tisdag 26 augusti 2014

Fiskgratäng med fänkål och tångsalt från Kåseberga

kåseberga tångsalt

När vi var i Skåne på semestern så var vi och kikade på Ale stenar. Nedanför Ale stenar ligger ju Kåseberga hamn och här finns ett fiskerökeri där man kan köpa diverse rökta fisk- och skaldjursprodukter. Dem hade även ett fåtal egengjorda kryddblandningar som jag blev intresserad av. Jag valde att köpa med mig en utav dem hem, nämligen deras tångsalt som bland annat bestod av alger. Kan detta då ge någon speciell smak i tex en fiskgratäng undrade jag. Jodå, det blev en väldigt god smak tycker jag. Kan inte beskriva den direkt men smaken blev mustig och kryddig ;-) Så här gjorde jag iallafall och det går givetvis att hoppa över just den kryddblandningen och ta en annan fiskkrydda ;-)
 

Ingredienser fiskgratäng
1 kg torskfiléer
1 gul lök
1 fänkål
salt och peppar
en näve körsbärstomater
3 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
2 msk äpplechutney
1 msk Kåseberga tångsalt
hackad dill

Smöra en ugnsform och lägg i fisken. Salta och peppra.

Grovhacka löken och skiva fänkålen, fräs i lite smör eller kokosfett tills dem mjuknar. Häll över fisken. Dela körsbärstomaterna och fördela över fisken.

Blanda ihop creme fraiche, grädde, äpplechutney och fiskkryddan och häll över formen.

In i ugnen på 200 grader ca 25-30 grader. Strö över hackad dill innan servering.

Ingredienser blomkål- och broccolimos
½ blomkålshuvud
1 broccoli
vatten
salt
2 msk creme fraiche
2 msk smör
salt och peppar

Koka kålen mjuk. Ånga av och lägg i creme fraiche och smör. Kör med stavmixern tills allt har blandats. Smaka av med salt och peppar.




1 kommentar :

  1. Helt osökt blev jag FRUKTANSVÄRT sugen på fiskgratäng...

    SvaraRadera