söndag 31 augusti 2014

Sponsrad video - Välj en favorit i Bregottfabriken

Visste du att Bregott finns i sju olika varianter?? Själv använder jag alltid ekologisk Bregott till vardags och ibland när jag vill lyxa till det så köper jag varianten med havssalt, den är ju så god! Nu har det också kommit en laktosfri variant. Bregott innehåller smör, rapsolja, vatten och salt, precis som det ska vara :-)

Just nu får du 7 kronors prova på rabatt på valfri Bregottprodukt!

Sponsrat inlägg.



1 års kalas för Milton

En riktig höstdag har vi här i Göteborg idag. Nu regnar det iallafall inte och hoppas det håller upp nu resten av dagen eftersom vi hade tänkt att åka in till stan för att se Volvos nya storlansering av XC90 "Made by Göteborg".


Började iallafall dagen med ett inomhus träningspass eftersom regnet öste ner i morse. Gjorde sedan en god frukost bestående av äggröra, brieost, tomater, skinka och keso. Mättande och gott!

Så himla söt tårta. Elefanten är en avbild av Miltons favoritsnutte (som han fick av oss ;-) )

Igår var vi iväg på 1 års kalas då Jonnys lille barnbarn Milton fyllde 1 år. Jag blir väl någon slags bonusfarmor eller vad man nu ska kalla det ;-) Många på plats på kalaset som ville fira lillkillen och vi bjöds på goda tårtor och kakor.

Födelsedagsbarnet med sin mamma Elina.

Han fick många fina presenter och det var rätt så svårt att hålla Rasmus därifrån, han tyckte nog också dem var roliga ;-)
Pappa får hjälpa till att öppna.



"Farbror" Rasmus ;-)

En stolt farfar!

Nej, dags att börja förbereda maten. Idag blir det en höstgryta med karljohan svamp i, tänkte den skulle få stå och puttra i några timmar så köttet blir mört och gott! Ha en skön söndag!



lördag 30 augusti 2014

Lättlagad och god vardagsmat och massor med Karljohan svamp! :-)

Då var denna arbetsveckan över. Har varit riktigt trött denna veckan, måste väl vara omställningen från semester till arbete och väderomställning osv. Ja, ja, bara att köra på, köra vidare med träning och kost. Nu är vi snart inne i september och då händer det massor med roliga saker, för att inte tala om in i oktober, då blir det åka av ;-) Skönt att ha lite saker att se fram emot nu när hösten är här!


Matlagningen på vardagarna är precis som den ska vara, lättlagad, snabblagad, god och nyttig. Tex som den här middagen jag åt häromdagen, se bild ovan. Två korvar med bra köttmängd. Blandade stekta grönsaker som jag stekt i kokosfettj, fetaost och oliver tillsammans med en klick bearnaisesås. Gott, gott!

karljohan svamp


Igår kväll var jag ute i skogen för att se om det fanns någon Karljohans svamp som jag sett att så många andra hittat massor av. Och ja, det fanns massor här med! Kul! En del tyvärr uppätna av sniglar men många var små och fina. Plockade ett helt gäng, rensade och förvällde och slängde in i frysen. Kommer göra sig fin fint i höstens grytor. Ska nog ge mig på en gryta redan i morgon tror jag :-) Tips på annat man kan göra med Karljohan svampen???






torsdag 28 augusti 2014

"Hur du äter LCHF" - film från Kostdoktorn

Ni som följer mig på bloggen vet kanske att jag äter lågkolhydratkost. Inte strikt LCHF utan normal LCHF. Kallar det helst lågkolhydratkost ;-) Jag undviker snabba kolhydrater, pasta, ris, potatis, bröd osv. Socker undviker jag givetvis så gott det går men det är ju lite svårt när man älskar lakrits som jag gör så en liten bit slinker ner ibland ;-) Läsk går ju givetvis fetbort, likaså öl även om jag dricker det ibland. Jag är inte rädd för fett utan har alltid en klick sås till maten, gärna något med majonäs. Använder också mycket kokosfett, gärna en msk i morgonkaffet, dock inte smaksatt då ;-)

Jag tror att det finns många där ute som kanske är nyfikna på det här med lågkolhydratkost och skulle vilja testa men inte riktigt vet hur man ska äta. En hemsida som jag har kikat mycket på och har lärt mig massor ifrån är Kostdoktorns hemsida. Där står det mesta man behöver veta. För några dagar sedan lade han ut en kort video på ca 11 min som heter "Hur du äter LCHF". Den beskriver jättebra det här med lågkolhydratkost så därför vill jag tipsa dig om att gå in och kika på den! Han beskriver enkelt och kortfattat vad som gäller vilket gör att kanske just du vågar dig på att testa ;-)

Bild ifrån Kostdoktorn.se



onsdag 27 augusti 2014

Pasta- och köttfärsgratäng och kanske årets sista båttur.....


Äntligen fick vi bra väder igen! 20 grader och sol hela dagen, skönt! Vi passade på att åka ut med båten efter jobbet hela familjen, tog med oss mat och åkte ut till en klippa. Ja, det var ju inte direkt bikinivarmt men det var ändå skönt att komma ut lite, kanske var det sista båtturen för i år :-(


Igår gjorde jag en köttfärs- och pastagratäng. Lättlagad och god och den går alltid hem hos barnen. Det är ju egentligen bara en vanlig köttfärssås som man blandar med kokt pasta i en form, slänger på lite ost och broccoli och så in i ugnen, rätt så enkelt men ändå lite variation mot den vanliga köttfärssåsen och spaghetti som jag brukar göra.

Ingredienser
en sats köttfärssås
kokt pasta tex penne
2 påsar mozzarella
förkokt broccoli

Blanda ihop pasta och köttfärssåsen i en ugnsform. Lägg i den kokta broccolin och blanda runt. Skär mozzarellan i skivor och fördela över. In i ugnen på 200 grader i ca 20 min.

Jag som inte äter pasta lät en bit av gratängen vara "pastafri", dvs bara köttfärssås, broccoli och mozzarella. Jag fick istället lite sallad, tomater och fetaost till, gott gott!


Nej, dags att lägga sig tror jag. Vi som i vanliga fall är riktiga tv-nördar har inte kunnat titta på tv sedan i söndags. Vi hade ju ett enormt åskoväder som drog in natten mot i måndags här i Göteborgsområdet. Slog ut både det ena och andra nätet tror jag och Telia har stora problem med nätet. Ja, ja, det funkar ju med mobilt bredband också även om det är segare, jag kan ju iallafall få ut mina blogginlägg ;-) Godnatt!



tisdag 26 augusti 2014

Fiskgratäng med fänkål och tångsalt från Kåseberga

kåseberga tångsalt

När vi var i Skåne på semestern så var vi och kikade på Ale stenar. Nedanför Ale stenar ligger ju Kåseberga hamn och här finns ett fiskerökeri där man kan köpa diverse rökta fisk- och skaldjursprodukter. Dem hade även ett fåtal egengjorda kryddblandningar som jag blev intresserad av. Jag valde att köpa med mig en utav dem hem, nämligen deras tångsalt som bland annat bestod av alger. Kan detta då ge någon speciell smak i tex en fiskgratäng undrade jag. Jodå, det blev en väldigt god smak tycker jag. Kan inte beskriva den direkt men smaken blev mustig och kryddig ;-) Så här gjorde jag iallafall och det går givetvis att hoppa över just den kryddblandningen och ta en annan fiskkrydda ;-)
 

Ingredienser fiskgratäng
1 kg torskfiléer
1 gul lök
1 fänkål
salt och peppar
en näve körsbärstomater
3 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
2 msk äpplechutney
1 msk Kåseberga tångsalt
hackad dill

Smöra en ugnsform och lägg i fisken. Salta och peppra.

Grovhacka löken och skiva fänkålen, fräs i lite smör eller kokosfett tills dem mjuknar. Häll över fisken. Dela körsbärstomaterna och fördela över fisken.

Blanda ihop creme fraiche, grädde, äpplechutney och fiskkryddan och häll över formen.

In i ugnen på 200 grader ca 25-30 grader. Strö över hackad dill innan servering.

Ingredienser blomkål- och broccolimos
½ blomkålshuvud
1 broccoli
vatten
salt
2 msk creme fraiche
2 msk smör
salt och peppar

Koka kålen mjuk. Ånga av och lägg i creme fraiche och smör. Kör med stavmixern tills allt har blandats. Smaka av med salt och peppar.



Sponsrad video - Xanté

Märker ni att kvällarna blir mörkare och mörkare? Ja, det är väl bara att erkänna att sommaren börjar ta slut och hösten tar över. Hösten kan ju vara rätt så mysig ändå, tända ljus, tända brasan, kura upp sig i soffan med något gott i glaset. Borta är dem bubbliga drinkarna som var så goda i somras, nu tar vi istället fram andra saker såsom tex likörer. Har ni testat Xanté? Xanté är en likör med smak av päron med en ton av cognac. Serveras kyld som en avec eller som drinkingrediens.

Mys lugnt! :-)

Sponsrat inlägg




söndag 24 augusti 2014

Helgrillad ryggbiff, clubstek och provensalsk grönsakslåda + vintips!

Började dagen med ett löppass, edan blev det goda kesoplättar till frukost. Lite rensning i trädgården har jag också hunnit med, sedan kom värsta regnskuren men nu ljusnar det upp igen så jag får skriva snabbt och kila ut sen igen, bäst att passa på ;-)

helgrillad ryggbiff

Igår blev det grillmiddag igen. En hel ryggbiff åkte på och även två clubstekar. Blev så glad när jag hittade dem på Citygross när vi var och handlade där igår. Dem har så himla mycket bra kött på Citygross och dessutom svenskt, tummen upp för det!

Ryggbiffen fick en rubbing, sedan gav jag den lite färg på grillen och sedan fick den gå klart på indirekt grillning till 52 grader. Clubsteken fick också rubbing, sedan grillade jag den några minuter på varje sida. Perfekt!
tian

Till köttet blev det en tian (provensalsk grönsakslåda) på haricot verts. Tian kan man göra av många olika grönsaker, man tar det man har hemma helt enkelt. Jag har tdigare lagt ut recept på olika tianer, den klassiska med haricot verts finns HÄR, denna gången lade jag i ett paket bacon i äggsmeten också, riktigt gott! HÄR hittar du en tian med haricot verts, squash och tomater och sist så har jag också gjort en tian med squash, sparris och tomater som du hittar HÄR.




Drack ett väldigt gott och fint rött vin till maten som jag fått hem för provning nämligen Passimiento Bagglio Gibellina. Ett vin från Sicilien gjord på torkade Nero d'Avola och unga Frappatodruvor. Tydligen Siciliens svar på Amaronevin. Och ja, det var jättegott! Kraftigt, passade perfekt till maten, ja ett vin i min smak. Finns i Systembolagets beställningssortiment och har nr 70305. Löp och köp! :-)
passimiento baglio gibellina



onsdag 20 augusti 2014

Ugnsgrillad fänkål och blomkål

Äntligen fick vi lite sol igen! Det har blåst rejält idag men det har i alla fall inte regnat något som det ju har gjort i några dagar nu, rejält också!

Idag blev det ett löppass när sambon kom hem, det gäller att passa på så länge vädret är bra. Tunga ben idag men det gick bra ändå. Konstigt det där ändå, att benen känns så otroligt tunga ibland och nästa gång känns det som man flyger fram ;-) (nästan). Hmmm........

Nu när vardagarna är tillbaka är det dags för den lättlagade maten igen, det blir inga långa stunder som jag står vid spisen men det behövs ju inte heller, det är väldigt lätt att få till något gott på kort tid som tex den här grönsaksrätten jag gjorde idag. Fänkål och blomkål fick vara huvudrollsinnehavare och det blev riktigt gott!



Ingredienser
2 fänkål
½ blomkålshuvud
en näve körsbärstomater
färsk dragon
färsk timjan
rapsolja eller olivolja
en skvätt vin
salt och peppar

Dela fänkålen i klyftor och lägg i en ugnsform. Dela blomkålen i mindre bitar och lägg även den i formen. Hacka örterna och ringla över tillsammans med oljan. Häll på en skvätt vitt vin, salta och peppra.

In i ugnen på 200 grader i ca 30-35 min.

Serverades idag med tzatziki och färsspett. Enkelt och gott!

måndag 18 augusti 2014

Mixed grill med baconlindad sparris

Måndag igen och vi är lediga ;-) Dagis/fritids är stängt så det blev en dag hemma. Vi ska snart åka iväg en sväng till en lekplats nere vid havet men först tänkte jag visa lite bilder ifrån lördagens mixed grill.

mixed grill

Vi hade ju vänner över i lördags och hade först planerat kräftmiddag men priserna var skyhöga efter veckans blåsiga väder så det fick bli grillat kött istället. Inte fel det heller förstås ;-) Bestämde mig för att köra lite olika delar på grillen, det blev en sk "mixed grill". Helgrillad oxfilé, kycklinglårfiléer, revbensspjäll, korv och baconlindad sparris. Mycket gott! Så här gjorde jag:

Ingredienser oxfilé
en bit oxfilé (jag hade bara mittenbiten på ca 1 kg)
2 msk worcestershiresås
2 msk soja
1 msk sambal oelek
en kvist färsk rosmarin
2 tsk dijonsenap
1 dl olivolja
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Rensa oxfilén och lägg i en påse, häll över marinaden och låt gärna stå några timmar.

Förbered grillen för indirekt grillning, hälften briketter, hälften utan. Ge oxfilén lite färg runt om genom att grilla den direkt, lägg sedan över till indirekt och kör tills den blir 52 grader, försök att inte hålla över 200 grader i grillen, runt 180 blir bra. Låt vila ca 15 mina i folie innan du skär upp.

Revbenen gjorde jag enligt DETTA recept.

Kycklinglårfiléerna lät jag marinera några timmar i Adams rib rubb sedan trädde jag upp dem på grillspett och grillade tillsammans med alla korvar.


baconlindad sparris
Baconlindad sparris

Baconlindad sparris är enkelt, ansa sparrisarna och lägg i en skål, häll över olivolja, salt och peppar och blanda runt. Ta sedan 3-4 sparrisar och linda runt en baconskiva och sedan på grillen tills dem fått fin färg.

Serverade med lite olika såser bland annat min goda basilikamajonäs.

Blandade korvar.


mixed grill
Mixed grill! Kolla in oxfilén, PERFEKT!

Det blev en tomatsallad också. Egenodlade tomater, basilika och getost. Olivolja, salt och peppar!

Mycket gott!

Katja äter kladdiga revbensspjäll ;-)

söndag 17 augusti 2014

Daiguiri med vattenmelon

Söndag! Oj, vad veckan gått fort. Första veckan efter semestern..... Då var man igång igen, tur man ska iväg till värmen snart igen ;-)

Vaknade av att det ösregnade utanför fönstret idag. Lite trött i huvudet, vi hade vänner över på grillmiddag igår, jättetrevligt, trevligt sällskap och god mat.

daiquiri


Jag bjöd på en välkomstdrink igår, en Daiquiri vars recept jag hittade inne hos Mårtenssons kök. Riktigt god och svalkande, så här gör man:

Ingredienser för 4-6 glas
400 g vattenmelon i kuber
200 g hallon eller jordgubbar (jag blandade)
saften från en lime
några myntablad
1½ dl vit rom
ev sodavatten

Skär upp vattenmeloner i kuber och frys i några timmar.
Mixa alla ingredienser och späd ev med lite sodavatten om det blir för tjockt, det blev det för mig så jag tog kanske 2 dl sodavatten och mixade i. Gott, gott :-) Återkommer med bilder och recept på själva grillmiddagen såklart!



tisdag 12 augusti 2014

Beer can chicken med rökta rödbetor

Ja, då var semestern över och jag har redan arbetat två dagar. Känns ju alltid jobbigt att börja jobba igen men det har ändå gått rätt smidigt och barnen är glada att vara tillbaka på dagis/fritids. Om 7 veckor drar vi dessutom iväg på semester igen :-) Det blir Mallorca denna gången, ska bli skönt, något att se fram emot!
 
beer can chicken

Jag gav mig på Beer can chicken i söndags igen och denna gången blev den verkligen jättebra. Smaken satt där, röksmaken var tydlig, skinnet var krispigt, jättegott! Viktigt här tycker jag är att man ser till att använda ett kryddsmör som man arbetar in under skinnet på kycklingen. Detta gör att smaken kommer åt köttet och det blir lite saftigare. Så här gjorde jag:

Ingredienser
en kyckling, gärna majskyckling
kryddsmör av något slag, jag tog smör med parmesanost, vitlök och kräm av soltorkade tomater
rubbing, valfri, någon du gillar helt enkelt, helst egengjord såklart ;-)
en burk öl

Ta fram kycklingen i god tid innan den ska på grillen. Skölj av och torka torr. Snitta lite här och var i skinnet och smeta in krydddsmöret. Häll över rubbingen och smeta in hela kycklingen väl.

Förbered grillen för indirekt grillning. Briketter på två sidor av grillen och fritt i mitten där du ska ställa kycklingen.

Jag använder mig av en ställning för kycklingen och ölburken men det går även bra utan. Ställ ölburken och ställningen i en sk droppform i mitten av grillen, trä över kycklingen. Häll rökspån över glöden som du tidigare blötlagt. Håll ca 150-170 grader i grillen och låt kycklingen gå till ca 70 grader. Tog för mig ungefär 1½ timme. Fyll på en gång till under grillningen med rökspån.

rödbetor

Jag serverade kycklingen till grillad squash och rökta grillade rödbetor som jag körde samtidigt som kycklingen.

Ingredienser rökta rödbetor
ett gäng med små rödbetor
salt
olivolja
färsk rosmarin
salt och peppar
färsk dragon
färsk basilika
1 tsk rödvinsvinäger
 

Lägg rödbetorna på dubbelt lager med folie. Lägg över hackad färsk rosmarin. Kläm ihop till ett paket och stick lite hål här och var i folien, detta för att röken ska komma åt. Lägg rakt över glöden samtidigt som du grillar kycklingen. Grilla ca 40 min. Låt svalna lite och skala sedan. Dela i mindre bitar och lägg i en skål. Hacka dragon och basilika och lägg över tillsammans med rödvinsvinäger och lite olivolja. Salta och peppra och blanda runt. Servera med kycklingen, squashen och en dippsås.

beer can chicken med rökta rödbetor




söndag 10 augusti 2014

Helgrillad ryggbiff med ugnsbakade tomater



Jäklar i mig vilken god ryggbiff jag fick till igår. Grillade den hel på indirekt värme och serverade den med ugnsbakade egenodlade tomater, kryddsmör och sötpotatis. Perfekt måltid!

Ingredienser ryggbiff
en bit ryggbiff
rubb (valfri, ta den du gillar)
olivolja
 
Kryddsmör
smör
kräm av soltorkade tomater
riven parmesanost
salt och peppar
 
Ugnsbakade tomater
tomater i blandade storlekar och färger
salt och peppar
färsk timjan
pressad vitlök
olivolja

Förebered grillen för indirekt grillning, halva grillen med briketter och halva utan. Sätt ugnen på 200 grader.

Ta ut köttet, torka torrt och pensla på olivolja. Krydda rikligt med rubben. Låt vila tills det är dags att grilla. Man kan även låta den vila med rubben i några timmar i kylen innan det är dags för grillen.

Låt smöret bli rumsvarmt, blanda i övriga ingredienser. Rulla in i plastfolie och lägg i kylen fram tills servering.

Lägg tomaterna i en ugnsform, ringla över olivolja, pressa över en vitlöksklyfta, lägg över lite färsk timjan, salta och peppra. Ställ in i ugnen och låt stå i ca 45 min.

Härliga nyskördade tomater!

Mjuka, varma och väldigt smakrika!

Lägg köttet på grillen över briketterna för att ge färg runtom. I med stektermometern och lägg på den sidan där det inte är glöd. Försök hålla grillen på ca 150 grader och kör tills köttet blivit 52 grader. Ta ut och låt vila i ca 5-10 min.

Ge färg runtom.

52 grader! Låt vila innan du skär upp.

Perfekt!

Servera allt ihop med sötpotatis som fått gå i ugnen tillsammans med olivolja, kryddor och vitlök i ca 35 min. Så himla gott! Köttet blev perfekt. Ett glas rött till det och man blev lycklig ;-)

Mums!



lördag 9 augusti 2014

Skåneresan avslutades med besök på Kiviks musteri

Ingången till Kiviks musteri
Vi avslutade vår Skåneresa med ett besök på Kiviks musteri. Jag har varit där förut och det är väl egentligen inte jättemycket att titta på men det är i alla fall kul att shoppa i affären dem har ;-) Givetvis massor med olika produkter som dem tillverkar såsom must, cider, gelé, honung, salsor, såser mm mm. Köpte en hel del gott :-)






Vi gick också och kika på deras visningsträdgård där dem har ett antal olika sorters äppleträd och även en del av deras odlingar. Dem visade skillnaden på hur man odlade äpplen förr och hur det går till idag. Kul att se skillnaden!


Mina små humlor ;-)

Så här kanske man ska odla istället...för att spara plats :-)

Här var det päronträd!

Gammalt sätt att odla.
Modern odling

Efter vi var klara så tog vi en fika i caféet som ligger utanför. Jättegoda bakverk och givetvis var även jag tvungen att testa. Tog en god smulpaj som serverades i ett glas, så himla god! Tur semestern snart är slut så man kan gå tillbaka till sina gamla goda vanor utan massa socker och bakverk ;-)




Nedan ser ni vad vi handlade, nu har vi väl must för ett tag i alla fall. Honungen låter spännande tycker jag, den ska bli kul att smaka på. Har redan smakat på salsorna och chutneyn, supergoda med en hel del hetta!








Nej, nu måste jag ut till grillen igen, det ska på en hel bit ryggbiff idag, givetvis kommer receptet senare ;-)