista gången jag gjorde den rätten :-)

Ingredienser 4 portioner
8 pilgrimsmusslor
smör
salt och peppar
en näve soltorkade tomater
 
Basilikamajonäs
1 helt ägg
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
2 dl neutral rapsolja
en kruka färsk basilika

Börja med majonnäsen. Knäck i ett ägg i en hög skål, tillsätt dijonsenap och vitvinsvinäger. Låt stå en stund tills ingredienserna intar rumstemperatur.

Häll i rapsoljan och vänta någon minut så att oljan lägger sig överst. Sätt ner en stavmixer och mixa några sekunder tills majonnäsen har tjocknat. Salta och peppra och lägg i dom plockade basilikabladen. Mixa igen några sekunder.

Lägg upp några msk av majonnäsen på fyra tallrikar. Hacka dom soltorkade tomaterna och lägg åt sidan.

Smält smör i en stekpanna. Salta och peppra pilgrimsmusslorna och stek sedan på relativt hög värme max 1 min per sida.

Lägg upp två musslor per tallrik över majonnäsen och strössla över dom soltorkade tomaterna. Servera!

Till detta drack vi ett mousserande vitt vin som heter Charles de Fère Cuvée Jean-Louise Blanc de Blancs Brut. Ett vin som passar väldigt bra till både skaldjur och fisk. Torr fruktig och frisk smak med inslag av gröna äpplen, kex och grapefrukt. Kostar 71 kr och har nr 7425.

charles de fére
Tom flaska ;-) Glömde ta kort innan vi drack upp den :-)


God fortsättning! - Sammanfattning av nyårsaftons middag

Då har vi vaknat till liv lite grann efter gårdagens nyårsfirande. Småbarnsföräldrar som vi är så blir det ju inte allt för sent i säng men ändå mycket senare än vad vi är vana vid så visst är man lite trött idag ;-)

Vi hade våra vänner Malin och Christian med sina barn över för att fira nyår vilket nästan har blivit lite av en tradition då vi firat många nyårsaftnar ihop nu.

nyårsmeny

Inledde middagen med en liten välkomstdrink i form av ett supergott mousserande vin som vi upptäckte på Mitt Kök mässan nämligen Fresita. Smakar gott av jordgubbar och det är faktiskt riktiga jordgubbar i den, ingen arom här inte! Väldigt god och kommer passa väldigt bra till sommarens varma kvällar.

Förrätten blev halstrade pilgrimsmusslor med basilikamajonäs och soltorkade tomater. Succé! Så himla gott!!

Huvudrätten bestod av ugnsstekt hälleflundra (vitaste fisken jag sett!) som serverades med ett sötpotatismos och ärtstomp. Väldans gott det också!

Efterrätten var en söt sak, ovanligt för mig men på nyårsafton får man ju gotta till det lite ;-), en cheesecake med nutellamousse och lakritstopping, serverades i glas. Mycket gott tyckte vi vuxna även om inte barnen var lika lyriska ;-) Dom fick glass istället....

Tänkte givetvis dela med mig av recepten också men dom kommer istället i tre separata inlägg så blir dom även lättare att hitta framöver när ni är inne och söker på nyårsmat ;-)

Vid tolvslaget så var fortfarande 3 av 4 barn vakna (lille Rasmus orkade fram till 23-tiden) då var det givetvis dags för lite fyrverkerier och nyårsskål i champagne.

Hoppas ni alla hade en trevlig och lyckad nyårsafton! Gott Nytt År!!