Från grönsakslandet till chipspåsen

Älskar ni precis som jag chips? Jag är väldigt svag för chips (gärna grillchips) men försöker allt som oftast undvika det men.....jag vill tipsa er om att man faktiskt kan göra egna chips, mycket nyttigare än dom man köper i affären (givetvis) och mycket roligare att tillverka :-) Lite pilligt är det förstås men någon gång ibland kan man ju offra lite tid kan man ju tycka! Odlar du dina egna rotfrukter så tar du givetvis dom precis som jag gör men annars kan du ju köpa i affären, försök då få tag på ekologiska rotfrukter. Dom rotfrukter jag testat är rödbetor, morötter och potatis. Bäst och godast är rödbetor tycker jag, söta och goda :-)

rödbeta

Hur gör man då? Jo, börja med att skörda (eller åk till affären). Skala rödbetorna (fast det går givetvis att behålla skalet på om man vill det). Skiva tunt på tex en mandolin (jag måste köpa en snart!) eller använd en osthyvel, akta fingrarna bara ;-). Värm upp olja i en kastrull, tex rapsolja. Det måste i alla fall vara minst 3 cm i kastrullen men gärna mer. Värm till 170 grader och sänk sedan ner några skivor i taget med hjälp av tex en hålslev. Låt fritera ca 4 min och ta sedan upp skivorna och lägg på hushållspapper, salta direkt med flingsalt. Börja om och fritera resterande skivor.

Jag använde mig av polkabeta, så snygg!

Vill du ha dom extra torra så sätter du ugnen på 100 grader och lägger alla chipsskivor på en ugnsplåt med bakplåtspapper i botten. Låt stå i ca 40 min tills skivorna är riktigt torra. Ta ut och låt svalna litegrann, ät sedan direkt eftersom dom blir mjuka igen efter några timmar. Mycket gott och kanske något att testa till fredagsmyset?? ;-)


egengjorda rödbetschips
Tyvärr inte lika snygga efter friteringen men godare ;-)


Kommentarer

  1. Låter ju så himla gott. Lägger man ner allt detta arbete så äter man förstås med andakt också.
    Tackar för tipset!
    Anette

    SvaraRadera
  2. Hej på dig. Ja, nu är jag här och letar recept igen. Bikarbonatbröd och lammkotletter spanade jag efter denna gången. Och hittade förstås mumsiga sådana. Blev nyfiken på bönmoset du hade gjort. Det ska jag nog testa ikväll, för ingredienserna har jag. Ska köra äpplen och morötter i min råsaftcentrifug. Då är det höst! :-)

    Hoppas allt är bra med dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra att du kan hitta inspiration här inne Frejda. Allt bra med mig hoppas det är bra med dig också! :-)

      Radera

Skicka en kommentar