lördag 30 november 2013

Arraksbollar till advent

arraksbollar

Här har det bakats och lagats mat hela dagen trots att hela familjen är lite under isen med förkylningar och annat...vad gör man inte för att få lite "go-fika" till 1:a advent ;-) Jag har gjort saffransbullar och arraksbollar, jag tänkte börja med att bjuda er på receptet på arraksbollarna. De här bollarna är sk "vuxenbollar". Det är en tydlig smak av arrak och en lite bitter smak, passar väldigt bra till en kopp kaffe och en whiskey som min sambo sa ;-) Så.....inget ni ger till barnen med andra ord!

Ingredienser
1 dl mandlar
½ dl pistagenötter
2 dl kokosflingor
6 torkade dadlar
1 dl kakao
1½ tsk kardemumma
1 dl kokosfett
½ tsk arraksessens
+ kakao till att pudra över

Låt kokosfettet bli lite mjukt genom att tex köra det i micron några sekunder, mixa sedan fettet tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare, tillsätt arraksessensen, inte för mycket dock.

Rulla till ca 12 små bollar. Pudra över lite kakao. Ställ in i kylen en stund men tänk på att ta ut i god tid då de blir rätt så hårda i kylen pga kokosfettet.

Hoppas ni har en mysig lördagseftermiddag/kväll så hörs vi imorrn!





fredag 29 november 2013

Lasagne på LCHF vis


Godkväll! Hur har ni det i mörkret?? Här har vi det mysigt :-) Börjat få upp första adventsljusen och tänkt lite ljus, mysigt värre ;-) Barnen är i säng och nu ska jag och sambon duka upp för kvällsmaten och sedan.....ja, då däckar vi antagligen i soffan, ha, ha, ha ;-)


Kom ju på att jag glömt att visa er mitt försök med lchf lasagne som ju faktiskt gick riktigt riktigt bra. Vem behöver "vanliga" pastaplattor??? Nej, jag gick efter ett klassiskt recept som finns lite överallt på nätet, gjorde en supergod köttfärssås som fick bubbla i över 5 timmar (!) och en god ostsås. Så här gick det till:

Ingredienser pastaplattor för 4 portioner
4 ägg
150 g philadelphiaost
½ dl fiberhusk

Vispa äggen poröst, tillsätt resterande ingredienser och rör om. Ta fram en ugnsplåt och lägg på ett b bakplåtspapper, smeta ut degen med hjälp av en slickepott så gott det går, lägg sedan över ytterligare ett bakplåtspapper och ta hjälp av en brödkavel och kavla ut ända ut i kanterna.

In i ugnen på 150 grader i ca 10 min. Dra av ena pappret och skär i lagom skivor för att ha i lasagnen.

Ingredienser ostsås
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
ca 2 dl riven smakrik ost
salt och peppar
lite muskot

Värm upp creme fraiche och grädde i en kastrull, tillsätt osten och låt smälta, krydda.

Varva plattor, köttfärs och sås i en ugnsform, avsluta med såsen och riv över ytterligare ost, gärna parmesanost.

In i ugnen på 225 grader i ca 20-25 min.

Jag lovar, detta var supergott och nästa gång får hela familjen pröva på den här. Jag gjorde nämligen en liten form till mig själv och en "vanlig" till resten av familjen :-)

Trevlig fredagskväll på er!


torsdag 28 november 2013

Sponsrad video - Blossa glögg

Redan första advent på söndag! Det första jag tänker på när jag hör ordet "advent" är pepparkakor och glögg! Så gott! Har ni förresten sett Blossas årgångsglögg för 2013?? Riktigt snygg flaska tycker jag, i år med smakinspiration från Dalarna :-)

Glögg har en lång historia - redan på medeltiden drack man kryddat vin i Europa. Det ansågs hälsobringande. Ordet glögg kommer från "glödga", som betyder "att värma upp". Jo, uppvärmd blir man verkligen av glögg ;-) Inte bara glögg med alkohol i utan även den utan alkohol, värmen och kryddorna gör ju sitt till och man blir härligt varm och go!

I min glögg måste det alltid vara mandlar i, inte russin dock som jag vet många andra gillar, bara mandlar ;-) Hur vill du ha din glögg?




Sponsrat inlägg

Kesella med rysk yoghurt, pepparkakskryddor och mûsli

Vilket väder vi har idag! Synd bara att jag inte kan njuta av det mer än genom fönstret. Är fortfarande hemma med lille Rasmus och börjar själv också känna mig krasslig, typiskt, snart helg och allt. Men, men.... :-)
kesella med rysk yoghurt

Min frukost i morse bestod som många andra frukostar av kesella utblandat med rysk yoghurt och mûsli. Denna gången blandade jag i en nypa pepparkakskryddor också, riktigt gott och man får lite julkänsla. Ta dock inte för mycket för då blir det alldeles för kraftig smak, bara litegrann. Så här gjorde jag:

Ingredienser
1 dl kesella 10%
1 dl rysk yoghurt
en nypa pepparkakskryddor
kokosflingor
hemmagjord mûsli

Blanda ihop kesellan med yoghurten och kryddorna, strö över lite kokosflingor och sedan lagom med mûsli. Min mûsli idag bestod av hasselnötter, paranötter, pistagenötter, torkade blåbär, tranbär och gojibär. Mycket gott! Även lillkillen gillade det! Jippi, han har inte ätit så bra så man blir glad över det lilla när de börjar äta igen ;-)

Nej, nu sover Rasmus gott och jag ska nog göra det samma ;-) Ha en bra dag!

onsdag 27 november 2013

Pepparkaksbollar till första advent

Jisses, på söndag är det redan första advent! Tyckte nyss vi hade semester ;-) Ja, denna hösten har sprungit iväg och november som brukar vara riktigt tråkig har faktiskt gått riktigt bra. Idag är jag hemma med sjuk pojk, han är snörvlig och har ögoninflammation :-( Han äter inget men som tur var dricker han desto mer :-)

pepparkaksbollar

Tänkte bjuda er på första julreceptet så här nära inpå första advent. När Rasmus sov förut så slängde jag ihop dessa goda pepparkaksbollar. Jag brukar ju göra nyttiga kokosbollar ibland och jag körde ungefär på samma recept fast jag bytte ut lakrits- och kakaosmakerna mot pepparkadskryddor istället. Mums så gott det blev!

Ingredienser till ca 14 st små bollar
1 dl hasselnötter
1 dl mandlar
0,75 dl tranbär
2 dl dadlar
1 dl kokosflingor
2 tsk pepparkakskryddor
en nypa salt
en nypa vaniljpulver
2 msk smör
2 msk kallt vatten
kokosflingor att rulla i

Mixa nötterna ihop med tranbären i en matberedare. Tillsätt dadlarna några i taget tills allt är mixat fint. Tillsätt kokosflingor, kryddorna, smör och vatten och mixa några varv till. Det ska bli en kletig deg.

Rulla små bollar med våta händer och rulla i kokosflingor. In i kylen några timmar och sedan.....NJUT!

pepparkaksbollar

tisdag 26 november 2013

Långlagad fläskytterfilé i crock poten

Ja, i helgen gav jag mig på Crock poten igen. Denna gången blev det en hel bit fläskytterfilé som fick åka ner i grytan. 7 timmar fick den stå och gotta sig och jisses vad mört och gott köttet blev! Av fonden som blev i grytan gjorde jag en god sås och till detta blev det ugnsrostade jordärtskockor och pumpa. Köpte för ovanlighetens skulle en annan sorts pumpa. Brukar ju alltid köra med butternut squash men hittade en annan sort som jag tror hette "Muscat". Mycket god den också, kunde faktiskt inte känna så stor skillnad på dem alls ;-)

pumpa muscat


Ingredienser långlagad fläskytterfilé
1 pkt fläskytterfilé (går givetvis bra med fläskfilé också)
25 g smör
4 st sardeller
rivet skal från en citron
1 kvist färsk rosmarin
salt och peppar
muskot
en hel vitlök
2 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong

Börja med att rensa köttet. Blanda ihop smör, hackade sardeller, citronskal och hackad rosmarin. Gör ett snitt längs med köttet eller stick in kniven och gör lite småsnitt här och var. Tryck in smörblandningen i hålen och kleta in köttbiten med det som blir över. Salta och peppra och krydda med muskot.

Lägg köttet i Crock poten, häll över vin och buljong och tillsätt hela vitlöksklyftor. Ställ på låg temperatur och kör i ca 7 timmar.

När köttet sedan är klart tar man upp det och silar av skyn och gör en god sås på den. Jag tog i grädde, creme fraiche, philadelphiaost, äpplemarmelad, soja och lite mer kryddor.

Till köttet serverades ugnsrostad jordärtskocka och pumpa. Gott, gott!!


måndag 25 november 2013

Fröknäckebröd och dadel- och morotsbröd

Om det är något jag saknar med lågkolhydratkost så är det nog ett riktigt gott surdegsbröd! Men vanligt bröd, nej, det saknar jag inte. Jag klarar mig långt på det goda fröknäcket och det übergoda dadel- och  morotsbrödet som jag brukar göra. Ni har väl inte missat dessa? Om ni har det så kommer recepten här igen ;-) Fröknäcket gjorde jag lite annorlunda denna gången, mitt första fröknäcke hittar ni HÄR.

fröknäckebröd



Ingredienser fröknäcke
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
½ dl hela linfrön
½ dl hackade hasselnötter
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
½ dl smält kokosfett
2½ dl kokande vatten
½ tsk havsalt + lite att strö över

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vattnet och häll i kokosfettet så det smälter och häll i bunken. Blanda ihop.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och fördela blandingen över i ett tunt lager med hjälp av en slickepott som du sköljer i kallt vatten. Strö över lite havssalt. In i ugnen på 150 grader i ca 45 minuter. Ta ut brödet och skär försiktigt i mindre bitar. Sänk ugnen till 80 grader och kör in plåten igen i ca 1 timme för att på ett sprött bröd.

fröknäckebröd

dadel- och morotsbröd


Ingredienser dadel- och morotsbröd
3 ägg
200 g urkärnade dadlar
2½ dl mandelmjöl
3 små rivna morötter
3 msk smält kokosolja
2 tsk bakpulver
1 msk kanel
1 nypa havssalt

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att smälta oljan i en kastrull, ställ åt sidan. Använd matberedaren till att mixa ihop äggen och dadlarna. Tillsätt resterande ingredienserna tills allt har blandats ihop ordentligt

Lägg bakplåtspapper i en liten avlång brödform. Häll i smeten i ett jämnt lager. In i ugnen ca 30 min.


Nej, nu är det snart dags för sista avsnittet av Ensam mamma söker, ni kollar väl? ;-) Godkväll!

söndag 24 november 2013

Dansuppvisning och kalas

Igår inledde vi dagen med dansuppvisning och sedan var det kalas hos mina föräldrar. Pappa fyller år i veckans som kommer och eftersom de bor en bit bort så blir det enklast att fira på helgen. Pappa fick två böcker, dels en deckare men även en LCHF-bok av Anna Hallén. Den verkade väldigt bra så jag funderar på att köpa den själv ;-) Någon som har läst den??

Isabella med sin danslärare Malin och Rasmus hemma hos mormor och morfar.


Vi fick god mat, kycklinggryta med sallad, alltid lika skönt att slippa laga mat själv ;-) även om jag älskar att laga mat!

God kycklinggryta och födelsedagsbarnet <3

Idag har jag varit ute och sprungit på förmiddagen. Man får verkligen ta vara på soltimmarna nu när det är så mörkt på morgonen och kvällen. Det var riktigt skönt att springa i solen! Maten idag blir fläskytterfilé som jag just nu kör i Crock poten. Resultatet får ni se senare :-)

Njut nu av söndagen!!

lördag 23 november 2013

En helt vanlig fredagskväll med pizza och rödvin :-)

Vi startade dagen tidigt idag. Vi har redan varit iväg på dansuppvisning. Isabella dansar på Malin Johanssons dansskola, ja, ni vet hon som var med i Let´s dance och idag var det som sagt var dansuppvisning. De är grymt duktiga för att bara vara 7 år. Det var givetvis andra grupper som också uppträdde, ända upp till 15 år. Nu har vi åkt hem en sväng för att strax bege oss ut igen. Hem till mina föräldrar för att fira pappa som fyller år! Hurra, hurra, hurra, hurra! :-)

lågkolhydratpizza

Igår kväll var som vilken fredagskväll som helst, pizza, rödvin och somna i soffan ;-) Hemgjord pizza givetvis, en "vanlig" pizza till övriga familjen och en lågkolhydratpizza till mig. Har ni testat? Om inte så gör det, jättegod tycker jag! Så här gör man:

Ingredienser
100 g riven västerbottenost
4 ägg
½ dl vispgrädde
1 msk fiberhusk
½ dl mandelmjöl
1/4 dl kokosmjöl
lite salt

Vispa ihop ägg, grädde och övriga ingredienser med elvisp, blanda sist i den rivna osten. Fördela på en plåt med bakplåtspapper. Här använde jag en slickepott som jag doppade i vatten då och då. In i ugnen på 175 grader ca 15 min.

Lägg sedan på de ingredienserna du vill ha. Jag tog hemgjord tomatsås, rödlök, mozzarella, färska tomater, prosciotto, oliver, lite riven västerbottensost, oregano, salt och lite olivolja. In i ugnen igen tills osten smält och det börjar "puttra" lite på ytan.

aglianico

Vinet som vi testade heter Vigne Sannite Aglianico 2011 och är från Italien. Druvan Aglianico trivs i det unika mikroklimatet i Kampanien. De växer på de varma bergssluttningarna i de vulkaniska jordarna runt berget Taburno. Ett riktigt gott vin om du frågar oss, passade utmärkt till pizzan och antagligen till annan medelhavsmat också. Vinet finns på Systembolaget från 2 dec, kostar 79 kr och har nr 3158.

Trevlig lördag på er!!

torsdag 21 november 2013

Wok med fläskytterfilé, grönsaker och kokosmjölk

Kallt och regn har vi i Göteborg idag, trist och mörkt men om 4 veckor vänder det ;-) Julen är ju snart här, snart dags att ta fram adventsljusstakar och adventsstjärnor. På tal om adventsstjärna, hittade en med leopardmönster häromdagen....måste ha! Skitfräck och skulle passa perfekt i dotterns rum ;-)

wok med fläskytterfilé

Lite het mat passar väl så här i höstkylan. Den här woken kan ju varieras med det man har hemma, kyckling, lax eller kött, ta de grönsakerna du har. Kryddningen däremot kör jag nästan jämt samma och då blir det så här:

Ingredienser
1 pkt fläskytterfilé
salt och peppar
1 st färsk broccoli
½ blomkålshuvud
1 röd paprika
1 gul paprika
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 msk (eller mer) röd currypasta
några droppar sesamolja
1 msk oystersås
lite fisksås
2 limeblad
1 pkt krämig kokosmjölk från Santa Maria
det krämiga från en vanlig kokosmjölk
kokosolja
ev cashewnötter eller jordnötter

Börja med att skära upp köttet och grönsakerna i mindre bitar. Jag brukar förkoka broccolin och blomkålen i någon minut. Hacka vitlökarna och chilin smått.

Börja med att fräsa på köttet i lite kokosolja (kan göras i en vanlig stekpanna). Salta och peppra.

Smält kokosfettet i en wok och fräs på vitlöken, currypasstan och chilin. Tillsätt övriga ingredienser i omgångar och woka tills de mjuknat lite. Tillsätt köttet och limebladen.

För allt åt sidorna så det blir som ett hål i mitten. Här tillsätter du allt flytande, avsluta med kokosmjölken. När du ser att det bubblar upp så kan du röra ut det med grönsakerna och köttet. Låt koka några minuter. I slutet kan du tillsätta cashewnötter om så önskas :-) Servera och njut!


onsdag 20 november 2013

Grillad entrecôte med enkel bearnaisesås och sötpotatis frites

Idag har jag spenderat min arbetsdag på Kvalitetsmässan som är en mässa som just nu pågår på Svenska mässan här i Göteborg. Vi har en monter på plats och jag har stått och snackat med folk, delat ut priser osv, riktigt kul faktiskt ;-) Lunchen intogs på restaurang Mix som ligger inne på mässan. Buffé med massa goda sallader, såser, lax och kött. Mycket gott och mättsamt! Åt nog alldeles för mycket ;-)

kvalitetsmässan
Våran fina monter + dagens lunch.

Här hemma har vi sjukstuga....eller just nu är barnen faktiskt pigga men det beror nog mest på att de fått Alvedon båda två :-) Får väl se hur natten blir och om de ska vara hemma imorgon.

entrecôte

Nu är snart helgen här igen och kanske du är sugen på att ta fram grillen igen?? Inte! Nej, det går faktiskt att använda grillpannan också, inte riktigt lika god smak förstås men det funkar bra ändå. Den här rätten åt vi i helgen som gick, i mina ögon är det helgmat. Det blev grillad entrecôte med hemmagjorda sötpotatis frites och enkel bearnaisesås. Hemmagjorde pommes frites är riktigt gott och relativt enkelt, receptet har jag gett ut förut men tål att upprepas, så här gör jag:

Ingredienser
vanlig potatis eller sötpotatis
olja att fritera i
salt

Börja med att skala potatisen, dela i skivor och sedan i stavar. Skölj av i ett durkslag och häll ut över en kökshandduk, torka stavarna noga. Använder du sötpotatis så behöver du inte skölja av dem.

Värm på oljan i en stor kastrull, det behövs några cm med olja, ingen idé att snåla. Oljan går att återanvända. Värm upp till 120 grader och lägg sedan ner några stavar i taget. Låt fritera tills de blir lite krispiga men inte färdiga. Ta upp och låt rinna av. Så här långt går det bra att förbereda.

Strax innan servering så är det dags att få till krispet och färgen på potatisen. Värm upp olja igen, denna gången till 180 grader. Lägg i några stavar i taget och kör tills de fått lite brun färg och de är krispiga. Ta upp en och testa, de ska lätt brytas, precis som de gör på hamburgerrestaurangerna. Salta!
pommes frites av sötpotatis

 

måndag 18 november 2013

Brysselkålsgratäng med bacon

Måndag igen! Helgen har varit bra, fick en del gjort i trädgården som jag berättade i förra inlägget. Lite träning fick jag in också ;-) Tog en löprunda igår morse innan frukost. Så fin morgon, soligt och skönt! Då är det inte svårt att springa alls. Har dock dragit ner lite på löpningen då jag får problem med fötter och ben om jag springer för mycket, passar väl rätt bra nu när det blir kallare också att köra mer inomhusträning istället. Det får bli löpning en dag på helgen, då jag kan springa innan frukost vilket jag tycker är allra bäst!
Har turen att ha en fin ridväg runt området som jag kan springa på! Härlig morgon!

Förresten vilken måne det har varit de senaste kvällarna. Jättevackert! Svårt att få bra kort dock men ni ser ju lite hur den såg ut :-)


Igår gav jag mig på Crock poten igen. Denna gången blev det dock inte så bra. Jag hade ju faktiskt läst att man inte ska ha grädde, creme fraiche eller liknande i poten under för många timmar eftersom det då skär sig men jag var ju ändå tvungen att testa fast med kokosmjölk ;-) Nej, det blev inget bra, det skar sig rejält. Smaken var det dock inget fel på, jättegott. Jag blandade helt enkelt kokosmjölk med massa goda kryddor mm och hällde över kycklingben och grönsaker, körde på låg värme i 7 timmar. Kycklingbenen blev jättegoda och möra men som sagt var, såsen....... :-( Någon som vet hur man ska göra om man vill ha kokosmjölk eller grädde i sin Crock pot, ska man lägga i det sista två timmarna eller hur gör man?

brysselkålsgratäng

Jag gjorde däremot en annan god rätt igår till kycklingbenen som blev jättegod. Brysselkålsgratäng med bacon. Orginalreceptet från Elle mat och vin var med grädde, jag valde kokosmjölk istället och uteslöt krutongerna, de behövs inte ;-)

Ingredienser 4 port
500 g brysselkål
1 pkt bacon
2 dl kokosmjölk (använder Santa Marias creamy)
1 tsk dijonsenap
70 g riven smakrik ost
riven parmesanost

Börja med att rensa och dela brysselkålen i fyra delar. Koka nästan mjuka i saltat vatten.

Skiva baconet och stek krispigt. Tillsätt kokosmjölk, senap och riven ost (ej parmesanosten). Häll av brysselkålen och tillsätt till baconet. Rör om och häll ner i en ugnsform. Riv över lite parmesanost.

In i ugnen på 225 grader ca 15 min.


brysselkålsgratäng
Brysselkålsgratäng med kycklingben.

söndag 17 november 2013

Kryddiga kycklingdelar med butternut och tzatziki


Söndag kväll och som vanligt sitter man här och undrar vad som hände med helgen ;-) Idag fick jag i alla fall gjort det sista i trädgården. Jag tog in alla dahliaknölar, rensade ogräs i mina grönsakslådor, jäklar vad mycket det hinner växa på några månader! Fick rensa lite i växthuset också, pelargonerna börjar alltid mögla så här på hösten, viktigt att ta bort detta så de inte ligger där hela vintern och sprider sig, även om det är svårt att få bort allt.

Idag använde jag min crock pot igen. Kan tipsa er om att man inte ska ha grädde eller kokosmjölk för länge i poten ;-) Det blir inge bra då ;-) Berätta mer om detta i ett senare inlägg. Maten jag gjorde i fredags blev däremot sanslöst god, riktig Martina mat, smakrikt och lättlagat! Jag hade en hel kyckling som jag styckade, går givetvis att använda vanliga kycklingdelar också, så här gjorde jag.

Ingredienser
1 st hel kyckling eller kycklingdelar
olivolja
salt och peppar
rivet skal från en citron
chili/lime krydda från Santa Maria

Sätt ugnen på 200 grader. Stycka kycklingen och lägg delarna i en ugnsform. Ringla över olivolja, rivet citronskal och kryddor, snåla inte! Smeta med händerna in kryddorna runt om kycklingen. In i ugnen ca 30 min.

Samtidigt med kycklingen så kan du också slänga in butternut squash i en annan form. Jag slängde även med några körsbärstomater. På med olivolja, pressad vitlök, salt och peppar. Till detta gör man en tzatziki, det kan ni väl? ;-)

Nej, nu är det dags att gå och lägga sig, imorgon har vi en ny vecka att se fram emot!

lördag 16 november 2013

Årets must och plockmat

Igår fick jag hem ett paket som jag inte hade en aning om vad det var. Förstod på formen att det antagligen var en flaska. När jag öppnade paketet blev jag blad. Det var en trälåda med en rosett på, vem blir inte glad av en sådan present. Inuti låg en flaska av Aportekarnas "Årsmust". En flaska som kommer ut i begränsat antal varje år, hemliga ingredienser precis som den vanliga musten och som ändras varje år. Däremot så kan man se på etikettens baksida vad det är för ingredienser, lite kul! Den här tänker jag nog spara till december i alla fall innan vi smakar på den. Någon som har smakat tidigare??
Apotekarnas årsmust

Igår kväll var det ju fotbollsmatch. Vi hade bestämt oss för att titta och till detta ville jag då ha lite god plockmat. Åkte till Hisingens nya saluhall, Kville saluhall och köpte på mig lite godsaker. Ett rött vin till det och matchen var räddad ;-) Ja, nästan då, de förlorade ju tyvärr men maten var god! Älskar plockmat!!
Plockmat

Idag har vi varit och handlat hela familjen. Dottern är nu iväg och leker med en kompis, vi andra har tagit det lugnt i några timmar men snart ska jag väl ta tag i maten. Det blir entrecote med bearnaisesås, hemmagjorda pommesfrites och en brysselkålsgratäng. Återkommer med recept på detta senare. Ha nu en trevlig lördagskväll. Imorgon ska solen skina här i Göteborg så då ska jag ut i trädgården och fixa det sista som jag inte hunnit med inför vintern.....ja, jag vet, jag är jättesen i år ;-)

onsdag 13 november 2013

Ljuvligt god räksoppa med egengjord fond

räksoppa

Som ni kanske vet så älskar jag skaldjur och har gjort det ända sedan jag var liten. Hummer är ju givetvis en favorit ;-) men även räkor är ju himla gott. Att sitta och pilla räkor och doppa dem i aioli.....mums! I helgen som gick så åt vi just räkor och för en gång skull så sparade vi skalen och gjorde dagen efter en räksoppa av dem. Vilken smak det blir med egen fond, går ju inte att få samma smak med köpefond. Förresten vet du hur man ser om räkorna är färska??? De ska ha långa hela fina spröt, inte korta spetsiga, då har de varit frusna ;-)

Ingredienser
skal från 1 kg räkor
räkor
1 stor morot
1 gul lök
1 msk tomatpuré
6 dl fiskbuljong (fond el tärning)
1 dl vitt vin (funkar med matlagningsvin)
3 dl vispgrädde
olivolja
salt och peppar
en liten skvätt cognac (kan uteslutas och var försiktig med mängden)

Fräs räkskalen i en stor kastrull i oljan. Tillsätt fint hackad lök och morot och tomatpurén. Rör runt och låt fräsa några minuter.

Tillsätt buljongen och vinet och låt sjuda 10 min. Sila av ner i en annan kastrull.

Tillsätt grädde och koka ytterligare 10 min så den tjocknar. Smaka av med salt och peppar och lite lite cognac.

Lägg upp i en soppskål/tallrik med räkor i botten och lite dill på toppen.




måndag 11 november 2013

Min hemmagjorda granola

Granola

En av mina favoritfrukostar är kesella blandat med turkisk yoghurt, en skvätt grädde och vaniljpulver. På detta så har jag min egen müsliblandning. Denna gången valde jag dock att göra en sk granola. En granola är helt enkelt müsli som man rostat i ugnen. Du kan välja att ha i nötter, torkade bär mm, ta helt enkelt det du har hemma. För att få lite mer smak kan man smaksätta med kanel och kardemumma. Ringla lite honung och kokosolja över, det blir pricken över i:et ;-)

Ingredienser
1 dl mandlar
1 dl hasselnötter
1 dl valnötter
1 dl solrosfrön
1 hela linfrön
½ dl sesamfrön
1 dl kokosflingor
½ dl torkade tranbär
½ dl gojibär
en nypa vaniljpulver
lite kanel
lite kardemumma
2 msk smält kokosfett
honung

Kör alla bär, frön och nötter i matberedaren. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper, ringla över honung och smält kokosfett. Krydda. Blanda runt lite.

In i ugnen på 175 grader i ca 10 min. Passa så det inte bränns. Mina bär blev lite väl svarta, de kan man välja att ha i efteråt om man vill bevara den fina röda färgen.

Förvara i tätsluten burk och njut till frukost! (Eller mellanmål ;-)





söndag 10 november 2013

Nyttigare chokladkaka på fars dag

chokladkaka

Fars dag idag! Grattis alla pappor! Sambon firades med kaffe på sängen och teckning från barnen :-) Vi lyxade till det lite och gjorde en god lunch, mer om den senare och till fikat blev det en god och nyttigare chokladkaka med avocado. Jag skriver nyttigare och inte nyttig eftersom det är mörk choklad i denna som innehåller socker. Man kan givetvis välja sockerfri choklad om man vill, då blir den ännu nyttigare ;-) Receptet hittade jag inne hos Marja som har bloggen Baka Sockerfritt. Mycket goda och enkla nyttigare bakrecept där inne, gå in och kika!

Jag gjorde om receptet lite men det berodde helt enkelt på att jag inte hade en del av sakerna hemma, tex så består orginalreceptet av hasselnötsmjöl, jag tog mandelmjöl. Jag tog philadelphiaost istället fö mascarpone och kakao istället för snabbkaffepulver. Gick bra det också ;-) Så här gjorde jag:

Ingredienser
Botten:
35 g smör
60 g mörk choklad
50 g avocado
50 g färska dadlar
1 ägg
2 msk vispgrädde
½ dl mandelmjöl
1/4 dl stevia strö
2 krm vanilpulver
 
Chokladkräm:
50 g philadelphiaost
35 g mörk choklad
1 tsk hett vatten
1 tsk kakao
1 tsk stevia strö
1 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 150 grader. Smält smör och choklad i ett vattenbad. Mixa med en stavmixer ihop alla ingredienser till botten (inkl den smälta chokladen). Klä en liten form med aluminiumfolie och sleva ner smeten. Grädda mitt i ugnen ca 26 minuter. Låt svalna.

Smält chokladen till krämen. Rör ut kakaon i hett vatten och blanda ihop alla ingredienser. Fördela över kakan. Låt gärna svalna i kylskåp så den sätter sig. Dela i fyra delar.

Mycket god och mäktig kaka. Receptet är för 4 bitar så vill du göra fler så dubbla receptet men tänk på att den är mastig :-)



 
Vill du ha fler baktips så kika in under etiketten "baka" HÄR. Vill framför allt tipsa om DESSA otroligt goda men nyttiga paleomuffins.
 


lördag 9 november 2013

Högrevspannbiff med whiskeysås och gott Amaronevin

Idag har vi riktigt skitväder här i Göteborg, regnet öser ner och det är riktigt kallt, brrr. Har varit inne hela dagen hittills, har lagt in en gryta i Crock Poten och håller just nu på att koka hummerfond :-)

A Amarone

Igår så gjorde vi goda pannbiffar genom att göra egen färs av högrev med hjälp av köttkvarnen. Till biffarna blev det en whiskysås och lite grönsaker. Vi testade ett himla gott Amaronevin till maten som jag fått hem för provning. Vinet heter A Amarone och är ett klassiskt amarone vin som faktiskt tagit hem andra pris i International whine challenge 2013! Vinet är en mix av flera olika druvor (corvina/corvinone, rondinella och Cabernet sauvignon) och är lagrat på ekfat i 18 månader.

 Producent: Alpha Zeta Wines
Årgång: 2010
Alkoholhalt: 15 %
Färg: Mörkt röd färg med tegelnyans
Druva: 70 % Corvina Veronese, 25 % Rondinella och 5% Cabernet Sauvignon
Doft: Stor, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, romrussin, sandelträ, vanilj och mörk choklad.
Pris: 219kr
Nr: 12343

Vårt omdöme: en mycket gott amaronevin. Eftersmaken var riktigt god och den passade väldigt bra till maten men fungerar lika bra som "drick" vin.

Högrevsfärs


Pannbiff vet ni väl hur man gör va? ;-) Jag malde som sagt var högrev och blandade ihop ett ägg, 2 msk pofiber, 1 dl grädde och kryddor. Inga konstigheter.

Ingredienser whiskeysås
sky från pannbiffssteket
smör
1 dl vatten
2 dl vispgrädde
½ dl creme fraiche
½ dl philadelphiaost
1½ msk rödavinbärs gele
1 msk kalvfond
ca 1 dl whiskey
ev salt och peppar

Efter du stekt biffarna så kan du slänga i en extra klick smör, tillsätt hälften av whiskeyn och låt den "ånga" bort. Tillsätt resterande ingredienser, rör runt och låt koka upp en stund. Smakar det inte tillräckligt med whiskey så kan du tillsätta resterande också. Salta och peppra om det behövs.


Nu måste jag ta hand om min hummerfond så ni får ha en härlig lördagkväll!

fredag 8 november 2013

Köttbullar och brunsås med stekta grönsaker

Fredag igen! Härligt va?! Kom hem tidigare från jobbet idag och sitter och njuter för mig själv en stund i ett lugnt och stilla hus, sambon hämtar barnen idag så snart blir det fullt hus igen ;-) Inga speciella planer för helgen faktiskt vilket känns riktigt skönt. Jag tänkte ge mig på min slökokare imorgon igen, denna gången med en högrevsgryta, kan bli riktigt gott tror jag ;-)

köttbullar i brunsås

 
Kommer ni ihåg att jag för ett bra tag sedan visade er att man faktiskt inte alls måste ha spaghetti till köttfärssåsen utan det går lika bra med lite goda stekta eller grillade grönsaker? Inlägget hittar du HÄR. Samma sak gäller ju givetvis för en mängd andra rätter såsom tex köttbullar, brun sås och potatis. Det är jättegott med potatis men ......jag hoppar nästan alltid över potatisen och gör något annat istället, tex stekta grönsaker. Underskattat tycker jag, det är jättegott med stekta grönsaker. Denna gången blev det blomkål, röd paprika, skogschampinjoner och purjolök. Krydda med lite goa örtkryddor, kanske lite pressad vitlök och stek i smör eller kokosolja. Gott gott!

rulla köttbullar med sprits

Förresten så fick jag ett jättebra tips ifrån appen "Kokbokshyllan" när det gäller det här med att rulla köttbullar vilket jag själv tycker kan vara lite kletigt och långtråkigt. Leif Mannerström brukar använda en sprits istället och trycka ut sina köttbullar. Jättesmidigt! Du fyller helt enkelt spritsen med färsen och trycker sedan ut en lite boll i handen, forma lite lätt och snabbt (en köttbulle måste inte vara helt rund!) och lägg sedan på ett oljat fat. När hela fatet är fyllt så är det bara till att "hälla" av dem ner i stekpanna. Smidigt va?!

Nu får ni ha en trevlig fredag så hörs snart igen!!

P.S Grattis till Maria som driver bloggen Made by Mary som fick priset "Folkets val" i årets stora Matbloggspris. Gå in och kika, hon har en grymt snygg blogg tycker jag!