Currydoftande nötfärsgryta med getostdipp

currydoftande nötfärsgryta
Höstgod färsgryta!
Höstblåsor! Ja, det är troligtvis det som Rasmus har fått. Han har varit dålig sedan i tisdags med feber, hela munnen och tungan full med blåsor, rött och svullet tandkött. Grinig så in i.... Ja, ni förstår ;-) Han äter inte mycket men som tur är får vi i alla fall i honom vätska då och då. Jobbigaste sjukdomen hittills, ja, värre än kräksjukan till och  med. Då ligger de i alla fall och sover även om det inte är kul att torka spyor. Rasmus sover knappt någonting under dagen och på natten är det bara våran säng som gäller :-( Idag verkar det bara vara pappa som gäller också, jag får inte ens lyfta upp honom, detta får gärna gå över NU!

Syns det att jag äter lågkolhydrat? ;-) Förutom kaviaren då men den är sambons ;-)
Nej, nu ska jag sluta gnälla och prata lite mat istället :-) Igår kom jag trots grinig unge iväg och handlade. Han var någorlunda pigg på förmiddagen då jag till och  med trodde han var på väg att bli bättre vilket jag fick igen senare på eftermiddagen ;-) Alltid lika skönt att fylla upp kylen och helst inför helgen förstås! På kvällen åt vi rester ifrån torsdagens middag eftersom vi båda var jättetrötta, skönt att slippa stå och laga mat. Men det är just torsdagens mat jag tänkte dela med mig av. Jag gjorde faktiskt två stycken olika maträtter eftersom vi tagit fram ett paket färs på över 2 kg. Det fick bli en köttfärssås och spaghetti till övriga familjen och en currydoftande färsgryta till mig ;-) Just denna gryta vill jag gärna dela med mig receptet av som kommer här:

Gryta Le Cruiset.

Ingredienser
1 kg nötfärs
1 aubergine
1 squash
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
1 stor tomat
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 tsk curry
1 msk mango curry krydda från Santa Maria (så himla god, testa om ni inte gjort det)
lite gurkmeja
salt och peppar
färsk persilja
kokosfett och smör

Börja med att skiva ner auberginen, squashen och rödlöken i mindre bitar, rätt så små bitar, det ska inte vara några stora bitar i denna grytan. Hacka vitlöksklyftorna.

Bryn grönsakerna i kokosfett och smör i en stekpanna några minuter, häll sedan över i en större gryta, typ gjutjärnsgryta. Bryn nu färsen i stekpannan, tillsätt 1 tsk curry och häll sedan över i grytan. Hacka nu även tomaten och tillsätt till grytan.

Krydda med mango/curry kryddan, salt, peppar och lite gurkmeja. Häll över creme fraiche och grädde. Om det ser för torrt ut så tar du bara mer grädde, det ska inte vara massa sås men ändå inte för torrt. Låt stå och småputtra en stund medans du gör tillbehören som denna gången blev en getostdipp och sallad.

Ingredienser getostdipp
2 dl turkisk yoghurt
1 dl creme fraiche
en rulle getost
1 tsk honung
salt och peppar

Ta fram en skål och häll i osten, mosa med en gaffel och rör i resten av ingredienserna.

Servera med en sallad!

färsgryta




Kommentarer

  1. De där blåsorna låter inget vidare. Hua! Aldrig hört talas om. Grytan låter desto trevligare!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar