Kycklingklubbor med koriander och citron

sommarmat

Ja, kycklingben var en del av gårdagens middag. Receptet hittade jag i Jamie Olivers bok "Jamie grillar". Mycket smakrika! Gjorde också grillade revbensspjäll till maten eftersom sambon önskat sig en "grillbuffé" ;-) Till köttet blev det grillad sötpotatis, tzatziki och grillspett med oliver och saganakiost, mycket gott!

Ingredienser kycklingben
1 kruka koriander
2 citrongrässtjälkar, ansade och de hårda yttre bladen borttagna
5 cm färsk ingefära, hackad
rivet skal och saft från 2 citroner
en stor nypa brun farin
salt
ca 1 dl olja, jag använde olivolja men receptet säger matolja
kycklingklubbor

Mixa koriander, citrongräs och ingefära i en matberedare. Lägg över i en skål, tillsätt citronskal + saft, socker och en stor nypa salt och oljan.

Skär skåror i kycklingen och lägg ner de i marinaden. Låt marinera några timmar.

Grilla de sidan på grillen, vänd ofta och pensla med marinaden.

Ingredienser revbensspjäll
1 pkt tunna revben eller mer beroende på hur många ni är
3 röda lökar
2 vitlöksklyftor
2 st köttbuljongtärningar
vatten
barbequesås eller grillolja, köpt eller egengjord, jag använde köpt denna gången

Börja med att koka upp tillräckligt med vatten i en kastrull tillsammans med de tre lökarna delade i klyftor, lägg även i vitlöken och buljongtärningarna. Lägg i köttet och låt koka i minst en timme, gärna lite längre. Ta upp köttet och pensla med barbequesås eller grillolja och lägg på grillen. Grilla tills spjällen fått fin färg och pensla varje gång du vänder på dem.

Sötpotatisen är enkel, bara till att lägga den hel i aluminiumfolie, dubbla lager, lägg på grillen i en timme, klart! En supergod sommarmiddag :-)

lunch

Idag har vi varit ute och badat. Skönt och alldeles lagom varmt. Eftersom vi har Rasmus som bara är 1½ år så brukar vi åka till Rörö som har en fin och långgrund sandstrand. Vi själva lägger oss aldrig mitt i "gröten" utan brukar lägga oss så långt bort från alla andra som möjligt men när vi satte oss i båten för att äta lunch och tittade in mot stranden så reflekterade jag över vilka "flockdjur" vi människor ändå är. Första bilden är tagen på ena sidan stranden, där lägger sig nästan alla, andra bilden är andra sidan stranden, där vi alltid lägger oss, nästan ensamma ;-) Ju längre dagen led desto fler kom och fyllde upp hela stranden men ändå intressant att se att alla ska ligga tillsammans, förutom vi då ;-)

rörö


Kommentarer

  1. Egen grillbuffé, vilken bra idé!
    Här har vi haft allt annat än grillväder några dagar, kallt och blåsigt men inte en droppe av det efterlängtade regnet. Idag ser det ut att vända mot det soliga och varma igen, så grillbuffé låter perfekt. Efter att vi hämtat vatten och vattnat...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar