fredag 30 maj 2014

Grillad kyckling med snabblagad basilikamajonäs

Vilken dag vi har idag! Solen skiner och det är så där lagom varmt här i Göteborg. Inledde dagen med en löprunda, bara jag och rådjuren som var vakna ;-) Sedan blev det frukost. Bästa starten på dagen om du frågar mig. Förbränningen är som bäst på morgonen innan frukost och man får en energikick som håller länge, skönt!

Svettig men pigg och glad efter morgonlöpet :-)

Igår kväll blev det grillat....igen ;-) Visst är det härligt med dessa grilltider, älskar grillad mat, det är så himla enkelt och framför allt gott!

Jag styckade två hela kycklingar och la dem i marinad under dagen som bestod av hälften olivolja, hälften rapsolja, pressad vitlök, färsk hackad oregano och timjan (passa på när man har fina färska kryddor i trädgården), lite soja och lite worcestershiresås. Salt och peppar förstås.

grillade kycklingdelar
Grillade kycklingdelar och sparris.

Grillade sedan delarna tillsammans med sparris. Ugnsgrillade sötpotatis och gjorde en supergod basilikamajonäs till, recept kommer här:

Ingredienser
1 ägg
2 dl rapsolja (använd en neutral)
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
en handfull färska basilikablad
salt och peppar

Se till att alla ingredienser har rumstemperatur, knäck i ägget (hela ägget) i en hög skål, tillsätt dijonsenap och vitvinsvinäger. Häll över rapsoljan och låt stå någon minut så oljan hamnar på toppen. Sätt i en stavmixer och kör till lagom konsistens, tar bara några sekunder. Tillsätt basilikan, salt och peppar och kör lite till tills du ser att basilikan har fördelats. Klart!

basilikamajonäs
Basilikamajonäs på sekunden!

grilltallrik
Perfekt grillmiddag i mitt tycke :-)

Och med ett glas vin till så blir det ett plus i kanten ;-)



tisdag 27 maj 2014

Vilken är bästa delen på kycklingen?

grillad kycklinglårfile

Kycklinglårfilén helt klart! Använder faktiskt kycklinglårfilé mer och mer, det är ju faktiskt mycket godare än vanlig filé tycker jag. Inte lika torr, inte lika tjock, dvs går snabbare att tillaga och den är riktigt mör och fin. Nu när det är grilltider så är den perfekt för grillen!



När vi grillade i helgen så marinerade jag kycklingen först, jag blandade ihop olivolja med soja, lite honung, kryddor och sambal oelek. Sedan på grillen tillsammans med sparris och till detta blev det en god blandad grönsallad och en fetaostdipp. Dippen är superenkel, bara till att blanda hälften creme fraiche, hälften grekisk yoghurt, fetaost, en skvätt honung, salt och peppar. Gott, gott! På tal om grekisk yoghurt så köpte jag den som finns på Lidl sist. Den gillade jag, vilken härlig konsistens! Dessutom innehåller den mindre kolhydrater än tex Lindahls, perfekt!

milbona grekisk yoghurt


Drack ett himla gott vin till också, Trapiche, ett rött fruktigt och smakrikt vin ifrån Argentina. Finns på systemet för 82 kr, nr 16554.

trapiche


Bara en dag kvar på arbetsveckan, sedan är vi lediga igen, sköööönt!





söndag 25 maj 2014

Så var de sista grönsaksplantorna i jorden!

Förgrodda bönplantor redo för grönsakslådorna.
Igår åkte dem sista grönsaksplantorna äntligen ner i jorden. Känns som jag är lite senare i år med allting men det kanske inte är fel ändå, innan har jag nog satt för tidigt och så har det kommit kyla och stoppat upp plantorna. Igår satte jag i alla fall ner bönor, sk haricot verts, både höga och låga. Frösådd stor gul lök och purjolök åkte också ner. Svårt att tro att de taniga små stråna ska bli något men det vet jag ju av erfarenhet att det blir ;-)

Gul jättelök och purjolök.

Fick också planterat både squash (gul och grön) och butternut squash. Förra året var jag ju så glad för det var första gången jag lyckades med att få pumpor på plantorna (även om det bara blev två) och i år hoppas jag på samma tur, fasta gärna några fler då ;-)

Squashen odlar jag alltid i min ena kompostbinge :-)

Butternut squash får vara i en odlingslåda med glaslock som jag lägger på om det blir kallt. I bakgrunden rädisor som snart måste skördas.

Skördade också ett gäng med rädisor, har just nu överflöd av rädisor men vi ska nog klara av att äta upp dem. Efter jag skördat sår jag mera så jag hela tiden har tillgång till goda rädisor.

Både långa och runda rädisor!

Hur går det för er andra, har ni börjat skörda ännu och är allt satt i jorden???

lördag 24 maj 2014

Ledig dag avslutades med grillning och roséchampagne

Som jag berättade i mitt tidigare inlägg så var jag och sambon lediga igår, ensamma, inga barn. Riktigt skönt och verkligen något vi behövde! Vi var ju inte lediga hela dagen förstås men i alla fall under normal arbetstid.


Spenderade några timmar ute med båten på en ö som är helt perfekt, där finns både klippor och strand och igår var vi helt ensamma, helt tyst, ibland körde en båt förbi på avstånd, bara vi och svanarna ;-) Dock alldeles för kallt i vattnet för min smak men Jonny badade som vanligt. Vi hade med oss färdig mat som vi hade lagt i foliepaket och som vi bara slängde på grillen för uppvärmning. Korv med sötpotatis och tzatziki, gott gott.

alexandre bonnet

När vi sedan hämtat ungarna och kommit hem så var det dags för middag. Det blev grillat även här. Grillade lax och massa grönsaker, till detta blev det tzatziki och en citronmajonäs och som matdryck blev det champagne ;-) Jodå, det passade alldeles utmärkt. Fick hem en flaska Alexande Bonnet rose champagne som vi ju var tvungna att testa. Mycket god får jag säga, godare än vanlig champagne som jag ibland kan tycka är för torr och bitter/besk. Tummen upp! Finns på Systembolaget med nr 7471 och kostar 259 kr.

roséchampagne



Idag har vi molnigt här i Göteborg, perfekt för trädgårdsarbete! :-)





fredag 23 maj 2014

Hur inleder man en ledig dag på bästa sätt?

Jo, med ett löppass givetvis ;-)Idag är jag och sambon lediga tillsammans. Barnen är på dagis och i skolan och vi ska vara helt själva, när var vi det sist?? Som sagt, medans Jonny lämnade barnen tog jag en tur ut i spåret. Varmt men lugnt och fint. Var tvungen att stanna till och fota de vackra liljekonvaljerna också :-)



Nu har vi precis ätit en lugn och god frukost och lite senare drar vi ut med båten för lite sol (och kanske bad). 

Ha en trevlig fredag för det ska vi ha!! :-)


tisdag 20 maj 2014

Mangosalsa - fräscht och gott tillbehör

mangosalsa

Ett väldigt gott och enkelt tillbehör nu när värmen börjar komma är mangosalsa. Fräscht och gott och enkelt! Jag valde att tillsätta tomater och avokado också. Hade tyvärr inte färsk chili hemma så det fick bli chilipulver men färsk chili är givetvis bäst. Viktigt här att mangon verkligen är mogen, den ska dofta gott och sött. Jag hittade färdigmogna i min affär, mycket bra!

Ingredienser
1 mango
1 avocado
några körsbärstomater
1 färsk chili eller lite chilipulver (mängd är svårt att ange, beror på hur hett du vill ha och hur stark chilin är)
1 lime
2 msk olivolja
salt och peppar
färsk koriander
färsk persilja

Blanda ihop saften från en lime med olivolja, salt och peppar och ev chilipulver. Tärna ner mango, avokadon och tomaterna och lägg i en skål, använder du färsk chili hackar du ner den också.

Hacka örterna och blanda ner med övriga ingredienser. Häll över dressingen och blanda runt. Låt stå svalt till servering.

Serveras till tex grillad kyckling!




måndag 19 maj 2014

Sponsrad video - Lidl´s fördomsturne

Ni har säkert precis som jag haft era fördomar emot Lidl, kan verkligen billig mat vara lika bra som dyrare mat? Lidl ville ju bevisa detta för ett tag sedan genom att öppna sin pop-up restaurang Dill som gjorde stor succe. Nu fortsätter dem sitt jobb med att få oss svenskar mer positiva gentemot Lidl denna gång genom att ge sig ut i Sverige på en turné med sin pop-up restaurang, denna gången i form av 3 mobila 40 fots containrar som blivit mysigt inredda. Denna gången har dem med sig stjärnkocken Angela Hartnett (som faktiskt upptäcktes av självaste Gordon Ramsay) som ska tillaga en somrig grillmeny.

Första besöket gjorde dem hos Marie Söhrman som tidigare hade skrivit på deras facebooksida att hon inte trodde på att man kunde göra god mat med Lidls råvaror. Kika på videon för att se hur det gick ;-) Så håll utkik, kanske kommer dem till just din stad! :-)

Sponsrat inlägg



söndag 18 maj 2014

Lammbog i ugnen efter en heldag i solen


Vilken dag vi hade igår! Jätteskönt väder som mestadels spenderades i trädgården. Vi hann även ut en tur med båten vilket jag var lite skeptisk till först eftersom havet kyler ner och det inte brukar ha blivit speciellt varmt vid den här tiden men där hade jag fel ;-) Det var jätteskönt på ön vi åkte till och barnen fick badat litegrann, eller i alla fall doppat fötterna ;-) Fantastiskt med all den fina strandtriften som blommar nu ute på öarna, se bilden nedan.

strandtrift

 

På eftermiddagen när vi kom hem så var det dags att ta hand om middagen. Lammbogen hade legat i ugnen i ca 4 timmar och var klar men vi var ju tvungna att ha något till och då blev det ugnsrostad potatis och så gjorde jag en fantastiskt god sås av skyn som blivit av lammet. Mums!!
ugnstekt lammbog


Ingredienser ugnsstekt lammbog
en bit lammbog
vitlöksklyftor
färsk rosmarin
örtkryddor typ herbes de Provence
salt och peppar
olivolja

Sätt ugnen på högsta värmen.

Om det är mycket fett kvar på bogen så snitta det. Smeta sedan in bogen med olja och krydda med dem torra kryddorna runt om hela bogen.

Lägg några kvistar färsk rosmarin i botten på en ugnsform tillsammans med några vitlöksklyftor, lägg bogen ovanpå och avsluta med ytterligare rosmarin och vitlöksklyftor (dem behöver inte skalas).

Täck formen med aluminiumfolie och ställ in i ugnen, sänk till 175 grader och kör i minst 4 timmar. Sedan är det bara att dela köttet med två gafflar.

Av skyn gör du sedan en sås där du tillsätter grädde, philadelphiaost och lite röda vinbärsgelé.


På kvällen blev det lite lyx i form av hummer och en flaska cava som jag fick med mig hem ifrån Palma ;-)

cava

hummer

lördag 17 maj 2014

En "gott och blandat" tallrik



Ibland tittar jag på min middagstallrik och tänker "vad är det som är så fel med den här maten?". Jo, för det finns ju väldigt många därute som är så himla mycket emot lågkolhydratkosten och säger "men man måste ju njuta också och så där mycket fett kan jag inte slänga i mig och jag kommer sakna pastan alldeles för mycket". Ja, ni känner säkert igen det ;-) Kolla in min tallrik nedan då, den är inte LCHF på grund av mangon och inte paleo pga fetaosten (tror jag) men det är en helt okej lågkolhydrattallrik och här saknar jag ingenting. Resten av familjen tog en bit bröd till men det är heller ingenting jag saknar. Saknar du något på min tallrik???

Världens enklaste sås gjorde jag till detta, bara att blanda ihop majonäs med ajvar, jättegott!

Utöver såsen består tallriken av grillade kycklingben, grillad sparris, fetaost, oliver, mangosalsa (recept kommer senare) och soltorkade tomater.



 
 



onsdag 14 maj 2014

Blomkålstabbouleh med grillad entrecôte

Det värsta med att åka iväg på en resa det är att så fort man kommer hem så börjar man fundera på när man kan åka iväg igen ;-) Känner ni likadant? Nu vill jag bara boka in nästa resa så snart som möjligt! Vi får se vad det blir men till värmen vill jag verkligen snart igen :-)


Det var i alla fall skönt med lite avbrott i vardagen men nu rullar det på igen, jobb, dagishämtning, matlagning, träning mm mm. Det blev grillad mat idag, i alla fall delvis. Jag grillade på en hel entrecôtebit och serverade den med en blomkålstabbouleh. Tabbouleh har jag ju gjort tidigare men inte på detta sättet. Man använder som namnet säger blomkål istället för bulgur och det blir jättegott! Så här gjorde jag:

Ingredienser
ett blomkålshuvud
saften från en citron
1 dl olivolja
salt och peppar
persilja
mynta
körsbärstomater

Kör blomkålshuvudet i en matberedare så det rivs ner och blir så smått det går. Blanda ihop citron och olivolja med salt och peppar. Häll över blomkålen och blanda runt.

Hacka persilja och mynta och blanda ner i skålen. Dela tomaterna i mindre bitar. Blanda runt och låt gärna stå i kylen en stund innan servering så smakerna hinner sätta sig.

Servera med grillat kött och en dippsås. Jag blandade bara ihop pesto med turkisk yoghurt. Perfekt om du som jag vill dra ner på kolhydraterna!

blomkålstabbouleh



måndag 12 maj 2014

Boozt på Mallorca - Vilka dagar vi har haft!!

Mina härliga resekompisar!
Nu är jag hemma ifrån en helt underbar resa till Palma, Mallorca med "Booztgänget". Vilka dagar vi har haft! Dem har varit fyllda med skratt, glädje, träning, dans, powerwalk, underbara vyer, god mat och dryck, grym shopping, salta bad och mycket sol J Kan man begära något mer??? Eventet arrangerades av Annika Sjöö och Camilla Emring som är två helt underbara tjejer, glada och inspirerande.

Våra härliga arrangörer Camilla, Marie och Annika.

Vi bodde på Hotel Feliz som är ett svenskägt hotell och hotelldirektören Mats hade full koll på allt och var supertrevlig. Vi bodde så att vi hade ungefär en 20 min promenad in till stadskärnan och ungefär samma sträcka åt andra hållet så kom man till stranden. Perfekt ;-)

Varje morgon så fick vi en fantastisk frukostbuffé som innehöll allt man kan tänka sig och önska. En bra grej jag inte har tänkt på är att dem hade stekt på serranoskinka på samma sätt man steker bacon, mycket gott! Luncherna intog vi dels inne i Palma stad men även på stranden, det blev en del caesarsallad kan jag säga ;-) Gott och enkelt i värmen!

Frukostbuffen var fantastisk, allt man vill ha fanns där!

Caesarsallad på stranden!
I eventet ingick det två middagar, en tapasafton och en barbequeafton och även en cavaprovning. Vi fick stora gambasräkor (tror jag dem heter) som var så otroligt goda, ni ser dem på bilderna nedan. Känns som att middagarna var Paleoanpassade vilket passade mig utmärkt. Kött/fågel/fisk/skaldjur, mycket grönsaker och goda majonnäser, behöver man något mer??? ;-) En kväll var vi inne i Palma och åt själva. Jag och min kompis Ulrika delade på en helt fantastisk tallrik med grillad fisk och skaldjur. Jag älskar ju skaldjur och fisk så jag var i mathimlen kan jag säga J. Det blev en hel del cava under dessa dagar, mycket gott men jag känner att det kan räcka med cava nu för ett tag ;-) Har även druckit god jordgubbsmojito och sangria, gott, gott!

Tapastallrik!

Jordgubbsmojito :-)

Barbequetallrik!
Grillad fisk- och skaldjurstallrik, mums!
Vädret var helt perfekt, tror vi hade runt 25-26 grader varje dag och som ni ser nedan var stränderna och vattnet fantastiskt. Så härligt med riktigt salt vatten tycker jag även om sanden sätter sig precis överallt. Jag kan verkligen rekommendera Palma. Kanske inget ställe man åker till med barn och spenderar flera dagar men om man är på Mallorca så tycker jag definitivt man ska åka in till Palma en dag och shoppa loss. Barn (och männen) brukar ju inte tycka det är så himla kul med shopping ;-) Men att åka iväg så här med ett tjejgäng till Palma är ju helt perfekt. Vi var 4 tjejer som kände varandra sedan innan och totalt ca 75 tjejer på hela eventet (tror jag).



Vi hann ju med en hel del träning också, powerwalk på morgonen upp till ett slott som låg på toppen av ett berg. Belöningen var en fantastisk utsikt över Palma. Ett sambapass och ett tabatapass med Annika blev det också, jättekul!

Annika pushar på oss!

Trötta och svettiga efter tuff powerwalk upp för berget :-)

Tack Annika och Camilla för ett grymt evenemang och vi ser fram emot Boozt Falkenberg till hösten! Tack även till mitt grymma resesällskap i form av Tanja (som för övrigt fyller 40 år idag! Hipp hipp hurra!!!), Ulrika och Sari, vi har haft det jättekul ihop tycker jag och det här får vi göra om J





Utsikt från vårt hotell.