söndag 1 december 2013

Saffransbullar - ett måste varje jul

saffransbullar
 
Hoppas ni har haft en trevlig 1:a advent! Vi har fortfarande sjukstuga här hemma. Nu är det jag och sambon som mår värst, barnen är bättre som tur är. Men ni som har barn vet ju hur det är, att vara sjuk som vuxen funkar inte längre, nej, det är bara att köra på och låtsas som ingenting ;-) Barnen skiter ju fullständigt om vi mår dåligt, nej, här ska bakas och lagas mat och badas som vanligt ;-) Dessa bullarna gjorde vi dock igår redan och avnjöt en del av dem till dagens adventsfika! Dessa bullar är så himla goda och jag har gjort de varje jul nu sedan ett par år tillbaka. Testa dem, du lär inte ångra dig!
 
Ingredienser för ca 30-40st
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, russin, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×45 cm.
 
Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i bullformar på en ugnsplåt. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.
 
 

1 kommentar :