BBQ-grillad lammstek med sötpotatisgratäng

Inte bara godis i äggen utan även lite leksaker.
Hoppas ni hade en trevlig påskafton igår. Vi hade det lugnt och härligt. Inledde dagen med en löptur, skönt väder, lite pyssel i trädgården, barnen fick leta påskägg och sedan körde jag igång grillen.

Tanken var att köra en lammstek med ben i närmare tre timmar men det var lite svårt att hålla nere tempen i grillen igår så den blev faktiskt klar på bara 1½ timme men den blev supergod ändå så frågan är om den hade blivit godare av att gå längre....? Ja, får testa det nästa gång istället ;-) Ni var många som sökte på mina olika lammrecept på bloggen igår, hoppas ni hittade något som ni testade. Lämna gärna en kommentar om ni testar något av mina recept, alltid kul att höra om det blev bra!


Till lammsteken igår blev det en fantastiskt god sötpotatisgratäng, krämig och god, den måste ni bara testa! Här kommer recepten:

Ingredienser lammstek
en bit lammstek med ben (går givetvis bra utan ben också)
2 dl olivolja
3 pressade vitlöksklyftor
2 kvistar färsk rosmarin, hackad
skalet från en citron (ekologisk)
lite torkad timjan
salt och peppar

Blanda ihop ingredienserna till marinaden och smeta in hela lammsteken. Gärna ett dygn innan så den tränger in i köttet. Jag brukar skära lite snitt i fettet så kryddorna kommer åt där också.

Förbered grillen för indirekt grillning. Lägg först på steken rakt över glöden och ge den lite färg runt om någon minut. Lägg sedan över den till indirekt grillning. Sätt in en termometer i steken. Släng över lite rökspån, jag använde pecanrökspån. På med locket och försök sedan hålla runt 140 grader och kör tills lammet ligger runt 58 grader för rosa kött, annars kör du på till strax över 60 grader men inte mer tycker jag. Ta ur köttet och vira in i folie, låt vila en stund medans du gör klart resten av middagen.

lammstek med ben

bbq-grillad lammstek

Ingredienser sötpotatisgratäng
ett gäng med sötpotatisar
en stor gul lök
6 små vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
salt och peppar
timjan

Skala sötpotatisarna och skär i tunna skivor. Smöra en ugnsform och lägg ut ett lager med sötpotatisar. Salta, peppra och krydda med timjan. Pressa över lite vitlök och lägg över lite skivad lök. Fortsätt sedan med nästa lager och kör tills formen är full. Inte ändå upp till toppen dock för då rinner det lätt över. Avsluta med att hälla över grädden, ev behöver du mer än 3 dl.

In i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter.

Servera gratängen med uppskivad lammstek och stekt sparris.

sötpotatisgratäng
Sötpotatisgratäng med sparris och grillad lammstek.

Har ni inte tid eller ork att tillaga en hel stek så finns det ju även lammracks att grilla, är ju fantastiskt gott. Kika HÄR så ser du hur jag har tillagat mina :-)

Till maten drack vi ett gott rött ekologiskt vin ifrån Italien. Pasqua Nero d’Avola Shiraz har en mjuk smak med inslag av mörka bär, kanel och kryddnejlika. Finns på Systembolaget och har nr 79311, kostar 59 kr, passade jättebra till maten, ett fynd!




Kommentarer

  1. Alltså, den där lammsteken ser inte nådig ut där den ligger på grillen - jisses så gott! Vi är ju tokiga i just lamm, men att grilla en hel stek har vi aldrig provat, spännande!
    Ha en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får ni ju givetvis testa det! Fram med grillen ;-)

      Radera
  2. Gratängen låter supergod. Jag gillar sötpotatis. :)
    Härliga bilder.

    Önskar dig en suverän kväll!

    You Rock!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var supergod, älskar också sötpotatis ;-) Detsamma till dig!

      Radera

Skicka en kommentar