onsdag 7 januari 2015

Det perfekt goda fröknäcket!

Fröknäcke är ju något som var och varannan människa gör hemmavid nu för tiden och recepten är ju många. Jag gjorde en variant till julafton som blev så himla lyckad så jag var tvungen att göra den idag igen ;-) Blandade i lite nya smaker i "degen" såsom dillfrön och kummin, blir väldigt gott! Det som är så bra med fröknäcke är ju att man tar lite vad man har hemma. Har du inga pumpafrön så tar du mer av solrosfröna osv. Så här gjorde jag:

fröknäcke
Fröknäcke!

Ingredienser
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
½ dl pumpafrön
1 msk svarta sesamfrön (eller vallmofrön om du har det hemma)
1 msk dillfrön
½ dl mandelmjöl (kan också uteslutas)
2 msk mortlad kummin (1 msk i degen och 1 msk på toppen)
1 msk fiberhusk
1 msk pofiber
flingsalt
1 msk kokosfett
2½ dl vatten

Sätt ugnen på 150 grader.

Koka upp vattnet och lägg ner kokosfettet så det får smälta.

Blanda ihop alla torra ingredienser och häll över vattnet. Blanda runt.

Lägg ett bakplåtspapper på en bänk, ut med smeten och på med ett till bakplåtspapper. Fram med en brödkavel och kavla ut degen så långt ut i kanterna du kan. Dra upp pappret på en plåt och dra bort det översta pappret.

Avsluta med att strössla över lite flingsalt och hälften av kumminfröna. Dra över med en slickepott så fröna fastnar.

In i ugnen i ca 45 minuter. Ta sedan ut det och knäck i lagom portionsbitar. Sänk värmen till 80 grader och ställ in i ugnen igen ca 1 timme eller tills det känns som att det har torkat bra.






2 kommentarer :

  1. Tack för den varianten. Den vekar vara värd att testa.

    TACK!

    SvaraRadera
  2. Älskar fröknäcke. Brukar göra med majsmjöl. Gott som snax och mellis.

    SvaraRadera