onsdag 3 december 2014

Krämig saffranslax med stekta julgrönsaker

saffrnanslax
Härliga färger!

Nu i dessa juletider ska vi väl försöka få in saffranssmaken lite överallt tycker jag, inte bara i bakandet. Jag använde den till min ugnsbakade lax igår och det blev supergott! Smaksatte även med rivet apelsinsmak vilket adderade ytterligare med julsmaker :-) Krämig, lätt- och framförallt väldigt snabblagad, perfekt en vardag.

Jag åt stekta grönsaker till (brysselkål, paprika, squash, purjolök, gurka + fetaost) som jag kryddade upp rejält med ytterligare julsmaker såsom ingefära, gurkmeja, lite kanel, chili, salt och peppar. Barnen åt potatis och råa grönsaker, svårt att få i dom stekta eller kokta.

Ingredienser 6 port
6 bitar laxfilé
salt och peppar
en påse färsk spenat
en purjolök
4 dl vispgrädde
en burk creme fraiche
ett pkt saffran
rivet skal från en apelsin

Sätt ugnen på 200 grader.

Skiva purjolöken och lägg tillsammans med spenaten i en smörad ugnsform. Lägg över laxfiléerna, salta och peppra väl. Riv över apelsinskalet.

Blanda ihop grädde, creme fraiche och saffran i en kastrull och låt koka upp så saffranet blandar ut sig. Häll över laxen och in i ugnen ca 20 min.

Servera med dom stekta grönsakerna! Klart!

Laxen serverades med stekta grönsaker och fetaost.



5 kommentarer :

  1. Fisk och saffran, vilken bra kombination! Köpte med mej saffran hem från Spanien, nu kommer den väl till pass.

    SvaraRadera
  2. Förbenat gott är det med saffran i mat, vi gör en fisksoppa ibland som hängt med sedan tidernas begynnelse som är så god med saffran i. Inte bara är det gott, det ger ju en sån härlig uppiggande färg åt maten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, färgen är ju fantastisk, man blir glad :-)

      Radera
  3. Mmm.... det testar jag nog imorgon. Gillar att trycka in lite julsmaker i maten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Hoppas du kommer gilla den! :-)

      Radera