Tips på förrätt och huvudrätt till påsken!

Visst hör väl lax påsken till?? Och gult, det måste vara något gult i maten tycker jag såsom tex ägg och gulbetor som jag har i receptet nedan. Idag vill jag tipsa om en förrätt som jag gjorde förra året nämligen gulbetsbruschetta med pocherat ägg. Tipsar även om en mycket god och enkel huvudrätt med lax, nämligen laxspett med potatissallad, så goda båda två!!



Ingredienser gulbetsbruschetta med pocherat ägg för 4 personer:
2 st stora gula betor
4 st skivor surdegsbröd
1 st vitlöksklyfta
ruccola
2 dl creme fraiche
100 g getost
1 msk flytande honung
salt och peppar
en handfull krossade valnötter
4 st ägg
vatten
salt
1 msk ättika
olivolja
balsamvinäger

Börja med att linda in varje gulbeta i aluminumfolie. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg in paketen i ugnen i ca 1 timme eller tills betorna är mjuka. Ta ut och låt svalna litegrann, "skrubba" av skalet och skiva betorna i ½ cm bitar.
Blanda ihop getosten med creme fraiche och honung med en gaffel, salta och peppra. Låt stå i kylen medans du gör resten.
Koka upp vatten i en kastrull tillsammans med lite salt och ättika. Häll ett ägg i taget i en kaffekopp eller litet glas. Sänk plattan så vattnet sjudar, häll försiktigt i ägget i vattnet och låt varje ägg koka ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av på en bit hushållspapper.
Rosta brödskivorna och stryk varje brödskiva med en delad vitlöksklyfta.
Bre på getostblandningen på brödskivorna, lägg på en näve ruccola och några skivor gulbetor. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Strössla över valnötterna och toppa med ett pocherat ägg. Lägg ett snitt i ägget så gulan rinner ut och servera!


Ingredienser laxspett och potatissallad för 6 personer:
4-5 st gulbetor
½ kg delikatesspotatis
1 paket sockerärtor
ruccola
en näve körsbärstomater
900 g laxfilé
1 st röd chilifrukt
saften från en halv citron
olivolja
salt och peppar
fiskkrydda
Dillpesto:
1 dl mandel
2 dl hackad dill
1 dl olivolja
saften från en citron
salt och peppar

Börja med att koka gulbetorna med skalet kvar och salt tills dom är mjuka, tar mellan 45-60 minuter beroende på storlek. Gnid av skalet under rinnande kallt vatten och skär i klyftor.
Koka potatisen med mycket salt och skalet kvar. Låt ånga av och häll över i en skål. Koka sockerärtorna i en minut, skölj med kallt vatten.
Mixa ihop ingredienserna till dillpeston, krydda med salt och peppar. Häll över potatisen och rör runt. Tillsätt gulbetorna, sockerärtorna, ruccolan och delade körsbärstomater.
Dela laxen i mindre bitar. Hacka chillin. Blanda ihop allting i en skål med olivolja, citronsaft, salt, peppar och  någon god fiskkrydda. Trä upp på spett och grilla på grillen eller i grillpannan. 
Servera salladen med spetten!

Kommentarer