tisdag 31 december 2013

Gott Nytt År!!!!

Vill bara kika in och önska er kära bloggläsare ett
 
GOTT NYTT ÅR!!!
 
GOTT NYTT ÅR
 

Oxfilé Provençale med råstekt sötpotatis

oxfile procencale

Eftersom vi ska bort idag på nyårsafton och jag inte får laga mat (rätt så skönt ;-)) så lyxade vi till det lite igårkväll här hemma istället och gjorde Oxfilé Provençale. Jisses vad gott det blev, vi bara sörplade i oss allihopa :-) Mycket vitlök ska det vara i den här rätten och så här gjorde jag:

Ingredienser
en bit oxfilé
olja + smör
salt och peppar
vanlig potatis eller sötpotatis eller både och
sparris
bacon (ekologisk så vi slipper nitriterna)
4-6 vitlöksklyftor
100 g smör
hackad persilja
en skvätt worcestershiresås
salt och peppar

Ta fram köttet i god tid innan tillagningen. Putsa den från senor. Bryn runt om i smör och olja, salta och peppra. Lägg i en ugnsform och kör i ugnen på 125 grader tills den når 50-55 grader, tar ca 30 min.

Kör potatisen i matberedaren till tunna skivor. Stek i olivolja och smör i omgångar, salta. Lägg upp på ett stort ugnssäkert fat eller form.

Blanda ihop rumsvarmt smör med pressade vitlöksklyftor, worcestersås och hackad färsk perfilja. Salta och peppra. Ställ i kylen så länge.

Skär av botten på sparrisarna och koka i 5 min i saltat vatten. Rulla i sparrisarna i baconskivor, ca 4 st i varje "paket". Stek på några minuter i stekpannan och lägg sedan över potatisen.

Ta ut köttet och låt vila i 10 min. Skär upp och lägg över potatisen. Fördela smöret över köttet. Öka ugnsvärmen till 250 grader och grill, ställ in formen tills smöret har smält.


ricossa barolo

Vi avnjöt denna middagen med ett gott vin som heter Ricossa Barolo. Jättegott fruktigt och bärigt vin. Finns i Systembolagets beställningssortiment och har nr76367, kostar 149 kr. Druva: 100% Nebbiolo. Fruktig smak med bra syror, lång och god eftersmak. Mycket gott vin!

måndag 30 december 2013

Besök på Liseberg och tips på nyårsaftonens förrätt

liseberg

Igår var vi på Liseberg en sväng. Sista dagen för året som de hade öppet vilket firades med fyrverkeri och allt ;-) Det är riktigt fint på Liseberg nu i jultider så har ni inte varit där över julen måste ni ju förstås dit men det får bli nästa jul då. Vi åkte några attraktioner, åt lite mat, tittade på djuren, handlade, spelade på hjulen och kollade in alla fina ljusdekorationer, mycket trevligt och skönt att äntligen få komma ut efter att ha varit hemma in några dagar med maginfluensan.

Nyårsafton imorgon alltså! Själv kommer jag inte laga någon mat eftersom vi ska hem till ett par kompisar som bjuder på middag så vi får se vad det blir. När vi står för nyårsmaten så innehåller den alltid någon form av hummer (såklart!). För det mesta blir det hummersoppa men förra året så gjorda jag en hummertoast som var himla god. Så dessa två förrätter får bli mitt nyårstips till er :-)

Hoppas nu ni får en härlig nyårsafton!

lördag 28 december 2013

Pastasås med julskinka och Barbarescovin

pastasås med julskinka
Mina nya snygga fat från Mateus!
Har ni kvar något av julskinkan och inte vet vad ni ska göra med den så kommer det ett tips här. Skinkan fungerar utmärkt till att använda i en pastasås! En enkel snabblagad pastasås är precis vad det här hushållet behövde idag. Äntligen börjar våra magar och kroppar bli normala igen efter maginfluensan så det var välbehövligt med lite "riktig" mat idag. Jag åt ju inget pasta till förstås utan jag fick ugnsrostad sötpotatis istället (mycket godare ;-)) men de andra åt pasta till. Så här gjorde jag:

Ingredienser
rester från julskinkan
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ett gäng färska champinjoner
3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 msk kräm av soltorkade tomater
en skvätt soja
några körsbärstomater
oliver
torkad oregano
salt och peppar
färsk basilika

Hacka den gula löken tillsammans med en av vitlöksklyftorna. Stek på i olivolja i en stekpanna. Dela champinjonerna i fjärdedelar och stek på tillsammans med löken.

Skiva upp skinkan och tillsätt till stekpanna. Häll över grädde, creme fraiche, soltorkade tomater och en skvätt soja. Pressa i den andra vitlöksklyftan.

Dela tomaterna på hälften och tillsätt tillsammans med oliverna. Krydda med oregano, salt och peppar. Hacka lite färsk basilika och strö över.


Till maten drack vi ett gott rött vin som jag fått hem för provning. Vinet heter Ricossa Barbaresco och är ifrån Italien. Smaken är fruktig och välbalanserad med inslag av körsbär, hallon, kryddor, läder och choklad med en välbalanserad eftersmak. Alla Barbaresco viner är gjorda till 100% av Nebbiolo druvan.

Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment. Kostar 99 kr med nr 76369.

Vinet var gott och lättdrucket, passade bra till maten och även ostbiten lite senare ;-)

fredag 27 december 2013

Pulled pork i Crock poten med coleslaw

pulled pork

Hur har ni det, har ni tröttnat på julmaten ännu? ;-) Vi har som sagt var haft magsjuka här i huset och så när vi väl har ätit så har det blivit rester, inte haft ork att laga något annat. Tänkte i alla fall tipsa om ett väldigt gott sätt att tillaga pulled pork på nämligen med Crock poten. Jäklar vilken skillnad det blev mot att göra det i ugnen, så himla mört kött!

Jag gick efter mitt vanliga recept men körde istället för i ugnen på lägsta läget på Crock poten i ca 7½ timme, mums! Till detta blev det en coleslaw som jag gjorde så här:

Ingredienser
½ vitkålshuvud
en stor morot
1 dl majonäs
1 dl matlagningsyoghurt
1 msk rödvinsvinäger
1 riven vitlöksklyfta
salt och peppar

Strimla kålen och moroten och lägg i en skål. Tillsätt resterande ingredienser och rör om. Smaka av med salt och peppar. Servera med den dragna grisen och lite god guacamole.

Avnjutes med fördel med en julöl av märket Oppigårds Winter ale, ett mycket gott och smakrikt julöl! God fortsättning på er!

torsdag 26 december 2013

Magsjuka och julklappar

God fortsättning på er! Här har det varit tyst några dagar eftersom hela familjen har legat i magsjuka senaste dagarna. Det började i måndags kväll då lillkillen började kräkas, han höll på hela natten men var pigg nästa dag som ju var självaste julafton vilket ju var tur. Allt var bra och vi andra trodde att vi klarat oss men icke sa Nicke, vid lunchtid på juldagen så satte det igång, både jag, sambon och Isabella började kräkas. Usch, det är ju så jäkla vidrigt att spy och att samtidigt försöka ha koll på ett friskt barn och ett sjukt barn det är inte lätt. Nu ligger vi här och börjar sakta men säkert komma tillbaka till det normala men det går långsamt långsamt.......


Tänkte i alla fall visa några av julklapparna som jag fick. Jag hade ju önskat mig ett stativ till min kamera och det fick jag också :-) Jamie Olivers kokbok Mat för hela året hittade också hit och så hade jag önskat mig de ursnygga tallrikarna ifrån Mateus vilket jag också fick, måste ha varit snäll i år ;-)

Nej, nu blir det viloläge på soffan igen ;-)

måndag 23 december 2013

Vilken julskinka väljer du? Med nitrit eller utan?

äkta mat

Har ni sett den nya mattidningen som har kommit, Äkta mat? En tidning precis i min smak! Den är inte överöst med recept utan handlar mycket om olika råvaror, hur man hanterar dem, när de är i säsong, olika artiklar osv. Köp den om ni inte gjort det ännu!

I just denna tidningen så läste jag en artikel om nitrit som jag tänkte dela med mig av till er. Artikeln finns även på Äkta Mat´s hemsida men om ni inte orkar läsa den så tänkte jag lite kortfattat sammanfatta den här.

Nitrit (E250) finns ju som ni kanske vet i charkvaror. Det finns mycket forskning som tyder på att nitrit har många negativa hälsoeffekter. Det är klassat som ett konserveringsmedel  och det fungerar utmärkt mot bakterietillväxt och härskning och ger lång hållbarhet åt produkten. Den främsta anledningen till varför Livsmedelsverket och charkföretagen försvarar nitrit är dock för att den har en postiv effekt på den mycket giftiga bakterien Botulinumbakterien som faktiskt kan bilda ett dödligt nervgift. I Sverige har vi dock bara haft tolv fall av botulism sedan 1969 och ingen av dem var kopplade till charkprodukter.

Nitrit bryts ner till en kväveförening som kallas nitrosaminer. Många av dessa är cancerogena. Cancerfonden publicerade en stor sammanställning 2007 som visade att man utav nitritbehandlad chark kunde få inte bara tjock- och ändtarmscancer utan också cancer i bukspottskörtel, strupe, lungor och prostata samt stroke och typ 2-diabetes.

Den största anledningen till varför livsmedelsindustrin använder nitrit är att det ger färg, konsistens och smak åt de utspädda och processade råvarorna i chark och annan färdigmat. Produkterna får det där rosa utseendet som vi har vant oss vid, så som vi tror att det ska se ut. Nitrit är också en smakförstärkare och det binder vatten så produkterna får en fast konsistens.

Om nitrit bara användes för att skydd mot botulinumbakterien så kunde nitrit uteslutas i de flesta produkter eller kraftigt minskas. De botulinumbakterier som finns i charkprodukter kan inte föröka sig vid en temperatur under 10 grader, de dör i kontakt med syre och är känsliga för salt, lågt pH och upphettning, dvs om man hettade upp produkterna och om handeln bara kunde hålla sig under dessa grader så vore det inget problem. Sverige är dock det enda landet i EU som tillåter temperaturer upp till 8 grader i kyldiskarna.

Jag tänker ofta på hur mycket olika cancerfall som vi har nu för tiden. Många i min omgivning har olika sorters cancer och jag är helt övertygad om att maten är en stor bidragande orsak till detta. All skräpmat och färdigmat, e-nummer hit och dit osv, inte bra alls tror jag. Nej, försök att hålla dig till så naturlig mat som möjligt och helst av allt ekologiskt för i Krav-märkta produkter är nitrit inte tillåtet.

Så tillbaka till frågan, vilken julskinka väljer du?? Ekologisk julskinka innehåller inga nitriter och inte heller Ridderheims e-nummerfria julskinka så mitt förslag är att du håller dig till dem ;-)


Källa: Nr 3 2013 av Äkta Mat

Vill du läsa mer om nitrit:

http://www.aktavara.org/news.aspx?r_id=62107

http://www.krav.se/fragor-och-svar-om-nitrit

söndag 22 december 2013

Mina julköttbullar

julköttbullar

Hur många av oss är det som har stått och rullat köttbullar denna helgen tro? ;-) Jag har i alla fall gjort det! Det är ju ingen större skillnad på vanliga köttbullar och julköttbullar förutom kryddningen då. Jag kör med kryddnejlikor, kryddpeppar och ingefära, använder också vitpeppar istället för svartpeppar. Annars likadant och så här gör jag mina:

Ingredienser till en stor sats
1,6 kg blandfärs
1½ dl grädde
½ dl pofiber
1 stor gul lök
2 ägg
salt
vitpeppar
6 kryddnejlikor
10 kryddpepparkorn
1 kryddmått ingefära

Börja med att blanda ihop pofiber och grädde i en liten skål.
 
Hacka den gula löken och stek i smör, låt svalna lite.
 
Mortla kryddnejlikan, kryddpepparkornen och ingefäran.
 
Lägg färsen i en stor skål, tillsätt ägg, pofiberblandingen, den stekta löken, salt, vitpeppar och de mortlade kryddorna. Blanda runt väl, gärna med händerna.
 
Forma till små köttbullar och stek i smör.
 
julköttbullar
 

Inlagd sill med clementin och julkryddor

Nu börjar det närma sig självaste julafton och här hemma bakas det och lagas mat för fullt. Försöker dela upp det på flera dagar så jag slipper stå hela dagarna med det. Igår blev det Rocky Road, Snickers, fröknäcke och gravad lax. Idag har jag gjort chokladtryffel, inlagd sill och julköttbullar. Imorgon kör jag vidare på julskinkan, Jansson och vörtbröd och på självaste julafton blir det resterande som inte går att göra i förväg.

inlagd sill

Sillen som sagt var. I år har jag faktiskt bara gjort en sill och det blev en clementin- och julkryddssill. Receptet hittade jag på DN.se fast jag har ändrat om litegrann. De använde tex apelsinskal istället men jag tyckte det var lite kul med clementin ;-) Så här gjorde jag:

Ingredienser till en glasburk
2 burkar inläggningssill
1 gul lök
3 dl vatten
2 dl socker
1½ dl ättiksprit 12%
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
10 kryddnejlikor
1 kanelstång
skalet från 2 clementiner

Börja med att koka upp vatten, socker och ättika tillsammans med lagerblad, vitpepparkorn, kryddnejlikor och kanelstången. Låt svalna.

Skär upp sillen i mindre bitar. Skiva löken och riv av skalet från clementinerna, antingen med cestjärn eller potatisskalaren eller riv helt enkelt skalet. Varva dessa tre ingredienser i en glasburk.

Häll över lagen och låt stå minst ett dygn.

Nu ska vi strax bege oss hem till våra kompisar för lite julfika. Ha de gött så länge!


fredag 20 december 2013

Julledigheten inleddes med julblommor, öl och tacos

Äntligen julledig! Den här ledigheten har verkligen varit efterlängtad, nu ska vi bara koppla av och njuta i 17 dagar, ska bli så skönt :-)


Vi inledde kvällen med lite öl och nötter, sedan blev det taco (som hälften av Sveriges befolkning) till Isabellas glädje. Jag gör numera alltid egna tortillabröd till mig själv, de andra äter vanliga ;-)

tacos

Fick köpt lite julblommor innan jag åkte hem från jobbet, tjusig amaryllis och någon kvist med röda bär (kanske järnek??). Lite hyacinter som jag hoppas slår ut innan julafton, de doftar ju så gott!

amaryllis


Imorgon bär det av till affären för att storhandla inför julen, har en känsla av att vi inte kommer vara ensamma i affären :-) Nu ska vi njuta av resten av fredagskvällen, ha de gött!

torsdag 19 december 2013

Brysselkålsgratäng

En dag kvar på jobbveckan sedan ledigt i 17 dagar! Så härligt det ska bli :-) Men först ska jag ta och bjuda er på mitt sista gröna bidrag till "Grönare högtider" med Las Moras.

brysselkålsgratäng

Den här rätten är väldigt enkel att tillaga men så himla god. Brysselkål är något som jag har börjat gilla de sista åren faktiskt. Jag gillar dock inte när man bara kokar den utan den måste vara tillagad lite mer så att säga. Som smaksättning har jag använt worcestershiresås som ju ger så himla god smak. Så här gjorde jag:

Ingredienser2 nät med brysselkål
2 pkt bacon
olivolja
en kvist färsk rosmarin
5 msk worcestershiresås
3 dl vispgrädde
150 g riven västerbottensost

Sätt ugnen på 200 grader.

Rensa brysselkålen och dela på hälften, stora kan delas på fyra. Koka i saltat vatten tills de är nästan mjuka, ca 5 min.

Skiva bacon och fräs i lite olivolja tillsammans med hackad rosmarin. Tillsätt worcestershiresås och låt fräsa någon minut. Häll i grädden och den rivna osten.

Häll av brysselkålen och låt rinna av, tillsätt sedan till baconröran. Rör om så att allt täcks.

Häll över allt i en ugnsform, riv över lite extra ost. In i ugnen i ca 10 min så det börjar puttra och får lite färg. Servera!
 
 
Gratängen passar alldeles utmärkt till det goda vita ekologiska vinet Las Moras. Har du inte testat detta vin så iväg med dig till Systembolaget och köp, det är jättegott!!
 
 
Är du en hejare på gröna julrecept så tycker jag du definitivt ska kika in HÄR på Kokaihop.se för att dela med dig av ditt bidrag. Du kan faktiskt vinna en Kitchen Aid och även komma med i vår kokbok som vi ju faktiskt ska släppa efter detta är över :-)
 
http://las-moras.herokuapp.com/#/



Kära tomten jag önskar mig......

......ett stativ! :-) Ja, som matnörd finns det ju hur mycket som helst att önska sig och jag har så gott som varje jul haft en lång önskelista ifrån Bagaren och Kocken. I år har jag dock inte önskat mig någon matlagningspryl (även om jag givetvis blir glad om jag får något) utan något som förhoppningsvis ska få mina matbilder att bli bättre nämligen ett stativ :-)


Bild lånad från Netonnet.

Min kamera som jag använder heter Sony Nex 5r som är en spegellös systemkamera, liten och smidig. Än så länge har jag dock bara standardobjektivet men förhoppningsvis ska det inhandlas inte bara ett till utan två i mellandagarna ;-) Men.....ett stativ tror jag kan göra mycket för mina bilder, jag har alldeles för darriga händer för att få bra skärpa. Använder ni andra matbloggare stativ?

Vad önskar ni andra er av tomten??

onsdag 18 december 2013

Bosman Adama 2012

bosman adama 2012

Tänkte tipsa om ett gott vin så här inför julen. Kanske inte till julmaten dock men ni vet ju hur det är efter några dagar då man är riktigt riktigt trött julmaten ;-) Då åker den vanliga maten fram igen.

När jag kollar efter viner på Systembolaget så tittar jag alltid på vad vinerna smakar. De smakerna jag är ute efter är oftast mörka bär, lakrits, björnbär, kryddor och mörk choklad. Exakt dessa smaker har detta vinet, Bosman Adama från Sydafrika.

Vinet består av 80% Shiraz och 20% Mourvedre och har aromer av kakao och mocka och smaken som sagt var, fat, mörka bär, lakrits, björnbär, kryddor och mörk choklad. Vinet passa till lamm- och nötkött och lagrade ostar.

Jag valde att servera vinet till en bit nötkött, gräddig sås och sallad, passade perfekt ;-) Ett vin i min smak helt enkelt!

Artnr: 12768
Pris: 119 kr



tisdag 17 december 2013

Tips på bra spa - Arken spa

Godkväll! Hur har ni det i mörkret? Här har jag det ganska bra faktiskt :-) Idag hade jag tänkt att tipsa om något helt annat än mat, nämligen spa! Igår var jag med min mamma och min syster på Arken spa som ligger här i Göteborg. Har ni varit där?? Om inte så åk dit!

Arken spa

Vi valde ett spapaket som innebar att vi inledde med en spalunch, sedan hade vi 4 timmar i själva spat och vilket spa! Det fanns massor med olika pooler, varma, kalla, bubbliga, utomhus och inomhus. Flera olika bastur (heter det så?) där min personliga favorit är salt och ångbastun ;-) Lunchen var ok, inget jättespeciellt men helt okej mat. I själva spat så serverades det vatten, the, frukter, torkade frukter osv.

Det fanns även olika rum man kunde gå in i, bland annat ett ljusterapirum. Jag har faktiskt aldrig varit inne i ett sådant men shit vad ljust det va! ;-) Kände mig genast mycket piggare ;-)

Ja, jag kan verkligen rekommendera det här för er som har funderingar på spabesök inom Göteborgsområdet, jag kommer definitivt åka dit igen :-)

måndag 16 december 2013

Pumpasoppa med vedrökt sidfläsk

pumpasoppa

Ja, då var det dags för mitt andra bidrag till Grönare Högtider jul. Den här rätten passar bäst som en förrätt om ni ska ha den till julbordet. Soppan är rätt så mastig så en liten skål funkar bra! Hittar du inte vedrökt sidfläsk så går det givetvis bra med knaperstekt bacon ;-) Jag har kryddat soppan med härliga julkryddor såsom kanel, kryddnejlika, ingefära, apelsin och spiskummin, doftar fantastiskt gott!

Ingredienser
1 butternut squash
1 gul lök
olivolja
1 tsk kanel
1 krm kryddnejlika
1 krm ingefära
½ tsk spiskummin
några chiliflakes
1 vitlöksklyfta
3 dl hönsbuljong
3 dl vispgrädde
salt och peppar
saften från en apelsin
vedrökt sidfläsk

Sätt ugnen på 200 grader. Dela pumpan och ta ur kärnorna. Lägg pumpan på en ugnsplåt, ringla över olivolja och salta. In i ugnen ca 40 min.

Hacka den gula löken, fräs i olivolja i en kastrull. Tillsätt pumpaköttet och alla kryddor, låt fräsa några minuter.

Tillsätt buljongen och grädden och pressa i vitlöksklyftan, salta och peppra. Låt koka ca 10 min.

Ta av kastrullen från spisen och mixa med en handmixer. Pressa i saften från en apelsin.

Dela sidfläsken i mindre bitar, lägg lite fläsk i botten på en soppskål, häll över soppan och toppa sedan med ytterligare sidfläsk. Servera!
 
 
Soppan passar givetvis alldeles utmärkt till det goda vinet Las Moras. Las Moras är ett ekologiskt vitt vin ifrån Argentina som du hittar HÄR.
 
Du vet väl att du själv kan vara med och tävla med ditt eget gröna julrecept inne hos Kokaihop?! Du kan vinna en härlig Kitchen Aid så vad väntar du på! Klicka på bilden så kommer du till tävlingen!
 
http://las-moras.herokuapp.com/#/
 
 


söndag 15 december 2013

Rocky Road med nötter och bär

rocky road

Rocky Road har ju blivit en klassiker som hör julen till tycker jag! Egentligen ska det väl vara marshmallows i men jag försökte hålla min så nyttigt det bara går ;-) Inga marshmallows och inga dumlekolor denna gången men vill du ha det i så är det givetvis bara att tillsätta det :-)

Så här gjorde jag:

Ingredienser
400 g mörk 70% choklad
1½ dl jordnötter
½ dl pistagenötter
½ dl kokosflingor
½ dl torkade blåbär
½ dl torkade tranbär
½ dl gojibär

Smält chokladen i ett vattenbad. Blanda sedan i resterande ingredienser. Häll sedan över i en liten form som du först täckt med bakplåtspapper. In i kylen och låt stelna, skär sedan upp i mindre bitar. Mums!

Vi avnjöt några av våra till dagens adventsfika och det räcker med en liten bit kan jag meddela, väldigt mäktiga!

rocky road

Idag har vi även klätt granen, den blev riktigt fin. Har ju en del favoritgrejer som jag måste ha i granen varje år men nästa år är det nog läge att uppdatera granen lite. Har haft den likadan i massor med år nu. Såg så himla fräcka julgranskulor som såg ut som discokulor häromdagen. De SKA jag ha nästa år!


julgranjulgranskula

lördag 14 december 2013

Träning först....sedan frukost :-)

celsius

På vardagarna är det ju av naturliga skäl rätt så svårt för mig att få till träning innan frukost men på helgerna så funkar det ju rätt så bra. I somras så gjorde jag ofta så att jag var ute innan frukost och tog en löptur, denna årstiden är det ju inte så kul dock. Idag har vi skittrist väder här i Göteborg så det fick bli inomhusträning för mig. Körde som vanligt efter dvd:n Funtional training. Den är grym ;-)

Vill du läsa mer om periodisk fasta (vilket jag kör) och träning innan första måltiden så kika in HÄR.

Min frukost idag är en av mina favoriter, kesella blandat med grekisk yoghurt, en skvätt grädde och vaniljpulver. På detta några matskedar granola eller mûsli och lite bär. Till detta blir det ett ägg och en Celsius. Mums!!

Nej, nu ska jag ta och göra lite julgodis, närmare bestämt Rocky Road men i år får det bli en lite nyttigare variant ;-) Ikväll ska vi på kalas!

fredag 13 december 2013

Pomegranate martini - julig drink med granatäpple


Lucia + fredag den 13:e! Har ni haft någon otur under dagen?? Nej, inte jag heller :-) Vi inledde dagen tidigt med barnen, de skulle ju givetvis ha sina luccekläder på sig. Isabella skulle vara tärna och Rasmus tomtenisse. Vi har alltid stort luciatåg på barnens dagis/skola. Alla barnen, från dagis upp till tredje klass är med i samma tåg. Jättefint såklart! Efter luciatåget var det dags för lite gemensam frukost och fika. Blev lite sen till jobbet men det får man ta sådana här dagar ;-)

Pomegrante martini

Fredag som sagt, då är det gott att unna sig lite extra. För oss vuxna blev det en granatäpple drink, barnen fick popcorn ;-) Receptet på drinken hittade jag hos Leila. En perfekt juldrink att bjuda på i dessa juletider, ni ser ju färgen!

Ingredienser för 2 drinkar
1 granatäpple
3 cl sockerlag (jag gjorde socker lag på vatten och sukrin gold, koka upp 2½ dl vatten med ½ dl sukrin gold och låt svalna)
6 cl vodka
8 cl äpplejuice/must
is

"Knacka" ut granatäpplekärnorna och lägg i en shaker (eller liknande). Häll över sockerlagen och "muddla". Har du ingen muddler så funkar det med en vanlig mortel.

Häll över vodkan, äpplejuicen och isen och skaka.

Sila upp i ett glas, dekorera med lite granatäpplekärnor.


Nu ska vi njuta av att det är fredag! Imorgon blir det stort kalas för min mamma som fyllde 70 år igår! Kul :-)

onsdag 11 december 2013

Färgrik kålsallad med saffransgravad lax och senapssås

kålsallad

Då var det dags att bjuda er på första julreceptet på temat "Grönare högtider" som jag berättade om igår. Missade du det inlägget så kika HÄR.
Den här salladen innehåller verkligen många av de sakerna som jag förknippar med julen såsom tex rödkål, grönkål, valnötter och granatäpple. Den blev verkligen jättegod och färggrann. Saffranslaxen får ni inte missa. Har ni inte testat att grava lax själva så gör det. Det är verkligen enkelt och supergott. För ännu starkare saffranssmak så kan man faktiskt välja att ta två påsar saffran men det väljer du själv ;-) Här kommer receptet:

Ingredienser saffransgravad lax
en bit lax, ca 600 g som varit fryst i  minst 2 dygn
1 pkt saffran
½ dl socker
½ dl salt
1 tsk grovt stött vitpepparkorn
färsk dill

Lägg laxen i en ugnsform på plastfolie. Blanda ihop salt, socker, vitpeppar och saffran, fördela över laxen. Hacka dill och lägg som ett lager över laxen. Banka in med händerna.

Slå in laxen i plastfolien och ställ något tungt på tex en mortel. In i kylen i minst 48 timmar.


Ingredienser senap- och honungssås
2 dl creme fraiche
2 dl turkisk yoghurt
1 msk dijonsenap
1½ msk honung
lite hackad dill
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser och ställ kallt tills servering. 


granatäpple
Ingredienser kålsallad
1 gul lök
olivolja
1 blomkålshuvud
1 pkt saffran
250 g rödkål
2 stora blad grönkål
salt och peppar
1 pkt fetaost
en stor näve valnötter
ett granatäpple

Riv blomkålshuvudet på ett rivjärn. Hacka den gula löken. Fräs löken tillsammans med saffran i en stekpanna i lite olivolja. Tillsätt den rivna blomkålen och rör runt. Låt steka några minuter tills blomkålen mjuknat. Häll över i en stor skål och låt svalna lite.

Skiva rödkålen och hacka grönkålen. Stek i olivolja i en stekpanna, salta och peppra. Häll över i skålen med blomkål, blanda runt. Hacka valnötterna och dela fetaosten i mindre bitar, tillsätt till salladen.

Banka ur granatäpplet ner i skålen, blanda runt.

Servera salladen med laxen och såsen.
Ja, det var alltså det första av tre julrecept. Givetvis passar maten jättebra till det väldigt goda vinet Las Moras. Har ni testat vinet ännu? Om inte så kika in HÄR så hittar ni info, priser mm. Det är jättegott!!
Gå även in och kika på Kokaihop.se. Där kan ni vara med och bidra med ert gröna julrecept. Den som bidrar med bästa receptet får vara med i vår receptbok som kommer ut i början av 2014! Tävlingen börjar den 16 dec men ni kan ju redan nu börja fundera ut ert recept :-)
Nästa vecka kommer de två resterande recepten :-) Ha nu en bra dag!

http://www.kokaihop.se/inspiration/nyheter/tavla-med-las-moras-vinn-kitchenaid

tisdag 10 december 2013

Grönare högtider del 3 - Julen

grönare högtider
Påskens och midsommarens recept
Kommer ni ihåg "Grönare högtider"? Grönare högtider är ett samarbetet som jag och 4 andra matbloggare har ihop med Las Moras och matsiten Kokaihop.se Vi ska ta fram en receptserie på temat "grönare högtider" som ska kopplas ihop med vinet Las Moras. Högtiderna som det gäller är påsk, midsommar och jul. Påsk och midsommar är avklarat och nu är det ju då givetvis dags för julrecepten!

Alla våra recept ska sedan sammanfattas i en receptbok "Las Moras grönare högtider". Recepten ska givetvis passa till det vita vinet Las Moras och huvudråvaran ska vara ekologiska grönsaker i säsong.

Projektet innebär också ett samarbete med siten kokaihop.se där det inför varje högtid kommer lyftas fram en tävling där läsarna tävlar om att komma med i receptboken tillsammans med oss matbloggare.

De andra matbloggarna som är med i projektet förutom mig själv är:
Under morgondagen kommer mitt första recept på temat jul ut. Vill ni kika på hur mina påsk- och midsommarrecept såg ut så kan ni gå in under etiketten Grönare högtider här i högerkolumnen.

Lite info om vinet Las Moras

"Las Moras är ett vin och varumärke med ursprung i Argentina. Las Moras finns både som rött och vitt vin, i bag in box och på flaska. Det vinet som vi testar till högtiderna är ett vitt vin som lanserades förra hösten, Las Moras Chardonney PET, krav märkt! Detta vin är inte bara ett bättre miljöval utan har också fått mycket goda recensioner ifrån landets vinkritiker."

Smaken är torr, generöst fruktig, ungdomlig med inslag av fat, tropisk frukt, persika, apelsin och vanilj. Vinet har nummer 16018 på Systembolaget och kostar 73 kr.



vinn en kitchen aid

måndag 9 december 2013

Julpynt och pannkakor

Härligt! Idag kom jag äntligen igång med träningen igen! Vi har ju varit dåliga hela familjen här under ca 2 veckor och nu kände jag äntligen att halsen kändes bra igen, man ska ju inte träna om man har känning i halsen som ni säkert vet ;-) Jag körde hemmaträning till dvd:n Mage, rumpa & lår, go genomkörare!

julpynt

Igår fick jag äntligen fram mitt julpynt, har en förkärlek för småtomtar som har ett visst utseende....svårt att förklara men ni kan ju kika på bilden ovan så kanske ni förstår :-) Har en hel armé här hemma ;-)

Igår vid något svagt ögonblick så lovade jag barnen att jag skulle laga pannkakor idag...pust...ja, det var ju bara att ställa sig och laga pannkakor när vi kom hem. Det tar ju sådan tid tycker jag men jag körde dubbla stekpannor så gick det lite snabbare ;-) Själv äter jag inte dessa pannkakor med tanke på att de innehåller vetemjöl men dottern Isabella älskar dem! Så här gör jag dessa pannkakor:

Ingredienser
50 g smör
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
en nypa vaniljpulver
8 dl mjölk
4 ägg
smör att steka i

Börja med att smälta smöret och ställ åt sidan.

Blanda ihop de torra ingredienserna. Tillsätt hälften av mjölken och blanda runt, tillsätt sedan resten. Blanda i ett ägg i taget. Ställ in skålen i kylen och låt stå en timme. Stek sedan pannkakorna i smör, snåla inte ;-)

pannakakor

Nej, nu har barnen lagt sig och det är dags för lite vuxentid! Idag är det näst sista avsnittet av Homeland, ni följer väl??

lördag 7 december 2013

Viltlax och tips på gott rött vin

Oj, här har det varit tyst ett tag ;-) Jag får skylla på att jag varit på kurs tors-fre denna veckan, en Photoshop kurs. Verkligen jättekul! Vad mycket jag lärt mig! Nu ska det övas, både på jobbet och hemma :-)

Idag har det lagats julmat här hemma. Ja, jag vet, det är lite tidigt men jag gör det för projektet "Grönare högtider" som jag arbetat med tidigare under året. Recept kommer givetvis ut senare.

viltlax


Igår däremot blev det viltlax som var väldigt länge sedan vi gjorde. Den här rätten är väldigt enkel men också väldigt god, så här går det till:

Ingredienser
laxfiléer
salt och peppar
3 dl vispgrädde
3 msk lingonsylt eller rårörda lingon (sockerfri givetvis!)
2 tsk torkad timjan
2 msk viltfond eller vilt- och kantarellfond

Börja med att salta och peppra laxen och lägg i en form. Blanda ihop resten av ingredienserna och häll över laxen. In i ugnen på 200-225 grader i ca 20 min. Håll koll på färgen! Servera som jag gjorde här med broccoli eller potatis om du äter det.

Till maten blev det ett gott rödvin. Jag tycker röttvin passar utmärkt till sådana här rätter som är rätt så smakrika även om det är fisk. Vinet kommer ifrån Chile och heter Amplus Cabernet Sauvignon Carmenere. Nr 2186 och kostar 109 kr. Vinet är rättvisecertifierat vilket ju är bra. Vinet består av druvorna Cabernet sauvignon och carmenére. Smaken är fruktig med inslag av fat, svarta vinbär, viol, ceder, mynta och körsbär. Ett mycket gott vin tyckte vi båda två! 

Amplus



tisdag 3 december 2013

Min lite nyttigare fikonmarmelad

fikonmarmelad

Nu börjar det bakas och julstökas ute i stugorna märker jag ;-) Till helgen blir det nog lite mer julbak för min del, jag måste ju bara göra en Rocky road i år igen, det är ju så himla gott. Får dock anpassa den lite detta året så jag också kan äta litegrann. Med anpassa menar jag ju givetvis att försöka ersätta allt socker med något annat såsom tex sukrin gold som jag använde för första gången i söndags. Sukrin gold är ett bra alternativ för brunt socker så det använde jag mig av när jag skulle göra min goda fikonmarmelad. Så här gjorde jag:

Ingredienser
250 g torkade fikon (helst ekologiska)
3 dl vatten
2 dl sukrin gold (eller råsocker om du äter det)
1 msk citronsaft
en nypa vaniljpulver
1 tsk kanel

Börja med att blötlägga fikonen över natten. Hacka fikonen fint. Lägg i en kastrull tillsammans med vattnet och sukrin gold. Låt koka upp och koka livligt i ca 25 min.

Tillsätt citronsaft, vanliljpulver och kanel och blanda runt. Häll upp i en väl rengjord burk.

Avnjut tex med en god bit ost, så gott!

fikonmarmelad

söndag 1 december 2013

Saffransbullar - ett måste varje jul

saffransbullar
 
Hoppas ni har haft en trevlig 1:a advent! Vi har fortfarande sjukstuga här hemma. Nu är det jag och sambon som mår värst, barnen är bättre som tur är. Men ni som har barn vet ju hur det är, att vara sjuk som vuxen funkar inte längre, nej, det är bara att köra på och låtsas som ingenting ;-) Barnen skiter ju fullständigt om vi mår dåligt, nej, här ska bakas och lagas mat och badas som vanligt ;-) Dessa bullarna gjorde vi dock igår redan och avnjöt en del av dem till dagens adventsfika! Dessa bullar är så himla goda och jag har gjort de varje jul nu sedan ett par år tillbaka. Testa dem, du lär inte ångra dig!
 
Ingredienser för ca 30-40st
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, russin, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×45 cm.
 
Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i bullformar på en ugnsplåt. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.