Saffranskaka med dadlar till advent

Det ska ju givetvis vara saffran i adventsbaket tycker jag. Visste du att det krävs ca 150.000 krokusar för att utvinna 1 kg saffran! Inte konstigt att saffran är så dyrt :-) 90% av all saffran odlas i Iran men den odlas faktiskt i Sverige också, närmare bestämt i Skåne och på Gotland.

saffranskaka smet
Härlig färg!



Receptet till den här kakan hittade jag inne hos Marja på Baka Sockerfritt, för övrigt en väldigt bra blogg om du vill baka gluten- och sockerfritt. Kakan är sötad med dadlar vilket jag tycker är otroligt gott, inte alla som gillar dadlar men jag tycker det funkar väldigt bra i bakverk, brukar även ha det i mina goda nyttiga kokosbollar.

saffranskaka

Ingredienser
200 g färska dadlar
1 dl vispgrädde
100 g smör
4 ägg
3 dl mandelmjöl
5 msk hasselnötsmjöl
6 msk riven kokos
2 msk kokosmjöl
2-3 msk sötströ
1 pkt saffran
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 150 grader. Ta ur kärnan ur dadlarna och lägg i en kastrull. Mosa dom så gott det går med en sked och häll över grädden. Koka upp och blanda ihop, mosa igen.

Smält smöret.

Blanda ihop dom torra ingredienserna. Tillsätt ägg och smör och till sist dadelröran.

Klä en brödform och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan är torr, för mig tog det ca 40 min, känn efter med en sticka.

saffranskaka



Kommentarer