tisdag 30 april 2013

Valborg - och vad ska vi äta??

Ja, den frågan ställer sig väl många idag eller har ni redan bestämt er?? Brukar inte göra någon speciell mat på valborg men det känns ju som att man måste grilla i alla fall så det blir lite vårkänsla över det hela. Jag tror, eller jag vet, jag har ju faktiskt bestämt mig nu ;-) att det blir den här rätten fast med fläskfilé istället för kyckling, dessutom kör jag den på grillen istället för i ugnen. Någon krämig dippsås till det och lite pastasallad till barnen. Det blir nog bra det!


Än så länge har jag och Rasmus bara tagit det lugnt idag, myst och gosat men nu ska vi iväg och handla och sedan ska vi hämta Isabella på skolan. Blir nog ingen brasa för oss ikväll, det blåser väldigt här i Göteborg idag :-(

måndag 29 april 2013

Odlandet är igång!

Gul- och röd lök på väg ner i jorden. Tomaterna växer på!
Helt otroligt vad allt är sent i år. Känns som att jag är en månad senare i år  med allting i trädgården. Men nu börjar det i alla fall ta fart så smått. I helgen så gjorde jag iordning mina odlingslådor, fyllde på med kompost, häst- och kogödsel och grävde runt. I två av lådorna satte jag i höstas vitlök vilken har kommit upp fint nu. I en av de andra lådorna satte jag ner gul- och röd lök. Nu ska jag bara lägga på fiberduk så det blir varmt och gott, dessutom så håller sig katterna borta när den ligger på.

Det jobbigaste som jag gjorde igår var dock det stora grönsakslandet. Jag breddade den med en meter och herrej-vlar va mycket rötter och stenar och annan skit det var. Slet och tog i så jag trodde jag skulle svimma av ;-) Bra träning är det i alla fall! Hade tänkt att blanda i kompost också men jag orkade inte det så det får bli på onsdag när jag är ledig, sedan är det dags att börja så. Ja, i alla fall vissa saker såsom sallad, rädisor och bondbönor. Nu ska ju värmen komma har dom lovat. Uppemot 20 grader nästa vecka här i Göteborgsområdet, härligt!!

Citronen kommer fint och snart har vi kanske en jordgubbe att smaska på. Grönsakslandet nedan till vänster som höll på att döda mig ;-)

Har också ägnat mig åt att plantera om alla krukodlade växter som jag har i växthuset bland annat citronen som har börjat växa på jättefint nu när värmen kommer, nya fina blad på gång och knoppar samtidigt som det är citroner på. Som ni ser på bilden så blommar även jordgubbsplantorna, kanske snart dags för första jordgubben :-) På tal om krukor så såg jag fina krukor på Campadre idag, från Wikholm,  fanns även fina lyktor och dylikt, älskar att ha många lyktor på altanen på sommarkvällarna och här fanns många fina. Ska nog slå till på några själv ;-) Ha de gött så länge!

lördag 27 april 2013

Lchf pizza - gott eller inte??


När jag först hörde talas om lchf-pizza så tänkte jag att nu får det väl ändå räcka, vissa saker ska man bara inte ersätta med lchf tyckte jag då men......ju längre jag har kommit med min lchf-kost (som ju egentligen liknar GI-kost mer tycker jag själv eftersom jag inte är jättestrikt) så har jag börjat att titta mer och mer på ersättningar för de saker man saknar mest såsom tex bröd och pizza. När jag sedan läste på en del bloggar om att denna pizzan var så god, tex på Johanna Toftby´s blogg och även läste receptet i Åse´s bok Viktminskning med Lchf så var jag ju ändå tvungen att testa det ;-)

Igår kväll så var det då dags att testa. Jag gjorde både en vanlig pizza (till övriga familjen) och en lchf-pizza till mig själv. Till att börja med är ju själva "degen" jättekladdig. När jag försökte kleta ut den på bakplåtspappret så såg Jonny väldigt skeptisk ut ;-) men tillslut kom jag på att jag skulle "väta ner" slickepottan med vatten, då gick det bättre. När man gör lchf-pizza ska man köra in botten i ugnen innan man lägger på ingredienserna vilket jag gjorde, sedan när man lagt på ingredienserna så går det ju väldigt fort i ugnen, bara att vänta på att osten ska smälta egentligen. Så här gjorde jag:

Ingredienser
100 g riven västerbottenost
4 ägg
½ dl vispgrädde
1 msk fiberhusk
½ dl mandelmjöl
1/4 dl kokosmjöl
lite salt

Vispa ihop ägg, grädde och övriga ingredienser med elvisp, blanda sist i den rivna osten. Fördela på en plåt med bakplåtspapper. Här använde jag en slickepott som jag doppade i vatten då och då. In i ugnen på 175 grader ca 15 min.

Lägg sedan på de ingredienserna du vill ha. Jag tog hemgjord tomatsås, skivad lök, mozzarella, tomater i skivor, prosciotto, lite riven västerbottensost, oliver, oregano, salt och lite olivolja. In i ugnen igen tills osten smält och det börjar "puttra" lite på ytan.

Ja, vad tyckte jag nu då??? Jo, att "riktig" pizza är supergott och godare än lchf-pizza det kan vi nog bestämma oss för men......den här pizzan var en jättebra ersättare för oss som inte vill käka vetemjöl och bli pösiga och degiga i magen. Den var god helt enkelt och jag tänker definitivt göra den igen men ibland så tänker jag också unna mig den riktiga sortens pizza för den slår allt, i alla fall min egen hemgjorda ;-)

Förresten, följ mig gärna på Facebook också!!

onsdag 24 april 2013

Aubergine- och squash gratäng med mycket ost


God förmiddag på er! Solen försvann precis bakom massa moln och det ser mörkt ut men det gör inte så mycket, onsdag är ju min lediga dag och jag kommer njuta av den ändå ;-) Dottern är lämnad i skolan, lillen ligger och sover och jag får lite egentid, då väljer jag ju givetvis att skriva ett inlägg i bloggen ;-) Vill bara tipsa er om en mycket god grönsaksgratäng som jag brukar göra i lite olika varianter. Denna gången blev det både aubergine och squash och även massor med ost, gott, gott! Viktigt här med en god tomatsås tycker jag, ingen köpesås duger här utan gör den själv, enkelt och gott. Jag använde mig denna gången av Muttis körsbärstomater på burk, så goda!

Ingredienser
1 gul lök
några vitlöksklyftor
olivolja
oregano (torkad)
2 burkar krossade tomater eller körsbärstomater (på burk alltså)
salt och peppar
1 stor aubergine
1 squash
en skvätt balsamvinäger
riven parmesanost
2 påsar mozzarella

Börja med tomatsåsen. Hacka den gula och vita löken. Fräs i olivolja i en kastrull, tillsätt torkad oregano. Låt löken bli mjuk häll sedan över tomaterna, koka upp och tillsätt en skvätt balsamvinäger. Låt stå och småputtra medans du fortsätter med maten. Salta och peppra.

Skiva auberginen och squashen i ½ cm tunna skivor. Salta augerginen och låt ligga tills det bildas små vattendroppar på toppen, torka av med papper. Grilla/stek alla skivor tills dom får lite färg och mjuknar. Lägg åt sidan.

Riv parmesanost och skiva mozzarellan. Smöra/olja en ugnsform.

Börja med att hälla lite tomatsås i botten på formen, sedan riven parmesanost, sedan grönsakerna, lägg helst inte omlott för då kan det bli svårt att få alla skivor mjuka. Börja om med tomatsåsen, parmesanost, grönsaker osv. Avsluta med tomatsås och mozzarellaskivorna. Strö över lite oregano på toppen.

In i ugnen på 200 grader i ca 20 min eller tills det bubblar och får lite färg.

Servera tex med en bit grillad kött eller kyckling eller varför inte lax! :-)


Måste bara visa er de fina armbanden jag fyndade på Campadre häromveckan. Dom kommer ifrån Icon Design och är ju så läckra, älskar döskallar i alla dess former, har dom på toppar, sjalar osv. I like! Ni har väl inte missat Campadre förresten?? Det är en site där dom lägger upp massor med bra erbjudanden på kände men även okända märken för ett bra pris. Varje kampanj pågår under 2-4 dagar och det gäller att vara snabb om man vill ha något för det mesta ryker direkt ;-) Man måste bli medlem för att kunna köpa!

Nej, nu ska jag fortsätta njuta av min lediga dag! Ha de gött!

måndag 22 april 2013

Äntligen igång med vårstädningen i trädgården!

Omplanteringar på gång. Purjolöken har tittat upp, Kryddorna har vaknat till liv, timjanen går faktiskt redan att skörda av :-)
Att våren är sen är väl ingen nyhet och eftersom jorden i trädgården och rabatterna varit stenhård fram tills nu så har jag inte gjort så mycket mer i trädgården än beskurit träd och buskar. Nu i helgen så var det äntligen dags att ta tag i rabatterna. Klippa ner gammalt bös (Göteborgska för skräp ;-) och krattat undan lite löv. Jag har också hunnit med att plantera om lite olika grönsaksplantor såsom squashen och basilikan. Hittade billiga sticklingar på Plantagen, 7 kr styck så jag slog till och köpte lite pelargoner och fuchsior :-)

Nästa helg får det bli till att göra iordning grönsakslådorna och grönsakslandet. Då brukar jag fylla upp med kompost och gödsel, blanda om och kratta fint inför sådden. Tungt och jobbigt men kul och skönt när det är klart!

Nej, vad säger ni! Nu kör vi igång en ny vecka och njuter av våren som är här eller i alla fall på G!! För mig är det tåget till Vänersborg som gäller idag, avdelningsmöte hela dagen med kollegorna som sitter där. Ha de gött!

Jag har planterat lite penseér. Båten är nytvättat och nypolerad, väntar nu bara på att få komma i vattnet. Längst ner till vänster ser ni att vitlöken är på gång också, härligt!

söndag 21 april 2013

Grytan med stort G!


OH MY GOD vilken otroligt god gryta jag fick till igår! ;-) Köttet blev så mört och fint, det delade sig bara man tittade på det ;-) (lite överdrivet kanske). Grytan stod länge länge på spisen. Från klockan 10 på morgonen tills vi åt den vid halv sex på kvällen. Ja, en god gryta kräver sina timmar på spisen, det är helt klart. Jag har gjort exakt samma gryta tidigare, fast inte alls med så lång koktid och även om grytan var god redan första gången så gick det inte att jämföra med denna gången! Jag slängde även i hösten kantareller i grytan, det doftar ju så underbart när man står och steker på kantareller! Så här gjorde jag:

Ingredienser
1,4 kg högrev
1 st stor gul lök
4 st stora vitlöksklyftor
smör och rapsolja för stekning av kött och lök
100 g smör
1 tsk mortlade grönpepparkorn
1 tsk curry
2 tsk paprikapulver
4 msk socker eller Stevia strö
2 msk tomatpuré
en skvätt konjak
2 dl rött vin
5 dl köttfond (jag använder egengjord, går förstås bra med köpe också)
3 dl vispgrädde
½ dl creme fraiche
kantareller
persilja
salt och peppar

Börja med att dela köttet i mindre bitar, inte för små dock, för då blir dom lätt torra istället för möra. Hacka gul och vit lök. Smält smör och rapsolja i en stekgryta och bryn köttet på hög värme så dom får fin färg, tillsätt löken och kör ytterligare någon minut. Ta upp allt kött.

Smält 100 g smör i stekgrytan, tillsätt grönpeppar, curry och paprikapulver och fräs på. Tillsätt sockret och låt det bli lite brunt. Tillsätt sedan tomatpuré, konjak, rött vin, köttfond och vispgrädde. Låt stå på spisen under dagen och småputtra under lock.

När det återstår ca 30 min av koktiden så steker du på kantarellerna i smör, saltar och pepprar och häller över i grytan. Jag tillsätta sedan en klick creme fraiche för att få grytan lite tjockare, här kan du också salta och peppra. Kör gärna utan lock sista tiden så lite vätska avdunstar. Hacka persiljan precis innan servering och häll över köttet. Servera med kokt potatis eller ris om ni äter det, jag åt kokt blomkål och broccoli.



Sååååå gott!!! Blev nästan samma konsistens som Pulled Pork jag gjorde för ett tag sedan, köttet föll isär så fint och blev så mört och gott, härlig lördagsmiddag :-)

Receptet kommer ursprungligen från Hälsingestintan.

lördag 20 april 2013

Hemmagjord hallon- och lakritsglass


Har införskaffat en glasskål till min Kitchen Aid och idag så var det dags att testa att göra glass i den för första gången. Jag som är en riktig lakritsfantast och dessutom så har jag ju fått hem en hel del lakritspulver ifrån Lakritsfestivalen valde förstås att göra en lakritsglass, dessutom fick det bli lite hallon i. Hallon och lakrits är ju en kombo som alltid funkar!

Jag vet inte vilket sätt som är bäst när man gör glass, koka grädden eller vispa men denna gången blev det vispning. Tror dock att om man vill ha glassen riktigt krämig så är det kastrull och spis som gäller, det testar jag nog nästa gång men så här gjorde jag i alla fall denna gången:

Ingredienser
2 äggulor
en nypa vaniljpulver
1 msk lakritspulver
½ dl socker eller Stevia strö
3 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt
1 dl mosade hallon

Vispa äggulorona ihop med sockret, vanilj- och lakritspulvret. Blanda i yoghurten. Vispa grädden och blanda ihop med äggsmeten. Mosa hallonen med en gaffel.

Montera och sätt igång glassmaskinen/skålen. Använder du en Kitchen Aid så är det hastighet 1 som gäller. Häll sedan i glassblandningen medans vispen går. Kör i ca 10-15 min. Några minuter innan den är klar häller du i hallonen.

Använd en slickepott för att få ur smeten och lägg i en burk med lock. In i frysen någon timme innan servering.

Mums, detta blev en jättegod glass, alldeles lagom smak av lakrits i mitt tycke, kunde varit lite krämigare enligt min sambo ;-) så nästa gång kör vi uppvärmningsmetoden!

torsdag 18 april 2013

Goda ostar med lakritsmarmelad och lakritssylt


Som jag berättade förra veckan fick jag en stor kartong med diverse lakritsgodsaker för provning inför Lakritsfestivalen och nu har jag provat ytterligare några av godsakerna :-) Lakritsmarmelad och lakritssylt! Kan ju inte bli annat än gott eller vad tror ni?

Lakrittsylten, den bruna burken är ifrån Beriksson och märket heter 1886, ett italienskt varumärke som förutom sylten har ren rålakrits, lakritsmarmelad mm. Denna sylten är baserad på äpple och lakrits och den var verkligen jättegod, god smak från äpplet och lagom lakritssmak.

Den andra burken är Hallon- och lakritsmarmelad ifrån Lakritsroten. Mycket god, kombinationen hallon och lakrits är ju så gott! På sin hemsida tipsar dom om att man kan ha de tillsammans med en lakritspannacotta, det låter ju så gott så det blir nog till att testa det till helgen :-)

Har också gått och snaskat på ren råklakrits hela veckan, närmare bestämt Amarelli Rossa, ren lakrits utan vare sig socker eller gluten. Denna lakrits kommer ifrån Kalabrien, längst ner i Italien. De här små askarna är ju så söta, kommer behålla den även efter lakritsen är slut ;-) Jag försöker ju så gott jag kan att undvika socker men ska jag äta godis så är det just lakrits jag väljer, men att det fanns rålakrits som inte innehåller socker och som var så gott hade jag ingen aning om.


Lakritsfestivalen börjar på lördag så bor du i Stockholm eller i närheten och älskar lakrits så vet du vad du ska göra till helgen ;-)


Provsmakning i samarbete med Lakritsfestivalen.

onsdag 17 april 2013

Grillad ryggbiff med kryddstarka grönsaker



Vaknar upp till en härligt solig morgon här i Göteborg! Våren är kommen ;-) Med våren kommer ju också grillen fram mer och mer vilket gör matlagningen väldigt enkel tycker jag. Bara till att grilla en bit kött, göra en dippsås och steka upp några grönsaker, klart! Så här gjorde jag häromdagen:

Ingredienser
rygg biff för 6 personer
Adams rib rubb eller någon annan rubbing (går förstås att utesluta också)
salt och peppar
 
Grönsaker
blomkål
squash
rödlök
champinjoner
paprikapulver
franska örter
salt och peppar
smör, olivolja eller kokosfett
 
Dippsås
1 dl creme fraiche
1 dl turkisk yoghurt
ca ½ dl barbequesås
lite salt och peppar om det behövs

Rubba in kryddorna i köttet och låt ligga framme någon timma innan det är dags för grillen.
 
Blanda ihop ingredienserna till såsen och ställ i kylskåpet.
 
Dela alla grönsaker i mindre bitar och stek rätt så hårt i fettet, krydda med paprikapulver (snåla inte här), franska örter, salt och peppar. Stek tills grönsakerna blivit så mjuka som du vill ha dom.
 
Salta och peppra och släng på grillen. I vår familj gillar vi köttet "rare" så det är mer eller mindre bara några minuter på grillen som gäller.
 
Lägg upp grönsakerna i botten på tallriken, lägg köttbiten över och servera med en klick sås. Mumma!!


Nej, nu ska jag göra mig klar här, städa upp lite och så eftersom jag får besök av min kompis Ulrika och hennes fyramånaders son Charlie idag. Vi ska ha det gott och mysa i solen ute på altanen och sedan blir det promenad ner till skolan för att hämta hem Isabella. Skön avslappnad ledig dag helt enkelt, ha de så gott så länge! <3

tisdag 16 april 2013

Potatisen på groning och tomaterna ut i växthuset


Det blev lite sent i år men nu ligger iallafall min sättpotatis på groning i växthuset. I vanliga fall brukar jag ha den på groning inomhus i något fönster men pga av en liten klåfingrig gosse så får det bli växthuset i år ;-)

Som vanligt köpte jag min sättpotatis ifrån Larsviken. Sorterna denna gången blev Cherie (en delikatesspotatis), Gourmandine (nyhet 2013, en modern delikatesspotatis), Linzer Delikatesse (årets potatis 2012, denna hade jag förra året också, jättegod!) och Solist (årets potatis 2013, populär yrkesodlarsort och restaurangfavorit).

Här ligger dom lite trångt, hade tyvärr inga fler äggkartonger men så fort det blir en ledig så ska dom få bättre plats ;-)

Bara tidiga sommarsorter denna gången. Har haft en del problem med bladmögel de senaste åren så det är ingen idé att låta blasten stå för länge utan vi får njuta så mycket vi kan under sommaren istället :-)


Mina tomater har faktiskt fått komma ut i växthuset nu. Litar på att våren har kommit nu och skulle det bli lite kallt på nätterna så har jag ju min fläkt som kör där inne, dessutom får bubbelplasten sitta kvar ett tag till.


Ja, nu har väl ändå våren kommit eller vad tror ni?? Nu ska det bara tina upp lite mer i trädgården också så kan jag snart börja med sådder och dylikt i mina grönsakslådor :-)

måndag 15 april 2013

Besök på Bagaren och Kocken


Javisst var vi på Bagaren och Kocken i lördags precis som Mårtenssons kök gissade :-)

Jag har flera saker ifrån Bagaren och Kocken men jag har faktiskt aldrig själv varit där. Jag har alltid önskat mig saker därifrån i tex julklapp så det är bara min sambo som varit i butiken, jag har nöjt mig med att kolla in deras webbutik istället. Men så fick jag ett presentkort för ett tag sedan som jag hade tänkt att åka till butiken och shoppa loss för men väl på plats så visade det sig att det bara funkade på webben så jag fick helt enkelt bara kika runt istället. Men vilken butik, rena himmelriket för en matlagningstokig tjej som jag! Massor med fint porslin ifrån Gerbera, Green gate, Rice mm. Kitchen Aid i alla färger man kan tänka sig, bakredskap, grytor från Le Creuset mm mm.

Jag bestämde mig iallfall för vad jag skulle beställa och när jag kom hem satte jag mig direkt vid datorn ;-) Vad det blev får du se när jag fått grejerna men kan tipsa om att det handlar om glass :-)

lördag 13 april 2013

Torskrygg i dill- och gräslökssås med blomkålsris


Gårdagens fredagsmiddag blev fin fin torskrygg. Jag valde att göra den i ugnen tillsammans med en god sås och till det hela blev det blomkålsris. För er som vill dra ner på kolhydraterna litegrann kan jag verkligen rekommendera blomkålsris. Jag brukar för det mesta välja att steka blomkålen efter jag rivit den men den här gången kokade jag den i 4 minuter, blev jättegott och ett superbra alternativ till vanligt ris.

Ingredienser
torskrygg (eller filé) för 6-8 personer
4 dl grädde
1 burk philadelphiaost med gräslökssmak
en knippe dill
salt och peppar
fiskkrydda
smör
röd paprika
purjolök
1 st gul lök
körsbärstomater
1 st hummer (kan man givetvis hoppa över)

Börja med att dela paprikan, purjolöken och den gula löken i mindre bitar. Stek på i smör några minuter så dom mjuknar. Lägg röran i botten på en smord ugnsform.

Dela torskryggen i mindre bitar, salta, peppra och krydda med någon fiskkrydda. Lägg över grönsakerna i ugnsformen.

Blanda ihop grädde, philadelphiaost och hackad dill i en bunke. Häll blandningen över fisken. Dela ett gäng körsbärstomater och fördela över det hela.

In i ugnen på 200 grader i ca 20 min eller tills fisken är ca 50 grader. Eftersom vi har humrar kvar i frysen sedan höstens fångst så lyxade vi till det lite och la på en hummer mot slutet. Hummerbitarna fick åka med i ugnen dom sista 5 min.

Servera med blomkålsris.

På bilden högst upp ser ni några av de äldre danstjejerna, grymt duktiga!
Idag har vi varit på dansuppvisning. Våran dotter Isabella går i dansskola hos Malin Johansson, ja, ni vet hon som har varit med och dansat i Let´s Dance. Idag var det stor uppvisning med säkert 15 grupper i olika åldrar som dansade. Jättekul och alla var så duktiga! Rasmus tyckte nog det var sådär, för han somnade i pappas knä ;-)


Efter dansen så åkte vi iväg till ett ställe som jag faktiskt aldrig själv besökt, det är bara min sambo som varit där för jag brukar alltid önska mig någon av deras prylar i julklapp. Själv har jag bara varit inne på deras webbutik. Inte en jättestor butik men wow så mycket fina grejer!! Kan ni gissa vart jag varit?? Kommer ett längre inlägg senare om butiken :-)

torsdag 11 april 2013

Festivalbloggare för Lakritsfestivalen


När Spot and Tell sökte efter festivalbloggare för Lakritsfestivalen 2013 så var jag ju inte sen att ansöka, lakritsfantast som jag är :-) När jag sedan blev uttagen så var ju lyckan gjord såklart. Här hittar ni listan på alla festivalbloggare.

Jag fick reda på att jag skulle få hem en goodiebag med diverse godsaker, allt med lakrits såklart. Igår så kom då goodiebagen och ja, jag blev verkligen inte besviken, jisses vad mycket saker det var i! Har försökt få bild på alla saker men det är nog lite svårt att se. Kommer givetvis ta fler bilder allteftersom jag testar dom.

Kan ju givetvis inte testa allt det här på en gång så det blir lite i taget (jag som inte ens ska äta sötsaker ;-) Vi började med några lakritskulor från "Lakrits by Johan Bülow", det är dom du ser på bilden nedan, de tre längst bak, mycket goda, fick även ett lakritspulver från samma leverantör, det får jag garanterat användning av senare med tanke på att jag fick en hel del receptkort också med massor med smaksiga recept innehållandes just lakritspulver. Vi provade också Esteban´s Black, salt lakrits överdragen med choklad, blev en stor favorit direkt :-) De brända mandlarna med chili och lakrits ifrån Gamlestads knäck och karamell var supergoda. Inte för starka utan alldeles lagom.


Något som satt riktigt fint idag när jag kom hem från jobbet, när jag var lite kall eftersom det var riktigt burrigt i Göteborg idag, kom till och med lite regn, var ett rött te från Lakritsroten med bland annat lakrits i. Mycket gott, alldeles lagom smak av lakrits.


Som ni ser ovan så finns det till och med sylt och marmelad med lakrits i, ska bli kul att smaka.

Tyvärr, får jag väl säga så är ju Lakritsfestivalen i Stockholm ;-) men för er som bor i Stockholm eller i närheten så får ni ju inte missa att gå dit. Börjar den 20 april på Annexet i Ericsson Globe. Gå dit och frossa i lakrits och njut!

I samarbete med Lakritsfestivalen.

onsdag 10 april 2013

LCHF Fröknäckebröd

fröknäckebröd

Ja, då har jag också testat att göra fröknäckebröd a´la LCHF! Finns väl speciellt ett recept som cirkulerar ute i matbloggsvärlden nämligen det som är ifrån Birgitta Höglunds blogg (som tyvärr slutat att blogga). Jag lade även till torkade tranbär och gojibär, blev jättegott. Viktigt dock att torka dom tillräckligt länge i ugnen efteråt så knäckebrödet blir sprött! Jag orkade inte vänta så mina blev lite sega men nästa gång ska jag ha bättre tålamod ;-)

Ingredienser
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
½ dl hela linfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 msk gojibär
1 msk torkade tranbär
½ dl smält smör eller kokosfett
2½ dl kokande vatten
½ tsk havsalt + lite att strö över

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret och häll över det kokande vattnen, låt koka upp och häll blandningen i bunken. Blanda ihop.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och fördela blandingen över i ett tunt lager med hjälp av en slickepott. Strö över lite havssalt. In i ugnen på 150 grader i ca 45 minuter. Ta ut brödet och skär i mindre bitar. Sänk ugnen till 50 grader och kör in plåten igen i ca 2 timmar för att på ett sprött bröd.

Kan ju givetvis smaksättas med diverse brödkryddor, det tänker jag nog göra nästa gång! Jag tyckte det blev jättegott och skönt att kunna variera Finn crispen med något annat ;-)

Ni glömmer väl inte att jag numera finns på Facebook också, följ mig gärna där!!

The Black Box - så blev den!


Ja, då var vinet och boxen klart! Ni kommer väl ihåg hur det började? Jag tillsammans med några andra matbloggare fick hem några vinprover och skulle välja ut vår favorit. Sedan fick även ni läsare och övriga rösta på er favorit, dock utan att ha provat vinet. Resultatet är nu klart och boxen har kommit ut på Systembolagets beställningslista. Det blev det "mysiga" vinet som vann.

Vinnaren blev vinet Pata Negra Tempranillo. Ett fruktigt, aningen kryddigt, ungdomligt rött vin med toner av mogna plommon, körsbär, choklad och vanilj. Det är helt perfekt som ett mysigt sällskapsvin. Vinet går att beställa här. Jag tycker boxen blev riktigt snygg och cool och vinet är riktigt gott, ett "sitta upp i soffan och mysa vin" likväl som det funkar jättebra till tex medelhavsmat.

Tack PrimeWine för ett gott samarbete!

måndag 8 april 2013

Pulled pork på Tinas vis

pulled pork

Som jag berättade häromdagen så skulle jag göra en pulled pork i söndags. Redan vid niotiden på morgonen åkte grisen in i ugnen och där fick den stå i nästan nio timmar :-) Och resultatet? Ja, vad tror ni? Succe givetvis! Jättegott verkligen! Testa :-)

Det har cirkulerat runt en del recept på pulled pork i matbloggsvärlden men jag körde på Tina Nordströms recept som hon körde i sitt nya program "Tina på besök". Väldigt enkelt och lätt att förbereda. Man kan ju givetvis välja att göra en egen barbequesås om man vill försöka unvika onödigt socker, det kommer jag nog göra nästa gång, men den här gången fick det bli en köpevariant på flaska, närmare bestämt den här.

Ingredienser
en bit fläskkarré utan ben
2-3 dl barbequesås
½ msk paprikapulver
2 krm cayennepeppar
2 msk olivolja

Sätt ugnen på 110 grader. Lägg köttbiten i en gryta som tål ugn. Häll över såsen, oljan och kryddorna och gosa runt med köttet. In i ugnen med lock, efter ca 9 timmar är den klar. Ta sedan ut grytan och dela köttet genom att dra i det med två gafflar. Blanda runt med såsen som är i grytan. Servera med lite plock såsom grönsaker, tomatsalsa, fetaostkräm, tortillabröd. Supergott! Nu vet ni vad ni ska laga nästa helg ;-)

HÄR hittar du ett annat recept på pulled pork fast med en egengjord barbequesås.

lördag 6 april 2013

Löpning, grillning och njutning!

God förmiddag på er! Här tar vi det lugnt än så länge. Har ätit frukost och sitter nu och slappar i soffan med datorn i knät. Var precis inne på Campadre och beställde några snygga armband från Icon Design. Dom har ju så snygga armband och halsband så när dom säljs billigt på Campadre får man passa på :-)


Gårdagen bjöd först på löpning efter att jag hämtat mina nya sköna och snygga Nike Pegasus från Stadium. Sedan blev det en god drink på altanen med en påse nötter som jag fått hem för smakprov. Påsen heter Trippel och är från Den lilla nöttefabriken. Det var jordnötter, spröda mandlar och honungsrostade nötter i påsen, rostade i rapsolja. Jättegoda nötter, kanske det borde vara lite mer salt tycker jag men Jonny tyckte det var dom godaste nötterna han smakat :-)


Maten bestod senare på kvällen av grillad fläskkarre med en tomatsalsa, stekta marinerade morotsskivor och en sallad. Mums!


Idag blir det fisksoppa här hos oss och imorgon ska jag ge mig på en sk pulled pork. Såg när Tina gjorde den i sitt program "Tina besöker" häromdagen, såg så gott ut så jag måste prova!!

Uppdaterat: Receptet hittar ni HÄR.

Ha nu en go dag därute!!

fredag 5 april 2013

Ledig dag inleds med superfrulle och "gilla" mig på Facebook!


Det var inte planerat från början att jag skulle vara ledig idag men ett inställt möte på jobbet gjorde så jag tog beslutet att vara hemma med min familj, påsklovets sista dag :-) Än så länge har vi inte hunnit med så mycket, ätit en god frukost och lagt lillkillen för sin förmiddagslur. Stackars lille Rasmus är genomförkyld! Han har verkligen haft otur med förkylningar, feber och vattkoppor den sista tiden, vi har varit mycket bortskämda med Isabella som så gott som aldrig var förkyld när hon var liten, ja, inte nu heller faktiskt. Rasmus har redan haft flera förkylningar, feber och som sagt var vattkoppor. Ännu värre lär det väl bli till hösten när han börjar på dagis ;-)

Tillbaka till frukosten då, har snöat in på egengjord müsli, det är ju så gott. Jag tar lite gott och blandat från skafferiet och mixar ihop. För det mesta består den av mandlar, valnötter, kokosflingor, torkade tranbär, gojibär och mullbär. Som "yoghurt" har jag kesella blandat med lite turkisk yoghurt, en knivsudd vaniljpulver och en skvätt grädde. Som ni förstår mycket fetare än vanlig yoghurt vilket gör att man inte behöver äta så mycket och man håller sig mätt länge och väl!

Så fort Rasmus vaknar så bär det av till Backaplan. Har beställt ett par joggingskor ifrån Stadium som jag ska hämta upp där, sedan blir det springa av ;-)

Förresten, Mat och Odla finns sedan igår på Facebook, så gå gärna in och "gilla" mig där så får du utöver mina inlägg lite annat smått och gott att läsa :-)

onsdag 3 april 2013

Pavlova med choklad, lemoncurd och frukt

Påskens efterrätt var det ju också! En seg historia får jag säga, ja, marängen i alla fall :-) Jag har tidigare gjort en chokladpavlova då jag tillsatte kakao i marängen, den här gången blev det istället så att jag smälte mörk choklad och ringlade över marängerna innan dom gick in i ugnen (recept från Ica buffé). På marängerna så blev det lemoncurd (köpt) och en topping bestående av bland annat vispgrädde och turkisk yoghurt. På toppen blev det färsk mango och hallon. Mycket gott och sött! ;-)

Ingredienser
4 ägg
1 krm salt
2½ dl socker
1 tsk ättika 12%
70 g mörk choklad
lemoncurd
mango
hallon
florsocker

Vispa ihop äggvitorna med saltet till ett hårt vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget medans du fortsätter att vispa, blanda i ättikan. Spritsa ut 7-8 st rundlar på bakplåtspapper. Ringla över smält mörk choklad emelllan varven. In i ugnen på 200 grader 5 min, sänk sedan värmen till 110 grader och kör ytterligare 45 min. Så här långt kan man förbereda.

Ringla över lemoncurd.

Ingredienser topping
2½ dl vispgrädde
1½ dl turkisk yoghurt
1½ msk florsocker

Vispa grädden, blanda sedan i yoghurt och florsocker. Fördela över marängerna. Skär mango i bitar och toppa marängen med dom + färska hallon. Pudra över lite florsocker!

Grillad fläskkotlett med kryddsmör och stekt blomkål


Då var det onsdag igen, dvs min lediga dag. Isabella har påsklov så jag är hemma med båda barnen. Vilket väder vi har, våren är här! Synd att det är så kallt på nätterna bara.... Vi har suttit på altanen en bra stund, riktigt varmt och skönt, fick till och med ta av oss jackorna! Med våren kommer ju grilltider eller hur? Vi har i och för sig grillat litegrann under vintern men nu känns det som att grillen är här för att stanna ;-) Igår grillade vi fläskkotletter som fick ligga i marinad under dagen, till det blev det ett gott kryddsmör med parmesanost i, receptet på det hittade jag i Leif Mannerströms bok Mannerströms husmanskost. Riktigt gott och passar bra när man inte har lust att göra någon sås eller dipp till maten.

Ingredienser
100 g smör
2 tsk kikkomon soja
några droppar worcestershiresås
2-3 msk riven parmesanost
salt och peppar

Låt smören bli rumsvarmt och blanda sedan ihop ingredienserna. Rulla in smöret i smörpapper och lägg att stelna i kylen, skär upp en bit och lägg på köttskivan.

Jag stekte på lite blomkål till köttet också. Ja, det blir faktiskt riktigt gott att steka blomkål tycker jag, man måste inte bara koka den, går att göra så mycket mer, varför inte in i ugnen med den, blir supergott det med!

Lillebror ska såklart också trycka på "plattan". <3

Sååå skönt i vårvärmen!

tisdag 2 april 2013

Det här receptet hade vi som förrätt på påskafton tillsammans med Pata Negra Rosé, ett rosa bubbel som passade alldeles utmärkt till förrätten. Smakade som en champagne, fast lite sötare, mycket gott! Ägg- och räkröran hittade jag inne hos Made by Mary. Har ni inte vart inne hos henne så kika in, hon har fantastiskt fina bilder!

Ingredienser
250 g räkor med skal eller ca 100 g utan
3 st hårdkokt och kalla ägg
1 dl finhackad dill
2 msk riven pepparrot
1 dl majonäs
hjärtsalladsblad

Grovhacka räkorna och äggen och lägg i en skål. Tillsätt hackad dill, riven pepparrot och majonäsen, rör om. Lägg upp salladsbladen på ett uppläggningsfat och fyll på med lite röra i varje. Räcker till 8 blad.

Vintest i samarbete med PrimeWine.

måndag 1 april 2013

Påskens mat och festligheter i bilder


Då var vi redan inne på påskens sista dag, oj va fort det går! På påskafton hade vi vänner över på middag. Blev lugnt och stilla, ja i alla fall för oss vuxna, barnen virvlar ju runt som vanligt ;-) Middagen bestod av en förrätt som jag hittade inne hos Made by Mary (som för övrigt tar otroligt läckra bilder, kika in så får ni se) en ägg- och räkröra med pepparrot. Huvudrätten bestod av helgrillad laxsida, ugnsgrillade potatisar och örtsås. Jag gjorde en pavlova med lemoncurd och goda frukter till efterrätt, mycket gott allting!

På påskdagen så åkte vi hem till min svåger, Jonnys lillebror Martin och hans familj. Fick jättegod mat med varmrökt lax, sill, potatis, sås, mm mm. Glömde dock att ta bilder på maten, typiskt! :-( Blev lite bilder på släkten istället :-)


Återkommer med recepten på ägg- och räkröran och pavlovan lite senare, ni får nöja er med bilderna så länge. Nu ska jag och min bonusdotter Emelie ut och springa eller gå/springa får jag väl erkänna ;-) Har precis börjat springa så än så länge orkar jag inte springa hela vägen utan det blir hälften hälften. Springer med ett par ca 10 år gamla skor så jag får ont lite här och var men har nu äntligen beställt hem ett par nya ifrån Stadium som förhoppningsvis kommer redan imorgon så då blir det springa av (förhoppningsvis utan ont någonstans). Ha nu en god fortsättning på påsken!!