tisdag 29 juli 2014

Gott grillat tillbehör i foliepaket

Hur har ni det i sommarvärmen?? Vilken sommar va! Hur skönt som helst, hoppas nu det håller i sig för imorgon drar vi söderut ner till Skåne. Vi tänkte börja i Skanör och sedan blir det Österlen. Ska bli jättekul och vi hoppas givetvis på bra väder, härliga bad och fantastiska vyer :-) Har ni tips på något vi absolut inte får missa så hojta gärna till ;-)

nyskördade rödbetor

nyskördade morötter

Igår blev det egenfångad makrill till middag. Körde filéerna på grillen med bara salt och peppar. Gott som tusan. Till detta gjorde jag två foliepaket som bestod av morötter och rödbetor, egenodlade såklart ;-) Så här gjorde jag:

Ingredienser foliepaket 1
färska morötter, gärna i olika färger
vitlöksklyftor
en kvist färsk salvia (eller annan ört du gillar)
några kvistar färsk timjan
salt och peppar
olivolja

Skala morötterna och dela dem på längden. Lägg dem på dubbel folie, lägg över kryddorna, vitlökarna, salta och peppra och ringla över olivolja. Knyt ihop paketet så det håller tätt.


Ingredienser foliepaket 2
färska rödbetor, gärna i olika färger
vitlöksklyftor
färsk timjan
salt och peppar
olivolja

Skala rödbetorna och skär i mindre bitar och lägg på folien. Över med vitlökarna, kryddorna, salta och peppra och ringla sedan över olivolja. Förslut foliepaketet och lägg på det tillsammans med morötterna på en varm grill, direkt grillning. Det tar ca 20-25 min för paketen att bli klara.


När det är ca 5 min kvar kan du börja grilla makrillen om du ska ha den till. Vi hade även helbakad sötpotatis till detta, även den gjord på grillen. Linda in i folie och kör ca 1 timme på grillen. Gör en god majonäs till och middagen är klar!





måndag 28 juli 2014

Barbequegrillade kamben med 3-2-1 metoden


Kamben och revbensspjäll är ju något som är himla gott. Jag har tidigare bara gjort dessa på grillen genom att först koka dem men så läste jag om den här 3-2-1 metoden på nätet och ville såklart testa. Passar ju utmärkt med sådana här långa grillningar nu när man är ledig och har semester. Vi hade Jonnys bror och hans familj över häromkvällen så då passade jag på att testa dessa kamben. Eftersom jag inte visste hur dem skulle bli så såg jag till att ha något annat som själva huvudingrediensen och det fick bli lammspett. Men, tillbaka till kambenen.

3-2-1 metoden innebär att man kör dem först 3 timmar med rub på låg värme indirekt på grillen, sedan virar man in dem i folie med lite vätska på och kör samma värme, fortfarande indirekt men nu 2 timmar. Sista timmen så tar man av folien och penslar på en god glaze.

Ingredienser
kamben
rub (recept nedan)
glaze (recept nedan)
öl eller äpplejuice
 
rub
 
Rub
4 msk paprikapulver
2 msk farinsocker, mörkt socker eller liknande
3 msk svartpeppar
4 msk grovt salt
1 tsk cayennepeppar
2 tsk vitlökspulver
2 tsk lökpulver
 
Lägg alla kryddorna i en mortel och mortla ihop. Förvara i en kryddburk eller liknande.
 
Glaze
2 msk oystersås
1 msk soja
1 msk sambal oelek
1 msk honung
2 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
saften av en lime

Blanda ihop alla ingredienser.

membran

Börja med att rensa kambenen, ta bort membran och putsa lite om det behövs. Membranet sitter på baksidan och ska tas bort för annars blir det segt och rubbingen kommer inte åt köttet. Ta tag i en kant genom att tex ta hjälp av en kniv. Dra sedan med hushållspapper (se bild). Rubba in kambenen väl.

snake barbeque

Förbered grillen för indirekt grillning. Jag passade på att testa en sk "snake" i grillen med briketterna men det är inte nödvändigt. Det ska vara indirekt grillning och grillen ska hålla ca 120 grader. Se till att den är det innan du sedan lägger på kambenen på den sidan där glöden inte är. Lägg på lite hickoryflis och kör sedan i 3 timmar. Fyll på med flis några gånger under tiden och ha hela tiden koll så du håller 120 grader eller där runt.

Precis pålagda på grillen.

Efter 3 timmar.

Inslagna i dubbelt lager folie.

När sedan 3 timmar gått så virar du in varje kamben i dubbla lager folie, häller på en skvätt öl eller äppeljuice och lägger tillbaka på grillen. Kör nu 2 timmar till.

Ta ur kambenen ur folien, lägg nu tillbaka på grillen och pensla med glazen. Kör ytterligare en timme. Ta av köttet från grillen och låt nu vila i folie lite löst i ca 20-30 min.


barbequegrillade kamben
Glazade och klara.

Avnjut med en god öl eller ett glas gott rött vin.

Lammspett, kamben, sallad och basilikamajonäs.


Smaken på dessa kamben blev riktigt bra och glazen är helt fantastisk. Vill du inte ha den så stark så drar du ner på sambal oeleken. :-)



lördag 26 juli 2014

Barbequegrillad laxsida med karibiska smaker

barbequegrillad lax

Det har varit mycket kött på grillen det sista men igår slog vi till och köpte en bit lax (mittbiten) och slängde på grillen. Jag grillade den indirekt under ca 30 min men tiden beror lite på hur tjock laxen är. Till laxen rörde jag ihop en god sås som bestod av hälften gräddfil, hälften turkisk yoghurt, 1 msk honung, en pressad vitlöksklyfta, skalet från en lime, salt och peppar. Mycket god!

Som rubbing till laxen använde jag Herbarias "Karibiens skatter" som består av rårörssocker, kokos, stensalt, ananasflingor, mangoflingor, lök, peperoni, cintrongranulat, paprika, vitlök, ingefära, kanel, timjan, svartpeppar, citrongräs, stjärnanis och korianderfrön, allt ekologiskt :-)

Så här gör man laxen:

Ingredienser
en bit lax ca 1 kg
lite olivolja
skalet från 1 lime
någon kryddblandning (rub), jag använde Herbarias "Karibiens skatter"

Börja med att smeta in laxen i lite olivolja. Strö över kryddblandningen och gnid in i laxen ordentligt. Riv över limeskal.

Gör iordning grillen för indirekt grillning. Grillen ska hålla någonstans mellan 110-130 grader. Jag höll ungefär 125 grader hela tiden. Lägg inte på laxen förens grillen uppnått denna värmen. Lägg sedan laxsidan på grillgallret, där det inte är varmt. Lägg på lite rökspån, jag använder hickory som jag blötlagt innan. Sätt in en termometer i laxens tjockaste sida. På med locket. Kör tills laxen uppnått en temp av 48 grader.
barbequegrillad laxsida

Min lax tog ungefär 30-35 min men det beror som sagt var lite på hur tjock bit du har och hur varmt du har i grillen.

Serverades med den goda dippsåsen, lite färskpotatis och en squash- och auberginegratäng. Mums!


onsdag 23 juli 2014

Grillat lammracks och bad vid Vinga fyr

Grilla, grilla, grilla, jag hoppas ni inte tröttnar på mina grillinlägg ;-) Men det är faktiskt så att varje gång jag lagar mat nu på sommaren så är det grillen som får jobba, bäst att passa på! Denna gången blev det grillade lammracks. Så himla gott! Till lammet blev det en bondbönspuré, pesto, grillad sparris och en sallad.
Uppskurna lammbitar.

Lammracksen är enkla att tillaga. Jag gjorde en marinad bestående av olivolja, rivet citronskal, pressade vitlökar, hackad färsk rosmarin, salt och peppar. Lät lammet ligga i marinaden någon timme innan jag lade den på grillen. Först direkt grillning, dvs ge den lite färg runt om direkt över glöden, sedan indirekt tills den är klar. Jag tog köttet vid 55 grader, då är det lagom för oss som gillar rätt så rött kött ;-).

Receptet till bondbönspurén hittar du HÄR och peston finns HÄR.


Igår var vi bara hemma och tog det lugnt, fick besök av Jonnys stora son Robin och hans lilla familj + att farmor (barnens) var här. Väldigt varmt förstås så det blev till att sitta stilla under paviljongen ;-)

I förrgår var vi ute och badade vid Vinga fyr. Trots att jag är född och uppvuxen här i Göteborg och alltid har älskat havet så har jag aldrig varit där ute! Konstigt ;-) Vilket härligt ställe och vilket vatten! Riktigt salt och klart, så himla skönt! Lite bilder kommer här:








Idag har vi ytterligare en härlig sommardag framför oss. Idag drar vi hem till mina föräldrar som bor i Sätila, precis vid sjön. Nu ska här badas igen ;-)

Svenskodlad squash ligger och ruttnar bort för att grossisterna väljer holländskt istället

Fan vad arg jag blir! Läste precis den HÄR artikeln på GP.se. En halländsk bonde som odlar squash, fick låta 5 ton ligga kvar på åkern och ruttna bort, detta pga att grossisterna istället väljer att köpa holländskt. Vad är detta??? Visst vill väl alla (i alla fall de flesta) konsumenterna ändå hellre köpa svenska produkter nu när det är säsong även om de är lite dyrare i pris?? Nej, skärpning grossisterna!! Jag tänker i alla fall bojkotta holländska produkter nu när det är säsong för dem svenska, hur gör DU???

Ingemar Johansson tvingas plocka squashen och låta den ligga kvar vid plantan i stället för att låta den gå till butiken. Bild lånad från GP.se.


söndag 20 juli 2014

Bondbönor - odling, skörd och tillagning

Nyskördade bondbönor
Bondbönor! Så himla gott tycker jag och så himla fina :-) Har ni inte testat att odla (eller äta) så gör det. Inte speciellt svårt alls! Tänkte berätta lite om hur jag odlar mina bondbönor och vad man kan göra för goda rätter med dem, enjoy! ;-)

Odling:
Till skillnad mot andra bönor så tål bondbönan lite kyla och frost så man kan så dem relativt tidigt, när jorden har redit sig men minst ca 4-5 grader i jorden. Blötlägg fröna 1 dygn före sådd för tidigare groning. Fröet ska ner ca 5 cm i jorden och man sår med ca 15 cm mellanrum. När dem kommit upp en bit så kan man kupa upp runt plantan för bättre stöd. Plantan behöver växtstöd. Tänk på att sätta ett rätt så långt stöd, plantan blir oftast längre än vad man tror. Jorden behöver inte vara så näringsrik eftersom bondbönan själv försörjer sig på kväve men den behöver vara humusberikad, dvs blanda upp med kompost eller liknande.


Skörd:
Bönorna skördas när baljan blivit stor och man känner att bönorna har blivit stora. I år skördade jag mina första bondbönor redan den 10 juli vilket är rätt så tidigt, man brukar få vänta 1 eller 2 veckor till. Klipp eller bryt av baljorna.

Två olika sorter av bondbönan.


Tillagning:
Plocka ur bönorna ur baljan, lägg bönorna i kokande vatten ca 4 min, lite beroende på hur stora dem är. Skölj av i kallt vatten och ta av skalet/höljet för att få ut den gröna bönan.

Här kan man sedan välja att tillaga den på olika sätt. Det allra enklaste är att fräsa upp dem i en klick smör i en kastrull tillsammans med lite pressad eller hackad vitlök, lite flingsalt på så är dem redo att serveras.

Man kan välja att bara helt enkelt blanda ner dem i en tomatsallad som jag har gjort HÄR.

bondbönspure
Bondbönspuré

Det allra godaste är nog ändå att göra en puré av bönorna, en bondbönspuré. Så här gör jag den:

Ingredienser
4 dl råa bondbönor (blir ca 2 dl kokta)
2 vitlöksklyftor
olivolja ca ½ dl
en näve parmesanost
saften från ½ citron
2-3 msk creme fraiche
salt och peppar

Koka bönorna i ca 4 min i saltat vatten. Skölj i kallt vatten och skala. Lägg bönorna i en matberedare eller mixer. Riv ner två vitlöksklyftor, kör igång mixern och häll i olivoljan lite i taget medans maskinen kör. Tillsätt sedan osten, citronsaften, creme fraichen, salt och peppar och mixa lite till. Lägg upp i en skål och servera till tex grillat kött eller lägg i botten på en bruschetta som du sedan toppar med mozzarella och tomater. Mycket gott!

Så, nästa år vet du vad du ska odla i ditt grönsaksland ;-)



lördag 19 juli 2014

Löppass, frukost, skörd och lunch

Då var vi hemma igen efter en minisemester i Danmark :-) 4 dagar på Lalandia i Rödby gjorde oss alla bra, barn som vuxna men nu är det skönt att vara hemma igen.

Trött men nöjd efter morgonens löppass!

Efter 4 dagar i Danmark och med allt vad det innebär i så var ett löppass imorse välbehövligt ;-) Efter löpningen blev det en god frukost på ägg och kesella med egenplockade bär. Lyx!

Kesella blandat med grekisk yoghurt, vaniljpulver, kokosflingor och bär från trädgården.
Några riktigt stora och fina, dags att skörda resten.
Bara man vänder ryggen till så växer det så det knakar i trädgården. Igår när vi kom hem skördade jag ett gäng med squash och några gurkor. Idag var det dags att kolla på vitlökarna. En del små men också en del stora, tror det kan vara dags att skörda allihopa faktiskt, tror inte dem blir större, däremot så riskerar man att det skyddande skalet spricker och därmed blir klyftorna blottade om man väntar för länge med skörden.




Har också skördat bondbönor som jag ska göra bondbönspure på och även ett massa basilika som det ska bli pesto på. Fick bra hjälp med att sprätta bondbönorna som ni ser på bilden ovan ;-)

Är rätt nöjd med den här chiliplantan som jag köpte i våras. Tror den heter "multicolor" eller något liknande och ni kan ju förstå varför, många färger på samma planta, kul!


Lunchen idag blev enkel. Perfekt när man inte orkar göra något annat eller om man inte har några rester kvar. Stek på en god korv, koka lite broccoli, blanda ihop majonäs med ajvar så har man en perfekt lunch.


Middagen ikväll blir dock lite mer krävande, ska grilla lammracks :-) Ut och njut i solen nu!

P.S De flesta bilderna är tagna med mobilkameran därav lite kass kvalitet ;-)




måndag 14 juli 2014

Helgrillad egenfångad makrill

Tjusiga GAISare ;-)
Nu när makrillen har kommit in så brukar min sambo då och då åka ut och fiska på kvällen. Någon gång så kommer han till och med hem med fisk ;-) och denna gången så blev det ett gäng med makrillar. Det är ju så himla gott och framför allt nyttigt med makrill, det jobbiga är ju förstås alla ben :-( Jag valde att helgrilla några utav dem. Fyllde dem med diverse godsaker och sedan fick dem gå på direkt grillning på Webergrillen.

Ingredienser
hela rensade makrillar
citroner
färsk dill
salt och peppar
olivolja

Börja med att skära några snitt på båda sidorna på makrillarna. Ringla över lite olivolja, salta och peppra väl och försök få in i alla hörn, inuti och utanpå. Skär citronen i skivor och lägg i makrillen tillsammans med några dillkvistar. Pressa också över lite citronsaft över fisken.

Redo för grillen!


Starta upp grillen för direkt grillning och lägg på makrillarna. Grilla ca 5 min per sida för normalstora fiskar.

Servera dem hela eller ta ut lagom bitar och lägg på varje tallrik, se till att få bort så mycket ben som möjligt.

Serverades med en dipp sås gjord på hälften gräddfil, hälften grekisk yoghurt, hackad gräslök och hackad dill, salt och peppar. Jag grillade även lite grönsaker i foliepaket, jättegott!

 
 
 

Hamburgare av högrevsfärs på grillen

Idag har vi packdag här hemma. Drar till Danmark imorgon bitti, närmare bestämt till Lalandia. Ska bli kul! Vi har varit där flera gånger tidigare så vi vet att vi blir nöjda :-) Har ni varit där?? Inledde dock dagen med ett löppass. Det är ju så himla skönt nu när man kan träna på morgonen innan frukost, gör hela dagen! Testa att träna på morgonen om ni inte gjort det!

Hamburgare färdiga för grillen!

Grillen fortsätter att gå varm här hemma. Jag tycker det är allra roligast att laga sådant som tar lång tid på grillen men denna gången blev det en kortis, nämligen hamburgare. Använde mig av högrevsfärs som ju är det bästa för hamburgare. På min som var utan bröd (hade salladsblad istället) hade jag cheddarost, hemmagjord hamburgerdressing, tomater och lök. Mumsigt gott! Dressingen är supergod och jätte enkel att göra :-)

Ingredienser hamburgerdressing
1½ dl ketchup
100 g bostongurka
100 g majonäs
1 gul lök

Hacka den gula löken fint och blanda ihop med övriga ingredienser.


Hamburgarna grillade jag givetvis på direkt grillning, tar bara några minuter per sidan. Måste också visa er vad jag köpt till grillen. Har ju alltid kört med tändvätska innan men nu använder jag en sådan här sk skorstenständare ifrån Weber. Funkar så himla bra, går snabbt och det är smidigt och man slipper den äckliga tändvätskan!! ;-)



Gjorde en coleslaw till hamburgarna. Strimla vitkål, morot och majrova (kan uteslutas). Blanda ihop med en del majonäs och en del creme fraiche, en skätt vitvinsvinäger, salt och peppar. Klart!

Ha en go dag!