måndag 21 oktober 2013

Hel ugnsgrillad kyckling med himmelskt god sås

Igår hade vi besök av Jonnys son Robin, hans flickvän och deras söta lilla 2-månaders bebis. Jo, jag är ju faktiskt "plastfarmor" redan med betoning på "plast" ;-) Mysigt att få hålla så liten bebis igen även om det inte var allt för länge sedan vi satt där själva. Lille Milton ville dock helst vara hos sin mamma. När farfar Jonny skulle hålla lilla bebisen så blev Rasmus supersvartsjuk! Inte så lätt för honom förstås att förstå vem den där lille filuren var och varför han plötsligt fick all uppmärksamhet, det brukar ju Rasmus få ;-)

Hos farfar

Robin stolt pappa.

Rasmus blev lite svartis ;-)

Bebisen trivdes bäst hos mamma :-)

Till middag bjöd vi på hel ugnsgrillad kyckling med übergod sås och potatisklyftor (sötpotatis till mig). Allra godast sås får man verkligen när man använder sig av "fonden" som blir när man ugnsbakar något såsom kyckling, stek eller liknande. Jag hade dessutom lagt kycklingen på ett berg av grönsaker också. Dessa ska sedan mosas och ger fantastiskt god smak till såsen. Så här går det till:

Ingredienser kycklingen
2 st hela kycklingar
150 g smör
salt och peppar
färsk rosmarin
en stor vitlöksklyfta
färdig kryddblanding
olivolja
några tomater
några morötter
en röd lök
några vitlöksklyftor
två kvistar färsk rosmarin

Skiva upp grönsakerna och fördela i en ugnsform (se bilden). Blanda ihop smör med salt, peppar, hackad rosmarin, pressad vitlök och någon god kryddblandning. Skär några snitt i skinnet på kycklingen så du kan få ner smöret där, pressa ut smöret under skinnet. Fördela det som blir över av smöret över resterande kycklingen. Salta och peppra lite extra och ringla över lite olivolja.



Lägg kycklingen över grönsakerna. In i ugnen på 175 grader i ca 1½ timme.

Ta ut formen ur ugnen och lägg kycklingarna i ugnsfolie så de håller värmen medans du fortsätter med såsen.

Ingredienser såsen
resterna från ugnsformen
5 dl hönsbuljong
ca 2 dl grädde
ca 1 dl creme fraiche
ca 1 dl philadelphiaost
en skvätt soja
1 stor msk röda vinbärsgele

Ställ hela ugnsformen på spisen och sätt på plattorna under. Pressa sönder grönsakerna med en potatispress, fyll samtidigt på med uppvärmd hönsbuljong. Äter du vetemjöl så kan du innan du häller över buljongen strö över lite mjöl. Fortsätt pressa grönsakerna samtidigt som du kokar upp fonden. Låt puttra några minuter.

Sila ner fonden i en kastrull, ställ på spisen och koka upp igen. Tillsätt övriga ingredienser, svårt att säga exakt mått, måtten är ca mått. Koka upp och smaksätt med salt och peppar om det behövs.

Servera kycklingen och såsen med tex potatisklyftor. Supergott!!

ugnsgrillad kyckling

4 kommentarer :

  1. Mmm...så gott!
    Håller med Erika! Så mysigt med bebis! :)
    Ha en fin kväll!
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Nej, det kan ju inte vara helt lätt att plötsligt behöva dela rampljuset med någon annan konkurrent:)
    Hel ugnsstekt kyckling är bara så gott, kycklingen blir ju fantastiskt saftig och smakrik.

    SvaraRadera