söndag 24 februari 2013

Härliga dagar i Puerto de mogan, Kanarieöarna

Idag har vi haft en underbar dag vid havet! Strålande sol och varmt och gott :-)

Efter första dagens dåliga restaurangval så har vi prickat rätt de senaste gångerna. Till lunch har vi hittat en italiensk restaurang som heter La Bruschetta, riktigt god pizza och bruschetta!

Kvällens middag var helt suverän. Jag tog "ugnsbakad fisk på kanariskt vis på en bädd av potatis och grönsaker". Fisken var en seabass, om jag inte är helt fel ute så är det väl havsaborre? Väldigt gott var det iallafall. Vi delade också på en tallrik med tapas, smaskens!!

Det är riktigt vackert nere i hamnen som ni kan se på bilderna nedan, bouganvillan växer överallt, så fint.

Bloggar från mobilen och jag har inte kommit på hur jag ska få in bilderna emellan texten så därför lägger jag alla sist ;-)

Ha de så gött!!





















fredag 22 februari 2013

Äntligen framme och min födelsedag!

Ja vi visste ju att de som arbetade på flygplatsen på Kanarieöarna strejkade så vi var förberedda på att få vänta på vårt bagage men ändå.....det är inget kul med två barn och en flygplats som har absolut ingenting förutom några bagageband!! Nästan två timmar tog det innan vi fick bagaget, sedan tog bussresan en och en halv timme eftersom vi skulle längst bort. "Våran" by heter Puerto de mogan, tog en bild uppe från bergen från bussen. Vi var framme sent på em så vi packade bara upp sedan gick vi ner till hamnen och käkade.

så skönt att äntligen vara på plats, beställa in ett glas vitt vin och vänta på maten. Ja för vänta fick vi göra! Mina föräldrar (som också är med här) fick sin mat först och när dom nästan ätit upp så fick vi vårt!! Ja, vi klagade men kyparen blev skitsur, dessutom var maten kass. Ja, ja, vi hoppas på bättre tur idag, för ikväll ska vi ut och äta och fira min 40 års dag!!!! Vi hörs!!










onsdag 20 februari 2013

Packning hela dagen!

Idag har det stått packning på schemat. Vi åker till Kanarieöarna imorgon, närmare bestämt Puerto de Mogan. Ska bli så skönt med lite värme och sol även om det inte är supervarmt där nere just nu men det ligger runt 23-25 grader iallafall. Duger för en vintertrött själ som mig själv :-)

Har aldrig varit i Puerto de Mogan men vad jag har hört och läst så ska dom ha riktigt bra restauranger där nere. Mycket fisk, tapas mm. Ska bli gott och givetvis så ska ni få se vad vi får på tallrikarna ;-)

Tycker alltid det är lika svårt med packningen, vad behöver man, måste ha några tjocka kläderna, kvällarna kanske inte är så varma osv men det värsta är ju ändå barnens packning, blöjor, välling, gröt, barnmat, leksaker mm mm. Pust! Och hur ska det gå med en 1-åring på planet i över 5 timmar? Ja, den som lever får se ;-)

Nästa gång vi hörs är vi nere på Kanarieöarna, ha de gött så länge!!

LCHF Fiskpinnar


Man kan faktiskt panera även om man äter lågkolhydratkost typ LCHF. Man kan använda sig av mandelmjöl istället för vetemjöl och pofiber istället för ströbröd. Jag blandande även i sesamfrö och blandade med pofiber, lite krispigt och gott! Serverade det hela med blomkålsmos och remouladsås. Så här gjorde jag:

Ingredienser
vit fisk tex kolja
mandelmjöl
ägg
pofiber
sesamfrön
salt och peppar

Börja med att dela fisken i lagoma "fiskpinne" bitar. Häll upp mandelmjöl i en liten tallrik eller skål, vispa upp ägg i en annan skål och blanda ihop pofiber med sesamfrön, salt och peppar i en tredje skål.

Vänd fiskbitarna i mjölet, sedan ägget och till sist pofiberblandningen. Stek i stekpanna med mycket smör tills pinnarna fått fin färg.

Receptet på remouladsåsen hittar ni här. Blomkålsmos är ju inte så svårt, koka blomkålen till den blir mjuk. Vispa med elvisp ihop med en skvätt grädde, lite smör och krydda.

Nu står det packning på schemat!! :-)

tisdag 19 februari 2013

The Black Box vinnaren!

Ja, då har vi en vinnare i "The Black Box" tävlingen!! Ni som hängt med på bloggen vet ju att det pågått en omröstning på facebook om vilket vin som ska få fylla den nya bag in boxen som kommer in på Systembolaget den 1 april (läs mitt första inlägg här).

PrimeWine som hållt i den här omröstningen har nu vägt samman både folkets och juryns röster och THE COSY fick flest röster totalt och vann.

Dom flesta i juryn (som jag deltog i) hade tydligen The Foodie som favorit men jag kan berätta för er att det hade inte jag, utan jag röstade på The Cosy ;-)

Beskrivningen av The Cosy lyder:
Ett fruktigt och generöst vin med aromer av choklad, mörka bär, körsbär och lakrits. Mycket smakrik utan att tappa mjukheten och den fräscha stilen.

Vinet kommer som sagt var ut till Systembolaget den 1 april och då återkommer jag med ytterligare en vinprovning :-)


Så här såg flaskorna ut som jag fick hem för provning.

lördag 16 februari 2013

Lite dryckestips - rött vin och en mörk stout


Lite dryckestips kanske eller vad säger ni? När jag var på matlagningskväll på Aveqia i höstas så fick vi så otroligt goda viner till maten bland annat det här vinet som heter Piccini Memoro. Ett italienskt vin som passar bra till lamm- och nöträtter. Vinet har en fruktig smak med inslag av kaffe, choklad, plommon, korinter och tobak. Till rätt mat är det här vinet verkligen supergott, precis i min smak. Dessutom inte speciellt dyrt. Kostar 89 kr på systemet, nr 2392.


Nästa tips är ett mörk stout som jag faktiskt tipsat om tidigare men som är värd att få uppmärksamhet igen. Jag fick hemskickad den här stouten för ca 1 år sedan första gången då den skulle komma ut i limiterad upplaga på Systembolaget. Nu är den tillbaka! 1 mars finns den att köpa på Systembolaget, denna gång finns 40.000 flaskor. Tycker ni om whiskey och gillar mörk öl så är det här en perfekt kombo. Min sambo var helt lyrisk! Han gillar ju whiskey (vilket inte jag gör) så han tyckte den var jättegod (denna gången också). Smaken är komplex med typisk "stout karaktär" med inslag av mörk choklad och bränt socker blandas med Innis & Gunn´s karaktäristiska toner av vanilj och ek.

Artikelnr: 11641-03. Pris: 24.90 kr. Alkoholhalt: 7,4%. 

Sponsrat av Pretto.



Torskrygg i pestosås serverad med blomkålsris

Snorig och febrig men glad ändå! Storasyster hjälper till och håller humöret uppe <3
Nu har vi varit riktigt duktiga på sista tiden och ätit mycket fisk! Inte för att det verkar ha hjälpt oss att förbli friska direkt, jo, jag håller mig frisk men resten av familjen har varit sjuka här under veckan. Lille Rasmus, stackarn, han har varit helt täppt i näsan, feber och hostig. Inte lätt för en 1-åring att hålla humöret upp då men stundvis så är han ändå sitt vanliga glada jag som ni ser på bilderna ovan.

Tillbaks till fisken då! Den här gången använda jag mig av torskrygg som jag bara helt enkelt la i en ugnsform, salt och peppar och lite rivet citronskal på. Blanda ihop 3 dl grädden, 1 dl philadelpiaost och ca 4 msk pesto och häll över torsken. Här kan man också om man vill tillsätta lite grönsaker, tex är det gott med körsbärstomater till men just när jag gjorde den här rätten så var det fattigt med grönsaker hemmavid ;-)
In i ugnen på 200 grader i ca 25 min, kolla så torsken är klar innan den serveras. Till dom andra blev det kokt potatis men jag gjorde blomkålsris. Superenkelt, bara till att riva blomkålen på rivjärn, smält smör i en stekpanna och fräs på blomkålen några minuter, salta och peppra. Gott, gott!
Mycket sås ska det vara och att servera en god sallad till är ju inte helt fel!

Då var den efterlängtade helgen här också. Vi ska väl börja småpacka litegrann, ska ju åka till Kanarieöarna nästa vecka. Måste inhandla lite grejer till barnen också, Rasmus måste ha shorts och keps, allt som han hade i somras är ju förstås för litet.

Ikväll blir det till att synda litegrann, ska göra hemmagjord pizza, det var längesedan. Blev sugen när jag såg att dom gjorde det i onsdagens "Sveriges mästerkock". Har ni någon favorit? Tycker ingen verkar så där superbra än så länge men det kommer väl...... Ha nu en skön helg på er! Kommer snart ett inlägg om lite dryckestips!! :-)

onsdag 13 februari 2013

Falukorvsgryta a´la LCHF


Förlåt för den urusla uppdateringen men jag har ju börjat jobba nu efter att varit föräldraledig i ett år så det finns helt enkelt inte lika mycket tid. Givetvis lagar vi mat men det blir kanske inte så mycket "ny" mat. Idag onsdag är jag dock ledig, kommer vara ledig varje onsdag hela våren vilket kommer bli jätteskönt! Dottern har sportlov så hon är också hemma, tyvärr är gossen jättedålig, förkyld, febrig och hostig, så synd om min lille "bubbe" :-( Hoppas nu bara att vi andra klarar oss för om en vecka drar vi iväg till Kanarieöarna och då vill man ju inte sitta på planet med världens förkylning.

Tänkte iallafall tipsa er om en riktigt god vardagsrätt, krämig och god och populär bland barnen: falukorvsgryta!

Ska du äta falukorv när du äter låghydratkost så ska du givetvis välja den med högst kötthalt. För att göra min vanliga falukorvsgryta lite mer LCHF så tillsatte jag helt enkelt creme fraiche och grädde. Mmm, mycket gott och krämigt och med en god sallad till blev det perfekt!



Ingredienser
en ring falukorv
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater (en burk får gärna vara hela körsbärstomater)
2 msk tomatpuré
½ squash
en liten bit purjolök
½ burk creme fraiche
3 dl vispgrädde
oregano
salt och peppar
olivolja

Börja med att hacka gul och vit lök. Skiva purjolöken. Skär falukorven i mindre bitar. Bryn falukorven i lite olivolja, smör eller kokosolja i tex en gjutjärnsgryta, tillsätt lökarna efter några minuter. Dela squshen i halvmånar och tillsätt även dessa. Klicka i tomatpurén och låt bryna någon minut. Häll över tomaterna och krydda. Tillsätt creme fraiche och grädde. Låt puttra på medans du gör en god sallad.



Idag blir det torskrygg till middag, får se vad jag ska göra med den, får surfa runt för lite inspiration ;-)

Vill också passa på att påminna er om att rösta i "The Black Box". Sista dagen för röstning är imorgon den 14 februari. Så in och påverka nu!!!

fredag 8 februari 2013

Kycklingcurrygratäng a´la LCHF



Ja, då var det fredag igen, veckans sista dag! Alltid lika härligt med fredag men kanske extra härligt när man jobbat en hel vecka vilket jag ju har gjort nu efter att ha varit föräldraledig ett helt år :-) Är dock föräldraledig på onsdagar fortfarande vilket är riktigt skönt. I onsdags var dessutom stortjejen sjuk, förkyld och hostig så vi fick en lugn och skön dag hemma, jag och barnen.

Min förkylda tjej <3


Fick också lagat lite mat förstås ;-) Har testat en del recept nu ifrån boken "Viktminskning med LCHF" och det som är så bra med denna boken är att alla recept är så lättlagade och passar perfekt till vardagsmiddagar. Denna gången blev det en kycklingcurrygratäng med massor med smak. Jag serverade den med stekt riven blomkål. Har ni inte testat det så gör det, väldigt bra ersättning för ris. Jag har ändrat lite i receptet men i stort sett är det samma som orginalet.

Ingredienser
1 st grillad kyckling
1 stor röd paprika
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
ett gäng med färska champinjoner
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 msk tomatpure
1 tsk sambal oelek
1 msk mango chutney
2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
salt och peppar
riven ost
ett gäng körsbärstomater

Sätt ugnen på 225 grader. Bena ur kycklingen och lägg köttet åt sidan.
Skär paprikan i mindre bitar, hacka lök och vitlök och skiva purjolöken, fräs i smör tillsammans med delade champinjoner och curryn några minuter.

Vispa ihop grädde, creme fraiche, sambal, tomatpuré, mango chutney, paprikapulver, salt och peppar och låt koka upp i en kastrull.

Lägg grönsaksröran i botten på en ugnsform. Lägg sedan över kycklingen och såsen, toppa med delade tomater och den rivna osten.

Gratinera mitt i ugnen ca 20 min och servera med ris eller blomkålsris.


Måste bara visa er de fina tårtorna som min chef bjöd hela avdelningen på idag! Och varför gjorde hon det då? Jo, för att jag snart fyller 40 år ;-). Fick blommor och presentkort från mina fina arbetskamrater. Härligt!!


onsdag 6 februari 2013

The Black Box - vinprovningen


Ni har väl röstat i The Black Box??? Om inte, gå in och gör det nu!! :-) Du har fram till den 14 februari på dig att rösta. Vet du inte vad jag snackar om så läs mitt förra inlägg här.

Nu har vi (jag och min sambo) iallafall testat de tre vinerna som tävlar om att få fylla bag in boxarna. Fick hem paketet i fredags och det var riktigt spännande. Vinerna låg i en "black box" och var bara markerade med varsin boksta, A, B och C, två av varje, räckte till varsitt glas. Vi testade vinerna till typisk medelhavsmat, vitlökssmak, olivolja, tomater osv.


Det var inte lätt att beskiva vinerna kan jag säga. När man inte har något att gå på, inget namn, ingen beskrivning, ingenting, så är det jättesvårt och vi är verkligen inga vinkännare men så här tyckte vi iallafall:

Vin A: Strävt, kraftigt, jordigt, fin krage, doftar kaffe.
Vin B: Fruktigt, fin krage, doft av mörka bär.
Vin C: Smak av ek, strävt, fin krage.

Ja, kanske inte mycket att gå på för er som ska rösta utan att ha testat vinet men som sagt var, det var inte enkelt. Vi har iallafall bestämt oss för vilket vin vi ska lägga vår röst på! Har du???


söndag 3 februari 2013

Lättbakat surdegsbröd med rågmjöl


Som jag berättade så fick jag en rågsurdegsgrund häromdagen som är över 100 år gammal! Hur kul som helst och nu har vi också testat att baka med det, eller rättare sagt, min sambo har bakat :-) Ja, han har inte bara tagit över föräldraledigheten här hemma utan även brödbaket ;-) Perfekt! Brödet som vi valde att göra kommer ifrån boken "Enklare bröd" vilken jag verkligen kan rekommendera, många bra enkla bröd, både med surdeg och utan.
Bubblande fin surdeg :-)

Sådana här bröd är himla bra, man behöver inte knåda eller vika eller något sådant utan man blandar ihop grunden på kvällen, på morgonen blandar man i resten, sedan ska det jäsas och sedan stjälper man helt enkelt ner den i en brödform, inte för mycket klet! Så här gör man:

Ingredienser
2 msk rågsurdegsgrund
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl

3 dl ljummet vatten
6 dl rågsikt
1 dl rågmjöl
1 tsk hel kummin (kan uteslutas eller ersättas av annan krydda)
1-1½ tsk salt

På kvällen:
Rör ihop surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt stå varmt 8-10 timmar

På morgonen:
Tillsätt vatten, rågsikt, rågmjöl, ev kummin och salt till blandningen från kvällen innan och rör om. Täck igen med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek, tar ca 2-3 timmar.

Smörj en brödform och skrapa ner degen i formen med en slickepott. Strö över lite rågmjöl. Låt jäsa under handduk 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan brödet ska in.

Ställ in formen på gallret och släng i några isbitar eller ett glas kallt vatten i botten på ugnen (man kan välja att ha en ugnsplåt i botten). Efter 10 minuter så sänker man värmen till 200 grader och låter brödet stå ytterligare 35-40 min. Ta ut brödet ur formen och låt svalna på galler.

Och smaken då, jo, det smakade ljuvligt gott. Mycket god smak ifrån surdegen!!


lördag 2 februari 2013

Skön lördagsfrukost med egengjord müsli



Igår började jag jobba igen efter att ha varit föräldraledig i lite över 1 år. Det var med blandade känslor jag gick till jobbet tidigt på morgonen, tyvärr sov Rasmus fortfarande så jag fick inte ens säga hej då :-( Men sån är jag, jag vill hellre vara så tidigt på jobbet som möjligt för att kunna komma hem tidigt och vara med min familj. Jonny ska vara hemma nu med Rasmus fram till semestern men jag ska fortfarande vara ledig en dag i veckan iallafall vilket ska bli riktigt skönt!


Mitt hjärta!
Idag är det iallafall lördag och hela familjen får vara tillsammans hela dagen igen, skönt! Började dagen med en god frukost, kesella blandat med grädde och vanlijspulver tillsammans med lite blåbär och egengjord müsli. Grundreceptet kommer ifrån boken "Viktminskning med LCHF". Massor med enkla och snabblagade LCHF recept! Jag hade inte alla ingredienser till müslin hemma så jag gjorde den på det jag hade helt enkelt vilket var gojibär, torkade tranbär, kokosflingor, solrosfrön, linfrön och mandel. Bara till att hacka ihop och blanda. Jag tog en halv burk kesella och blandade med 1 msk vispgrädden, tillsatte en nypa vaniljpulver och lite kokossocker. Kastade över några frusna blåbär också ;-) Blev jättegott och faktiskt riktigt mättande, jag åt ett kokt ägg till också.


Idag skiner solen här i Göteborg och vi ska in en sväng till stan, annars blir det lugnt. Blir väl till att kika på Melodifestivalen ikväll även om jag nästan alltid tycker att det är rena rama skiten. Dock kanske det blir lite bättre nästa helg när Joacim Cans ska vara med eller varför inte sista helgen då Ralf Gyllenhammer ska vara med ;-) Ha nu en go helg och glöm inte att gå in och rösta på "The Black Box".