Tournedos med rödvinssås, sötpotatis och gulbeta

Idag skärtorsdag har vi varit lediga allhopa, så skönt men vart tog det fina vädret vägen??? Regn nästan hela dagen men ja, ja, det får man väl ta. Vi har varit iväg och storhandlat, köpt påskmaten och innehållet till barnens påskägg. Inte bara godis förstås utan jag tycker det är kul att lägga i lite små presenter också ;-)

Igår kväll tog vi med oss grill och korv och åkte ner till stranden och grillade, samtidigt som jag passade på att fota litegrann igen ;-) Jättemysigt och barnen tyckte det var jättekul, nu är våren här!

tournedos med rödvinssås

Idag blev det riktigt god och lite lyxig mat. Oxfilé är ju inget vi äter varje dag direkt så lite lyx blir det ju. Gjorde en sk tournedos, dvs tjocka bitar av oxfilé som jag stekte i smör. Vi älskar blodigt kött hela familjen så det är "rare" som gäller här ;-) Till köttet blev det en rödvinssås och ugnsgrillade gulbetor, potatisklyftor och sötpotatis. Mycket gott!!

Ingredienser
oxfilé
smör
salt och peppar
gulbetor
potatisar
sötpotatisar
olivolja
vitlöksklyftor
salt och peppar
 
Ingredienser rödvinssås
smör
½ gul lök eller 2 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
½ msk mjöl
3 dl rödvin
2 msk koncentrerad oxfond
1 dl vatten
1 kvist rosmarin
1 kvist timjan
smör
salt och peppar

Skala gulbetorna och sötpotatisen, dela i mindre bitar tillsammans med den vanliga potatisen. Lägg i en ugnsform, ringla över olivolja och pressa över några vitlöksklyftor, salta och peppra. In i ugnen på 200 grader i ca 35 min.

Såsen: Börja med att hacka lökarna. Smält en liten klick smör i en kastrull, lägg i löken och stek några minuter tills löken fått lite färg. Strö över mjölet och tillsätt vinet. Låt reducera till ca hälften.

Tillsätt fonden, vattnet och örterna, låt småputtra några minuter. Sila av såsen ner i en annan kastrull. Ställ tillbaka på värmen och tillsätt en sto klick smör och smaka av med salt och peppar. Låt stå och håll värmen samtidigt som du börjar med köttet.

Skär köttet i ca 3 cm tjocka skivor. Tryck ut litegrann, salta och peppra väl. Stek i smör i en stekpanna några minuter per sida, beror lite på hur du vill ha köttet. Ta inte för många bitar i pannan på en gång utan dela upp det.

Servera köttet med såsen och rotfrukterna och givetvis ett glas gott rött vin. Vi testade vinet "Tina Montepulciano dÁbruzzo. Ett rött vin med fruktig smak med inslag av blanda annat lakrits och choklad. Ett riktigt gott vin som passade både till maten och att dricka som det var.



Rasmus leker nere vid havet.
Vi fick sällskap en ensam svan :-)

Här skulle man bo! ;-)


Kommentarer