Smakrik rätt med grillad kyckling, ugnsrostad pumpa och thaidressing

innis & gunn

Åh, jag fick till en sådan fantastiskt god maträtt igår! En väldigt kryddig och smakrik rätt som passade otroligt bra med ölet Innis & Gunn Irish whiskey finish, en stout som jag fick hem för provning. När man lagar starkt kryddat mat, måste inte vara chilistarkt men mycket kryddor då tycke jag det oftast inte passar med rött vin till maten därför passade det väldigt bra med den här ölen till. Har nr 11958 på Systembolaget, kostar 26.40 kr, 7,4%.

Tillbaka till maten. Grunden bestod av en helgrillad kyckling, en sk beer can chicken. Hur man gör den kan du se på mitt gamla inlägg HÄR. Till detta blev det butternut squash i ugnen och över detta så ringlade jag en god asiatisk dressing. Receptet till den här dressingen kommer ifrån Jamie Oliver. Så här gjorde jag:

Ingredienser butternut squash
en butternut squash
salt och peppar
olivolja
kanel
rökt paprikapulver
spiskummin

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnsform. Skär pumpan i mitten och ta ut alla kärnor, spara dom och stek på i en stekpanna så dom får lite färg.

Skär pumpan i 1 cm skivor, skalet kan vara kvar och lägg i formen. Ringla över olivolja, salta och peppra. Krydda sedan med kanel, rökt paprikapulver och spiskummin. Blanda runt väl så kryddorna hamnar överallt. In i ugnen ca 45 minuter.

Ingredienser dressing
2 lime
lika mycket olivolja som limejuice
en halv schalottenlök (orginalreceptet säger det gröna på några vårlökar)
en röd chili
en halv vitlöksklyfta
blad och stammar från en halv kruka koriander
2 msk rårörssocker, jag använde sukrin gold
1 tsk sesamolja
1 tsk sojasås

Pressa juicen ur limen ner i en skål. Tillsätt samma mängd olivolja, kanske lite mer. Hacka en halv schalottenlök och lägg i skålen. Riv chilin och vitlöken och lägg i skålen tillsammans med sukrin gold, sesamolja och sojasås.

Hacka stammarna och lite av bladen från koriandern och tillsätt, rör om och ställ åt sidan.

När kycklingen är klar så tar du och drar sönder köttet med två gafflar. Lägg gärna ruccola och spenat i botten på en tallrik och lägg kycklingen över. Lägg även över några bitar av pumpan, strössla över lite pumpafrön och ringla över dressingen. Avsluta med lite av den färska koriandern.

När det gäller kycklingen så måste du givetvis inte göra en beer can chicken utan kan köra den som vanligt i ugn om du vill det. Jag hade en så fin och stor ekologisk kyckling och hade en ny barbequesås jag ville testa (med asiatiska smaker) och så älskar ju jag att grilla så därför gjorde jag en grillvariant.

Helt otroligt goda smaker på denna rätten och som sagt, ölen passade perfekt till!

Butternut pumpa med thaidressing och grillad kyckling.





Kommentarer

  1. Whether your priority is variety or taste, VaporFi is will meet your vaping needs.

    With vape juices that comes from food-grade ingredients, their vaping flavors are more smooth and consistent.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar