torsdag 30 oktober 2014

Plockmat, vin och bf

På tallrikarna ligger en bit surdegsbröd med stekta trattkantareller, så himla goda!

Nu sitter vi proppmätta i soffan, Jonny och jag. Hur kan man bli så mätt på plockmat frågar vi oss? Vi har bf idag, barnfritt alltså ;-) Ja, det händer inte ofta här kan man säga men idag körde vi barnen till deras farmor så att dom skulle få sova över där och efter vi gjort det så åkte vi till saluhallen för att köpa på oss lite gott. Det blev oliver, ostar, skinka, salami, surdegsbröd, olika röror osv. Till detta öppnade vi en flaska rött vin. Så himla gott men också otroligt mättande...

plockmat

oliver

plocktallrik

Efter middagen blev det praliner ifrån Flickorna Kanold som ju finns i saluhallen nu för tiden och en kopp kaffe. Nu sitter vi och väntar på Vikings om är som sagt var proppmätta! Trevlig kväll på er! :-)

flickorna kanold

Myskväll!

onsdag 29 oktober 2014

Fläskkotletter i grönpepparsås

I söndags när jag kom hem ifrån helgens bravader så ville jag ju givetvis inte ställa mig och laga till något brakmiddag. Perfekt då var ju att sambon hade tagit fram fläskkotletter från frysen och hade önskemål om "fläskkotletter i grönpepparsås". Enkel husmanskost som smakade helt fantastiskt och som gick väldigt snabbt att tillaga :-) Sånt gillar vi ;-) (ibland).....

fläskkotletter i grönpepparsås

Ingredienser
fläskkotletter
smör
2 schalottenlökar
1 msk torkad grönpeppar
6 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
1 msk soja
1 tsk konjak
salt och peppar
ev maizena

Hacka lökarna. Smält smöret i en stekpanna, salta och peppra köttet. Bryn köttet hastigt på båda sidor så dom får lite färg. Lägg åt sidan på tex en tallrik.

Smält lite mer smör, lägg i den hackade löken och mortlade grönpepparkorn och fräs på. Tillsätt grädden, kalvfond, soja och konjak. Blir såsen för tunn så tillsätt lite maizena. Lägg i köttet igen och låt stå och puttra i ca 15 min.

Servera med tex ugnsrostade grönsaker.





måndag 27 oktober 2014

Boozthelg på Falkenbergs strandbad

Puh! Hemma igen efter en intensiv Boozthelg med tjejgänget på Falkenbergs strandbad tillsammans med 250 andra tjejer ;-) Det är dom två härliga tjejerna Annika och Camilla som anordnar detta event och dom gör ett fantastiskt jobb, tack tjejer :-)

Själva eventet började tidigt på lördag morgon men vi valde att komma redan på fredagen. Vi checkade in strax innan 15 och sedan hade vi bokat in en 3 timmars sparitual vilket var fantastiskt skönt.
Lite halvtaskiga mobilbilder men dom får duga ;-)

Lite senare på kvällen blev det middag i hotellets restaurang. Fullt med folk så det tog lite tid att få in maten men fantastisk service och bouillabaissen vi beställde in var jättegod.


Sedan var det dags för sängen. Lyx att få sova utan barn i sängen, bara Ulle som låg bredvid och snarkade ;-)

Hotellfrukost med "extra allt".
Lördagen inleddes givetvis med hotellfrukost. Så här ska en hotellfrukost se ut, dom hade allt och vi åt oss mätta och belåtna.

Klockan 9 inleddes sedan själva Boozten och vår grupp skulle börja med ett träningspass. Och jäklar vilket träningspass, Annika körde rent ut sagt skiten ur oss men det var jättekul :-) Sitter här nu med världens träningsvärk men det får man ju ta.


Nöjda och svettiga tjejer!
Dagen fortsatte sedan med olika aktiviteter såsom minimässa, modell för en dag, naglar, föreläsning, spa osv. All mat under hela helgen var paleoanpassad vilket ju var jättebra, då behövde man inte fundera på vad det var man fick i sig. Lunchen som ni ser nedan bestod av kycklingfilé med ugnsrostade grönsaker och lite annat smått och gott.



Lite avkoppling i spa´t ;-)

På kvällen var det dags för middag såklart. Vi inledde med lite dryck och "tjöt" på rummet vilket ju alltid är trevligt.

Tanja, Sari, Ulrika och jag.
När 250 tjejer ska äta samtidigt i en restaurang så kan ni ju tänka er hur det låter men allt gick bra och maten var fantastiskt god. Menyn ser ni nedan.


 
 
Det var lite utlottning innan middagen och jag hade turen att vinna ett urläckert armband ifrån Passion for Brands som var en av utställarna under helgen. Riktigt läckra kläder hos Johanna, in och kika med er!
 
Armband från Lise Sandahl.

 
Söndagen inleddes med frukost, sedan var det ett yogapass (jag tog en lång promenad på den fina stranden) och sedan avslutades vår Boozthelg med det obligatoriska "hoppkortet" :-) Tack tjejer för en underbar helg, vi syns väl i Palma??
 
 
 

 


fredag 24 oktober 2014

Från grönsakslandet till chipspåsen

Älskar ni precis som jag chips? Jag är väldigt svag för chips (gärna grillchips) men försöker allt som oftast undvika det men.....jag vill tipsa er om att man faktiskt kan göra egna chips, mycket nyttigare än dom man köper i affären (givetvis) och mycket roligare att tillverka :-) Lite pilligt är det förstås men någon gång ibland kan man ju offra lite tid kan man ju tycka! Odlar du dina egna rotfrukter så tar du givetvis dom precis som jag gör men annars kan du ju köpa i affären, försök då få tag på ekologiska rotfrukter. Dom rotfrukter jag testat är rödbetor, morötter och potatis. Bäst och godast är rödbetor tycker jag, söta och goda :-)

rödbeta

Hur gör man då? Jo, börja med att skörda (eller åk till affären). Skala rödbetorna (fast det går givetvis att behålla skalet på om man vill det). Skiva tunt på tex en mandolin (jag måste köpa en snart!) eller använd en osthyvel, akta fingrarna bara ;-). Värm upp olja i en kastrull, tex rapsolja. Det måste i alla fall vara minst 3 cm i kastrullen men gärna mer. Värm till 170 grader och sänk sedan ner några skivor i taget med hjälp av tex en hålslev. Låt fritera ca 4 min och ta sedan upp skivorna och lägg på hushållspapper, salta direkt med flingsalt. Börja om och fritera resterande skivor.

Jag använde mig av polkabeta, så snygg!

Vill du ha dom extra torra så sätter du ugnen på 100 grader och lägger alla chipsskivor på en ugnsplåt med bakplåtspapper i botten. Låt stå i ca 40 min tills skivorna är riktigt torra. Ta ut och låt svalna litegrann, ät sedan direkt eftersom dom blir mjuka igen efter några timmar. Mycket gott och kanske något att testa till fredagsmyset?? ;-)


egengjorda rödbetschips
Tyvärr inte lika snygga efter friteringen men godare ;-)


torsdag 23 oktober 2014

Myser med sjuk kille i höstrusket


Idag är jag hemma med lilleman som är lite krasslig. Han är hes som en hel karl stackarn ;-) Vi myser till det lite med tända ljus, frukost och lite film på tv:n och jag passar på att jobba lite ;-)

Hoppas verkligen inte han smittar mig nu eftersom jag ska iväg på Boozt helg med tjejerna. Laddar med Kan Jang och massa clementiner, hoppas det skyddar mig ;-)






tisdag 21 oktober 2014

Tips för dig som älskar choklad och lakrits!

Åh vad jag önskar att jag kunde gå på helgens mässa som är här i Göteborg, närmare bestämt på Stora Ullevi! Det är  nämligen dags för Göteborgs choklad, lakrits och delikatessfestival och jag älskar ju verkligen lakrits (och choklad ;-) ). Så här står det på deras hemsida:

"Under 3 dagar är detta platsen för alla choklad, lakrits och delikatessälskare, där vi nu även ger entusiaster av ädla drycker chansen att gå på fantastiska provningar med någon alkoholhaltig dryck och choklad eller någon delikatess."
Ja, ni förstår ju att det kommer bli en alldeles speciell mässa/festival så är du i stan så kan jag tipsa er om att gå dit! (Själv drar jag till Falkenbergs strandbad ;-), inte fel det heller!)

chokladkalaset



söndag 19 oktober 2014

Baconbomb med kyckling och balsamicosås

Igår bjöd vi hem mina föräldrar och Jonnys mamma på middag och givetvis åkte grillen fram ;-) Jag hade hört talas om något som heter bacon bomber som såg väldigt gott ut och dessa var jag sugen på att testa. Sökte runt lite på nätet och hittade lite olika recept på bland annat Youtube. Många recept handlade om att linda bacon runt en köttfärslimpa som man fyllde med diverse godsaker men jag ville göra med kyckling så med lite inspiration från ett recept hos Bbq Lovers utmärkta grillblogg så gjorde jag mitt egna lilla recept ;-)


Det blev mycket lyckat och alla verkade tycka det var jättegott, det var inte sista gången jag gjorde dessa kyckling- och bacon bomber!

Ingredienser
1 pkt kycklinglårfiléer
valfri rubbing
3-4 pkt bacon
bbqsås (egengjord eller köpe)
1 pkt stor mozzarella
2 msk kräm av soltorkade tomater
torkad oregano
olivolja
soja
citronsaft

Börja med att krydda kycklingen med rubbingen och låt gärna ligga några timmar så den drar åt sig smakerna.


Skär mozzarellan i mindre bitar och lägg i en skål, tillsätt krämen och oregano och blanda runt.

Ta sedan 3 eller 4 baconskivor (jag tog 3) och lägg i en slev (se bild ovan). Pensla på med lite bbqsås och lägg sedan en kycklinglårfilé i sleven. Jag bankade ut filéerna litegrann innan så dom blev platta. Ta lite av mozzarella blandningen och lägg på och lägg sedan över andra delen av kycklingen. Lägg över baconet så det täcker kycklingen och så att det blir som en boll, så tajt det går. Lägg åt sidan och börja med nästa.



Förbered grillen för indirekt grillning. Försök hålla runt 130 grader. Blötlägg rökspån.

Lägg baconbomberna på grillgallret, bredvid briketterna, inte över, lägg på lite rökspån och på med locket. Grilla tills bollarna är ca 72 grader vilket tar ca 40 min lite beroende på vilken temp du håller men räkna med minst 40 min. Mot slutet så kan du pensla på med en blandning av olivolja, soja och citronjuice vilket ger en fin färg och god smak.


Jag serverade dessa till ugnsrostade grönsaker och en balsamicosås som du gör så här:

Balsamicosås
3 msk balsamvinäger
ca 4 dl rött vin
3 msk kalvfond
1,5-2 msk socker
1 msk maizena
2 msk smör

Smält sockret i en kastrull och tillsätt sedan vin, fond och balsamvinäger. Låt småkoka i ca 10 min. Blanda maizenan med lite vatten och blanda i såsen. Precis innan servering så blandar man i smöret.

bacon bomb

baconbomb med kyckling

En mycket lyckad måltid. Det är lite pill med att få till kycklingen med baconet men det får det vara värt ;-)

Trevlig söndag på er!


fredag 17 oktober 2014

Smörstekt torsk med äggsås

Fredag! Äntligen :-) Det känns som att hösten kom som en käftsmäll. Känner mig helt däckad, redan hösttrött och ändå har jag precis kommit hem från en veckas solsemester, hur ska det här gå ;-) Visst blir man lika förvånad varje år, att hösten faktiskt kan vara så här kall, blöt och kylig. Ja, alla ni som bor här på västkusten vet vad jag pratar om ;-)

Ja, ja, det är bara att kämpa vidare. Det är faktiskt många kul saker som väntar framöver, närmast ska jag iväg med tjejgänget på Booztträff på Falkenbergs strandbad nästa helg, ska bli så himla kul och skönt att komma iväg och träffa alla igen. Ni kanske minns att jag var iväg till Palma i våras med samma gäng, och förra hösten var vi också på Falkenbergs strandbad. Skönt gäng, träning, spa, god mat och massor med skoj!

smörstekt torsk med äggsås

Idag firade vi in helgen med en god fiskrätt, en klassiker i form av smörstekt torsk med äggsås. Potatis till resten av familjen och broccoli till mig. Ett gott vitt vin till det, perfekt! :-)

Ingredienser
1 kg torsk, gärna torskrygg men det går bra med filéer också
smör
salt och vitpeppar
 
Äggsås:
3 kokta ägg
3 msk smör
2 dl mjölk 3%
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
lite maizena
persilja
salt och vitpeppar

Skär upp fisken i lagom bitar och salta. Lägg åt sidan.

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt 1 dl mjölk, 2 dl vispgrädde och creme fraichen. Salta och peppra. Låt koka upp och tillsätt sedan lite maizena, börja med 1 msk. Blir det för tjockt så tillsätt ytterligare 1 dl mjölk.

Lägg i dom hackade äggen och färsk hackad persilja, ca 1 dl. Låt stå och småputtra på svag värme medans du börjar med fisken.

Smält smör i en stekpanna och stek fisken, peppra och ös med smöret hela tiden. Stek inte för hårt, fisken får inte bli torr. Servera med såsen och tex kokt potatis eller som jag gjorde, med kokt broccoli. Häll upp ett glas vitt vin och njut :-)


Imorgon lördag åker grillen fram igen, denna gången blir det något jag bara läst om förut nämligen baconbomber. Vad det är får ni se ;-) Trevlig fredag på er!



måndag 13 oktober 2014

Omelett med ost och räkor

omelett

Måndagar är en dag då jag tror många vill ha snabblagad och enkel mat, eller har jag fel? ;-) Så är det hos oss iallafall. Oftast har vi faktisk över mat ifrån helgen så då äter vi helt enkelt den eller så gör jag något lättlagat såsom tex den här goda omeletten jag gjorde häromdagen. Inte många ingredienser men dom man använder ska vara av god kvalitet, då kan det inte bli fel helt enkelt. Så här gjorde jag:

Ingredienser för 1 person
3 ekologiska ägg
ca 1 msk vispgrädde
salt och peppar
1 gul lök
4 skivor god brieost
ca 1½ dl skalade räkor
ruccola
kokosfett eller smör
en halv avocado

Knäck ner äggen i en skål, häll i grädden, salta och peppra och vispa ihop lätt.

Grovhacka löken. Smält fettet i en liten stekpanna, lägg i löken och stek på i någon minut, häll sedan i smeten och stek på medelvärme tills smeten stannat. Lägg över osten och låt den smälta litegrann. Lägg till sist över räkorna och dekorera med ruccola och avocado.

Färdigt, gott och väldigt mättande!



söndag 12 oktober 2014

Matbloggsträff i Göteborg i samband med Mitt kök mässan

Alla ni matbloggare som bor i Göteborg eller i närheten (och alla ni andra också förstås), ni vet väl att det anordnas en matbloggsträff i år i samband med Mitt Kök mässan den 1 november!! Så himla kul tycker jag då den endast varit i Stockholm innan. Kika in på DENNA sidan för mer info och program.

Matbloggsträffen arrangeras av Matbloggspriset.


Det hade varit himla kul att vara med på matlagningsaktiviteten också så givetvis har jag lagt ut ett foto på instagram och hashtaggat med #matbloggstraffgbg.

Kommer du???



Bbq-grillade spareribs och grillade lammkotletter med grekisk sallad och raita

Jag får ju försöka leva upp till min nominering jag fick häromdagen, "bästa grillinnehåll" i Matbloggspriset så därför fick ju grillen åka fram igår igen ;-) Nej, skämt åsido, grillen står framme året om men det blir mest grillning för mig när jag är ledig, dvs på semestrar och på helgen.


Denna gången fick det bli tunna revben sk sparerips på grillen. Dom fick gå länge på låg värme samtidigt som dom fick lite rökspån. Mycket goda! Grillade också på några lammkotletter och gjorde sedan en grekisk sallad och ugnsrostad sötpotatis till. En god kall sås i form av en raita blev det också.

Ingredienser spareribs
rubbing (2 tsk Colemans senapspulver, 2 tsk spiskummin, 1 tsk ingefära, 1 tsk salt, 1 tsk svartpeppar)
lite olivolja
glaze (1 msk olivolja, 2 msk äppelcidervinäger, 1 tsk Colemans senapspulver, 1 msk honung, 2 msk bbq-sås, 1 msk soja)
 
Lammkotletter
en kvist färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
salt och peppar
 
Grekisk sallad
tomater
paprika
röd lök
oliver
fetaost
olivolja
rödvinsvinäger
oregano
salt och peppar

Gör rubbingen till spareribsen. Dra bort membranet bak på ribsen (se bilder här på hur jag gjort tidigare). Gnid in ribsen med lite olivolja och sedan med all rubbingen. Har du tid så låter du nu köttet ligga i kylen några timmar för att dra åt sig, om inte så börjar du förbereda grillen för indirekt grillning.


Lägg köttet på den sidan där glöden inte är, på med locket och försök hålla max 150 grader i grillen, gärna runt 130 grader. Kör tills köttet blir mört vilket bör vara runt 2½ timmar. Släng på rökspån i början av grillningen och sedan någon timme in, det bör räcka.


Färdiggrillade, nu ska lammkotletterna på.
När köttet är klart så försöker du få upp värmen på briketterna igen, dvs av med locket, öppna upp i botten och vänta några minuter. Glaza ribsen och ge dom fin färg runt om över glödbädden.

Under tiden som ribsen ligger på indirekt grillning så kan du marinera lammkotletterna. Blanda ihop ingredienserna till marinaden genom att hacka rosmarinen, pressa vitlöksklyftorna och blanda ihop med olja, salt och peppar. Blanda runt kotletterna i detta, in i en form och på med plastfolie. Låt ligga i kylen fram till ca 20 min innan grillning, dvs strax efter du grillat ribsen med glazen.

Lägg lammkotletterna på grillen precis efter ribsen och kör några minuter per sida, beror på hur tjocka skivorna är. Grillade också på lite baguetter som jag penslat med olivolja och vitlök. Underbart goda att doppa i raitan ;-)


Den grekiska salladen kan du göra en liten stund innan köttet är klart, likaså sötpotatisen, den tar ca 35 min i ugnen. Receptet på raita finns HÄR.


grekisk sallad
Grekisk sallad.




fredag 10 oktober 2014

Skön avkoppling med oliver, vin och choklad


Fredagsmys!
Idag har jag varit i Borås hela dagen och jobbat, en timme i bilen dit på morgonen och en timme hem nu på em, pust. Nu var jag värd lite gott tycker jag! Ett glas rött, goda blandade oliver och lite god choklad. Får äta chokladen med andakt tror jag för det var värst vad dyr den var! 59 kr för en 70 g....men, jag läste att den skulle vara god, fairtrade , ekologisk och allt ;-) Skön fredagskväll på er!!


valhona
Valhona choklad


Jag är nominerad i Matbloggsprisets kategori "Bästa grillinnehåll" :-)

matbloggspriset


Fick ett himla kul mail häromdagen där det stod att jag var nominerad till Matbloggspriset i kategorin "Bästa grillinnehåll"! Så himla kul och vilken ära :-)

Ja, denna sommaren har det verkligen blivit mycket grillning för mig och jag har gett mig in i en annan dimension av grillvärlden som jag inte varit inne så mycket på tidigare nämligen BBQ-grillningen, dvs grilla lååååångsamt vilket har varit jättekul och framför allt jättegott! Ni hittar alla mina grillinlägg HÄR.

Matbloggspriset hålls som vanligt på Mitt Kök mässan i Stockholm den 6 november där då även själva prisutdelningen är. Försöker just nu få fram om jag kan vara med på plats vilket ju givetvis hade varit kul men vi får se hur det löser sig. Jag är i alla fall jätteglad för nomineringen!

Ni kan faktiskt vara med och påverka i en annan kategori nämligen Folkets val. Där väljer man helt enkelt att nominera sin favoritblogg och det kan du göra HÄR fram till den 12 oktober. In och nominera med er!



torsdag 9 oktober 2014

Medelhavet möter Asien

Då var vi på svensk mark igen efter att ha spenderat en vecka på Mallorca. Tänkte givetvis bjuda er på lite foton ifrån resan men har inte hunnit redigera korten ännu så det får vänta lite ;-)


Ja, vardagen var ju tillbaka snabbt och redan idag fick jag ställa mig och laga mat igen, inte mig emot, jag älskar ju att laga mat :-) Det blev en snabblagad men otroligt smakrik rätt. Lite medelhavet i form av soltorkade tomater, vitlök och färsk spenat som fick möta Asien med sin kokosmjölk. I mitten blev det kycklingfilé och lite olika kryddsättningar, en mycket lyckad kombo, alla i familjen åt med god aptit. Serverade ris till övriga i familjen, själv fick jag kokt broccoli och lite avocado :-)

Ingredienser
1 pkt kycklingfilé (jag hade idag tunna filéer)
1 påse färsk spenat
6-7 hackade soltorkade tomater
3 hackade vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
1 msk soja
1 stort paket kokosmjölk
kokosfett och olivolja för stekning
salt och peppar
 
Tillbehör:
kokt broccoli
avocado
ris för dom som äter det


Skär kycklingen i mindre bitar. Smält kokosfett och lite olivolja i en traktörpanna. Bryn kycklingen, salta och peppra.

Lägg i tomaterna och den hackade vitlöken och fräs på någon minut. Tillsätt sedan spenaten och vänd runt. Smaksätt med senapen och sojan och häll till sist över kokosmjölken. Låt bubbla på några minuter så såsen tjocknar. Servera!



Redan fredag imorgon, denna veckan gick fort, alldeles lagom med 2 arbetsdagar tycker jag ;-) Imorgon tänkte jag berätta en kul nyhet för er också, något som jag fick reda på i förrgår som gjorde mig riktigt riktigt glad och stolt!



tisdag 7 oktober 2014

Hipp hipp hurra och sista dagen!


Idag säger vi GRATTIS till min kära sambo Jonny som fyller år idag :-) Hipp, hipp hurra!!

Idag är även vår sista dag här på Mallorca, givetvis tråkigt men det är ju också rätt skönt att komma hem även om jag hade kunnat tänka mig några dagar till förstås ;-) Nästa gång vi hörs är jag på svensk mark!