Ugnsstekt fläskkarré med sherrysås

Vill börja med att säga GRATTIS till Håkan Thörnström för vinsten i Kockarnas kamp! Härligt! Höll på Håkan från början faktiskt, lätt att säga nu när han vann förstås men beviset hittar du HÄR ;-) Snacka om att rätt kock vann, eller vad tycker ni? Så himla ödmjuk och duktig kock. Johan var givetvis också duktig men ödmjuk??? Nä, inte direkt va ;-) Och jag som inte ens har ätit på Thörnströms kök! Det får bli bättring på det snart :-)
ugnsstekt fläskkarré

Vad äter ni i helgen? Eller ni kanske inte har bestämt ännu? Då kommer ett tips här. Helgen är ju då vi har tid för lite långkok och framför allt nu när hösten är här. Stekar, grytor osv, mycket gott tycker jag! Förra helgen gjorde jag en stek i ugnen (fläskkarré tillsammans med sötpotatis och en god sherrysås. Såsen! Jäklar vad god den blev. Sherry är ju ingen favorit i vanliga fall vare sig för mig eller Jonny men i såsen gjorde den sig verkligen bra! Fläskkarrén har jag bloggat om tidigare men vi tar den igen. (Orginalrecept från Jamie Oliver)

Ingredienser för ca 6 personer:
1½ kg fläskkarré utan ben
1 msk smör
4 sardellfiléer
skalet av 1 citron
3 kvistar rosmarin
1 tsk mald muskot
salt och peppar
olivolja
1 hel vitlök
2 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop smör, hackade sardeller, citronskal och hackad rosmarin. Gör små snitt i köttet och tryck in lite av blandningen i varje snitt.

Droppa över lite olivolja över köttet och krydda med salt, peppar och muskot. Gnid in.

Lägg köttet i en ugnsäker form med höga kanter och ugnstek i ca 30 min. Ta ut köttet och ös det med fettet som blivit i formen. Lyft upp köttet och lägg vitlöksklyftorna i formen, lägg tillbaka köttet och häll på vin och buljong. Lägg över folie så det täcker och sätt in i ugnen igen men sänk först värmen till 180 grader. Låt stå ytterligare 1 timme.

Ös köttet med sky och vitlöksklyftorna och låt köttet stekas i ugnen ytterligare ca 20-30 min men nu utan folien.

Ingredienser såsen
skyn som blir över från köttet
½ dl sherry
1½ dl grädde
1 dl creme fraiche
en klick philadelphiaost (osten reder såsen så den blir lite tjockare)
1½ msk rödavinbärs gelé
soja efter tycke, smak och färg
salt och peppar

Efter du tagit ut köttet ur formen så silar du ner "fonden" i en kastrull. Koka upp och låt gärna koka ner några minuter om du har tid. Tillsätt resterande ingredienser och låt koka upp. Smaka av. Är den inte tillräckligt tjock så tillsätt lite mer philadelphiaost eller mjölredning om du nu äter det ;-)

Servera och njut till ett glas rött! Trevlig helg på er!


Kommentarer

Skicka en kommentar