söndag 30 november 2014

Test av ekologisk glögg och pepparkaksbak på första advent

första advent

Hoppas ni har haft en härlig första advent! Vi har haft en riktigt fin dag vädermässigt här i Göteborg. Inledde dagen med ett löppass innan frukost. Bästa träningen tycker jag, att springa innan frukost. Sedan kan man njuta av sin goda frukost ;-)

sillvik

Vi tog en tur ner till havet också. Har en fin lekplats där som barnen gillar och så kan ju jag fota samtidigt. Fick sällskap av några svanar också, så himla fina!

pepparkaksbak

Vi har ju även hunnit med lite adventsfika såklart. Vi började med att baka pepparkakor. Skulle egentligen gjort min egen deg men hade inte kanel igår kväll och en pepparkaksdeg ska ju vila över natten innan man bakar ut den så det blev helt enkelt till att köpa en färdig deg idag. Tyckte degen var rätt så smaklös dock, men barnen gillade dom och det var väl huvudsaken :-)



Testade även den nya ekologiska glöggen Goder aftonglögg. Riktigt god tyckte jag! Har ni testat? Tog även tranbär i glöggen istället för russin som jag faktiskt inte gillar, riktigt gott det med!



fredag 28 november 2014

Tips på advents- och julbak

På söndag har vi första advent och då måste man ju givetvis baka lite gott fika till tändningen av första ljuset ;-) Jag har under veckan gett er två recept på goda bakverk, saffranskaka och pepparkaksbollar men jag tänkte även tipsa er om fler bakverk som finns på bloggen. (Allt jag har bakat finns under etiketten "baka")

Saffransbullar är ju ett måste till jul tycker jag. Så himla goda! Recept finns HÄR.

saffransbullar

Rocky Road med nötter och bär, också givet på fikabordet under julen. Recept HÄR.

rocky road

En lite "vuxnare" smak har mina arraksbollar, recept HÄR.

arraksbollar

Och så lakrits- och chokladfudge såklart, mums så gott! Recept HÄR.

lakrtits- och chokladfudge

Så, nu har ni fått lite tips, iväg med er och baka nu!! :-)

torsdag 27 november 2014

Fläskfilé i krämig sås med blomkålsmos


hel fläskfilé

Dagen efter att Livsmedelsverket precis har gått ut med nya råd, bland annat om att vi ska äta mindre kött så kör jag ett riktigt "köttigt" inlägg ;-) Ja, man kan ju säga vad man vill om deras kostråd, flera av dom är rätt så korkade tycker jag (men det är ett helt annat inlägg) men visst kan jag hålla med om att vi kanske bör dra ner på köttintaget, men......inte idag! Nä, nu ska jag ge er ett gott recept på fläskfilé. Jag hittade två fina filéer av rapsgriskött och så här gjorde jag:

Ingredienser
två fläskfiléer
en purjolök
en gul paprika
4 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost
2 msk soja
2 msk sambal oelek
2 stora vitlöksklyftor
salt och peppar

Börja med att skära rent köttet från senor, salta och peppra och lägg i en ugnsform. Skiva purjolök och paprika och fördela över köttet.
 
Blanda ihop grädde, creme fraiche, philadelphiaost, soja, sambal och pressade vitlöksklyftor i en skål och häll över köttet. In i ugnen på 175 grader i ca 50 min.

Ta ut köttet och skiva det och lägg tillbaka i såsen.

Servera med blomkålsmos. Gott, smakrikt och väldigt mättande så man behöver inte äta så mycket!

 

fläskfilé med blomkålsmos





onsdag 26 november 2014

Pepparkaksbollar till adventsfikat och en bloggutmaning!

pepparkaksbollar

Chokladbollar går ju att variera i det oändliga och det är ju så himla gott! Jag brukar göra med lakritspulver men denna gången bytte jag ut lakritspulvret mot pepparkakskryddor vilket ju gör att dom passar perfekt till helgens adventsfika ;-) Har du inte valnötter så funkar det med cashew eller hasselnötter eller vad du har hemma. Samma med tranbären, har du inte det så tar du något annat såsom tex blåbär eller gojibär. Så här gjorde jag:

Ingredienser
1 dl valnötter
1 dl mandlar
1 dl tranbär
2 dl dadlar
½ dl kakao
1 dl kokosflingor
2 tsk pepparkakskryddor
en nypa salt
2 msk rumsvarmt smör eller kokosfett
2 msk kallt vatten
kokosflingor att rulla i

Börja med att mixa nötterna med tranbären i en matberedare så fint det går. Tillsätt dadlarna, några i taget. Tillsätt kokosflingor, pepparkakskryddorna, salt och fettet och mixa lite till. Tillsätt till sist lite kallt vatten.

Rulla till små bollar och rulla i kokosflingor. Avnjutes bäst med en kopp kaffe!


Och så en liten bloggutmaning. Jag har fått en utmaning ifrån Sofie som har bloggen Mumsfillibaba som går ut på att jag ska svara på 5 frågor och sedan skicka vidare utmaningen. Så.....här kommer mina svar ;-)

1. Vilket livsmedel kan jag inte leva utan?
Oj, svår fråga men jag får nog svara olivolja för det använder jag så gott som dagligen :-)

2. Godaste efterrätten?
Jag älskar glass och då främst lakritsglass!

3. Vad tränar du helst en dag då du har all tid i världen?
En löptur i skogen innan frukost. Men jag är också jäkligt sugen på att testa Crossfit men tyvärr är det så otroligt dyrt så därför har det inte blivit av.

4. Bästa träningsredskapet?
Min egen kropp ;-) Jag tränar just nu inte med några redskap utan kör löpning och functional training hemma, då behövs inga redskap.

5. Vad är du tacksam för just nu?
Att det snart är dags för julledighet! Ska bli så himla skönt!

Och så ska jag ju skicka vidare utmaningen till några andra då. Jag väljer Annika SjööEmring & Järlmo och Salt & Peppar som är tre bloggar jag följer. :-) Inget tvång förstås men kul om utmaningen går vidare!



tisdag 25 november 2014

Saffranskaka med snötäcke till adventsfikat

Första advent på söndag. Redan! Ja, tiden springer verkligen iväg och snart har vi julen här :-) Jag ser verkligen fram emot julledigheten som blir lååååång i år, skönt! Nu behöver vi lite uppmuntran här med lite fina färger och då passar det väl utmärkt med en knallgul saffranskaka :-) Jag har bloggat om den här kakan förut, originalreceptet kommer ifrån 56kilo.se men jag har piffat upp den lite genom att toppa med ett härligt snötäcke ;-) Passar utmärkt till adventsfirandet på söndag!
 
saffranskaka med snötäcke
 

Ingredienser
3 dl mandelmjöl
4 ägg
100 g smör
½ dl vispgrädde
75 g stevia strö eller liknande (socker om du äter det)
1 msk cointreau
1 pkt saffran
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Snötäcke:
50 g philadelphiaost
1½ dl sukrin melis (eller florsocker)
lite vaniljpulver
lingon

Sätt ugnen på 175 grader och smöra en sockerkaksform.

Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker luftigt och vitt. Blanda ner saffran och cointreau i det smälta smöret.

Vispa ner smör och grädde i äggsmeten. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten.

Strö lite mandelmjöl i den smörade formen och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.

Rör ihop ingredienserna till frostingen tills den blir lite rinnig. Dekorera den kalla kakan med frostingen och lingonen. Servera!

saffranskaka med frosting



lördag 22 november 2014

Grönsaksgratäng med grillad rapsgris

Kors i taket! Idag såg vi faktiskt solen litegrann här i Göteborg! Skönt och man blir genast lite piggare (psykologiskt kanske ;-) ). Igår fredag gjorde vi hemlagad pizza och som vanligt gjorde jag två olika sorter, en till mig a´la lchf och en till resten av familjen. Recepten på båda hittar ni HÄR.

lchf pizza
 

Idag har jag bakat lite adventsfika (inlägg kommer senare i veckan) men även tagit fram grillen. Ja, det är inte helt enkelt att grilla ute nu när det är så mörkt men det gick rätt bra ändå, det var snabbgrillning som gällde. Grillad fläskkarre på rapsgris, jättegoda blev dom! Till köttet blev det en grönsaksgratäng vars recept kommer här:

Ingredienser
½ vitkålshuvud
några brysselkål
1 röd paprika
1 sqash
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
2-3 dl riven ost (jag hade parmesanost men det går bra med vilken som)
1 pkt bacon
salt och peppar
någon kryddblandning du tycker om

Börja med att skiva upp vitkålen, skär paprikan och squashen i mindre bitar, dela brysselkålen och hacka den gula löken.

Smält smör eller kokosfett i en stekpanna och stek på alla grönsaker tills dom mjuknar. Pressa i vitlöksklyftorna och krydda.

Häll över grädde och creme fraiche och koka ihop. Häll över i en ugnsform.

Använd samma stekpanna och fräs på baconet. Häll över grönsakerna. Riv osten och fördela på toppen.

In i ugnen på 200 grader ca 15 minuter. Servera till det grillade köttet och ett glas rött vin. Perfekt!

grönsaksgratäng

Fläskkarre av rapsgris




fredag 21 november 2014

Vad ska man äta till köttfärssåsen om man äter lågkolhydratkost?

tillbehör till köttfärssås

Ja, kanske många av er som äter lågkolhydratkost som ställer er den frågan när barnen där hemma hojtar om att dom vill ha spaghetti och köttfärssås?? ;-) Vi äter ofta köttfärssås här hemma. Det är ju för det första väldigt gott och sedan ett väldigt bra sätt att få i barnen grönsaker tycker jag.

Vad äter man då till köttfärssåsen om man inte vill äta spaghettin? Jag brukar nästan alltid steka på lite grönsaker men för att inte det ska bli för trist så försöker jag alltid spetsa grönsakerna med lite goda smaker såsom tex pressa över vitlök, tillsätta soltorkade tomater, kanske oliver, mycket örtkryddor, färsk chili.

Se tex på min tallrik nedan, där tog jag lila brysselkål, broccoli, soltorkade tomater, vitlök och squash. Till detta blev det en sås gjord på hälften majonäs, hälften creme fraiche och så smaksatte jag den med kräm av soltorkade tomater. Har ni inte testat den krämen ifrån Zeta så gör det!! Den är så himla god och så användbar överallt :-)


Något annat som jag har sett att många gör till sin köttfärssås är squashpasta (eller zucchinipasta beroende på vad du kallar den ;-) ). Till detta behöver man dock en speciell makapär, en sk strimlare. Hittade en på Bagaren och Kocken som jag tycker ser bra ut. Någon som har testat den eller kanske du har tips på någon annan? Jag vill inte ha någon stor apparat som tar massa plats i köket utan en lite mindre ;-)



torsdag 20 november 2014

Sponsrad video - Det är dags för en annan julsaga

Är du som jag trött på alla dessa "onödiga" julklappsinköp? Julklappar som man köper "bara därför att man ska". Svensk handel har en julsaga som går i repris varje år. Den handlar om hur julhandeln ökar för varje år och vi köper saker som vi inte behöver för pengar vi inte har. En del av "köpfesten" består av "årets julklapp" som utses varje år som det sedan säljs massvis av inför julen.

Det här vill Röda Korset utmana i år genom att utse en helt annan julsaga, en helt annan "årets julklapp", en klapp som gör skillnad på riktigt :-)

Vad kan detta vara nu då, jo, dom föreslår att ett "Matpaket till Syrien" ska bli Årets julklapp och jag kan inte annan än att hålla med :-) Efter fyra års konflikt är tio miljoner människor i akut behov av nödhjälp, varav hälften är barn. Ett matpaket kostar endast 77 kr (!) och ger basförnödenheter såsom ris, olja och salt till en människa i en månad!

Tänkt efter lite på hur mycket pengar du lägger på julklappar, på faktiskt säkert väldigt många onödiga julklappar, kanske personen istället skulle uppskatta ett "Matpaket till Syrien". Jag vet vem jag ska köpa mitt matpaket till ;-)

Matpaketet och många fler julklappar som gör skillnad hittar du i Röda Korsets gåvoshop på http://bit.ly/redcross_shop

Sponsrat inlägg





onsdag 19 november 2014

Smakrik högrevsgryta med karljohan svamp

god köttgryta
Högrevsgryta med karljohan svamp.
Nu är jag igång med höstens alla grytor igen, för visst är det ju så att en köttgryta inte är speciellt lockande på sommaren men nu på hösten är det ju nästan det bästa som finns! Jag tycker det är gott när man ger grytan mycket smak så därför tillsatte jag lite goa kryddor såsom grönpeppar, curry och paprikapulver. Jag använde karljohan svamp i min gryta men det går givetvis lika bra med någon annan svamp.

Ingredienser
1,7 kg högrev
olja + smör
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk stött grönpeppar
1 tsk curry
2 tsk paprikapulver
100 g smör
1 msk tomatpuré
2-3 dl rött vin
4-5 dl köttbuljong (jag använde egengjord vilket är klart godast)
3 dl vispgrädde
en skvätt konjak
karljohan svamp
morötter


Rensa och skär upp köttet i lagom stora grytbitar. Bryn i olja och smör, salta och peppra och lägg åt sidan.

Hacka lökarna. Smält smöret i en stekgryta, tillsätt löken, grönpeppar, curry och paprikapulver. Låt fräsa på några minuter. Tillsätt tomatpurén och lägg i köttet.

Häll över buljong, vin, konjak och grädden, låt koka upp och sänk sedan värmen och låt småputtra i minst 3 timmar, gärna längre.

När det återstår en timme av koktiden så skivar du upp morötterna och tillsätter dom. Bryn på svampen, salta och tillsätt till grytan.

Jag serverade grytan till den goda brysselkålsrätten som jag skrev om häromdagen. Recept HÄR.

högrevsgryta

Min gryta stod och puttrade i ca 6 timmar så köttet bara föll isär när vi skulle äta, så himla gott! Det lönar sig verkligen att ge den några extra timmar på spisen.

högrevsgryta

Vi drack ett otroligt gott vin till grytan som bara var ett chansköp på Systembolaget. Jonny köpte vinet bara för att det hette "Martina" ;-) Men det var väldigt gott så det kommer vi absolut att köpa igen! Vinet heter Il Cuore per Martina har nr 2241 och kostar bara 69 kr på Systembolaget. Löp och köp!

il cuore per martina
Il cuore per Martina



Färgglada hemmagjorda rotfruktschips - perfekt till fredagsmyset!

 
härliga färger
Lila, gula och oranga morötter. Gulbeta och polkabeta + sötpotatis.
Jag hittade härliga morötter och rödbetor i alla möjliga färger häromdagen i affären. Visst blir man glad av lite färg nu när hösten är så grå och trist! Direkt när jag såg dom så tänkte jag "chips". Ja, egengjorda chips då förstås ;-) Jag lade till några sötpotatisar i matkorgen och en flaska rapsolja och åkte hem. Mycket skalande och skivande på mandolinenen (ja, jag har äntligen köpte en mandolin!) blev det. Ska mig till och med på tummen men så himla snyggt blev det, kika på bilderna nedan så ser du vad jag menar. Visst blir man glad av dom härliga färger!

skivade morötter


skivad sötpotatis


Att göra själva chipsen är enkelt. Häll upp rapsoljan eller matolja i en stor kastrull, ca 3 cm högt. Värm till 170 grader. Sänk ner några skivor i taget och fritera i minst 4 minuter. Morötterna blev bra på 4 min men sötpotatisen och rödbetorna körde jag 5 min.

Ta upp ur oljan och lägg på hushållspapper så överflödig olja kan rinna av. Salta väl och om du vill, krydda med lökpulver, då blir det lite smak av grillchips vilket jag tycker är gott!

Sätt ugnen på 100 grader. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt och lägg upp chipsen, i alla fall dom som du tycker behöver bli lite torrare och krispigare. In i ugnen i ca 40 min. Förvara sedan lufttätt, tex om du har en gammal tom chipspåse över, det blir perfekt. Ät och njut!!


morotschips, sötpotatischips
Färdiga morots- och sötpotatischips.
rödbetschips
Rödbetschips. Tyvärr så behåller ju inte polkabetan sin fina färg efter friteringen.


rotfruktschips
Fredagsmyset är klart!

rotfruktschips



måndag 17 november 2014

Husmanskost möter medelhavet - hel falukorv i ugn

hel falukorv i ugn

Ibland är det väldigt gott med husmanskost även om jag oftast föredrar lite mer åt medelhavshållet. Igår så stod det falukorv på menyn, väldigt husmanskt ;-) Barnen älskar falukorv, sambon likaså, jag....nja, sådär. Men om den serveras som en korv stroganoff eller som i det här fallet, hel i ugnen så är det faktiskt riktigt gott ;-) När man dessutom tillsätter tomater, lök, ost, senap och franska örter så blir det ju lite mer medelhavslikt :-)

Ingredienser
en ring falukorv
tomater
gul lök
en smakrik ost
dijonsenap
franska örter
salt och peppar

Skär skivor av falukorven men skär inte ända ner. Lägg korven i en ugnsform. Smeta in varje skiva med lite dijonsenap eller annan senap du tycker om. Skiva tomater och lök och fördela emellan skivorna.

Salta, peppra och krydda med franska örter (eller andra örtkryddor). Riv osten och fördela den över korven.

In i ugnen på 225 grader i ca 20 min.

Servera med potatismos om du äter det eller med ugnsrostade rotfrukter som jag gjorde.




fredag 14 november 2014

Sugen på fiskgratäng till fredagsmiddagen?

Fredag! Tjoho! ;-) Skönt tycker i alla fall jag :-) Vad äter ni till middag idag? Kanske sugna på lite fisk och varför då inte en fiskgratäng med torsk och kantareller. Visst låter det gott? Det var det också ;-)

Jag hade ett gäng med torskfiléer som jag rullade ihop, använder du torskrygg så behövs ju inte det förstås. Jag kryddade med Herbarias fiskkrydda "Karibiens skatter". Går ju givetvis bra med vilken fiskkrydda som helst. Kantarellerna som jag använde är faktiskt nyplockade. Jonny var ute i skogen och plockade vad som kanske var dom sista för i år. Lite blöta faktiskt så det tog ett tag i stekpannan innan vattnet försvann. Använd en god smakrik ost på toppen, det blir godast och sätter pricken över i:et!

torskfiléer


Ingredienser
1 kg torskfiléer
någon typ av fiskkrydda + salt
smör
kantareller
1 gul lök
ett gäng med körsbärstomater
1 pkt bacon
2 dl riven smakrik ost
salt och peppar

Smöra en stor ugnsform. Salta och krydda fisken och rulla ihop och lägg i formen, toppa med lite mer fiskkrydda.

Hacka den gula löken och stek på tillsammans med kantarellerna i smör (först måste givetvis vattnet bort från kantarellerna). Lägg över fisken.

Skiva baconet och stek på i stekpannan och lägg sedan över fisken.

Halvera körsbärstomaterna och fördela över fisken, riv sedan över osten.


In i ugnen på 225 grader i ca 20 min, lite beroende på ugn. Kika så fisken är klar och servera sedan med potatismos eller som jag åt, broccolimos. Gott gott!
 
Trevlig fredag på er!






onsdag 12 november 2014

Kycklingsoppa med Bella buljong

Har ni inte upptäckt Herbarias ekologiska kryddor ännu så tycker jag du ska ta dig en titt på deras hemsida. Dom har ett stort utbud av ekologiska kryddor som inte innehåller någon jäst, glutamat, maltodextrin och klumpförebyggande medel, bara rena kryddor. Perfekt!

bella buljong
Herbaria Bella buljong

Jag har sedan tidigare deras krydda "Karibiens skatter" som är en fisk- och scampi krydda. Jättegod! Nu har jag testat deras buljong "Bella buljong". Buljongen innehåller fantastiskt många smaker såsom tomat, morot, lök, karljohanssvamp, selleri, rismjöl, vitlök, sesam, libbsticka, oregano, muskotblomma, piplök, persilja, timjan, spiskummin, gurkmeja och peppar.

Jag gjorde en kycklingsoppa igår och använde mig då av buljongen och så här gjorde jag:

Ingredienser
1 pkt kycklingfilé
chilipeppar
salt
peppar
5 små morötter
1 röd paprika
1 squash
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 broccolihuvud
1 l vatten
2 msk Bella buljong
2 dl vispgrädde
1 dl philadelphiaost
3 msk hemmagjord kycklingbuljong (kan givetvis hoppa över detta)

Börja med att skära alla grönsaker i mindre soppbitar. Hacka den gula löken. Fräs alla grönsaker i en stekpanna i smör eller kokosfett, salta och peppra

Strimla kycklingen i lagom soppbitar, salta och krydda med lite chilipulver. Häll i 1 liter vatten i en kastrull och koka upp, tillsätt buljongen och låt koka någon minut. Häll i alla grönsaker och koka 5 min. Pressa i vitlöksklyftorna, lägg i kycklingbuljong om du har och lägg sedan i kycklingen. Låt koka ytterligare 5 min.

Tillsätt grädden och philadelphiaosten, låt koka upp och servera! Den här soppan blev riktigt mustig och god, ungarna älskade den :-)

kycklingsoppa
Kycklingsoppa med grönsaker


tisdag 11 november 2014

Hallonsmoothie med mild grekisk yoghurt och äppelmust

Något som jag gillar att äta (dricka) till frukost men även till mellanmål är smoothie. Försöker också ofta ge det till barnen eftersom det är ett bra sätt att få i dom nyttiga bär och frukter. Har upptäckt en ny yoghurt ifrån Arla som jag tycker är god. Det är en mild grekisk yoghurt som har 6% fett. Mer fett än vanlig yoghurt och mindre än en vanlig grekisk yoghurt. Perfekt då jag tycker att smoothien oftast blir för tjock om man använder "vanlig" grekisk eller turkisk yoghurt.

Jag brukar oftast tillsätta äppelmust till min smoothie, dels för att tunna ut den men också för att det ger så himla god och fräsch smak. Det ska ju givetvis vara ren äppelmust, ingen juice! Så här gör jag min hallonsmoothie:

Ingredienser 3-4 glas
3 dl mild grekisk yoghurt
1½ dl äppelmust
1½-2 dl frusna hallon
en banan
ev någon matsked kokosolja (bra sätt att få i oss det goda fettet och så är det mättande också)

Mixa alla ingredienser i en mixer och häll upp i glas och njut!

mild grekisk yoghurt

hallonsmoothie



måndag 10 november 2014

Dags att sätta vitlöken!

vitlök

Nu har äntligen mina vitlöksklyftor kommit i jorden. Det blev rätt sent i år men det har ju med värmen att göra. Jag tror vi endast har haft en frostnatt här i Göteborg och jorden är fortfarande varm och skön så alltså perfekt för vitlökssättning ;-)

I år har jag bara tre olika sorter nämligen, Thermidrome, Germidour och Vigor. Jättefina och stora klyftor så nu hoppas jag på stoooora vitlökar. Denna gången beställde jag från "Jennys frön och sånt" vilket funkade jättebra.

Jorden är förberedd!

Jag förbereder jorden genom att slänga på lite härlig kompostjord, lite benmjöl och även vedaska, blanda runt väl. Klyftorna försöker jag sätta så tätt det går men dom måste givetvis ha plats att bli stora och runda. Dom ska ner ca 15 cm i jorden. Man får inte glömma att sätta sortlappar vid raderna så man inte glömmer vilka sorter man odlar. Ett tips är att även ta kort på lapparna för dom har en tendens att försvinna ;-) Så har du inte satt dina vitlökar ännu så är det hög tid och har du inte köpt så löp iväg till tex Blomsterlandet eller Plantagen, dom brukar i alla fall ha sorten Thermidrome som är den vanligaste. Lycka till!
Stora fina vitlöksklyftor.

Ser ut som en mullvad varit i farten ;-)




söndag 9 november 2014

Helgrillad entrecôte med rökta rödbetor och bearnaisesås


Söndag igen men denna söndagen är ju lite annorlunda eftersom det är fars dag :-) Grattis till alla pappor där ute men framför allt till min egen pappa såklart. Barnen här hemma fick väcka sin pappa med kaffe och present vilket dom tyckte var kul. Ikväll blir det lite god mat i form av torsk i ugn. Annars har jag ägnat dagen bland annat åt en löptur i spåret innan frukost, sedan blev det några timmar i trädgården. Vad jag gjorde där tänkte jag berätta om i ett senare inlägg ;-)

helgrillad entrecôte

Nu till lite matlagning. I fredags så blev det grillning igen. Denna gången en stor bit entrecôte och så blev det även rökta rödbetor som jag bloggat om tidigare (recept hittar du HÄR).

Köttet är väldigt enkelt, marinera i någon god marinad som du tycker om. Jag tog olivoja, soja, worcestershiresås, barbequesås och lite kryddor i form av salt, peppar och franska örter. Låt gärna ligga över natten men om du inte har tid med det så i alla fall i någon timme.

Förbered grillen för indirekt grillning. Ge först köttet lite färg runt om på den varma delen av grillen och lägg den sedan för indirekt grillning. Försök hålla någonstans mellan 120-150 grader i grillen och kör tills köttet är ca 53 grader om du gillar blodigt (som vi gör), annars kör du till 56 grader :-) Pensla gärna på med lite extra marinad någon gång under grillningen och gärna i slutet också då du även kan lägga tillbaka köttbiten på den varmaste delen för att få lite go färg.

Till köttet blev det som sagt var rökta rödbetor men även en bearnaisesås som jag gör på enklast möjliga vis. Recept hittar du HÄR.

Nej, nu ska jag strax börja förbereda för fars dag middagen, hoppas ni får en härlig söndag där ute i stugorna!



fredag 7 november 2014

Matbloggsprisets prisutdelning på Mitt Kök mässan i Stockholm


Jag var ju som sagt var i Stockholm igår, närmare bestämt på Stockholmsmässan i Älvsjö. Anledningen var ju förstås Matbloggsprisets stora prisutdelning på Mitt Kök mässan där jag var en av dom nominerade i kategorin "bästa grillinnehåll". Jag gick ju då och vann denna kategorin vilket jag är fantastiskt glad och stolt över. Motiveringen löd så här:

”Får vi lov att presentera en matpassionista vars grill står framme året runt. Hennes blogg, Mat 
och Odla, dignar av smarta tips och roliga recept, både vad gäller grillteknik och fantastiska 
tillbehör. Bloggen och bilderna känns personliga, 
varma och mycket inbjudande. Vi samlas mer än gärna runt hennes grill och bjuds på allt från 
baconbomber till helstekt ryggbiff. Snålvattnet rinner till och vi förbannar oss själva för att redan 
ha ställt tillbaka våra egna grillar.”

Ja, blir man stolt eller!! ;-) Känns ju liksom som att man gör något rätt med bloggen ändå, jättekul!

Tänkte bjuda på lite bilder ifrån mässan. Om några av er kanske var på Mitt Kök mässan i Göteborg förra helgen så vet ni ju att den mässan inte var speciellt stor. Men.....det var den här, väldigt stor! Den största delen bestod dock av olika vinutställare, hur mycket som helst faktiskt, kanske till och med lite för mycket....? Jag fick iallafall testat en hel del olika viner, brut och annat och många av dom var verkligen jättegoda. Den jag föll mest för och kommer ihåg bäst idag är ett mousserande vin ifrån Chile med jordgubbssmak (!) som heter Fresita. Så himla gott och man fick verkligen en förnimmelse av sommaren. Det är ingen jordgubbsarom i utan faktiskt riktiga jordgubbar, stort plus för det ;-) Fresita finns på Systembolaget och har nr 7866, kostar 89 kr.

fresito

mitt kök mässan
Choklad, kryddor, marmelader och stoooora parmesanostar ;-)

älvsjömässan
Goda viner, Mutti, mer goda viner och Herbariakryddor.

Som ni ser så fanns det massor med olika produkter att köpa såsom choklad, lakrits, korvar, köksprylar (köpte äntligen en mandolin!), godis, olivoljor, pasta, ostar, marmelad, kött mm mm.

Mässan pågår ju fortfarande, håller på fram tills på söndag så är du i Stockholmsområdet så tycker jag definitivt du ska ta dig dit.

På själva prisutdelningen sedan var det en hel del folk faktiskt. Det var Alexandra Zazzi och Fredrik Schelin som höll i själva prisutdelningen och jag var verkligen supernervös. När jag tillslut hörde att jag vann min kategori så släppte faktiskt nervositeten när jag gick upp på scenen och allt gick bra. Jag fick ta emot en plakett, lite blommor och presenter och sedan samlades alla vinnarna på scenen och vi tog ett gemensamt kort, ett utav dom ser ni nedan. Alla vinnarna kan ni för övrigt se HÄR. Vinnaren av det stora matbloggspriset gick till Johan Hedberg som har bloggen Matgeek, grattis till honom, det var han värd!

matbloggspriset 2014
Foto: Gustav Kaiser

Nedan ni några bilder ifrån prisutdelningen. Det fanns en "riktig" fotograf på plats så förhoppningsvis kommer vi få se lite av dom bilderna så småningom ;-)


Tack juryn i Matbloggspriset för min nominering och vinst, ni är grymma och gör ett fantastiskt jobb!