måndag 30 september 2013

Ugnsrostad majskyckling med chili/lime smak

ugnsrostad majskyckling

Köper ni majskyckling någon gång? Det är faktiskt rätt så stor skillnad på smaken mot en vanlig kyckling tycker jag. De är ju lite dyrare förstås men man kan ju tex passa på när det är "röd" prislapp på dem vilket händer rätt så ofta, i alla fall i min butik ;-) Två majskycklingar fick åka in i ugnen i lördags hos oss. Jag "kletade" först in de i en smörkryddblandning vilket ger en mycket saftig och god smak. Så här gjorde jag.

Ingredienser
2 st majskycklingar
smör
chili och lime krydda från Santa Maria (eller någon annan kryddblandning du gillar)
2 st vitlöksklyftor
salt och peppar
en citron
olivolja

Börja med att blanda ihop smöret med kryddorna och pressade vitlöksklyftor. Gör sedan snitt i kycklingens klubbor  och i skinnet på ovansidan. Pressa sedan in kryddsmöret och smeta ut det över hela kycklingen.

Tryck in en halv citron i kycklingen, krydda lite extra på utsidan och ringla över olivolja. Lägg kycklingarna i en ugnsform, gärna med ett galler i botten. In i ugnen på 180 grader i ca 1 timme och 20 min. Ta ut kycklingen och kika så att den är klar.

Det har nu förhoppningsvis bildats en god fond i botten av ugnsformen. Ta denna och gör en sås på! Så här gjorde jag:

Ingredienser sås:
fonden från kycklingen
grädde, ca 1 dl
creme fraiche, ca 1 dl
philadelphiaost, ca ½ dl
en klick rödavinbärs gelé
lite soja
salt och peppar

Häll fonden i en kastrull och koka ner den litegrann. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp. Blir såsen inte tillräckligt tjock så tillsätt lite mer philadelphiaost, fungerar som redning.

Servera det hela med tex ugnsrostade grönsaker och NJUT!! Detta blev helt fantastiskt gott, alla smaskade glatt i sig maten :-)



Sponsrad video - Lidl öppnar gourmetrestaurang

En sk pop-up restaurang som heter Dill har öppnat på Södermalm i Stockholm. Den har höjts till skyarna och det är superlång kö (väntelista) för att få boka bord där. Vad är det nu som är så speciellt med denna restaurang då? Jo, för det första är det den brittiske stjärnkocken Michael Wignall som driver den (han har två stjärnor i Guide Michelin). För det andra så har restaurangen öppnats för att bevisa att "bra mat behöver inte kosta mer". Råvarnorna är nämligen helt och hållet ifrån Lidl! Kastar du om bokstäverna i ordet Dill så ser du ju vad som framkommer.....Lidl ;-) På Dill kan man få en nio-rätters avsmakningsmeny för futtiga 495 kr.

Kommunikationschefen Caroline Forsshéll på Lidl berättar att Lidl med det här vill att folk ska få upp ögonen för deras kvalitet, trots deras låga pris.

Ja, vad ska man säga? Det är ju en superbra marknadsföring tycker jag :-)


Sponsrat inlägg

söndag 29 september 2013

Min favoritfrukost - Kesella med vaniljpulver och egengjord müsli

müsli

Idag har varit en riktig härlig höstdag. Jag började dagen med en springtur på morgonen, kallt men skönt ändå :-) Sedan blev det frukost. Jag har en favoritfrukost som jag snöat in på just nu. Kesella blandat med turkisk yoghurt, vaniljpulver och en skvätt grädde. På detta så blir det egengjord müsli. Enkelt och gott! Müslin gör jag för det mesta av olika nötter såsom hasselnötter och mandel, kokosflingor, gojibär och torkade tranbär. Mycket gott!

Efter frukosten så skulle Isabella träna gympa, eftersom man som förälder inte får vara inne i lokalen och titta på så bestämde vi andra oss för att åka ner till hamnen en stund. Hamnen, för er som inte vet vart jag bor är Björlanda Kile, där har vi våran båt på sommaren men den är upptagen nu. Liten promenix på stranden, Rasmus fick leka lite, vi tog lite kort mm.


På eftermiddagen så kom mina föräldrar hit. Jag bjöd på äppelkaka a´la lchf. Berättade inte för de först att det var en lchf-kaka utan först efteråt när de redan sagt att den var jättegod ;-) Alltid lika kul när folk får reda på att ett bakverk faktisk kan vara både gott och lchf :-)

Nu har vi precis ätit middag som bestod av ryggbiff och en god gratäng, receptet får ni senare eller imorgon. Ha nu en skön söndagskväll, imorgon är det en ny arbetsvecka igen......

fredag 27 september 2013

Tips inför helgen - pulled chicken

Fredag igen! Skönt :-) Har precis kommit hem, matat barn med mellanmål, fixat en pizzadeg inför kvällens pizzamiddag. Jag får lchf-pizza, de andra får vanlig ;-)

I helgen blir det andra draget på hummerburarna för sambon, nu hoppas vi på bra resultat. I onsdags fick de bara en hummer men ack så god ;-)

hummer
Mums, vad god den var ;-)
Imorse var det riktigt kallt, vi hade -1grader. Usch, inget bra för mitt växthus alls. Jag har ju fortfarande tomater där ute som behöver hänga kvar ett tag, får se hur det går. Jag har ju även två stycken butternut squash som jag läste att de måste skördas innan första frosten så de klippte jag av nu när jag kom hem. Ska bli spännande att se hur de smakar, har ju aldrig lyckats med butternut förut!

butternut squash
Nyskördad butternut squash
Måste ju också tipsa om den goda middagen som vi åt förra helgen som jag inte bloggat om ännu. Pulled chicken! Ja, inte med kött då utan med kyckling. Jag tog helt enkelt och styckade en kyckling, la den i botten på en stekgryta, på med den hemlagade barbequesåsen (som du hittar HÄR) och in i ugnen på ca 150 grader. Jag körde dock inte lika länge som med köttet utan "bara" 3 timmar. Vi första anblicken så såg kycklingen rätt så torr ut men när jag sedan drog isär den och blandade med köttet så blev den helt underbar :-) Så himla god och den passade utmärkt till guacamolen som jag hade gjort också. Nästa gång så tänker jag nog testa lägre temperatur och flera timmar, inte för att jag vet om det blir annorlunda men man måste ju testa ;-)

pulled chicken
Pulled chicken i gryta från Le Creuset


pulled chicken
Pulled chicken med guacamole och sallad.
Nej, nu inleder vi helgen tycker jag, ha en go fredagskväll på er!

onsdag 25 september 2013

Innis & Gunn - Oloroso cask

Innis & Gunn
Innis & Gunn firar i år 10 års jubileum och i samband med detta så släpps en ny produkt på Systembolaget som lanserars den 1 oktober. Innis & Gunn Oloroso cask är en ale som lagrats på spanska sherryfat. Olorosfat har länge använts inom whiskeyindustrin och är mycket svåra att få tag i vilket gör de exklusiva och eftertraktade.

Faten ger ölet en mustig smak med inslag av russin, kryddighet och djup sötma. Har man testat Innis & Gunn ölen tidigare känner man igen sig i smaken men den är ännu lite kraftigare och lyxigare än de andra.

Jag älskar sådan här öl och jag har skrivit om Innis & Gunn flera gånger tidigare, så himla gott med alla dessa smaker, mustig och kryddig. Gott, gott. Den får en 5:a av 5 från oss. Spring och köp :-)

Finns som sagt var på Systemet från 1 oktober.
Artikelnummer: 11890-03
Pris: 26,90 kr
Alkoholhalt: 7,4%




tisdag 24 september 2013

Resultatet av dagens hälsoundersökning - har LCHF gett mig för höga värden??

Idag har jag varit på hälsoundersökning. Ni vet sådan där undersökning där man får sätta sig på en motionscykel, ta blodprover, prata mat och hälsa osv :-) Spännande tycker jag!

Jag har ju läst en del om alla varningar gällande lågkolhydratkosten, hur man får höga blodfetter, högt kolestorol, fara för hjärt- och kärlsjukdomar osv osv. Jag har aldrig trott att min kost (som för det mesta är liberal lchf och inte strikt) skulle höja mina värden men det var ändå himla skönt att få det svart på vitt att mina värden var perfekta! Jag har alltså kört lågkolhydratkost i snart ett år och har jättebra värden, både blodfetter, goda och onda kolesterolet. Skönt!

God lchf mat, fröknäcke, kyckling med vitkålsgratäng, guacamole, gräddig kycklinggryta, tacopaj, kokospannkakor.

Det jag kan tycka är jobbigt är att man hela tiden får "försvara" lågkolhydratkosten. Många tror att man byter ut kolhydraterna mot mera protein, dvs lägger på en till skiva kött på tallriken och öser på med smör, grädde osv. Så är ju inte fallet. Jag äter inte mer kött, kyckling eller vad det nu kan tänkas vara för proteiner än tidigare. När det gäller fett så har jag bytt ut alla lightprodukter mot fullfeta produkter, jag steker mycket i smör, äter kokosfett, har alltid en "klick" sås eller dippsås till maten, detta för att jag blir mycket mättare av detta vilket gör att jag äter mindre portioner. Jag hoppar över pasta, ris, bröd, socker, kakor men äter potatis ibland. Visst unnar jag mig godis ibland men det är stor skillnad mot hur jag åt förut. Då köpte jag alltid en påse "lördagsgodis" på helgen, lite chips på fredagen osv osv.

Förutom att jag har gått ner i vikt med min kost så har min mage lugnat ner sig. Jag hade tidigare en bullrig, svullen och jobbig magen, den är borta nu. Visst kan den strula ibland men då finns det oftast någon förklaring till det, tex om jag ätit bönor ;-) Som sagt var, jag äter inte strikt lchf och det är mitt eget val eftersom det helt enkelt är en del livsmedel som jag inte vill vara utan såsom tex morötter, bönor, frukt (äter jag några per vecka), lchf bakverk, mörk choklad, vin osv.

Jag har läst på mycket om lågkolhydratkost bland annat på Kostdoktorns hemsida, där får man många svar på diverse olika frågor. Matmässigt får jag mycket ideér och tips inne hos Åse som har bloggen 56kilo.se. En tjej med sund inställning till lchf tycker jag!

Förutom att äta lågkolhydrat så har jag också sedan semestern kört på periodisk fasta men inte efter den så otroligt populära 5:2 dieten utan 16:8. 16:8 betyder att du fastar 16 timmar och äter under 8 timmar. Passar mig mycket bättre än att räkna kalorier två dagar i veckan. Jag äter helt enkelt mitt sista mål mat runt 18-tiden och sedan äter jag inte igen förrän kl.10 nästa dag. Detta har gett min viktminskning en putt i rätt riktning eftersom jag stod still ett tag innan sommaren. Jag kör hårt på detta måndag till torsdag, fredag-söndag blir det lite mer som vanligt. Jag har tyvärr aldrig haft lätt att gå ner i vikt vilket till stor del beror på att jag har hypotyreos....men...det är en helt annan historia. Handlar om problem med sköldkörteln vilket leder till låg ämnesomsättning.


Många anser inte att man behöver träna för att gå ner i vikt om man äter lchf och så kanske det är för de flesta men inte för mig...tyvärr. Jag har märkt och lärt mig att jag förutom att äta som jag gör måste träna för att gå ner i vikt, för att bli tightare i kroppen. Jag har alltid tränat till och från, styrketräning, simning osv men sedan i mars i år så har jag också börjat med löpträning. Jag har alltid hatat löpträning förut men insåg tillslut att det är inte muskler jag behöver bygga utan jag behöver konditionsträna. Jag tränar varannan dag, för det mesta löpträning men jag kör även efter en dvs som heter "Funtional training" gjord av Annika Sjöö och hennes man Michael. Jättebra konditionsträning, man blir rejält svettig under ca 40 min.


Med detta inlägget vill jag pusha er som ännu inte har lyckats gå ner i vikt, eller få ordning på era magar, ständigt är hungriga, sötsug som aldrig försvinner, aldrig blir mätta, som konstant tänker på mat (på ett dåligt sätt) att kanske kanske våga testa lågkolhydratkosten ;-)

måndag 23 september 2013

Mustig korv- och kycklinggryta

korv- och kycklinggryta
"Mustig" är rätta ordet!
Ja, mustig var verkligen rätt ord för denna otroligt goda grytan, en klapp på axeln till mig själv ;-) Ibland tar jag bara fram lite olika ingredienser ur frysen jag har hemma och tänker att det här får jag hitta på något med och så går jag och klurar under hela dagen på hur själva maträtten ska se ut. För det mesta är det just dessa rätter som blir allra bäst, dessa utan något bestämt recept från början utan man tager lite vad man haver hemma helt enkelt. Så här gick det med just denna utsökta grytan:

Ingredienser
7 st kycklingklubbor (gärna majskyckling)
3 st smakrika korvar
1 pkt bacon
3 st burkar krossade tomater (jag använde 2 st + en liten burk färdig tomatsås från i somras)
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
ca 1½-2 dl rött vin
1 dl cantadou ost med smak av vitlök och örter
en näve urkärnade oliver (kärna ur de själv, de som redan är urkärnade från affären är inte lika goda)
en näve soltorkade tomater (jag använde mina egna från i somras)
torkad oregano
torkad basilika (eller färsk såklart)
salt och peppar
olivolja

Ta fram en stor stekgryta och häll i olivolja. Hacka lökarna och fräs på någon minut. Tillsätt krossade tomater och tomatsåsen (om du har sådan). Häll i vinet och cantadou osten och rör runt.

Skär upp baconet i mindre bitar och stek snabbt på i en stekpanna, tillsätt sedan till grytan tillsammans med skivad korv, oliverna och de soltorkade tomaterna.

Krydda med oregano och basilika. Gärna färsk basilika men eftersom jag hade det i min egengjorda lilla burk med tomatsås så tog jag bara lite torkad. Salta och peppra mycket.

Nu medans grytan förhoppningsvis bubblar rejält mycket så trycker du ner kycklingklubborna, min gryta var på snudden för liten för 7 st men det gick precis ;-), går givetvis bra med färre också.

Koka nu på svag värme men det måste småbubbla hela tiden i ca 1½ timme. Servera till vad du vill tex som jag gjorde ett broccoli- och blomkålsmos :-) Lycka!!

Gryta Le Creuset


mustig gryta
Grytan serverades med broccoli- och blomkålsmos!

Den här rätten var en av två långkok jag gjorde i helgen, den andra rätten får ni se senare eller imorgon ;-) Helgen var för övrigt rätt så ok förutom att Rasmus hade sina höstblåsor. Stackarn har det jättejobbigt när han ska äta :-( och han var rätt så trött hela helgen. Desto piggare och gladare blir han när storasyrran bestämmer sig för att muntra upp honom förstås, vilket ju är bra. Isabella var förresten på maskeradparty igår hos en kompis och jag tycker vi lyckades riktigt bra med hennes maskeradkostym.....eller hur??!!


piratdräkt
Min pirattjej med dräkt från Fantasikompaniet.

Hummerpremiär!

hummerpremiär

Ja, då var det första måndag efter 20 september, dvs hummerpremiär igen! Jonny gav sig av tidigt imorse eftersom första släppet ska ske klockan 07.00. Nu hoppas vi på massor med humrar precis som förra året :-)

Själv får jag stanna hemma med Rasmus idag igen. Höstblåsorna är kvar men det är mycket bättre så idag blir förhoppningsvis sista dagen hemma. Ha en bra dag så hörs vi lite senare då jag tänkte dela med mig av en supergod kycklinggryta!

lördag 21 september 2013

Currydoftande nötfärsgryta med getostdipp

currydoftande nötfärsgryta
Höstgod färsgryta!
Höstblåsor! Ja, det är troligtvis det som Rasmus har fått. Han har varit dålig sedan i tisdags med feber, hela munnen och tungan full med blåsor, rött och svullet tandkött. Grinig så in i.... Ja, ni förstår ;-) Han äter inte mycket men som tur är får vi i alla fall i honom vätska då och då. Jobbigaste sjukdomen hittills, ja, värre än kräksjukan till och  med. Då ligger de i alla fall och sover även om det inte är kul att torka spyor. Rasmus sover knappt någonting under dagen och på natten är det bara våran säng som gäller :-( Idag verkar det bara vara pappa som gäller också, jag får inte ens lyfta upp honom, detta får gärna gå över NU!

Syns det att jag äter lågkolhydrat? ;-) Förutom kaviaren då men den är sambons ;-)
Nej, nu ska jag sluta gnälla och prata lite mat istället :-) Igår kom jag trots grinig unge iväg och handlade. Han var någorlunda pigg på förmiddagen då jag till och  med trodde han var på väg att bli bättre vilket jag fick igen senare på eftermiddagen ;-) Alltid lika skönt att fylla upp kylen och helst inför helgen förstås! På kvällen åt vi rester ifrån torsdagens middag eftersom vi båda var jättetrötta, skönt att slippa stå och laga mat. Men det är just torsdagens mat jag tänkte dela med mig av. Jag gjorde faktiskt två stycken olika maträtter eftersom vi tagit fram ett paket färs på över 2 kg. Det fick bli en köttfärssås och spaghetti till övriga familjen och en currydoftande färsgryta till mig ;-) Just denna gryta vill jag gärna dela med mig receptet av som kommer här:

Gryta Le Cruiset.

Ingredienser
1 kg nötfärs
1 aubergine
1 squash
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
1 stor tomat
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 tsk curry
1 msk mango curry krydda från Santa Maria (så himla god, testa om ni inte gjort det)
lite gurkmeja
salt och peppar
färsk persilja
kokosfett och smör

Börja med att skiva ner auberginen, squashen och rödlöken i mindre bitar, rätt så små bitar, det ska inte vara några stora bitar i denna grytan. Hacka vitlöksklyftorna.

Bryn grönsakerna i kokosfett och smör i en stekpanna några minuter, häll sedan över i en större gryta, typ gjutjärnsgryta. Bryn nu färsen i stekpannan, tillsätt 1 tsk curry och häll sedan över i grytan. Hacka nu även tomaten och tillsätt till grytan.

Krydda med mango/curry kryddan, salt, peppar och lite gurkmeja. Häll över creme fraiche och grädde. Om det ser för torrt ut så tar du bara mer grädde, det ska inte vara massa sås men ändå inte för torrt. Låt stå och småputtra en stund medans du gör tillbehören som denna gången blev en getostdipp och sallad.

Ingredienser getostdipp
2 dl turkisk yoghurt
1 dl creme fraiche
en rulle getost
1 tsk honung
salt och peppar

Ta fram en skål och häll i osten, mosa med en gaffel och rör i resten av ingredienserna.

Servera med en sallad!

färsgryta




onsdag 18 september 2013

Sponsrad video - Nykomling på Instagram :-)

Jag behöver väl inte berätta för er varför ni ska äta Bregott va?? Gott, äkta, enkelt, består av grädde, rapsolja, salt, mjölksyrakultur, vitamin A och D. Min favorit inom bregottfabriken är den som är smaksatt med havssalt, mmm så god!! Numera finns Bregott också på Instagram under hashtaggen @bregottfabriken. Kika in, där finns bland annat denna supersöta video! :-)


Sponsrat inlägg

Kyckling, grönsaker, sås - "allt i ett"

Igår var en riktigt seg dag. Jag var hemma och vabbade eftersom lillkillen var sjuk. Han hade (har) feber och var allmänt trött och risig. Alltid svårt när så små barn är sjuka tycker jag. De kan ju inte förklara vad som är jobbigt, vart gör det ont, vad vill de äta, är de trötta, varför sover de inte om de är trötta, ja ni förstår ;-) Lite äldre barn kan ju tala för sig och förklara vad som är jobbigt. Det blev helt enkelt att sitta i soffan hela dagen med lillkillen i famnen och trösta, försöka få i honom lite mat då och då vilket ju gjorde att jag själv blev jättetrött och hängig. Men men, idag är det sambon som är hemma med honom, förhoppningsvis blir det bättre idag ;-)

kyckling med grönsaker och sås

Lite middag fick jag iallafall ihop igår. Älskar dessa "allt i ett grytor" som detta blev. Grönsaker, sås och kyckling, allt i samma form. Gott blev det också kan jag berätta! När stora tjejen efter första tuggan säger "mmm, detta var gott", då vet jag att jag har lyckats :-)

Ingredienser
1 kg kycklingfiléer
1 st squash
ett gäng färska tomater
några rödlökar
oliver
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
en bit grönmögelost
2 st pressade vitlöksklyftor
salt och peppar
torkad oregano
torkad basilika (eller färsk)

Sätt ugnen på 225 grader.

Börja med att skiva upp squashen, löken och tomaterna i mindre bitar. Spara några körsbärstomater för att lägga på toppen. Smöra en ugnsform och lägg grönsakerna i botten. Salta, peppra och häll över lite av örtkryddorna.

Dela kycklingfiléerna i mindre bitar, 3 eller 4 brukar vara lagom. Lägg över grönsakerna och krydda igen. Släng över några oliver och körsbärstomater.

Värm i en kastrull grädden, creme fraichen och osten, pressa i vitlöken, salta och peppra. Häll såsen över kycklingen och grönsakerna. In i ugnen ca 30 min. Min fick som ni ser lite väl mycket färg, kan undvikas genom att lägga över folie när man fått lagom med färg ;-)

Servera tex som jag gjorde med kokta bönor eller som resten av familjen, kokt pasta!

Ugnsform från Rice.

Alla grönsakerna är egenodlade :-)

måndag 16 september 2013

Höstens första gryta - Stifado

Hösten är här, då är det väl bara till att sätta igång med grytorna eller vad säger ni? ;-) Först ut här hos mig blev en grekisk gryta som heter Stifado. En mycket smakrik gryta som förutom rött vin ska innehålla en hel del kryddor såsom kanel och nejlika, typiska kryddor för Grekland. Jag gick en del efter ett recept som jag sett Jamie Oliver tillaga men det finns lite olika sätt att tillaga denna typiskt grekiska rätt. Jag har bloggat om Stifado tidigare, då gjorde jag den lite annorlunda men..... så här gjorde jag den här gången:

stifado
Stifado- höstens första gryta!

Ingredienser
1 kg högrev (eller mer)
1½ tsk hel kryddpeppar
6 st kryddnejlikor
4 st vitlöksklyftor
3 st färska lagerblad
1 st kanelstång
1 tsk torkad oregano
1½ dl rött vin
4 msk rödvins vinäger
salt och peppar
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin
vatten
saften från ½ citron
ett gäng med rödlökar
färsk persilja
olivolja och kokosolja

Ansa och skär köttet i mindre bitar, lägg i en skål.

Lägg kryddpeppar och nejlikor ihop med skalade vitlöksklyftor i en mortel och stöt ihop till en röra. Häll blandningen över köttet och tillsätt rivna lagerblad, kanelstång, oregano, rött vin, vinäger, salt och peppar. Blanda runt och låt gärna stå i 2 timmar i kylen.

Skär löken i klyftor, häll oljan i en stekgryta och tillsätt löken, fräs några minuter, tillsätt köttet, tomatpurén och de krossade tomaterna, salt och peppar. Häll i ytterligare en skvätt rödvin, ca 1 dl och täck upp med vatten.

Koka upp och låt stå och småputtra i 1½ timme, ta av locket och koka utan lock så grytan tjocknar i ca 1 timme. Smaksätt med pressad citron, lite mer salt och peppar. Precis innan servering så tillsätter du hackad färsk persilja.

Servera antingen som jag gjorde med lite kokta grönsaker såsom rödbetor och broccoli eller ris.


Stifado
Stifado

söndag 15 september 2013

Lammfärsbiffar, ugnsrostade grönsaker och tzatziki

Pang sa det och så var hösten här! Vi har ju haft en riktigt skön september hittills, fram tills idag, regn så gott som hela dagen....men, det är ju rätt så mysigt ändå, fast det får inte hålla på så här hela hösten förstås, jag tar gärna lite fler soldagar ;-) Inledde dagen med att ta dottern på hennes första gympapass. Jätteskoj! Mycket fart, kondition och styrka, hon var helt slut efteråt men glad :-)

Även jag har hunnit med ett träningspass. Det blev inomhus idag eftersom det regnade. Lite "functional training", svettigt och konditionskrävande, skööööönt efteråt!

lammfärsbiff

Igår blev det grillat igen, denna gången grillade vi lammfärsbiffar fulla med god fetaost och kryddor, gott gott. Till detta blev det ugnsrostade grönsaker och tzatziki.

Ingredienser lammfärsbiffar
1 kg lammfärs
1 pkt fetaost
1 ägg
1 dl grädde
1 msk pofiber
salt och peppar
örtkryddor, tex timjan, basilika och oregano

Blanda ihop grädden med pofiber (eller ströbröd) i en liten skål och ställ åt sidan. Ta fram en stor skål och lägg i fetaosten, mosa den med en gaffel. Tillsätt färsen, ägget, alla kryddor och gräddblandningen. Blanda ihop.

Forma till biffar och grilla eller stek.

Till detta blev det som sagt var ugnsrostade grönsaker, jag använde mig av morötter, rödbetor, röd lök och potatisklyftor. En god tzatziki blev pricken över i:et ;-)

Vintest i samarbete med Stellan Kramer.

Testade också ett nytt vin som jag fick hemskickat. Väldigt annorlunda vin får jag säga, i alla fall för oss. 6 Sesta Cerasuolo di Vittoria är ett kryddigt och mustigt vin med smak av hallon, körsbär, örter och vanilj. Passar till lamm och nötkött. Vinet kommer ifrån Sicilien och är ett sk DOCG vin. Har nr 2318 på Systembolaget och kostar 99 kr. När jag tog första klunken av vinet blev jag förvånad, jag kände en kryddig smak direkt och det smakade annorlunda mot de viner vi brukar dricka. Men efter några klunkar och framförallt när jag smakade det till maten så var det väldigt gott. Kryddigt och mustigt!

lördag 14 september 2013

Fredagsmys med skaldjur inledde helgen + lite bebismys

Sorry för tystnaden här på bloggen! Jag har varit iväg på ett två dagars avdelningsmöte så jag kom hem igår eftermiddag. Helt slut i huvudet efter två intressanta dagar med mycket bokstäver fram och tillbaka ;-)

Det är inte alltid helt lätt att äta lågkolhydratkost när man är iväg så här, beror ju väldigt mycket på vad det serveras för mat. Maten var supergod men lite väl snåla portioner. Vi fick tex kalvfilé i torsdags kväll vilket var jättegott men det var bara tre små ynkebitar, ingen stor mängd sås och mathavre (som jag ju inte äter). Inte så lätt att bli mätt på detta då förstås men men, jag hade garderat upp mig med lite extra hemifrån såsom tex en påse nötter så jag klarade mig ;-) Frukosten däremot var en sådan där härlig hotellfrukost med massor med godsaker.

Kalvfilé med mathavre och pyttelite sås ;-)

När jag kom hem på fredagen så var det kramkalas med barnen, sedan när de hade lagt sig så tog jag och Jonny fram stora skaldjursfatet och en flaska champagne. Vi hade ju vår förlovningsdag i måndags men firade inte så värst mycket då utan tyckte det var bättre att fira lite mer igår istället. Gott, gott, älskar skaldjur!

skaldjurstallrik
Kräftor, räkor, aioli och chilisås.


Idag har vi varit iväg och hälsat på en liten bebis, mys pys. Jonny har ju faktiskt blivit farfar (han har en son sedan ett tidigare förhållande) och jag har väl blivit "plastfarmor" då ;-) om man nu kan kalla det så (????). Jättefin liten kille såklart och Jonny var stolt som en tupp :-)


Vi har grillat ikväll men vad den middagen bestod av tänkte jag vänta med att berätta tills imorgon! Ha nu en skön lördagskväll!!

onsdag 11 september 2013

Korv stroganoff med blomkålsmos


Korv stroganoff...ja, det finns väl antagligen lika många varianter på den som det finns för köttfärssåsen. För mig är det viktigt att en stoganoff är krämig, det ska vara både grädde och creme fraiche, tomatpure men även paprikapulver. Lite örtkryddor är alltid gott och även lite hetta genom att tillsätta en färsk chili blir gott :-) Hur gör du din korv stroganoff?

korv stroganoff

GP hade häromveckan en artikel om falukorv, det handlade givetvis om köttmängden och för de sorter som de hade testat så var köttmängden max 64%! Jag brukar dock använda mig av en falukorv med 74% kött som heter Härryda falukorv. Den är lagom kryddig och god!

Ingredienser
1 st falukorv
1 st gul lök
1 st röd chili (inte för stark)
2 st röda paprikor
3 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 dl mjölk
en skvätt soja
2 msk tomatpuré
2 msk köttfond
paprikapulver
torkade örtkryddor tex franska örter
salt och peppar
smör och kokosolja

Börja med att skära falukorven i mindre bitar. Hacka löken och chilin. Fräs löken och chilin i smör och kokosolja. Dela paprikan i mindre bitar och tillsätt. Stek någon minut och tillsätt sedan korven. Låt korven stekas på under några minuter.

Tillsätt grädde, creme fraiche, mjölk, tomatpuré och köttfond. Rör runt väl och tillsätt sedan alla kryddor. Låt småputtra medans du gör blomkålsmoset.

Ingredienser blomkålsmos
1 blomkålshuvud
50 g smör
1 dl riven god ost
salt och peppar

Dela blomkålshuvudet i mindre bitar och koka tills de är mjuka. Mixa med stavmixern ihop med smör, osten och kryddor. Lite småbitar får det gärna vara.

Servera allt tillsammans, gärna med lite avocado till för lite extra nyttigt fett ;-)

blomkålsmos

Imorgon torsdag bär det av mot Vänersborg för ett tvådagars avdelningsmöte. Där ska vi bland annat prata Briggs Myer (personlighetstest) och på kvällen ska det badas badtunna och äta god mat!


måndag 9 september 2013

Supergod äppelkaka utan socker och vetemjöl

Idag firar jag och sambon 4 år som förlovade :-) Ja, vi förlovade oss 090909 ;-) Grattis till oss! Inget speciellt firande idag dock av olika anledningar, vi väntar till helgen istället :-)

Äppelkaka lchf

Jag äter inte speciellt mycket sötsaker längre, knappt något men ibland saknar jag lite bakverk. Då är det ju himla käckt att man faktiskt kan baka utan socker och vetemjöl och ändå få det gott! Det här receptet är ifrån boken Viktminskning med Lchf som Åse med bloggen 56kilo.se har gjort. Mycket god kaka, kan tänka mig att den också funkar med andra frukter såsom plommon, persika osv men eftersom mitt äppelträd dingnar av härliga frukter just nu så var äpplena givna ;-)

Ingredienser
3 dl mandelmjöl
75 g stevia strö
125 g smält smör
½ dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
4 ägg
4 äpplen
50 g smör
2 msk kanel

Sätt varmluftsugnen på 180 grader. Smörj en springform. Vispa ägg och stevia strö luftigt och vitt. Smält smöret.

Vispa ner smör och grädden i äggsmeten.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt. Häll i formen.

Skala och kärna ur äpplena och klyft. Stek i smör i några minuter, pudra över kanelen och låt stå någon minut. Häll äpplena över smeten och tryck försiktigt ner dem.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Blir kakan för mörk så lägg över aluminiumfolie efter halva tiden.



Nu ska jag slå igen datorn och kolla på Ensam mamma söker som börjar idag. Kul att kolla på och kul att Magdalena Graaf är med den här säsongen som programledare :-)

söndag 8 september 2013

Grillbricka med grillad portabello, sparris, tomater och kryddsmör

Helgen har vädermässigt varit helt fantastisk, vilken värme! Idag var vi ute med båten, det blåste visserligen rätt så mycket men det var ju soligt så det blev ändå varmt och gott. Kanske sista dagen/helgen med gott väder, snart har vi hösten här på riktigt.

Helgen började ju inte så bra. I fredags var nästan hela familjen sjuk, bara jag som höll ställningarna ;-) Men, redan igår lördag så var alla friska igen, skönt!


grillbricka
Alla ingredienser redo för grillen!

Sambon började prata om att han ville ha en "grillbricka" i lördags. Jag hängde på den idén och vi åkte och handlade lite blandat gott kött och lite grönsaker. Det blev lammytterfilé, majskycklingklubba, ryggbiff och fläskfilé. Jag gjorde olika marinader till de olika köttsorterna. Fläskfilén fick gosa in sig i olivolja, färsk salvia och vitlök. Lammet fick olivolja, färsk rosmarin och vitlök. Kycklingen rubbade jag med Santa Marias chili/lime krydda, mycket god! Ryggbiffen lät jag vara, räcker gott med salt och peppar tycker jag. Saltade och pepprade alla köttbitar innan de fick träffa grillen.


portabello
Portabello, sparris och tomater.

Till köttet blev det grillad sparris (ja, jag vet att det inte är säsong ;-)), grillad portabellosvamp och foliegrillade tomater. Till detta blev det ett gott kryddsmör som jag gjorde på smör, hackad färsk chili, pressade vitlöksklyftor, hackad persilja och havssalt. Jag la en klick smör på varje portabellosvamp innan jag la dem på grillen, de fick ligga på i ca 10 min.

Tomaterna la jag i dubbelvikt folie, ringlade över olivolja, havssalt och la i några hela vitlöksklyftor. Lägg på grillen på det svalaste stället och låt stå och puttra under tiden du grillar resten.

Servera allt tillsammans och du har dig en fin fin grillbricka! Servera ett gott glas rött vin till och lyckan är gjord :-) Ha nu en go söndagskväll så hörs vi imorgon!!



fredag 6 september 2013

Kokospannkakor med jordgubbar och grädde

Ja, här sitter jag en fredagskväll helt ensam framför datorn (och tv:n) :-( Resten av familjen är utslagna, alla ligger och sover, rena sjukstugan här hemma. Någon slags magsjuka blandat med influensasymptom, Isabella hade en fruktansvärd huvudvärk förut, hon bara grät, inte lätt att veta vad man ska göra mer än att ge henne Alvedon :-(.....bara jag som fortfarande är frisk. Får väl se hur länge det håller ;-)

kokospannkaka

Tänkte i alla fall bjuda er på ett himla gott recept på kokospannkakor som jag gjorde tidigare under dagen. Receptet kommer ifrån bloggen 56kilo.se och är för oss som inte vill äta så mycket kolhydrater :-)

Ingredienser till 2 st tjocka eller 3 tunnare
2 ägg
2 dl krämig kokosmjölk
1 msk pofiber
1 msk fiberhusk
lite salt
1 tsk vaniljpulver
en skvätt honung (går givetvis att utesluta)
kokosfett eller smör

Använd stavmixern och mixa ihop ägg med kokosmjölk, pofiber och fiberhusk. Blanda i lite salt, vaniljpulvret och ev lite honung.

Smält smör eller kokosfett i en stekpanna och stek pannkakorna krispiga. Jag gjorde två stycken och de blev rätt så tjocka så det tog en stund innan de var färdiga. Serverade det hela med vispad grädde och jordgubbar från frysen (från sommarens självplock).

Mums! Dessa var verkligen smarriga! Passade mig perfekt, god smak ifrån kokosmjölken. Passar likväl till frukost som mellanmål.


Nej, nu ska jag väl försöka njuta av den här kvällen (trots all sjukdom), jag har ju faktiskt hela soffan för mig själv och kan välja precis vad jag vill kolla på. Hmm, får fundera på vad det ska bli ;-) Ha en trevlig fredagskväll!

tisdag 3 september 2013

Grillad bratwurst med aubergine- och squashgratäng

Idag har jag varit och köpt mig ett par nya löpartights, långa. Jo, för även om vädret den här veckan verkar bli helt underbart så är ju faktiskt hösten på väg och jag ska ju inte kunna skylla på att det är för kallt sedan när kylan kommer. Det blev ett par av märket SOC ifrån Stadium, är supernöjd med mina korta tights av samma märke så därför valde jag dessa.

När vi ändå snackar träning så kan jag berätta att jag hoppat på en lite kul utmaning, det handlar om att köra 100 squats (knäböj) per dag i 100 dagar. Allt för att få upp rumpan några centimeter ;-) Utmaningen kommer ifrån Johanna Toftby och ni hittar det HÄR om ni vill se vad det handlar om :-) Man ska gärna ta kort när man gör det och lägga upp på Instagram och hashtagga med #squats100dagartoftby . Följ mig gärna på instagram, jag heter @martinakoch73 Där hittar du bilder på när jag "squatar" ;-)

aubergine prosperosa

Lite mat också då ;-) En enda aubergine prosperosa har jag fått på min planta ;-( Samma sak sist jag odlade den men men, vacker är den i alla fall. Jag valde att skörda några squash också och gjorde en aubergine- och squashgratäng. Receptet har jag lagt ut förut men är värt att upprepas ;-)
 Jag serverade gratängen med grillad bratuwurst och en dipsås.

Aubergine- och squashgratäng


Ingredienser
1 gul lök
några vitlöksklyftor
olivolja
oregano (torkad)
2 burkar krossade tomater eller körsbärstomater (på burk alltså)
salt och peppar
1 stor aubergine
1 stor squash el 2 små
en skvätt balsamvinäger
riven parmesanost
2 påsar mozzarella

Börja med tomatsåsen. Hacka den gula och vita löken. Fräs i olivolja i en kastrull, tillsätt torkad oregano. Låt löken bli mjuk häll sedan över tomaterna, koka upp och tillsätt en skvätt balsamvinäger. Låt stå och småputtra medans du fortsätter med maten. Salta och peppra.

Skiva auberginen och squashen i ½ cm tunna skivor. Salta auberginen och låt ligga tills det bildas små vattendroppar på toppen, torka av med papper. Grilla/stek alla skivor tills dom får lite färg och mjuknar. Viktigt moment eftersom de annars blir alldeles för hårda efter bara 20 min i ugnen. Lägg åt sidan.

Riv parmesanost och skiva mozzarellan. Smöra/olja en ugnsform.

Börja med att hälla lite tomatsås i botten på formen, sedan riven parmesanost, sedan grönsakerna, lägg helst inte omlott för då kan det bli svårt att få alla skivor mjuka. Börja om med tomatsåsen, parmesanost, grönsaker osv. Avsluta med tomatsås och mozzarellaskivorna. Strö över lite oregano på toppen.

In i ugnen på 200 grader i ca 20 min eller tills det bubblar och får lite färg.

bratwurst

Nu är det snart dags för Svenska Hollywoodfruar, inte speciellt bra program men rätt så underhållande, Gunilla är ju heltokig ;-) Kollar ni?

måndag 2 september 2013

Hemmagjorda pommes frites av både vanlig potatis och sötpotatis

pommes frites
Lite kantareller på toppen blev det oxå :-)
Ny vecka nya tag! Måndag, härligt! Eller?? ;-) Slut på inskolningen för Rasmus, nu börjar allvaret för honom. Jag har valt att gå ner på 75% vilket innebär att jag får korta dagar och kan hämta båda barnen tidigt från dagis/skola vilket känns himla skönt. Då hinner man umgås lite innan det är dags för alla kvällsbestyren.

Helgen som gick var bra, fick gjort lite i trädgården och växthuset, lite träning, god mat och avslappning. Lördagens middag blev så himla lyckad! Vi gjorde egengjorda pommes frites, så himla gott! Jag tog både sötpotatis och vanlig potatis och till detta blev det en bearnaisesås , stekta kantareller och grillad entrecote :-) Så här gjorde jag pommes fritesen:

Ingredienser
vanlig potatis och sötpotatis
olja att fritera i
salt

Börja med att skala potatisen, dela i skivor och sedan i stavar. Skölj av i ett durkslag och häll ut över en kökshandduk, torka stavarna noga.

Värm på oljan i en stor kastrull, det behövs några cm med olja, ingen idé att snåla. Oljan går att återanvända. Värm upp till 120 grader och lägg sedan ner några stavar i taget. Låt fritera tills de blir lite krispiga men inte färdiga. Ta upp och låt rinna av. Så här långt går det bra att förbereda.

Strax innan servering så är det dags att få till krispet och färgen på potatisen. Värm upp olja igen, denna gången till 180 grader. Lägg i några stavar i taget och kör tills de fått lite brun färg och de är krispiga. Ta upp en och testa, de ska lätt brytas, precis som de gör på hamburgerrestaurangerna. Salta!

pommes frites
Krispiga och goda!

Eftersom vi skulle grilla entrecoten så valde jag att lägga potatisen i en ugnsform och värmehålla de på 100 grader medans vi grillade köttet.

Testa detta om ni inte gjort det innan, både den vanliga potatisen och sötpotatisen blev supergoda!

trapiche
Lite gott vin till och  middagen var komplett!