Helgrillad entrecote med squashgratäng

Har ni någon favoritaffär där ni alltid handlar kött? Vi har börjat att åka till City gross en gång i månaden för att handla upp oss på kött och fylla frysen med. Mycket bättre kött där än på vår lokala Ica maxi här i Torslanda. Som ni ser nedan på bilden så blev det en hel del men det är så himla skönt att fylla upp frysen med massa godsaker :-)

city gross
Storhandling på City gross

En av köttbitarna vi köpte var en hel entrecote som fick åka på grillen idag. Det är jätte enkelt att få till en god bit entrecote.....börja med att smeta in den med olivolja, sedan kryddar du med salt, peppar och lite vitlökspulver. Starta grillen för indirekt grillning och försök hålla runt 150 grader. Lägg på köttet (måste vara rumstempererat) på indirekt grillning och kör tills den når ca 50 grader. Låt vila under folie ca 10-15 min. Skär upp i tunna skivor.

helgrillad entrecote


Jag serverade köttet till en god squashgratäng. Har ju massor av squash i trädgården just nu så jag hinner inte med att äta så det blir nästan squash varje dag ;-) Gratängen gör man så här:

Ingredienser
en stor squash (se bilden hur stor min var)
2 burkar krossade tomater eller några stora färska bifftomater
en gul lök hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
en kvist rosmarin
en kvist oregano
en handfull basilikablad
2 msk balsamvinäger
salt och peppar
olivolja
en påse riven mozzarella eller annan god ost

Börja med tomatsåsen. Fräs lökarna i olivolja i en kastrull. Tillsätt krossade tomater eller hackade bifftomater som du först har skållat och tagit av skalet på. Tillsätt till kastrullen tillsammans med balsamvinäger, salt, peppar, hackad rosmarin och hackad oregano. Låt koka ihop en stund, gärna upp mot en timme om du har tid.

Skiva upp squashen i tunna skivor. Jag valde att grilla mina skivor men går givetvis lika bra i stekpannan. Hoppar du över att försteka dom så får du räkna med längre tid i ugnen.

Olja en ugnsform och varva sedan squashskivor med tomatsås och riven ost (snåla inte med osten), avsluta med osten. In i ugnen på 200 grader ca 20 min.

dagens skörd
Dagens skörd!

Lättgrillade squashskivor.

Squashgratäng

Mums!


Det här blev riktigt gott! Till maten drack vi det HÄR goda vinet, passade perfa ;-)

Ha nu en härlig lördagskväll!


Kommentarer