söndag 8 november 2015

Gräddig vitvinssås gjord på ekologisk blåmusselbuljong

Blåmusselbuljong hade jag aldrig hört talas om innan jag fick en flaska av min svåger häromdagen. Buljongen görs av blåmusslor ifrån Bohuslän och företaget som tillverkar buljongen heter såklart Blåskal ;-). Blåskal håller till i Mollösund på Orust och musslorna dom använder i sina buljonger och fonder är fiskade utanför Orust.

ekologisk blåmusselbuljong
Ekologisk blåmusselbuljong ifrån Blåskal.

Buljongen innehåller kokspad ifrån ångkokta blåmusslor, full med umamismaker. Buljongen är perfekt att använda i fisksoppa, risotto eller en vitvinssås. Det var just en vitvinssås som jag gjorde i lördags när vi hade goda vänner över på middag. Såsen serverades till ugnsbakad hälleflundra och ugnsrostade rotfrukter.

Ingredienser ca 7 port
5 dl vispgrädde
2 dl vitt vin
salt och peppar
smör

Koka upp allt i en kastrull och låt sjuda och koka ner till ungefär hälften. När du fått rätt smak så saltar och pepprar du och slänger i en klick smör. Klart!

Otroligt god sås och vilka smaker! Älskar du skaldjur och Bohuslän så kommer du älska den här såsen, den smakade hav och musslor, supergod!

Hälleflundra med ugnsrostade morötter, sötpotatis och brysselkål och den goda vitvinssåsen.




Inga kommentarer :

Skicka en kommentar