måndag 22 december 2014

Hovmästarsås eller gravlaxsås

Nu ska vi strax dra iväg till Liseberg för att titta på alla fina ljussättningar, äta lite gott, strosa runt och kanske åka lite karusell och garanterat frysa en del för det är av någon anledning alltid svinkallt på Liseberg ;-) Men, tänkte bjuda på ytterligare ett julrecept först!

hovmästarsås

Vad är väl den gravade laxen utan sin hovmästarsås!? ;-) Givetvis ska det finnas en hovmästarsås (eller kallar du den gravlaxsås?) på julbordet. Jag försökte få till en lite mindre sockrad variant denna gången, bytt ut sockret mot Sukrin + som faktiskt är dubbelt så söt som vanligt socker så det räcker att man tar hälften, i detta fallet alltså bara 1 msk. Senapen är ju förstås söt, det kommer jag inte ifrån. Så här gjorde jag:

Ingredienser:
1 dl söt senap
1 äggula
1 krm salt
½ krm vitpeppar
1 msk Sukrin + eller 2 msk strösocker eller Stevia strö
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja (neutral)
1 dl hackad dill

Blanda alla ingredienser utom oljan och dillen i en skål. Tillsätt oljan, först droppvis, sedan i en tunn stråle, vispa hela tiden. Tillsätt till sist dillen.
 
GOD JUL!!




5 kommentarer :

  1. God jul önskar jag dig och din familj och jag hoppas ni hade det fint på Liseberg och inte frös alltför mycket!
    Med vänliga hälsningar från Södermanland

    SvaraRadera
    Svar
    1. God Jul till dig med! Nej då, vi var rätt klädda så vi frös inte ;-)

      Radera
  2. Gravlaxsås heter den här, vi funderade på varför den har olika namn - om det är beroende på vari landet den äts, eller nåt? Äggula har vi aldrig provat att ha i, bör ju bli en härligt krämig variant!

    Hoppas du får en riktigt god jul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så kanske det är, gravlaxsås i Skåneland och Hovmästarsås här på västkusten ;-) God Jul till er också!!

      Radera