lördag 29 juni 2013

Då var kvällens dippsåser klara!


Ja, då var kvällens dippsåser klara! Ikväll ska vi ha goa vänner över på middag och alltid när jag ska bjuda på mat så brukar jag under dagen gå lite och småfixa med maten så att jag inte behöver stå med allt sedan på samma gång. Nu har jag gjort klart de dippsåserna som vi ska ha. Det blev en guacamole, en fetaost- och soltorkad tomat dipp och en grönmögeldipp.

Ingredienser guacamole
2 st avocado
1 st stor tomat
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
½ dl creme fraiche
några droppar tabasco eller lite sambal oelek
salt och peppar

Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer. Häll upp i en skål och ställt svalt fram till servering.

Ingredienser fetaost- och soltorkad tomat dipp
2-3 dl turkisk yoghurt
½ dl creme fraiche
1 pkt fetaost
1 msk kräm av soltorkade tomater
2 msk olivolja

Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Tillsätt resterande ingredienser och rör runt. In i kylen tills servering.

Ingredienser grönmögelostdipp
2 dl turkisk yoghurt
1 dl creme fraiche
grönmögelost efter smak, vissa smakar mycket, vissa smakar mindre
1 msk flytande honung
peppar och lite salt

Lägg osten i en skål och mosa med en gaffel. Tillsätt resterande ingredienser och rör runt. In i kylen tills servering.

Efter flera timmars regnande här i Göteborg så har faktiskt solen börjat skina nu så jag ska ta med mig Rasmus och gå ut i trädgården (innan nästa skyfall kommer ;-)) Sedan kommer gästerna :-)


fredag 28 juni 2013

Första potatisen skördad!


Eftersom vi ska ha middagsgäster imorgon och jag vill bjuda på min egenodlade potatis så var jag tvungen att kolla under en av plantorna så det verkligen var färdiga potatisar.............och det var det ;-) Allt är ju mycket senare i år. I vanliga fall brukar jag ju kunna skörda första omgången redan vid midsommar..... men men, bättre sent än aldrig. Just denna sorten som jag skördade idag heter Solist som är en tidig potatis. Blev årets potatis 2013 och är tydligen en favorit i på restaurangerna. Som ni ser kommer den inte behöva skalas, skönt! Hur den smakar....ja, det får vi se imorgon :-)

Nu är det dags att stänga ner datorn, slänga in sista barnet i sängen och sätta mig med sambon i soffan och ta det lite lugnt med en film, ha nu en go fredagkväll på er!

torsdag 27 juni 2013

Paleobröd med dadlar och morötter


Ja, vi fortsätter väl med nyttiga bröd eller vad tycker ni? ;-) Detta är dock inget lchf bröd, i alla fall tror jag inte att dadlar är ok i lchf världen (och ju egentligen inte morötter heller) men det är i alla fall ett paleobröd. Receptet hittade jag hos Annika Sjöö som har en wellnessblogg där hon skriver om sin träning, kost (hon äter enligt paleo som är stenålderskost). Det är för övrigt efter hennes träningsdvd som jag tränar ;-) Den är jättebra och ett bra komplement till min löpning.

Receptet lyder som följer:

Ingredienser
3 ägg
200 g urkärnade dadlar
2½ dl mandelmjöl
3 små rivna morötter
3 msk smält kokosolja
2 tsk bakpulver
1 msk kanel
1 nypa havssalt

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att smälta oljan i en kastrull, ställ åt sidan. Använd matberedaren till att mixa ihop äggen och dadlarna. Tillsätt resterande ingredienserna tills allt har blandats ihop ordentligt

Lägg bakplåtspapper i en liten avlång brödform. Häll i smeten i ett jämnt lager. In i ugnen ca 30 min.

Detta brödet blev otroligt gott! Kanske lite mer som en kaka än som ett bröd men i alla fall mycket gott! Kommer garanteras göras igen :-)

dadel- och morotsbröd

onsdag 26 juni 2013

Någon som har erfarenhet av Kitchen Aid´s köttkvarn + korvhorn??

Jag funderar på att köpa en köttkvarn med korvhorn till min Kitchen Aid men skulle först vilja slänga ut frågan här på bloggen om någon av er, mina läsare, har testat kvarnen?? Bra, dålig?? Tillräcklig för att göra korv? Är den i plast bättre??
 
Tips mottages tacksamt ;-)
 
Bild lånad från Bagaren & Kocken
 

God morgon med LCHF frallor

lchf frallor
 
Onsdag = föräldraledig.....som vanligt ;-) Ja, ledig innebär ju inte automatiskt "sova längre" här hos oss om du nu trodde det ;-) nej, Rasmus vaknar så gott som alltid tidigt, första pipet från honom hörde jag redan kl.6, vid halv sju kom han upp. Men vi har i alla fall tagit det lugnt och myst hela morgonen. Jag satte igång att baka lchf frallor direkt så jag skulle ha en god frukost till mig själv.
 
 
Det blir inte så många frallor av det här brödet men det gör inget, jag äter inte det så ofta och när man väl äter det så räcker det oftast med en halv (med mycket pålägg), det är väldigt mättande!
Receptet har jag lagt ut tidigare och finns HÄR.
 
Min mysgubbe <3
 
Idag så ska Isabella leka med en kompis. Kompisen går på fritids idag så vi ska efter lunch gå ner och hämta henne, sedan blir det antagligen full fart här hemma :-) Middagen ikväll blir dessa goda kycklingbullar, mums!!
 
Ha de gött idag!

tisdag 25 juni 2013

8 år tillsammans firades med gott grillat kött och bubbel

  
cava

Igår firade jag och Jonny 8 år ihop <3 Vi var lite tråkiga och firade inte på något speciellt sätt mer än att vi åt en himla god middag och senare på kvällen när barnen lagt sig så öppnade vi en flaska bubbel. Bubblet var en cava som heter Jauma Serra Cava Rosado. Roseviner är gott men bubbliga roseviner är ännu godare ;-) Denna var verkligen jättegod! Finns på Systembolaget, har nr 7884 och kostar 60 kr.

Maten bestod av grillad ryggbiff, ugnsbakad sötpotatis och ugnsbakade morötter. Till detta gjorde jag en enkel bearnaisesås som du hittar HÄR.

Det var inte bara vi vuxna som tyckte det var gott med bearnaisesås ;-)


Så här tjusiga blommor fick jag av min sambo :-)

blommor

söndag 23 juni 2013

Lax med vit sparris, hollandaisesås, butternut squash och skagenröra


Ja, den här rätten skulle ju faktiskt kunnat varit vår midsommarrätt men det var det inte, vi åt den dagen före midsommar ;-) Skagenröran har jag gjort tidigare, recept hittar du HÄR. Hollandaisesåsen gjorde jag själv, det är ju så lätt och blir så mycket godare + att man slipper alla onödiga tillsatser. Vit sparris.....ja, vad ska man säga, sååå himla gott ju, hittade svensk vit sparris och var förstås tvungen att köpa den. Skillnaden på tillagningen när det gäller vit sparris mot grön sparris är att man måste skala den. Skär av längst ner som vanligt och koka sedan tills den blivit lagom mjuk, beror förstås på storleken, jag kokade mina 15 min. Laxen körde jag bara i ugnen tillsammans med olivolja, salt, peppar och en fiskkrydda tillsammans med butternut squash, 200 grader i ca 15 min. Squashen får gå i 30 min. Bara på med olja, salt och peppar.

Ingredienser hollandaisesås för 4 personer (går givetvis bra att dubbla)
150 g smör
1 msk citronjuice
1 msk creme fraiche
2 äggulor
salt och vitpeppar

Smält smöret långsamt i en kastrull. Lägg resterande ingredienser utom kryddorna i en hög mixerskål, ställ ner stavmixern och kör igång. Häll i smöret sakta i en stråle samtidigt som du mixar, ta inte med den vita bottensatsen. Mixa tills det blivit lagom konsistens. Salta och peppra.

lördag 22 juni 2013

Midsommarfirande på Rörö + grillning

Ja som jag skrev i tidigare inlägg så åkte vi med båten till Rörö efter vi ätit vår midsommarlunch. Perfekt båttur, inga vågor, inte mycket andra båtar ute, perfekt ;-) När vi väl kommit fram så var vi lite tidiga, firandet hade inte börjat ännu även om hamnen var full med båtar, vi började helt enkelt på glasscafét istället ;-)


Rörö är en ö som vi i vanliga fall brukar åka ut och bada till, de har en lång fin långgrund sandstrand, perfekt för småbarn. Vi har i många år pratat om att åka ut hit till midsommarfirandet men vädret har inte varit med oss förrän nu. Firandet var helt okej, massor med folk, fin midsommarstång, dans, lotterier mm, allt som man kan förvänta sig :-)

Rasmus hävteknik kommer ifrån hans pappa ;-)

Väl hemma igen så blev det grillning. Jag hade tidigare under dagen rubbat en fläskytterfilé bit med Adams rib rubb. Den saltade och pepprade jag och kletade på lite grillolja. Gav den först lite fin färg på grillen, flyttade sedan över den till lite svalare del av grillen och körde klart den där. Lagom temp är ca 65 grader.

Till köttet blev det lite gott och blandat, grillad sparris, grillad färsk lök, god sallad med egenodlad plocksallat, spenat, ruccola och skivad färsk gul lök. Butternut squashen körde jag i aluminumfolie på grillen, fick gå lika länge som köttet, ca 30 min. Jag lade även i hela vitlöksklyftor med squashe, mm de blir ju så goda! Vilken härligt middag, allt på grillen, perfekt, smidigt och framför allt GOTT!!

Efterrätten bestod av hemmagjord vaniljglass med jordgubbar :-)

Midsommarens snapsar, sillar och laxar

Amanda tunic Love forever
Skål och glad midsommar! Hade på mig min nyinköpta Amanda tunika från Love Forever, älskar den! Mitt nya favvomärke ;-)
Hoppas ni har överlevt midsommaraftonen ;-) Vi hade en jätteskön och fin dag. Dagen började ju med världens värmebölja, det var uppåt 29 grader redan tidigt på förmiddagen men sedan sjönk temperaturen allt eftersom timmarna gick. Vi började med en himla god midsommarlunch hemmavid, sedan åkte vi ut med båten till Rörö som är en ö utanför inte så långt från oss. Stort midsommarfirande med dans kring stången, lotterier mm. Mysigt och lagom för vår lilla familj. Efter några timmar bar det hemåt igen och på kvällen så blev det grillat, återkommer till den middagen.


 Tillbaka till lunchen..... Jag som inte skulle köra båten fick börja med att testa snapsarna ;-). Har testat Snälleröds snapsar förut. Himla käckt med sådana här småflaskor tycker jag, då kan man få testa flera smaker och dessutom är de ekologiska, jättebra! Vinet som vi drack var Las Moras, som jag sagt tidigare, jättegott och passar till det mesta :-)
 

Den gravade laxen jag gjorde var exakt samma som jag hade häromdagen till Grönare högtider, flädergravad lax. Den var ju så himla god så jag var tvungen att göra den igen. Receptet hittar du HÄR.


Jag gjorde bara en egen sill i år. Resten köpte vi i affären. Sambon gillar Abba´s bäst, han nöjer sig med fransk löksill men jag valde att testa årets smak Lime och Ingefära och Brännvinssill också. Goda allihopa!

Ingredienser sill med kräm av soltorkade tomater
1 burk 5-min sill
1½ dl majonäs
1½ dl creme fraiche
1 stor msk kräm av soltorkade tomater
rivet skal av ½ citron
salt och peppar

Häll av sillen. Blanda ihop övriga ingredienser i en skål. Tillsätt sillen och rör runt. Låt stå i kylen över natten.



Grillningen på kvällen blev en riktig höjdarmiddag om jag får säga det själv ;-) Återkommer till den!

fredag 21 juni 2013

GLAD MIDSOMMAR!

Oj, klockan är bara 10 på förmiddagen och termometern börjar närma sig 30 grader! Puh, hur ska det här sluta?? Antagligen med världens regnåskoväder, det är ju midsommar ;-)

Ville i alla fall bara kika in och önska er en GLAD MIDSOMMAR!! Hoppas ni får en härlig dag vad ni än ska göra :-)

onsdag 19 juni 2013

Tomat- och ostpaj med grillad sötpotatis och dippsås


Idag tänkte jag bjuda er på mitt sista bidrag till Las Moras Grönare högtider midsommar. För er som äter lchf så går det givetvis att göra pajen på lchf vis istället. Men själva innehållet ska ni inte ändra, supergott! Mycket ost och goda tomater gör detta till en fräsch härlig rätt som passar utmärkt på midsommarbordet. Tillsammans med sötpotatisen och dippsåsen blir det en hel måltid. Jag älskar verkligen sötpotatis och att göra den på det här sättet tar verkligen fram det bästa av sötpotatisen, mmmm.

Ingredienser pajen3 dl vetemjöl
½ tsk salt
125 g smör
3 msk vatten
4-5 st röda tomater
2-3 gula tomater
en näve kärnfria oliver
2 pkt fetaost
1 pkt mozzarella
färsk basilika
4 ägg
1½ dl vispgrädde

Börja med att blanda ihop vetemjöl, salt, kylskåpskallt smör och vatten med fingrarna till en deg. Pressa ut degen i en pajform med löstagbar kant, ska täcka både botten och sidorna. Låt stå kallt i kylskåp 10 min. Förgrädda sedan i ugnen ca 15 min på 225 grader.

Skär ner dom röda tomaterna i mindre bitar, ta helst bort kärnorna. Blanda ihop tomaterna i en skål tillsammans med oliver, tärnad fetaost och strimlad färsk basilika, ca 1 dl.

Lägg ner blandningen i pajskalet. Vispa ihop ägget med grädden och häll över tomatblandningen.

Skär mozzarellan och den gula tomater i skivor och fördela över pajen, tryck ner lite lätt. In i ugnen på 200 grader ca 25 min eller tills äggstanningen har stelnat.

Ingredienser sötpotatis 4 portioner
4 st sötpotatisar
aluminiumfolie
smör
salt

Linda in potatisarna i dubbelt lager aluminiumfolie. Lägg på grillgallret när grillen är varm. Låt ligga i ca 1 timme, känn med en sticka så att potatisen är klar. Servera med en klick smör och salt.

Ingredienser dippsås med rostad paprika
2 dl creme fraiche
2 dl turkisk yoghurt
1 burk rostad paprika
1 msk honung
salt och peppar

Mixa ihop alla ingredienserna och lägg upp i små skålar.

Skiva upp pajen i tårtbitar och servera med en sötpotatis och lite dippsås.
 
 
 
 
Givetvis passar även den här rätt perfekt till det supergoda vita vinet Las Moras. Har ni testat det ännu? Om inte så rusa iväg till Systembolaget och köp! Kommer passa perfekt till er midsommarmat ;-) Och glöm inte, ni kan också vara med och bidra till kokboke Grönare högtider som kommer komma ut 2014. Gå in HÄR och tävla med ditt gröna recept. Vinner du just den här omgången så får du dessutom en ursnygg grön Kitchen Aid :-)
 
Ja, då tackar jag Las Moras, Kokaihop.se och PrimeWine för den här gången, nya recept kommer till jul (oj, det känns långt bort) ;-) Hoppas ni har hittat något midsommarrecept som ni kan använda er av, hör gärna av er om ni testar något av de!! Glad midsommar!!!
 


måndag 17 juni 2013

Provensalsk grönsakslåda med flädergravad lax - midsommarens varmrätt


Då var det dags för mitt andra bidrag till Las Moras Grönare högtider midsommar :-) Åh, det här blev så himla gott, ni måste testa att göra denna rätten. Laxen, åh, den bara smälte i munnen och grönsakslådan eller tian som den kallas, ja, den kan man ju egentligen göra på de grönsakerna som man har hemma men nu när sparrisen finns och är som godast så tycker jag ju att man ska använda den. Gott, gott!!

Ingredienser grönsakslåda för 6-7 personer
1 stor squash
1 bunt sparris
3 st tomatater
3 msk olivolja
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk färska timjanblad
1 burk krossade tomater
5 ägg
2 dl riven parmesanost
1 dl strimlade basilikablad
salt och peppar

Hacka lökarna och fräs i olivoljan i en stekpanna på svag värme några minuter. Tillsätt krossade tomater, timjan, salt och peppar.  Låt stå och småputtra i ca 10 min utan lock. Låt svalna litegrann.

Dela squashen i mindre bitar och stek några minuter i olivolja i en stekpanna, lägg åt sidan.

Ansa sparrisen och skär i mindre bitar, förväll i kokande vatten ca 1 minut. Lägg åt sidan.

Vispa ihop äggen med den rivna osten, basilika och lite salt och peppar. Blanda sedan i det med tomatröran. Vänd ner squashen och sparrisen. Häll det hela i en smord ugnsform, ca 22-23 cm i diameter. Skiva tomaterna och lägg på toppen. Grädda i 175 grader i ca 50-60 min eller tills äggsmeten har stannat.

Ingredienser flädergravad lax
ca 700 g lax (som varit fryst minst två dygn)
½ dl socker
½ dl salt
ca 1½ dl hackad dill
1½ dl koncentrerad flädersaft

Lägg laxen i en form. Häll över salt och socker jämt fördelat över laxen. Strö över dillen. Häll över flädersaften.

Krama in kryddorna och saften i laxen, vänd några gånger. Avsluta med att lägga plastfolie över formen, ställ något tungt på, tex en mortel. In i kylen i ca 2 dygn. Skär sedan upp laxen i tunna fina skivor och servera till grönsakslådan.
 
 
Den här rätten passade givetvis utmärkt till vinet Las Moras som du bara måste testa. Jättegott vitt vin som passar till det mesta!
Nu har även tävlingen startat upp där du också kan vara med och bidra till den kommande kokboken. Skicka in det bästa gröna recept och tävla om en Kitchen Aid!!! Klicka på bilden så kommer du rätt :-)
 


söndag 16 juni 2013

En skön söndag med kycklingspett, ugnsrostad färskpotatis och sallad

Idag har vi haft en lugn och skön söndag. Jag började med lite löpning, skönt att komma igång igen efter 5 dagars vila, har ju varit förkyld och hostig men nu känner jag mig äntligen bättre. Sedan åkte vi ner en sväng till Björlanda kile som är vår småbåtshamn. Min sambo Jonny är windsurfare och eftersom det blåste en del idag så var det därnere vi hittade honom ;-) Jag och barnen lekte lite på stranden men tillslut så började det regna så då packade vi ihop och drog hem. Jonny likaså, inge bra att surfa när det blixtrar och dundrar!


På kvällen blev det grillning igen. Jag gjorde kycklingspett som jag först marinerade i olivolja, grillsås och rökt paprikapulver. Blev himla god smak på dem! Till kycklingen gjorde jag ugnsrostade färskpotatisar. Jag brukar koka dom först i ca 7 min, sedan häller jag över de i en ugnsform, på med kryddor och olivolja, in i ugnen på 200 grader i ca 30 min. Gjorde en god sallad men lite blandade grönsaker, bland annat första egenodlade gurkan som var klar, gott, gott! Serverade två olika dippsåser till, en tzatziki och en med turkisk yoghurt, fetaost och kräm av soltorkade tomater.



Ja, nu sitter vi här i soffan och pustar ut efter en "kalashelg". Imorgon drar jag med jobbet till Kinnekulle. Ska bli kul, har aldrig varit där :-) Under veckan kommer också mina två resterande midsommarrecept för "Grönare högtider" så håll utkik!

Jordgubbstårta med färska jordgubbar, geishafluff och jordgubbssylt

Vår dotter Isabella fyllde ju 7 år i fredags och i lördags hade vi kalas för familjen. Farmor, farfar, mormor, morfar och syskonen kom för att fira :-)


Jag gjorde en färskpotatissallad, grillade färska kycklingdelar och gjorde två olika dippsåser. Som efterrätt blev det givetvis en jordgubbstårta. Jag körde samma fyllning som jag hade på Rasmus tårta som jag gjorde i januari men uppdaterade utsidan med jordgubbar istället. Gjorde även egen tårtbotten denna gången, mycket godare!

Ingredienser tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Smöra och bröa en 24 cm springform. Vispa ägg och socker tills det blir ljust och pösigt. Rör i övriga ingredienser och häll i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 150 grader ca 40 min. Dela tårtbotten i tre delar.

Ingredienser fyllning och dekoration
jordgubbssylt, helst egengjord, recept finns HÄR
180 g geishachoklad
3 dl vispgrädde
1 pkt färska jordgubbar
2 st kiwi
riven mörk choklad
ytterligare ca 4 dl vispgrädde att täcka tårtan med

Fyllningen gör man dagen innan för att tårtan ska bli som allra godast. Börja med att hacka geishan, häll i grädden i en kastrull och värm upp men det får absolut inte koka. Lägg i chokladen och rör tills det har smällt. Låt stå kallt minst 5 timmar, vispa sedan med elvisp tills det blir fluffig.

Lägg sedan första tårtbotten på ett tårtfat, bred ut ett lagom tjockt lager med jordgubbssylt, på med nästa tårtbotten, bred ut geishafluffet, på med sista tårtbotten. Klä in i plastfolie och ställ kallt över natten.

Vispa grädden och kleta ut ett tunt lager över hela tårtan. Skiva kiwin och dekorera kanten av tårtan med skivor av kiwi och jordgubbar. Dekorera sedan tårtan med grädde, jordgubbar och lite riven mörk choklad.

Maten var uppskattad och tårtan gick åt, en bit kvar bara, den kommer nog gå åt idag ;-) Isabella var nöjd och glad med dagen och alla fina presenter!!


fredag 14 juni 2013

Grattis Isabella 7 år idag!

 
Idag fyller min stoooora (vart tog åren vägen) tjej 7 år! GRATTIS!!
 
Ja, vart tog åren vägen egentligen? Redan stora tjejen och till hösten ska hon börja 1:an. :-) Idag firar vi bara vår lilla familj. Jag och Rasmus är fortfarande sjuka tyvärr men så pass pigga så vi ändå kan hitta på något kul (panodil är min bäste vän just nu;-). Isabella har fått bestämma maten idag. Till lunch blir det en tur till Burger King :-) och till middag blir det hemlagad pizza! Hon leker redan för fullt med leksakerna hon fick av oss i morse. Imorgon blir det kalas för resten av familjen, givetvis med jordgubbstårta! Nej, nu piper ugnen, tårtbotten är klar ;-)
 
Ha en go fredag på er!!

torsdag 13 juni 2013

Förkylning, skolavslutning och födelsedag

I tisdags gick jag hem tidigare från jobbet, kände mig hängig och dassig. När jag vaknade på onsdagen så var jag genomförkyld! Typiskt denna veckan när det händer så mycket. Igår var det skolavslutning för stortjejen, på fredag fyller hon dessutom år och på lördag ska vi ha kalas för familjen. Ja, ja, det är väl bara till att ta sig i kragen, fylla upp med panodil och köra på ;-)

Både jag och Rasmus är förkylda så när vi skulle till skolavslutningen igår var vi inte direkt pigga alls men när vi väl kom dit så kände jag ändå att jag piggnade till, alla dessa finklädda barnen, glada fröknar och fina sånger, härliga skoltid!! Nu har Isabella för första gången ett långt sommarlov framför sig, vi får se hur det går. Hon får ju inte vara på fritids någonting eftersom vi är föräldralediga med Rasmus men blir det en fin sommar så löser ju det där sig säkert av sig självt!

Här kommer lite bilder ifrån skolavslutningen:

Isabella med sin kompis Elin. Söta som socker ;-)

Sångstund!

Det bjöds på stor kakbuffé!

Smask, smask :-)

Jonny, min kära sambo <3
Nej, nu är det tillbaka till soffläge som gäller, måste bli friskare till imorgon när Isabella fyller 7 år!

"Gilla" mig gärna på Facebook, behöver lite fler klick!! ;-)

onsdag 12 juni 2013

Midsommarens förrätt - Jordgubbsbruschetta

Ja, då kör vi väl igång med första midsommarreceptet till Grönare högtider med Las Moras och kokaihop.se. Jordgubbar hör ju såklart midsommar till men inte bara i efterrätterna tycker jag. Här har jag valt att använda den i en förrätt, närmare bestämt en bruschetta! En riktigt smakrik och krämig förrätt som passar alldeles utmärkt till det vita vinet Las Moras.

jordgubbsbruschetta

Ingredienser till 4 portioner
2 st stora skivor surdegsbröd eller 4 st mindre
1 pkt jordgubbar (alla går inte åt)
olivolja
balsamvinäger
färsk basilika
1 msk rårörssocker
mascarponeost

Börja med att skiva jordgubbarna i ½ cm tjocka skivor och lägg i en skål. Häll över ca 1 msk balsamvinäger, sockret och en handfull strimlad basilika. Rör om och låt stå.

Grilla brödskivorna i en grillpanna eller på grillen tills dom fått fina ränder. Ringla över olivolja. Smeta på mascarponeost i ett ganska tjockt lager.

Fördela jordgubbarna över brödbitarna, avsluta med lite extra balsamvinäger och några basilikablad.
jordgubbsbruschetta
Den 17 juni startar tävlingen upp på Kokaihop.se då du kan vara med och vinna en Kitchen Aid, lämna in ditt gröna midsommarecept du också!

tisdag 11 juni 2013

Dags för Grönare högtider med Las Moras igen :-)


Ja då var det dags för Grönare högtider igen ;-) I påskas berättade jag ju för er om samarbetet som jag och 4 andra matbloggare har ihop med Las Moras och matsiten Kokaihop.se Vi ska ta fram en receptserie på temat "grönare högtider" som ska kopplas ihop med vinet Las Moras. Högtiderna som det gäller är påsk, midsommar och jul. Nu är det alltså dags för midsommarmaten, kul!

Alla våra recept som tas fram under året ska sedan sammanfattas i en receptbok "Las Moras grönare högtider". Recepten ska givetvis passa till det vita vinet Las Moras och huvudråvaran ska vara ekologiska grönsaker i säsong.

Projektet innebär också ett samarbete med siten kokaihop.se där det inför varje högtid kommer lyftas fram en tävling där läsarna tävlar om att komma med i receptboken tillsammans med oss matbloggare.

De andra matbloggarna som är med i projektet förutom mig själv är:
Under morgondagen kommer mitt första recept på temat midsommar ut och jag lovar er att det blir gott :-) Vill ni kika på hur mina påskrecept såg ut så kan ni gå in under etiketten Grönare högtider här i högerkolumnen.

Lite info om vinet Las Moras

"Las Moras är ett vin och varumärke med ursprung i Argentina. Las Moras finns både som rött och vitt vin, i bag in box och på flaska. Det vinet som vi testar till högtiderna är ett vitt vin som lanserades i höstas, Las Moras Chardonney PET, krav märkt! Detta vin är inte bara ett bättre miljöval utan har också fått mycket goda recensioner ifrån landets vinkritiker."

Smaken är torr, generöst fruktig, ungdomlig med inslag av fat, tropisk frukt, persika, apelsin och vanilj. Vinet har nummer 16018 på Systembolaget och kostar 73 kr.

 

Snyggt designad rosébox - René Barbier Rosado

Dricker ni rosévin?? Rosévin är väl inget man dricker under årets mörka månader men nu är det ju verkligen högsäsong för rosévin! Att ta sig ett glas rosé efter en lång dag på stranden är ju riktigt härligt eller vad tycker ni? Men hur gör man för att hitta det rätta rosévinet när man står på Systembolaget bland alla flaskor och boxar? Du kanske är sådan som går efter utseendet på boxen eller flaskan? Isåfall tror jag att du skulle ha valt den här snyggt designade boxen:


Det är Camilla Thulin som har designat boxen för Rene Barbier och så här tänkte hon när hon designade den: - Inspirationen till denna design har jag hämtat från min eviga vurm för den spanska flamencokulturens fantastiska dräkter och dans med dess kraftfulla uttryck. Solfjädrar med rosor och nejlikor, stora handbroderade sidensjalar med blommor i varma soliga färger. En konstform som uttrycker både passion, styrka och elegans; precis som ett fint rosévin.

Jag tycker designen är jätteläcker, passar ju mig som älskar trädgård ;-) Vinet då? Jo, det var ett lättdrucket torrt rosévin med toner av röda bär, örter och kryddor. Vinet gör sig bäst till grillat, tapas, kyckling- och fiskrätter. Det är ett klassiskt rosévin som funnits länge på Systembolaget. Jag tyckte vinet var jättegott, får betyget 4 av 5. Kostar 199 kr och har nummer 2751.


Vintips i samarbete med Pretto.

måndag 10 juni 2013

Pulled pork med hemmagjord barbequesås

pulled pork

I lördags gav jag mig på pulled pork igen. Jag gjorde ju pulled pork för ett tag sedan fast då med köpebarbequesås men denna gången så gjorde jag min egen sås istället. Gissa om det blev godare? ;-) Den här innehåller inte så mycket socker eftersom det bara är ½ dl ketchup, slängde dessutom i en skvätt whiskey ;-) Så här gjorde jag:

Ingredienser
1 burk krossade tomater
½ dl ketchup
1 msk tomatpuré
3 msk balsamvinäger
2 msk whiskey
1 tsk rökt paprikapulver
4 st stötta kryddnejlikor
1 tsk spiskummin
2 st vitlöksklyftor
en näve färsk timjan
2 kvistar färsk rosmarin
2-3 färska lagerblad eller 1-2 torkade
salt och peppar
1 st fläskkarré i bit

Börja med att blanda ihop krossade tomater, ketchup, tomatpuré, balsamvinäger och whiskey i en kastrull. Låt koka upp.

Hacka vitlöken ihop med timjanblad och rosmarin så smått du kan. Tillsätt till såsen. Tillsätt övriga kryddor och låt småputtra under ca 15 min.

Lägg fläskkarrén i en gryta med lock som tål ugnen. Salta väl. Häll över såsen. In i ugnen på 110 grader i 7-9 timmar. Jag körde 8 timmar, blev helt perfekt!

När köttet är klart så drar man helt enkelt isär köttet med en gaffel och blandar om med såsen direkt i grytan.

Servera tex som vi gjorde i tortillabröd med coleslaw och andra grönsaker. Sååååå gott!!!


lördag 8 juni 2013

Heldag i trädgården avslutades med grillning!

Vart tog solen vägen nu då? Ja, den kommer väl.... Idag blir det jobb i trädgården och träning så det gör inte så mycket om solen inte kommer fram idag :-)



Igår däremot så var det sol hela dagen fast inte så varmt. Var iväg och köpte lite plantor till kryddlandet eftersom mycket hade dött under vintern :-( Så tråkigt men det är ju alltid kul att köpa nytt :-) Isabella hade kompisar över och dom lekte för fullt hela dagen, goa tjejer alla tre!!

På kvällen så var det ju såklart grilldags igen. Rubbade fläskkarren tidigt på morgonen så den fick gosa till sig under dagen innan den slängdes på grillen tillsammans med goda grönsaksspett. Gjorde även en tzatziki till, perfekt! Tzatziki är ju så gott och det är många som gör det men jag tycker att en del missar två viktiga ingredienser, oregano och olivolja! Ta en skvätt olivolja i på slutet, gör det hela lite godare, I promise :-)



Idag blir det pulled pork till middag igen. Denna gången med en hemmagjord barbequesås, det kommer nog bli smaskens, återkommer såklart med receptet på den!! Ha nu en go lördag där ute!!