lördag 31 augusti 2013

Intervaller, god frukost och röj i växthuset

intervaller, frukost
Trött och svettig efter intervallerna men sååå skönt! En god frukost på det :-)
Pust, det blev en intensiv förmiddag! Hade ju lovat mig själv att jag skulle ut och springa imorse eftersom jag inte gjorde det igår efter jobbet så direkt när jag vaknade gick jag upp och tog en kopp kaffe med lite kokosolja i och en "orka springa längre" drink ;-) Jag kör med VIP-X från MMsport, funkar verkligen jättebra!

Sedan var det bara att ge sig ut i spåret, det blev intervaller idag, så fruktansvärt jobbigt men sååå skönt efteråt. Efter detta blev det en god och mättande frukost. Lchf-bröd med majonäs, ägg och avocado, min absoluta favoritmacka! Ett extra ägg på det, en till kopp kaffe och lite, lite juice så var jag proppmätt :-)

tomater
Både mogna och omogna körsbärstomater!

Sedan blev det lite röj i växthuset. Man vet att hösten är på ingång när man börjar slänga ut de första tomatplantorna som har gjort sitt :-( Trist men så är det ju. Många av de andra plantorna har fortfarande fullt med tomater, både mogna och omogna. Hoppas att så många som möjligt hinner mogna innan det är dags att tömma ut allt.


butternut squash
En av två butternut squash.

Är så himla stolt över att jag äntligen har lyckats med min odling av butternut squash! Har två stycken fina stora praktexemplar, problemet är bara att jag inte riktigt har koll på när det är dags att skörda ;-) Får läsa på lite mer tror jag!

humle

Någon som vet om man kan göra något med sina "humlekottar"? Mer än att göra öl då menar jag ;-)

Ikväll blir det grillad entrecote, bearnaisesås och hemmagjorda pommes frites, låter gott va!? :-)

fredag 30 augusti 2013

Tacopaj a´la lchf

Tacopaj lchf

Äntligen fredag, eller vad säger ni? Denna dagen har verkligen segat sig fram. Var helt inställd på att jag skulle ut och springa direkt när jag kom hem från jobbet men när jag väl kom hem så var jag så trött och seg så jag hoppade faktiskt över det, jag som inte hoppat över någon träning på jättelänge! Ja, ja, ibland får man göra så, jag tar mig en tur imorgon bitti istället. Om du kör periodisk fasta så vet du väl att det är som allra bäst att lägga in sin träning strax innan fastan avslutas, bäst förbränning då :-)

Istället för löpning så blev det matlagning när jag kom hem, en tacopaj stod på schemat. Denna går givetvis att göra som en "vanlig" paj, dvs inte lchf men innehållet kan man ju köra samma om man vill. Så här gjorde jag:
 
Ingredienser pajskal
2 dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
1 msk fibershusk
½ tsk salt
50 g smör
1 ägg
1 dl vatten

Börja med att blanda ihop de torra ingredienserna. Lägg sedan i en matberedare tillsammans med tärnat smör och kör några varv. Tillsätt ägg och vatten och kör tills du fått en bra deg.

Pressa ut degen i en springform och ställ i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Ställ sedan in formen i ca 10 min och förgrädda skalet.

Ingredienser pajfyllning
800 g nötfärs
1 gul lök
1 vitlök
olivolja
2 msk tomatpuré
2 msk tacokryddor (helst hemmagjorda)
1 dl vatten

Hacka lökarna och fräs i en stekpanna i någon minut, tillsätt färsen och bryn på. I med tomatpurén, kryddorna och vattnet, låt stå och puttra några minuter.

Övriga ingredienser
2 dl creme fraiche
1 pkt philadelphiaost
några tomater
några skivor ost

Blanda ihop creme fraiche och philadelphiaost, skiva upp tomaterna.

Fyll pajskalet med färsen, kleta över creme fraiche blandingen, lägg över de skivade tomaterna. Skiva över lite ost (eller riv).

Höj ugnen till 225 grader och ställ in formen i ca 20 minuter.

Servera tex med en sallad och guacemole :-)

Vi vuxna tyckte denna pajen var riktigt god, barnen tyckte väl sådär, Isabella sa att hon inte gillade pajskalet ;-) resten var gott. Ja, ja, dessa barn! ;-)

guacemole

tacopaj med guacemole och sallad


Nej, nu ska det mysas framför teven, kommer väl somna inom en timme förstås. Det blir nog till att titta på sista avsnittet av Homeland, säsong 2, ni har väl inte missat denna grymma serie???

torsdag 29 augusti 2013

Spaghetti och köttfärssås till barnen går alltid hem :-)


Idag blev det barnens favoritmat till middag. Alla barn älskar väl spaghetti och köttfärssås? Eller? Mina barn bara vräker i sig maten när detta serveras, alltid lika kul att se ;-) Ett tips för att få i barnen mer grönsaker är att tex riva ner morötter i köttfärssåsen. Min egen tallrik såg dock inte likadan ut som barnen eftersom jag inte äter pasta, jag tog istället avocado, getost och en dippsås gjord på turkisk yoghurt, creme fraiche och grönmögelost. Mums!


Imorgon har vi äntligen fredagen här. Denna veckan har varit seg. Vi har skolat in Rasmus på dagis och han har varit ledsen varje morgon när vi lämnar honom vilket givetvis är jobbigt. Fröknarna säger att det går över så fort vi går därifrån men ja, ni som själva haft inskolningar vet ju vad jag menar, det är jobbigt ändå, även om man vet att han har det bra där. Nu ser man ännu mer fram emot helgerna så man kan vara ihop hela dagarna hela familjen.

Imorgon ska jag nog ge mig på att göra en tacopaj, på lchf-vis då förstås. Hoppas bara att resten av familjen kommer tycka om det ;-)

Förresten, såg ni Kockarnas kamp? Så himla kul det programmet! Jag håller på göteborgarna såklart, Karin och Håkan :-) Vem håller du på?

onsdag 28 augusti 2013

Hemmaträning och omelett "extra allt" avslutar fastan

God förmiddag på er! Idag är min sista föräldralediga onsdag. Rasmus håller fortfarande på att inskolas på dagis så imorse var jag och lämnade honom. Tårar som gör så ont i mitt mammahjärta :-( Fast jag vet ju att det bara tar några minuter efter jag har gått så är han glad igen :-) Och det är så härligt när man kommer sedan på eftermiddagen och man får världens härligaste kram! Lycka♥
functional training
Bra hemmaträning!
När jag kom hem så körde jag genast igång med dvd:n "Functional training" som är gjord av Annika Sjöö och hennes man. Jättebra och jobbig, riktigt svettig efteråt, skööönt! Jag kör periodisk fasta 16:8 metoden och det är som allra bäst att träna precis innan man ska avbryta sin fasta, som för mig är kl.10 eftersom jag slutar äta vid 18-tiden på kvällen. Det är ju inte så lätt att få till en sådan träning på vardagarna när man arbetar så därför var det extra skönt att kunna göra det idag!

omelett

Direkt efter träningen så gjorde jag en god omelett med extra allt på :-) Det blev lök, tomater, saganaki (har ni testat den? Jättegod!), ägg givetvis, oliver, Serranoskinka, lite getost och färska kryddor. Bra tips för er som har problem med sockersug är att använda er av kokosolja i matlagningen, dämpar sötsuget jättebra tycker jag! Jag har en msk i kaffet varje morgon och så steker jag i det precis som jag gjorde nu med omeletten.

Nej, nu ska jag passa på och njuta av min sista lediga dag i solen! Ha de gött!

omelett
God mat efter träning! Tallrik från Höganäs och mugg från Rice.


tisdag 27 augusti 2013

Kanelkyckling med ugnsbakad butternut squash

kanelkyckling

Kanel, denna nyttiga kryddan, använder jag allt för sällan i matlagningen. Reglerar tydligen blodsockret och dämpar även sockersuget vilket ju låter fantastiskt! Den här rätten har jag bloggat om tidigare och receptet hittar du HÄR. Kycklingen får en så himla god smak av kanelen, lite annorlunda än vad man är van vid kanske, gott gott!

Till kycklingen gjorde jag butternut squash i ugnen, så himla gott med pumpa, har ni inte testat innan så gör det. Enkelt och gott! Bara olivolja, salt och peppar, in i ugnen på 200-225 grader i ca 35 min. Jag slängde även med några tomater som får så otroligt god smak i ugnen.

Jag odlar faktiskt min egen butternut squash :-) Jag har fått två stycken pumpor på min planta som växer på och håller på att mogna, problemet är bara att jag inte vet när de är mogna och klara för skörd.....någon som vet hur man vet det???

butternut squash





måndag 26 augusti 2013

Möra fläskkotletter med kålrot, rödbetor och sötpotatis


Jag läste häromdagen ett inlägg hos Linda som har bloggen Kryddburken som handlade om hur man får fläskkotletter möra och goda. Många tycker säkert att fläskkotletter är rätt så tråkiga, torra osv men precis som Linda skriver, jobbar man lite med de så blir de helt underbara :-) Jag har tidigare tipsat om Adams rib rub och kommer nu göra det igen. Jag använder den på all typ av kött som jag ska grilla. Bäst är att rubba in kryddorna i köttet ett dygn innan de ska på grillen men funkar också med några timmar. Just på fläskkotletter funkar den jättebra, inga torra tråkiga kotletter här inte! I just den här rubben så är det papayan som ser till att köttet blir mört. Rubben finns i de flesta mataffärer, har hittat både på Coop och Ica.

Till köttet blev det lite olika grönsaker och en vitlöksdipp. Superenkel, blanda ihop 2 dl creme fraiche med ca 1 dl majonäs, pressa i 1-2 vitlöksklyftor, beroende på hur mycket vitlökssmak du vill ha. Salt och peppar, enkelt och gott!

Kålrot: skala och skiva kålroten i pommes frittes pinnar. Rödbetor: skala och skär i mindre bitar. Sötpotatis: skala och skär ner i mindre bitar. Lägg alla grönsaker (du kan givetvis välja andra sorter) i en ugnsform, över med olivolja, pressa ner 2 vitlöksklyftor, salt och peppar, rör runt. In i ugnen på 200 grader ca 30-35 min. Sista 3-4 min brukar jag maxa ugnen för att få lite go färg ;-) Jag hade sedan på lite getost på rödbetorna.

När grönsakerna nästan är klara så sätter du igång med grillningen av kotletterna. De går rätt snabbt, så kör absolut inte för länge. Pensla hela tiden med en glaze eller grillolja så får man en god smak! Servera och njut!

God tallrik med ett glas rött vin, FREDAG!

Rasmus äter med stor aptit, stora killen <3


söndag 25 augusti 2013

Blåmusslor i vitt vin och grädde

blåmusslor
Skål från Gerbera.

Västkusttjej som jag är så älskar jag skaldjur! I alla dess former, räkor, kräftor, hummer, krabba, musslor, ostron mm mm. I fredags så satt jag och sambon och mumsade på ett nät musslor efter att barnen lagt sig, godare fredagsmys får man leta efter ;-) Så här tillagade jag musslorna:

Ingredienser
1 nät musslor
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
½ röd chili
olivolja
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1 msk fiskfond (kan uteslutas)
hackad persilja
hackad basilika
salt och peppar

Börja med att rensa musslorna, slänga trasiga och döda osv. Hacka lökarna och chilin. Fräs lökarna och chilin i olivolja några minuter. Tillsätt musslorna, häll över vin, grädde och fiskfond. På med locket och låt stå i ca 3 min tills musslorna öppnat sig.

Hacka lite persilja och basilika under tiden. Ta upp musslorna och lägg över i en stor serveringsskål. Låt soppan stormkoka några minuter. Tillsätt hälften av kryddorna. Salta och peppra, var försiktig med saltet, musslorna är salta i sig.

Häll allt över musslorna och toppa med resterande av kryddorna. Avnjut med ett gott vitt vin som tex Stoneleigh, ett av våra favoritviner som vi alltid återkommer till :-)


stoneleigh
Stoneleigh, en favorit :-)

lördag 24 augusti 2013

Hamburgare på högrev med sötpotatis och en halv dag på stranden ;-)

ängholmen
En otroligt härlig ö med både klippor och sandstrand som heter Ängholmen.

Skönt att vi fått sådan härlig sensommar lagom till helgen. Vi valde att åka ut med båten eftersom det troligtvis är en av de sista gångerna som vi kan komma ut innan hösten är här på riktigt. Dock stannade vi inte så länge eftersom molnen kom och la sig över oss men det var ändå skönt att komma ut en sväng. Älskar havet och västkusten!

Nu har vi startat upp grillen och ska grilla fläskkotletter. Igår så grillade vi också dock något helt annat nämligen egengjorda hamburgare på högrev som jag först malde i min köttkvarn. Denna gången så gjorde jag lite annorlunda än första gången. Efter jag skurit köttet i mindre bitar så pepprade jag och hällde över några skvättar worcestershiresås innan de åkte ner i kvarnen. Detta för att man ju inte ska jobba så mycket med smeten efter malning så att då stå och försöka få ner kryddorna är ju inte så bra. Nej, det här blev mycket bättre. Minimal bearbetning med händerna för att forma de till lagom storlek, sedan saltade jag rätt så mycket innan de åkte på grillen.

hamburgare på högrev

Förutom hamburgarna så hade jag ett bröd som jag bloggat om tidigare, ett lchf-bröd som passar utmärkt som hamburgerbröd. Tomat, lök, guacemole, cheddarost och sallat. Till detta gjorde jag sötpotatis i ugnen som fick agera pommes frittes. Mums!!

Ha nu en skön lördagskväll och njut av ljuset så länge det är här!

onsdag 21 augusti 2013

Kyckling- och kantarellgryta

kyckling- och kantarellgryta

Onsag = föräldraledig :-) Ja, i alla fall denna och en till onsdag, sedan är det slut på det roliga. Jag ska visserligen fortfarande vara föräldraledig men det blir korta dagar istället för att vara ledig en dag i veckan. Passar ju givetvis mycket bättre nu när Rasmus ska börja på dagis. Idag var det andra inskolningsdagen för Rasmus, spännande! Det gick jättebra faktiskt, vi har en så grym förskola, har haft stora tjejen på samma ställe, samma pedagoger, perfekt! När det var dags att gå hem ifrån dagis så var Rasmus så så trött, hem och äta lunch och sedan stupade han i säng.....och hans mamma också ;-)

Idag blev det ingen matlagning, vi hade massor över ifrån gårdagens supergoda kyckling- och kantarellgryta. Vi gör nästan alltid så när vi lagar mat, gör många portioner så att vi inte måste laga mat varje dag, dessutom ska det räcka till lunchlådor till oss båda. Köper nästan aldrig mat ute på jobbet, dels är det för dyrt och sedan så är min mat mycket godare ;-) Här kommer receptet på den utsökta grytan:

Ingredienser
1 kg kycklingfilé
kantareller
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
1 st squash
ett broccolihuvud
½ purjolök om stor, annars en liten
ett gäng med oliver
några soltorkade tomater
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 burk krossade tomater eller körsbärstomater
en handfull färska basilikablad
salt och peppar
torkad oregano
kokosolja + smör

Börja med att förbereda alla ingredienser. Skär kycklingen i mindre bitar. Hacka alla lökar, skiva squashen, purjolöken, ansa broccolin och skär i mindre bitar. Förväll kantarellerna.

Bryn kycklingen och grönsakerna i stekpanna  eller stekgryta med smör och kokosolja och lägg sedan över allt i samma gryta. Lägg i kantarellerna, oliver, några soltorkade tomater (skivade), häll över krossade tomater, grädde och creme fraiche, krydda med salt, peppar och oregano. Skiva några basilikablad och strimla över. Blanda runt och låt stå och puttra en stund.

Servera som jag gjorde med avocado eller varför inte en grönsallad, äter du kolisar så kokar du lite pasta eller ris. Supergott!!

Kyckling- och kantarellgryta

kyckling- och kantarellgryta

måndag 19 augusti 2013

Nu är de på G - kantarellerna alltså ;-)

kantareller

Efter middagen idag så bestämde vi oss för att gå ut och leta efter kantareller hela familjen. Vi har turen att ha kantareller runt hörnet kan man säga ;-) Vi har våran lilla skogsslinga som vi går och vi hittar nästan alltid kantareller. I år har det dock varit segt, först nu som de börjar titta upp mer och mer, det har väl varit för torrt under sommaren antar jag. Ja, som ni ser fick vi ihop en liten hög i alla fall ;-)

Innan vi gick iväg så drog jag fram kameran och försökte få med barnen på kort vilket inte är så lätt alla gånger. Rasmus höll på med en såpbubbelflaska, hällde ut, försökte blåsa osv...det slutade med att han började dricka av den istället ;-) Denna lille kille ska faktiskt börja på dagis imorgon, det är med dubbla känslor man lämnar honom där förstås men det ska nog gå bra! Isabella började i ettan idag och det gick jättebra. Hon hade nog längtat efter alla sina kompisar efter det långa sommarlovet.


Nej, nu är Idol på gång på tv så vi får väl kika lite på det. Det är ju dessa första avsnitt som är roligast, se alla sjukt dåliga bidrag ;-) Känner jag mig rätt så kollar jag i 20 min, sedan så blir det något annat, kanske Homeland istället :-)

lördag 17 augusti 2013

Grillad kyckling med bruschetta och Cerro Añon Reserva

Cerro Añon Reserva
Idag åt vi en sådan där måltid som både jag och sambon bara älskar! Enkelt men ändå helt underbara smaker av medelhavet, grillad kyckling med massa goda smaker och en fantastiskt god bruschetta med egenodlade tomater. Gjorde en enkel fetaostdipp till också och serverade ett väldigt gott spanskt vin som passade alldeles utmärkt till :-)

Cerro Añon Reserva är ett klassiskt rioja vin. Vinet har lagrats 20 månader på franska och amerikanska ekfat. Passar till kraftigare kötträtter som lamm och grillat samt till medelkraftiga mjuka dessertostar. Finns i Systembolagets beställningssortiment och har nr 79196 och kostar 114 kr.

Jag vill tipsa er om hur man får goda kycklingdelar på grillen. Vi använder alltid en rub som heter Adams rub, finns i de flesta mataffärerna numera. Viktigt att rubba köttet eller kycklingen i god tid innan, gärna dagen innan eller som vi gjorde idag, på morgonen. När det sedan är dags för grillning så är det salt och peppar som gäller tillsammans med en god grillsås eller glaze. Lägg delarna på grillen och vänd ofta samtidigt som du penslar med grillsåsen eller glazen. Supergott och kycklingen blir saftig (om man inte kör den för länge då såklart ;-))


Soltorkade tomater
Soltorkade tomater


Soltorkade tomater
Soltorkade tomater med olivolja och vitlök.

Idag har vi haft en riktigt härlig dag, fint och härligt väder. Har gjort både ugnstorkade tomater och ett stort lass med tomatsås. Imorgon blir det dock andra bullar, då ska vi ut och shoppa (förhoppningsvis). Vi ska iväg till Freeport i Kungsbacka och kanske även Kungsmässan. Hoppas på att hitta lite fynd, troligtvis blir det väl ingenting eller vad tror ni? ;-)

Nej, nu ska jag sätta mig med ett glas av ovan beskrivet rödvin, lite goda ostar och oliver och kolla på lite Homeland ;-) Trevlig lördagkväll på er!!!

fredag 16 augusti 2013

Skörd av spetskål och tips om supergod krydda från Santa Maria

spetskål

Jag har skördat spetskål! Inte hos mig själv dock...har gett upp odling av kål eftersom jag alltid får mängder av kålfjärilslarver och jag har ingen lust att tampas med dem :-( Jag har tidigare berättat om Bärby självplock som inte ligger så långt ifrån där jag bor. Framför allt så brukar jag plocka jordgubbar där men de odlar också massor med andra saker. Bland annat mycket kålsorter, blomkål, broccoli, vitkål, spetskål, grönkål, ja, det mesta inom kålvärlden ;-) Billigt är det också. Ett huvud av spetskål kostade 7 kr sist jag var där!

Vad gör man då av kål? Jag som kör lågkolhydratkost använder mig mycket av kål. En favoriträtt är vitkålsgratäng som både jag och sambon tycker är supergod!

Ingredienser för 4 portioner
500 g vitkål eller spetskål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk cacao/chili från Santa Maria (eller någon annan kryddblandning)
salt och peppar
2 dl vispgrädde
riven ost

Börja med att skiva ner vitkålen i mindre bitar. Hacka löken. Stek vitkål och lök i smör i en stekpanna tills det börjar bli mjukt. Pressa i vitlöksklyftorna och kryddorna. Tillsätt grädden och låt småkoka en stund.

Häll över allt i en smörad ugnsform. Riv över ost i ett lagom tjockt lager. In i ugnen på 225 grader ca 15 min eller tills den fått fin färg.

vitkålsgratäng lchf

Till den här gratängen grillade jag på lite kycklingdelar som jag rubbat in med Santa Marias cacao/chili krydda. Har ni inte testat den så gör det! Blir så himla god smak på kött, kyckling och ja...även grönsaker som i vitkålsgratängen. Den innehåller lite socker så för er som kör strikt lchf är den nog inget bra ;-)

Vad har ni för favoritkryddblandningar??? Tips tack!

onsdag 14 augusti 2013

Kokt kolja med äggsås enligt Mannerström och nya Ldir!

kokt kolja

Ja, då har man börjat jobba igen då. Högsommaren verkar ha försvunnit, i alla fall härifrån Göteborg. Hoppas, hoppas att vi kan få till några sköna sommardagar innan hösten kryper på oss! Men, det är i alla fall onsdag och än så länge är jag fortfarande ledig på onsdagar, när Rasmus sedan börjar på dagis så kommer jag börja jobba varje dag men kortare dagar istället, blir skönt!

Förmiddagen spenderade vi på en lekplats här i närheten, även om vi själva har en stor tomt med gungor, sandlåda osv så är det ju kul för barnen att komma till något annat ställe och leka ibland. På vägen blev jag uppringd av UPS som ville komma och lämna ett paket till mig, det var bara till att bestämma träff på vägen, gick jättebra, bra service! I paketet fanns mina efterlängtade Ldir skor!! Som jag har längtat :-) Bestämde mig för ett tag sedan när jag sett dessa skor lite här och var att ett par sådana måste jag bara ha. Hittade dock inga som enligt mig var perfekta i färg och utförande men när jag gick in på Ldir egen hemsida så hittade jag flera stycken som var snygga, dessutom blev totala priset med stövlarna och frakt ändå lite mindre än vad man får betala här i Sverige ;-) Bra va? De är handgjorda från Italien. Vad tycker ni??

ldir

ldir

Ja även om sommaren inte verkar vilja stanna hos oss så gör grillandet det ändå även om vi häromdagen bestämde oss för att göra något annat än att stå vid grillen ;-) Det blev riktig husmanskost efter ett recept från Kokbokshyllan. Kokbokshyllan är en app som finns till Iphone där bland annat Leif Mannerström har en hel del recept. Kokt fisk med äggsås har jag ju gjort förr men denna gången ville jag testa att göra enligt herr Mannerström, så här blev det:

Ingredienser för 6 pers
800 g kolja
ca 1 dl fiskfond (egen eller köpt)
2 lagerblad
ett gäng vitpepparkorn, jag tog kanske 15 st
ett gäng kryddpepparkorn (jag tog inga, hade inte hemma ;-))
Äggsås
6 kokta ägg
50 g smör
3 msk mjöl
2,25 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk 3%
1 knippe persilja
lite citronsaft
vitpeppar
salt

Sätt ugnen på 125 grader. Smöra en ugnsform.
Rensa koljafiléerna och lägg de med den vita sidan neråt. Salta och rulla ihop till fina rullar. Lägg i formen. Slå över fiskfonden, lagerbladen, och vitpepparkornen. Salta lite extra över fisken.

Täck med folie och sätt in i ugnen. Låt den gå tills den blir 50 grader, tog ca 45 min för min ugn.

Under tiden gör du äggsåsen. Skala och hacka äggen. Smält smöret och häll över mjölet, vispa. Tillsätt grädde och mjölk och låt koka upp under omrörning. Sjud några minuter och tillsätt sedan lite citronsaft.

Såsen är nu rätt så tjock men tanken är att fiskbuljongen från formen ska i när fisken är klar.

Ta ut fisken och lägg fiskrullarna åt sidan och låt rinna av. Häll i lite av fonden i såsen och rör om, fortsätt tills du fått rätt konsistent. Blanka av med en klick smör. Smaka av med lite vitpeppar och salt.

Ta kastrullen från värmen och rör i äggen och hackad persilja. Servera ihop med fisken och tex kokt potatis och sockerärtor. Mycket gott!!


tisdag 13 augusti 2013

Dessa ljuvliga tomattider! Tips på vad du kan göra med dina tomater!!



Dag ett avklarad på jobbet efter semestern ;-) Det gick bra men jag hade ju lätt kunnat ta några veckor ledigt till! Men men, det är bara till att ta tag i verkligheten. Sambon är hemma med barnen veckan ut, sedan börjar verkligheten för dem också. Dottern ska börja i ettan och lillkillen ska skolas in på dagis :-) Tiden går verkligen fort!

Lite tomatsnack då då.....växthuset dingnar verkligen av härliga tomater just nu, gula och röda, små och stora. Vad gör man då med alla dessa tomater. Hittade till en himla trevlig grupp på Facebook häromdagen där just den frågan ställdes, vad gör man med alla mogna tomater??? Inga problem säger jag, det finns massor med härliga saker att göra!




Själv har jag precis gjort klart två laddningar ketchup, en gul och en röd. Klicka på färgerna så kommer ni till recepten som jag lagt ut sedan tidigare.


tomat rekord


Något som är extremt gott att plocka fram till hösten/vintern är tomatmarmelad. Mums!! Missa inte att göra denna, den är verkligen supergod :-)

Sedan kan man ju ugnstorka sina tomater. Allra godast tycker jag är när de inte blir helt torra utan lite sega, vilken smak och perfekt att tillsätta till höstens grytor, pastarätter, såser osv.

Odlar man tex en sort som San Marzano som är perfekt att ha till tomatsåser så ska man givetvis göra sin egen tomatsås och frysa in i portioner. Testa tex det här receptet.

Under etiketten "tomat" hittar du massa med fler recept där jag använder mig av tomater. Lycka till!!

gula tomater
tomatskörd

söndag 11 augusti 2013

Då var denna härliga semestern slut :-(

Sådana här dagar har vi haft många under semestern ;-)

Alltid lika jobbigt när semestern börjar lida mot sitt slut. Imorgon är det dags för jobb igen efter 5 härligt underbara veckor. Vädret kan vi ju inte klaga på! De 4 första veckorna var kanonbra, det är väl egentligen bara den här sista veckan som inte varit så bra.

Mycket grillning har det blivit :-) Älskar dessa grilltider, det är inte många dagar som grillen fått vila denna semestern. Alla mina grillrecept hittar ni under etiketten "grillat".

Förutom att berätta för er att min semester nu är slut :-( så ville jag också tipsa er om en himla käck "måste ha" pryl om du som jag är galen i oliver. En olivurkärnare!! Köpte den här på Bagaren och Kocken, så himla käckt, varför har jag inte köpt en sådan tidigare???


Nej, snart dags att gå och lägga sig så jag orkar upp imorgon bitti. Ha de gött!!

Beer Can Chicken

beer can chicken
Beer Can Chicken är tydligen en vanligt grillrätt inom BBQ-världen men jag har faktiskt aldrig testat att göra den.....förrän nu ;-) Man ska helt enkelt ta en hel kyckling och trä den över en öppnad ölburk och ställa den på grillen. Det som händer är att ölen ångas in i kycklingen och ger en god smak och kycklingen blir mör och fin. Efter att ha sökt lite på nätet så körde jag igång. Det bästa verkar att köra den på låg värme i grillen under 3-4 timmar men jag hade varken tiden (eller så bra koll på min webergrill) att jag kunde göra det. Jag körde ca en timme,. Viktigt att hålla koll på tempen, kyckling brukar bli bra runt 75 grader tycker jag. Tyvärr gick nog min lite för länge, blev lite mörk även om cacaokryddan gör sitt till, får skylla det på första gångs problem ;-) men smaken blev otroligt god och nästa gång kommer den bli perfekt!!

Jag gjorde en egen rubbing som jag gned in kycklingen med. Man kan egentligen ta vilka kryddor man vill här, blanda ihop de du gillar. Så här gjorde jag:

Ingredienser
1 st kyckling
1 st liten ölburk
olivolja
Rubbing
2 msk av Santa Marias cacao/chili krydda (mycket god för övrigt)
½ tsk chilipulver
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk svartpeppar
1 msk grovt havssalt

Börja med att sätta igång grillen. Jag har en klotgrill och fyllde ena halvan med briketter och tände på. Kycklingen ska stå på den delen där det inte är några briketter, lite svårt att få den att stå still men det går säkert att ställa den i en ugnssäker form också kan jag tänka mig. Det bästa är nog på grillgallret men då jag inte har en så pass stor grill så jag kan få på locket om kycklingen står på gallret så fick jag göra så här ;-)

Beer can chicken

Blanda sedan ihop kryddorna till rubbingen. Kleta in kycklingen med olivolja och gnid sedan in kryddblandningen. Öppna ölburken, drick ur hälften och trä sedan kycklingen över. Ställ ner kycklingen i grillen. På med locket och låt stå ca 1-1½ timme eller tills temperaturen är ca 75 grader.

En lite kul rätt att tillaga och som ni ser på bilden nedan så passade jag också på att ta ett kort som blir mitt bidrag till "BBQ hero wanted" som pågår just nu. Rösta gärna på mig här, då blir jag jätteglad!!!! :-)

beer can chicken

Grönsakslåda med haricot verts, squash och tomater

Tian
Min nya fina lila ugnsform ifrån Gerbera, älskar deras porslin!
Till de egengjorda korvarna jag gjorde häromdagen så blev det en grönsakslåda. Det är ju inte första gången jag bloggat om tian som ju grönsakslådan kallas i Frankrike. Jag har gjort en tian med enbart haricot verts och till "Grönare högtider" vid midsommar så gjorde jag ju en med squash och sparris. Grunden är det samma men det som är så bra är ju att man kan ta de grönsakerna man har tillgång till just för tillfället som tex broccoli, blomkål, lök, pumpa. Ja, endast fantasin sätter gränser ;-)

Denna gången blev det haricot verts, squash och tomat i lådan.  Det blir så himla god smak på grönsakerna, tillsätt gärna mera örter och ännu mera vitlök om du vill det. Varför inte slänga in några oliver och kanske fetaost i formen också ;-)

Ingredienser för 6-7 personer
400 g haricot verts
1 st stor squash
2 st stora tomater
3 msk olivolja
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk färska timjanblad eller 1 tsk torkad
1 burk krossade tomater
5 ägg
1 dl riven västerbottensost eller liknande ost
½ dl strimblad basilika
½ dl hackad bladpersilja
salt och peppar

Börja  med att repa de gröna bönorna, dela om dom är väldigt långa. Förväll bönorna i saltat vatten i ca 2-3 min, spola med kallt vatten och låt rinna av. Skiva squashen i halvmånar och stek på någon minut.

 Skala och hacka lökarna, fräs 4-5  min i olivoljan i en stekpanna på ganska svag värme. Häll i tomaterna och krydda med timjan, salt och peppar. Koka upp och låt sedan koka utan lock tills det mesta av vätskan har kokat bort, ca 10 min. Rör om då och då. Låt svalna litegrann.

Vispa ihop äggen med den rivna osten, basilika och persilja. Blanda sedan i det med tomatröran. Vänd till sist ner bönorna och squashen. Häll det hela i en smord ugnsform, skiva upp tomaterna och fördela på toppen. Grädda i 175 grader i ca 50-60 min eller tills äggsmeten har stannat.

grönsakslåda tian

lördag 10 augusti 2013

Augusti - kräfttider! Så här kokar du dina kräftor :-)

havskräftor

Augusti....kräfttider....eller?? Jag älskar kräftor och äter kräftor året om, inte bara nu i augusti och det beror väl på att det är havskräftor jag äter ;-) För det är ju så att det ska vara havskräftor, eller hur???! ;-)

havskräftor
Råa havskräftor.

Man måste ju inte köpa färdigkokta kräftor varje gång. Nu när trädgården överröser oss med dillkronor så passar vi på att koka råa kräftor så vi får smaken precis så som vi vill. Hos oss är det sambon som kokar alla skaldjur och så här lyder hans recept:

Ingredienser
råa havskräftor
1 dl grovsalt på 5 dl vatten
en sockerbit
en halv burk öl (kan hoppas över)
ett knippe dillkronor

Häll upp vatten i en stor kastrull (tillräckligt så det kommer täcka kräftorna med råge). Tillsätt salt, socker, ev öl och dillkronor (gärna många för min smak ;-)). Koka upp och lägg i kräftorna.

När vattnet kokar upp igen låt koka i 2 min. Låt svalna av så fort som möjligt och ställ sedan in i kylskåp över natten. Servera dagen efter och njut!!

Testa gärna att äta en kräfta direkt efter koket, eller när de svalnat litegrann. Ljumna skaldjur är sååå gott!

Färdigkokta!

Surpla och njut ;-)