fredag 31 januari 2014

Kycklinggratäng med smakrik krämig sås

kycklinggratäng

Den här rätten bara måste du testa! Så lätt att tillaga men så otroligt god. Att kombinera sambal oelek med mango chutney är så himla gott, det blir en lagom stark smak men otroligt smakrik. Du kan ta vilka grönsaker du vill, jag valde de jag hade hemma helt enkelt. Så här gör man:

Ingredienser
1 kg kycklingfilé
1 röd lök
1 röd paprika
en bit squash
en bit aubergine
några körsbärstomater
några champinjoner
fett att steka i
2 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost med ört- och vitlökssmak
3 dl vispgrädde
1 msk sambal oelek
2-3 msk mango chutney
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela varje kycklingfilé i tre lika stora delar, bryn i smör eller olivolja i en stekpanna, salta och peppra och lägg sedan över i en ugnsform.

Skiva ner alla grönsakerna utan tomaterna och stek på i stekpannan, häll över kycklingen.

Blanda ihop grädde, creme fraiche, philadelphiaost, samba och mang chutney i en kastrull, låt koka upp och häll sedan över kycklingen och grönsakerna.

Dela körsbärstomaterna på mitten och fördela över formen. In i ugnen ca 25 min. Servera med blomkålsris eller vanligt ris om du äter det.

kycklinggratäng med blomkålsris

Fredag idag, skönt va? Ikväll blir det att tillaga något som jag tycker är himla gott men som jag bara köpt färdiglagat förut, hoppas jag lyckas och att det blir bra, återkommer såklart med resultatet. Trevlig fredag på er!

torsdag 30 januari 2014

Kolja i tomatsås med grönsaker och fetaost- och ärtdipp

haddock

God morgon på er! Mörkt och massor med snö är det ute just nu, kul för barnen och jag får nog erkänna att jag tycker det är rätt kul och fint med snö jag också ;-) Idag börjar jag lite senare så nu när barnen är iväg till dagis/skola så sitter jag och tar det lite lugnt med en kopp kaffe, skönt! Igår gjorde jag en lätt och fräsch fiskrätt med kolja som blev himla god. En klick feta- och ärtdipp till och lite broccoli så blev det en komplett middag. Idag har jag 5:2 dag så då blir det samma rätt men utan dippen, smidigt :-)

Ingredienser
800 g kolja
1 gul lök
½ aubergine
½ squash
1 röd paprika
2 burkar krossade tomater
ett gäng oliver
salt och peppar
färsk basilika
olivolja och kokosfett

Skär upp alla grönsaker i små bitar. Fräs i olivolja och kokosfett till de mjuknar. Tillsätt krossade tomater, salt och peppar. Låt småputtra under lock en stund.

Tillsätt oliverna till tomatsåsen. Skär koljan i mindre bitar, salta och lägg i tomatsåsen. På med lock och låt ligga tills fisken blivit vit, tar 5-10 min. Strimla lite basilika och ringla över fisken.

feta- och ärtdipp



Ingredienser dipp
½ pkt fetaost
2 dl ärtor
2 msk olivolja
1 msk tahini
salt

Mixa ihop alla ingredienser med stavmixer och lägg upp i skål. Låt gärna stå en stund i kylskåp innan servering. Servera med broccoli eller som resten av familjen gjorde, pasta ;-)


kolja i tomatsås

I eftermiddag ska vi iväg på lite kuligheter, det blir familjedag på sambons jobb som ju jobbar på Volvo så det blir att kolla lite bilar osv, lär bli kul för lillkillen som är helt tokig i bilar ;-) Imorgon fredag ska jag ge mig på en maträtt som jag aldrig testat förut, en riktig streetfood, vad tror ni det blir??? Ha nu en skön torsdag!

måndag 27 januari 2014

Enkel och snabblagad kycklinggryta med sötpotatis

Ny vecka, nya tag. Hur går det med det nya året? Har ni några nyårslöften som ni redan brutit? ;-) Jag ger aldrig nyårslöften, känner inte att jag behöver det. Jag kör på med min lågkolhydratkost och träning ungefär varannan dag, passar mig bäst, det är den här typen av mat och träning som jag mår bäst av. Du kanske mår bättre av något annat, kör det du mår bra av! Har dessutom börjat testa 5:2 metoden, får se vad det ger mig, är inne på vecka 4 nu.

kycklinggryta

Så här i början av veckan så tänkte jag bjuda på ett enkelt och snabblagat recept. Kycklinglårfilé använder jag mig av i detta recept men det går givetvis lika bra med kycklingfilé. Dock tycker jag ni ska använda er av lårfiléerna om ni inte gjort det, mycket godare faktiskt :-)

Ingredienser
1 pkt kycklinglårfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
en bit squash
en bit aubergine
några champinjoner
1 burk krossade tomater
½-1 dl vispgrädde
1½ msk italiensk kalvfond
salt och peppar
örtkryddor av något slag
olivolja eller kokosfett att steka i

Dela kycklingen i mindre bitar. Hacka lökarna. Dela övriga grönsaker i mindre bitar. Fräs löken i lite olivolja eller kokosfett. Lägg i kycklingbitarna och bryn på. Tillsätt övriga ingredienser och stek några minuter.

Häll i tomater, grädde och fond, salta och peppra och krydda med någon slags örtkrydda som du tycker om.

Servera som jag gjorde med ugnsrostad sötpotatis och en klick dippsås gjord på turkisk yoghurt, lite creme fraiche och kräm av soltorkade tomater, smaskens!!

Ha en go kväll!

lördag 25 januari 2014

Stekt torskrygg med vitvinssås och knaperstekt bacon

Kallt!
Idag vaknade vi upp till en riktigt härlig soluppgång, alldeles gul himmel och nästan molnfritt. Blir nog en härlig dag. Idag ska vi iväg på 70-års kalas vilket ska bli jättekul! Innan det så blir det en lugn dag med familjen, kanske vi åker ner till havet och fotar lite ;-)

torskrygg med vitvinssås

Gårdagens middag var riktigt god. Jag stekte torskrygg med vitvinssås och gjorde blomkålsmos till mig och kokt delikatesspotatis till de andra. Lite ärtor och sojabönor till det. Vi lyxade till det lite och köpte pilgrumsmusslor som vi hastigt stekte på och serverade till, riktigt gott! Mums! Perfekt fredagsmiddag :-)

Ingredienser torskrygg
torskrygg
salt och peppar
smör
1 pkt bacon
pilgrimsmusslor
 
Ingredienser vitvinssås
4 dl fiskfond (egengjord eller köpe)
2 dl vitt gott vin
1 gul lök
1 lagerblad
saften från ½ citron
salt
3 dl grädde
smör

Börja med såsen som behöver stå och reducera ett tag. Skiva den gula löken och fräs på litegrann i smör i en stekpanna. Häll över fonden, vinet och ett lagerblad och låt reducera ner till en tredjedel. Häll i grädden och droppa över citronsaften. Låt koka ner ytterligare litegrann. Salta. Klicka i smör i såsen och låt smälta.

Skär baconet i små kuber och knaperstek. Häll över på en tallrik med hushållspapper på så fettet får rinna av. Torsken saltar och pepprar du och steker sedan i rikligt med smör. Tänk på att inte köra för länge, torr torsk är inget gott, den ska vara ca 50 grader. Stek på pilgrimsmusslorna max 1 min per sida.

Servera med de tillbehören du vill ha tex kokt potatis och ärtor.

torskrygg med vitvinssås och knaperstekt bacon

torsdag 23 januari 2014

Fröinköp från Impecta

impecta

Idag fick jag hem mina fröer som jag beställt ifrån Impecta. Ja, det blev faktiskt bara Impecta denna gången. Jag brukar ju för det mesta köpa från Gourmetgarage också men de påsarna innehåller ju alltid så många frön så där hade jag mycket kvar :-)

impecta

Som vanligt så ska jag odla många olika tomatsorter. Jag har valt några gamla godingar men även några jag inte testat innan som tex Purple Calabash, en bifftomat men cool rödsvart färg. Längtar tills jag får sätta fingrarna i jorden igen men det blir nog till att vänta några veckor till innan jag sår tomaterna. Har du beställt fröer ännu?

vita tulpaner

Köpte hem vita fina tulpaner häromdagen. Visst är det härligt med lite vårkänslor även om våren känns väldigt långt borta just nu men man får försöka pigga upp hemmet med lite ljust i alla fall.

Ha de gött!

onsdag 22 januari 2014

Kycklinggryta med en grekisk avslutning

kycklinggryta

Nu har jag börjat testa lite recept ifrån min nya kokbok som jag fick i julklapp, Jamie Olivers "Nya Mat för hela året". Bland annat den här goda kycklinggrytan. Det är ingen färgglad historia men den blev väldigt god ;-) Att röra i avgolemono (citron och ägg) i en gryta i slutet är tydligen en grekisk tradition för att fräscha upp grytor. Så här gjorde jag:

Ingredienser
2 st hela kycklingar
salt och peppar
olivolja
6 vitlöksklyftor, finhackade
1 stor gul lök, finhackad
1 stor fänkål, finhackad
1 purjolök, tunt skivad
en liten knippa persilja, stjälkarna finhackade
en liten knippa dill, stjälkarna finhackade
ett par stjälkar dragon, stjälkarna finhackade
ca 2 dl frysta ärtor
2 dl frysta bondbönor eller sojabönor
1 burk cannellinibönor
en näve urkärnade oliver
saften av 2 citroner
2 ägg
2 msk matlagningsyoghurt

Stycka kycklingarna. Ta fram en stor stekpanna eller stekgryta och häll i olivolja, salta och peppra kycklingdelarna och bryn dem i ca 10 minuter. Lägg åt sidan.

Fräs vitlök, gul lök, fänkål, purjolök och alla örtstjälkarna i lite olivolja tills allt är mjukt. Lägg tillbaka kycklingbitarna och häll på 8 dl vatten. Lägg på lock och låt koka på medelvärme i cirka 1 timme.

Ta upp de kycklingdelar som har ben och rensa köttet, lägg tillbaka i grytan. Tillsätt ärtor, alla bönor och oliverna. Låt koka några minuter.

Vispa ihop äggen med saften från citronerna och häll sedan smeten i grytan. Det får inte koka för mycket i grytan, då blir det äggröra. Rör om lite grann men inte för mycket. Rör sedan ner yoghurten. Hacka bladen från örterna och ringla över grytan. Servera med ris, blomkålsris eller blomkålsmos eller något annat som du tycker passar :-)

kycklinggryta med blomkålsmos
Kycklinggryta med blomkålsmos.



söndag 19 januari 2014

Fiskpinnar med remouladsås och blomkålsmos

Vilken söndag vi har fått! Solen skiner, snön ligger fint och fåglarna sjunger, kunde vinden lägga sig så skulle det vara perfekt ;-) Men man kan ju inte få allt, det blåser ju jämt här på Västkusten ;-) Har redan hunnit med en sväng ner till havet idag för att ta lite kort. Upptäckte när vi kom ner att jag hade glömt minneskortet i datorn....typiskt! :-( Fick ta lite med min Iphone istället, de blev rätt bra ändå eller vad tycker ni?


Nu är vi iallafall hemma igen, lillkillen sover och Isabella har en kompis här så de ska leka. Jag tänkte slappa lite, förbereda middagen och sedan när det är dags för solen att gå ner så tänkte jag åka ner en snabbis till havet igen för att se om jag kan få några bra kort.

Tänkte iallafall dela med mig av mitt recept på fiskpinnar med remouladsås först. Detta åt vi igår och det var så himla gott! Testa gärna att göra blomkålsmos till som jag gjorde, fast det går ju givetvis bra med potatis också :-)

fiskpinnar med remouladsås


Ingredienser fiskpinnar
vit fisk, jag använde kolja
några ägg
lite mandelmjöl
salt och peppar
smör och olja att steka i

Dela upp fisken i lagom "fiskpinnestorlek". Knäck ner 3 ägg i en skål och vispa runt. Lägg i fisken och blanda runt. Häll upp mandelmjölket på ett fat, salta och peppra och blanda runt.

Ta upp fisken och blanda runt i mjölet, några i taget. Lägg över på ett fat.

Stek i en blandning av smör och olja, några minuter per sida tills de fått fin färg.

Ingredienser remouladsås
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
1-2 msk pressad citron
1 tsk dijonsenap
salt och peppar
1 tsk gurkmeja
2 msk hackad inlagd ättiksgurka
1 msk hackad kapris
2 msk hackad persilja
½ hackat kokt ägg

Rör ihop majonäs och creme fraiche, tillsätt sedan resterande ingredienser och blanda. Låt stå svalt till serveringen.

Ingredienser blomkålsmos
½ stort blomkålshuvud
salt
en skvätt grädde
en klick smör

Dela blomkålen i mindre bitar och koka i saltat vatten tills dem blivit mjuka. Häll av vattnet och häll över en skvätt grädden, vi pratar om knappt en ½ dl och en klick smör. Mixa med en handmixer till lagom konsistens.

Servera allt tillsammans gärna med lite extra grönsallad eller som jag gjorde, spenat och ruccola och ett glas gott vitt vin! Ha nu en trevlig söndag!

fiskpinnar

lördag 18 januari 2014

Chili- och örtkryddade lammracks

lammracks

Ja, ni får ursäkta språket men jäklar vad goda dessa lammracksen blev ;-) Köper man rätt sorts lammkött så blir det himla gott tycker jag, det är inte alla delar som är goda dock men racksen kan ju inte bli fel :-) Så här tillagade jag mina:

Ingredienser
lammracks
1 röd chili
3 vitlöksklyftor
2 kvistar rosmarin
1 msk torkad timjan
1 dl olivolja
salt och peppar

Häll olivoljan i en skål. Hacka chilin och rosmarinen och lägg i skålen, pressa i vitlöksklyftorna och krydda med timjan, salt och peppar.

Sätt ugnen på 175 grader

Lägg lammracksen i en ugnsform, smeta in oljeblandningen över hela biten. Låt gärna ligga och marinera i kylskåpet någon timme, ta ut i god tid innan så köttet blir rumstempererat.

Dela gärna rackset i två bitar om den är stor. Bryn i olivolja i en stekpanna så den får fin färg runt om. Lägg köttet i ugnsformen igen och sätt i en köttermometer. In i ugnen tills termometern visar 55 grader för rare.

Ta ut köttet och låt vila i aluminiumfolie i 10 min. Skär upp i skivor och njut!!

lammracks

fredag 17 januari 2014

Hemmagjord pizza på två sätt

Fredag, äntligen! Och vilket väder vi har. Snön yr och det blåser och kallt, brrr, inget favoritväder för mig inte ;-) Har kört två dagar med 5:2 denna veckan och det har gått riktigt bra. Inga problem alls faktiskt och vågen visar neråt, härligt! Idag var det ingen fastedag dock, det blev pizza till middag. Hemmagjord givetvis ;-)

Jag gör alltid två olika pizzor till familjen, jag äter lchf-pizza och resten äter vanlig. Jag kör alltid samma recept på den vanliga pizzan, ett degrecept ifrån Leilas bok One more slice. Perfekt och supergott!

pizzadeg
lchf-pizza
Lchf-pizzadeg

Receptet på Lchf-degen kommer här:

Ingredienser
100 g riven västerbottenost eller prästost
4 ägg
½ dl vispgrädde
1 msk fiberhusk
½ dl mandelmjöl
1/4 dl kokosmjöl
lite salt

Vispa ihop ägg, grädde och övriga ingredienser med elvisp, blanda sist i den rivna osten. Fördela på en plåt med bakplåtspapper. Här använde jag en slickepott som jag doppade i vatten då och då. In i ugnen på 175 grader ca 15 min.

Lägg på de ingredienserna du vill ha och skicka sedan in den i ugnen igen tills allt börjar ta färg och osten smält, ca 5 min.

pizza

lchf-pizza

Nu ska vi skicka barnen i säng och sätta på någon film och njuta lite av att det är fredag ;-) Trevlig helg på er!!

måndag 13 januari 2014

Kycklinggryta med kycklinglårfilé och lakritskrydda

sigma 30mm 1:2.8 EX DN

Idag har jag fått hem ett nytt objektiv till min Sony Nex 5r som jag köpt på Tradera! Jippie! Blir ju så mycket roligare att fota om man har bra objektiv så nu hoppas jag på att mina bilder kan bli lite bättre ;-) Detta objektiv kommer passa perfekt för matbilder tror jag. Gjorde ingen ny mat idag dock så jag fick inte testat det, körde nämligen min andra 5:2 dag idag och det gick mycket bättre än första gången som var förra veckan. Då var jag superhungrig på kvällen och det riktigt sög i magen men som sagt var, idag känns det mycket bättre :-)

kycklinggryta

I lördags gjorde jag en supergod kycklinggryta. Jag använder oftast kycklinglårfiléer när jag lagar gryta, inte vanliga kycklingfiléer för de blir så himla torra. Har ni testat?? Jag hade även i en lakrits/herbs krydda ifrån Santa Maria som satte lite härlig lakritssmak på maten, jättegott! Så här gjorde jag min gryta:

Ingredienser
1 pkt kycklinglårfiléer
1 gul lök
3 st vitlöksklyftor
1 burk körsbärstomater
3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
½-1 dl philadelphiaost
1 stor purjolök
1 röd paprka
en bit squash
salt och peppar
lakrits/herbs krydda från Santa Maria
oliver
smör
kokosfett

Börja med att dela kycklingen i mindre bitar. Hacka gul lök och fräs ihop med kycklingen i smör och kokosfett i en stekpanna eller stekgryta. När kycklingen är brynt lägg över allt i en stekgryta.

Skiva purjolök, hacka paprika och squash och stek på i en stekpanna några minuter, häll över i stekgrytan. Krydda med salt, peppar och lakrits/herbs, ca 1 msk.

Kärna ur oliver och tillsätt till grytan. Häll i körsbärstomaterna, grädden, creme fraiche och philadelphiaost, pressa i vitlöksklyftorna. Låt koka upp och låt stå och puttra medans du gör tillbehör som kan vara tex kokt broccoli.

Enjoy och trevlig kväll! :-)

söndag 12 januari 2014

Formfranska alá LCHF

formfranska lchf

Lite fler recept på bröd skadar väl inte va? ;-) Ännu ett lchfbröd ifrån bloggen 56kilo.se, där finns mycket inspiration om man vill baka lchf eller äta lchf.

Detta brödet blev jättegott att rosta men tänk på att det är väldigt väldigt mättande, går inte att jämföra med vanlig formfranska.

 Ingredienser
4 dl mandelmjöl
4 dl pofiber
4 msk fiberhusk
6 ägg
3 tsk bakpulver
2 tsk salt
125 g smör
5 dl fet yoghurt, tex grekisk, turkisk eller rysk
lite mjölk
vallmofrön

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med att blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Vispa sedan äggen i en bunke och smält smöret.

Vispa ner smöret och yoghurten i äggen och till sist de torra ingredienserna. Blanda runt väl.

Lägg bakplåtspapper i en avlång ugnsform och fördela smeten i den, den är klibbig så använd en slickepott med lite vatten på. Pensla med lite mjölk och strö över vallmofrön.

In i nedersta delen av ugnen i ca 50 min. Ta ut och låt svalna.



lördag 11 januari 2014

Ryggbiff med stekta grönsaker och bearnaisesås

God dag på er! Idag åkte så äntligen julen ut, det känns ju lika skönt varje gång. Tillbaka med det gamla vanliga, det enda man saknar är ljusstakarna, får väl köpa lite mer lampor kanske ;-)

Jag började dagen med en löptur i ridspåret. Det gick riktigt bra och det finns nästan inget bättre sätt att börja dagen med än ett träningspass. På vardagarna går det ju inte av förklarliga själ att träna innan frukost men på helgen försöker jag alltid få till det. Förbränningen ökar och är på topp hela dagen! Innan jag ger mig ut i spåret så brukar jag alltid ta en sk pre-workout som gör att man orkar och presterar mer, tycker det funkar jättebra, jag kan ge det där lilla extra som behövs ibland :-) Just nu använder jag den HÄR från MMsports men det finns flera andra att välja på.

ryggbiff Ica selection

Igår åt vi så himla gott kött! Ryggbiff ifrån Ica, tror det heter Ica Selection och köttbitarna vi åt kallas Top blade (ryggbiff). Fick till grillningen helt perfekt, lagom blodigt precis som vi vill ha det! Till köttet blev det en lättlagad bearnaisesås och stekta grönsaker, gott gott!


 
Vi brukar nästan alltid äta samma mat till lunch som vi ätit till middagen dagen innan men maten vi gjorde igår gick åt alltihopa, endast en klick bearnaisesås kvar så den fick bli en del av dagens lunch. Jag stekte på några små chorizokorvar tillsammans med grönsaker och lade allt på en bädd av spenat och ruccola. Perfekt!

Ha nu en trevlig lördagskväll!

torsdag 9 januari 2014

Lammfärsbiffar med ugnsrostad sötpotatis

Idag har jag gjort något som jag aldrig trodde att jag skulle göra.......jag har haft en 5:2 dag ;-) Jag kör ju sedan tidigare periodisk fasta fast 16:8 metoden som innebär att man äter under 8 timmar och vilar magen under 16 timmar. Nu fick jag då för mig att testa 5:2 metoden också vilket ju som ni säkert vet innebär att man äter som vanligt 5 dagar i veckan och äter endast 500 kalorier per dag i två dagar. Detta är ett litet test, jag ska ge det några veckor och se om det ger resultat och om jag klarar av det :-)
lammfärsbiffar

Den här första dagen valde jag att köra rätt så många kalorier på lunchen ca 75% av det jag får äta och resterande blev till middagen hemma. Jag åt av den maten jag lagade igår som var lammfärsbiffar med sötpotatis och dippsås. Fick givetvis hoppa över dippsåsen till dagens lunch och lade till kokt broccoli istället. Så här gjorde jag lammfärsbiffarna:

Ingredienser
1 kg lammfärs
1 pkt fetaost
1 ägg
1 msk pofiber
1 dl vispgrädde
torkad timjan
torkad rosmarin
salt och peppar

Börja med att blanda ihop pofiber med grädden i en liten skål och låt det svälla en stund. Lägg fetaosten i en stor skål och mosa med en gaffel. Tillsätt färsen och ägget, krydda med alla kryddor (och var inte rädd för att ta i) och lägg även i gräddblandningen. Blanda runt väl och forma till små biffar. Blir ungefär 10 st.

Stek i olivolja eller smör och servera sedan ihop med ugnsrostad sötpotatis (eller vanlig). Jag gjorde en enkel dippsås till gjord på turkisk yogurt och kräm av soltorkade tomater.

Någon annan som testat någon form av periodisk fasta???

lammfärsbiffar

onsdag 8 januari 2014

Lchf Scones

lchf scones

Ja, då var man inne i vardagen igen! Skönt eller? Nja, både och säger jag, jag har verkligen inget emot att vara hemma och vara ledig men barnen började klättra på väggarna så de behövde nog komma iväg till dagis/skola nu ;-)

Gjorde ett par himla goda scones häromdagen. Hittade receptet hos Åse. Väldigt enkla och som sagt var väldigt goda. De blev lite små så vill man ha större så får man helt enkelt välja stora muffinsformar eller så kanske det går utan form. Det här receptet ger iallafall 12 st små.

Ingredienser
180 g mandlar
180 g valnötter
5 ägg
180 g riven ost (jag tog vanlig hushåll, för mer smak ta någon smakrik)
1½ tsk bakpulver
100 g rumsvarmt smör
en nypa salt

Sätt ugnen på 225 grader.
Börja med att hacka nötterna väl i tex en matberedare och blanda sedan med bakpulvret. 

Vispa äggen och blanda sedan ihop allt med tex en matberedare. Jag använde min Kitchen Aid ;-)

Fyll upp smeten i muffinsformar eller bullformar. In i ugnen ca 15 minuter.

Njut med bregott och en tjock skiva ost. Gott!!

måndag 6 januari 2014

Hemmagjord vanilj- och hallonglass

vanilj- och hallonglass

I lördags när vi hade kalas för Rasmus som fyllde 2 år så åt vi en glass som jag hade gjort. En vanilj- och hallonglass, mm så gott! Eftersom jag själv är laktosintolerant så använder jag mig alltid av laktosfri grädde och mjölk när jag gör glass och jag tycker faktiskt inte det är någon speciell skillnad på smaken, tror inte de andra kände någon skillnad heller ;-) Så här gjorde jag:

Ingredienser
6 dl mjölk
en vaniljstång
6 äggulor
150 g råströsocker eller sukrin gold
6 dl vispgrädde
225 g hallon (frysta eller färska)
100 g råströsocker eller sukrin gold

Värm upp mjölken med vaniljstången som du först snittar och skrapar ur fröna på (fröna ska med). Låt det nästan koka upp och ta genast från värmen. Låt stå och dra 15-20 min.

Värm upp hallon med 100 g socker i en kastrull + en msk vatten. Låt det sjuda några minuter och sila sedan genom ett durkslag. Ställ kallt och låt svalna.

Vispa äggulorna med 150 g socker tills det har tjocknat, rör ner vaniljmjölken och häll tillbaka allt i kastrullen. Sjud på svag värme, viktigt att inte låta det koka då det blir äggröra isåfall ;-)

Häll tillbaka smeten i en skål och ta upp vaniljstången. Låt krämen svalna något. Vispa grädden mjuk och vänd ner i krämen. Kör i glassmaskinen tills den är klar, det sista så rör du ner hallonkrämen. Häll över i en plastburk och ställ in i frysen någon timme innan servering.

Receptet kommer ifrån Jamie Oliver.

Det är ju så jäkla gott med egengjord glass, slår köpeglass med hästlängder! Eller vad tycker ni??

söndag 5 januari 2014

Köttgryta a´la Jamie Oliver på Rasmus 2 års kalas

köttgryta jamie oliver

Igår fyllde Rasmus 2 år och vi hade givetvis kalas för honom! Vi började dagen med att sjunga för honom och ge honom presenter sedan på eftermiddagen kom tjocka släkten för att gratta.

Höjdpunkten var givetvis när Rasmus fick en trehjuling :-)
Högst upp Elina och Robin, Milton deras son till höger. Isabella och Emelie längst ner till vänster och far och son till höger.
Jag hade lagat två olika grytor som vi bjöd på. Den ena var en kycklinggryta som heter Kokkinisto, det är en grekisk gryta som jag bloggat om tidigare. Så himla god!! Den andra blev en ny gryta som jag hittade i min nya kokbok med Jamie Oliver: nya Mat för hela året. En egentligen väldigt enkel gryta med de traditionella smakerna men med den stora skillnaden att man låter köttet ligga i en marinad över natten innan man tillagar det. Sedan stod den på spisen i 4 timmar och jisses vad mört köttet blev, det bara föll isär!

Ingredienser 10 port
3 gula lökar
2 kg högrev
2 stora morötter
6 vitlöksklyftor
8 cm apelsinskal
1 bouquet garni (lagerblad, en kvist timjan, en kvist slätbladig persilja)
1 kanelstång
10 svartpepparkorn
5 enbär
75 cl rödvin
1 1/4 dl rödvinsvinäger
4 msk vetemjöl (hoppa över om ni äter lågkolhydratkost)
olivolja
300 g pancetta (eller bacon)

Skiva upp 2 av de gula lökarna och lägg i en skål ihop med köttet skuret i mindre bitar. Tillsätt morötterna skivade i tjocka skivor, hela vitlöksklyftor, apelsinskalet, bouquet garni (knyt ihop kryddorna med steksnöre). Krossa svartpeppar och enbär och tillsätt till köttet tillsammans med vinet och vinägern. Täck och låt stå i kylen över natten.

Ta nästa morgon upp köttet ur marinaden och torka torrt med hushållspapper. Vänd köttet i mjöl.

Värm upp olivolja i en stekgryta och en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Salta och peppra. Lägg åt sidan.

Hacka den sista löken och lägg i stekgrytan tillsammans med pancettan. Fräs på några minuter. Lägg i köttet och den sparade marinaden tillsammans med grönsakerna. Täck ev upp med vatten men inte för mycket. Låt sjuda under lock i 4-5 timmar. Smaka ev av med mer salt och peppar.

Detta serverades till kokt potatis för de som äter det och riven stekt blomkål till oss andra ;-)

Till efterrätt blev det hemmagjord glass, receptet på den kommer senare.

En tallrik med båda grytorna på!

Vi fick gryta till lunch idag också, nästan ännu godare än igår!

fredag 3 januari 2014

Ibland är det enkla väldigt gott! :-)


Nu börjar julledigheten gå mot sitt slut. Bara helgen och måndag kvar, hur fort gick det?? Ja, ja, bäst att njuta nu de sista dagarna :-) Idag har vi varit iväg och köpt lite leksaker till Rasmus för julpengar han fick, det blev en flexitraxbana, oj, den var populär! Snart ska jag och Isabella iväg på bio, Sunes bilsemester, det ska bli kul! Någon som sett den??

flexitrax

Imorgon fyller Rasmus 2 år, jisses vad tiden flyger iväg! Då blir det givetvis kalas :-) Så ikväll ska jag börja förbereda maten, det blir två olika sorters grytor, båda går bra att förbereda. Återkommer givetvis med recept.

Min fina Mateus tallrik som jag fick i julklapp.

Älskar dessa lazydagar vi har haft nu när man stressar ner, äter gott, är uppe sent osv. Idag blev det en superenkel lunch, äggröra, rökt lax, avocado och paprika, så gott, nyttigt och enkelt, det behöver inte vara svårare än så! Och ikväll lyxar vi till det med hummer!!


Ha nu en go dag! Kram :-)

torsdag 2 januari 2014

Än kan man skörda i grönsakslandet :-)

vitlök
Primour tittar upp ;-)
Det känns som att det var länge sedan vi hade en sådan här mild vinter. Det är inte många gånger temperaturen gått under nollan, i alla fall inte här på västkusten. Mina vitlökar som jag satte i november har kommit upp en 10 cm. Vet faktiskt inte om det är bra eller dåligt men kommer det en rejäl frostknäpp och vi inte har någon snö så antar jag att de tar skada...... Någon som vet??

persilja

purjolök

Persiljan kan jag fortfarande skörda av, den är riktigt fin faktiskt :-) Purjolöken likaså. Den har mjuknat litegrann men det är absolut inget fel på den. Lite skoj är ju faktiskt att brysselkålen som jag totalt misslyckades med (fick kållarver och växte inte) har fått små små huvuden. Jag kommer nog inte kunna skörda dem men visst är de söta ;-)

brysselkål

Men men, jag vet ju av erfarenhet att i feb-mars kan det komma rejäla köldknäppar och då finns det nog inte mycket kvar att skörda! Nu ser vi fram emot en ny odlingssäsong, ska sätta mig med frökatalogen snart och göra första beställningen, kul!

onsdag 1 januari 2014

Nyårsaftonen i bilder

Bubbel för både stora och små ;-)
GOTT NYTT ÅR säger jag igen :-) Hoppas ni hade en trevlig nyårsafton. Vi hade en lugn och skön nyårsafton hemma hos våra vänner. Rasmus är ju så pass liten fortfarande och han orkar definitivt inte vara uppe till 24 så därför valde vi att avsluta kvällen innan tolvslaget för att åka hem och lägga honom men så är ju småbarnsåren som ju en del av er vet ;-)


Vi blev bjudna på jättegod mat och dryck. Vi inledde med lite rosebubbel, både till vuxna och barn. Förrätten bestod av gratinerade musslor. Så himla goda med smak av sambal oelek, koriander mm, vet inte exakt vad som lagts på. Huvudrätten blev limepestobakad långa. Har ni inte testat långa så gör det, fastare än torsken men annars ingen större skillnad. Efterrätten blev en vaniljpannacotta med rostad kokos och granatäpple, mums :-)

gratinerade musslor
Gratinerade musslor

limepestobakad långa
Limepestobakad långa


vaniljpannacotta
Vaniljpannacotta med rostad kokos och granatäpple
Barnen lekte och stojade hela kvällen men till slut kommer man till en gräns där det säger stopp för de minsta, i alla fall för vår lille Rasmus. Lilla Ella är en liten duracellkanin så hon kan nog hålla på hela natten ;-) När vi kom hem och barnen lagt sig så öppnade vi upp en flaska champagne och skålade in det nya året och kikade på fyrverkerierna. Gott slut!!


Barnen

Värdparet Malin och Christian
gott nytt år
Gott Nytt År!!